»

Čez glavo v blatu (nova sezona predavanj)

Slo-Tech - "Blatna" predavanja na Fakulteti za računalništvo in informatiko se vračajo v šesto sezono! Tokrat jo bo odprl Dejan Črnila iz podjetja Dewesoft. Predaval bo o optimizaciji kode na modernih procesorjih. Če želite vedeti kako se v industriji brodi po blatu in optimizira kodo za multithreading, multicore, SIMD in GPU, potem je pravi čas ponedeljek 30. oktober ob 18.00 in pravi kraj Fakulteta za računalništvo in informatiko v Ljubljani.

Predavanja "V blatu" imajo za cilj povezovati inženirje, raziskovalce in študente v širšo skupnost. Temeljijo na ideji, da za vsako dobro inovacijo in vsakim podjetjem stoji inženir(ka) ali inovator(ka). Tem se da glas in oder, da razširijo svoje znanje in zgodbe iz tehničnih (blatnih)...

3 komentarji

Predavanje - Znanost na cesti: Pomen znanosti in podjetništva

Slo-Tech - V sredo, 10. septembra 2014, ob 19.30 bo v Kavarni Union predaval prof. dr. Marko Jaklič z Ekonomske fakultete o pomenu znanosti, podjetništva in inovativnosti v prihodnjem razvoju slovenske družbe.

Za uspešnejšo gospodarsko in družbeno prihodnost potrebujemo nove oblike organiziranosti. Izziv uspešnega povezovanja znanosti in proizvodnje bo vse večji. Najbolj potrebna reforma v Sloveniji je na področju inovacijske dejavnosti oziroma učenja družbe, kjer je potrebno precej uspešneje kot do sedaj povezati znanost in podjetja. Pri tem imajo izjemno veliko vlogo "pravi" inženirji, ki bi morali delovati oziroma biti zaposleni tako na strani znanosti oziroma javnih raziskovalnih organizacij kot v podjetjih.

Dogodek je del serije poljudnoznanstvenih predavanj Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu. V polurnih predavanjih...

10 komentarjev

Raziskava zapisov s Twitterja: Na potovanjih smo srečnejši

BBC - Z razvojem družbenih omrežij (Twitter, Facebook) se ustvarja tudi nova znanstvena disciplina, ki se za zdaj še na pol hudomušno imenuje twitterologija. Razmah uporabe Twitterja je namreč raziskovalcem ponudil sveti gral - ogromne količine kratkih povedi, ki razkrivajo precej osebnih informacij. Presenetljivo je, da so ljudje na Twitterju, dasi je ta v principu javen in niti najmanj anonimen, precej bolj iskreni kakor v anketnih vprašalnikih, četudi so ti anonimni. Ker so sporočila na Twitterju opremljena vsaj še s časovnim žigom, mnogokrat pa tudi z GPS-lokacijo pošiljatelja, je mogoče iz njih izluščiti marsikaj. Recimo to, kdaj smo najsrečnejši.

Pred poldrugim letom smo pisali o prvi tovrstni raziskavi, ko so na Univerzi Cornell analizirali pol milijarde zapisov na Twitterju in...

13 komentarjev

Domače branje: Christopher Steiner: Automate This (2012)

Slo-Tech - Katera podjetja so se pred desetimi leti najbolj zanimala za študente elitnih tehničnih fakultet – inženirje, matematike, fizike in programerje? Če bi prešteli pojavljanje tehnoloških zvezdnikov na medijskih naslovnicah, bi najprej pomislili na informacijske in spletne velikane ali na živahne startupe v silicijevi dolini. A bi se zmotili. Največji zaposlovalec matematičnih možganov je bil Wall Street.

Banke, zavarovalnice in naložbeni skladi so že začetnikom ponujali po 100.000 dolarjev letne plače, stanovanja, zdravstveno zavarovanje in milijone na računih. Nekatere študente je pritegnil razkošen življenjski slog v svetu financ, drugi so izračunali, da bodo lahko že v kakem letu poplačali visoke študijske kredite. Njihova naloga je bila iskati milisekundne prednosti pri nanotrgovanju, ki so ga omogočali matematični algoritmi, preoblečeni v softverske robotke. Finančni sektor je odkril prednosti algoritmov in sprožil pravo oboroževalno možgansko vojno.

Vendar je bila romanca med...

72 komentarjev

Omrežja, Stanford in Silicijeva dolina

Jure Leskovec

Slo-Tech - Vedno več slovencev je uspešnih v svetu. Eden izmed njih je tudi dr. Jure Leskovec, profesor računalništva na prestižni univerzi Stanford. Da bi se od njega kaj naučili smo ga povabili, da o svojih izkušnjah z analizo velikih omrežij, Stanfordom in Silicijevo dolino predava tudi doma.

V torek 18. decembra ob 18.00 bo predaval na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani v okviru...

28 komentarjev

Analiza pol milijarde sporočil s Twitterja razkriva dinamiko človeškega počutja

Fizološki dnevni ritem človeka.

vir: Science Blog
Science Blog - Pomembna uporabna vrednost modernih socialnih omrežij se kaže v sociologiji, psihologiji in medicini, saj omogočajo analize vedenja in čustvovanja ljudi, ki so se še pred časom zdele nemogoče. Z njimi smo namreč dobili ogromne količine podatkov o ljudeh, ki jih ti napišejo sami, namenijo v branje prijateljem in so povrhu še vsakokrat opremljena s točnim časom nastanka zapisa. Scott A. Golder in Michael W. Macy z Univerze Cornell sta uporabila 509 milijonov sporočil na Twitterju, ki jih je 2,4 milijona uporabnikov iz 84 držav po vsem svetu napisalo v zadnjih v dveh letih. V članku, ki je objavljen v reviji Science, poročata o svojih odkritjih.

Gre za prvo raziskavo o sporočilih na Twitterju v tako velikem obsegu, da omogoča sklepanje na vzorce, ki presegajo kulturne okvire...

25 komentarjev

Django meet, uporabniška izkušnja in varnost v telefoniji

Fotografija s prejšnjega Django meeta

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - torek, 13.9.2011 ob 18h - Django Meet
Po dolgem poletju se bomo ponovno srečali z Djangom. Na tokratnem srečanju bodo svoje izkušnje ter rešitve težav z Djangom predstavili trije domači predavatelji (Gašper Fele Žorž, David Klasinc in Jure Vrščaj) ter hrvaški gost (Senko Rašić).


sreda, 14.9. ob 19h - Spletne urice - Silicjeva izkušnja
Kaj se dogaja v Silicijevi dolini na področju uporabniške izkušnje (UX) bo na prvem letošnjem predavanju predstavil Mitja Mavsar iz D-Labs. Avgusta se je s kolegom Danijelom Kurinčičem podal na konferenco UX Week, kjer sta prisluhnila, kako izkušnjo ustvarjajo pri večjih organizacijah in podjetjih kot so Google, Facebook, Mozilla, Microsoft ...

petek, 16.9. ob 19h - Pipini odprti...

22 komentarjev

Slovenec na Stanfordu odkril algoritem za napoved naslednjih prijateljev na Facebooku

Jure Leskovec.

vir: Slashdot
Slashdot - Današnjo bero dobrih novic nadaljujemo z zadnjimi rezultati dela dr. Jure Leskovca, nekdanjega diplomanta FRI in predavatelja na Univerzi v Stanfordu, kjer se ukvarja predvsem z analizo socialnih omrežij in izluščanjem vzorcev vedenja množic oz. celo predvidevanjem bodočega vedenja. Trenutno je zaključil delo na algoritmu, ki na podlagi seznama Facebook prijateljev in njihove medsebojne komunikacije uspešno predvideva, koga bo določena oseba dodala na seznam svojih prijateljev in koga ne. Algoritem zadane v povprečju polovico novododanih prijateljev, vendar je spisan tako, da se sam uči, zato bo v prihodnosti samo še bolj natančen. Leskovec ga misli še razširiti, npr. za odgovor na vprašanje, ali je socialno omrežje že preveliko in zato...

52 komentarjev

Kiberpipa v januarju

Kiberpipa - Z naslednjim tednom vas po prazničnem zatišju ponovno vabimo v Kiberpipo s svežim zalogajem januarskega programa. V Kiberpipinem računalniškem muzeju je do 26.1. še vedno na ogled razstava prvih slovenskih računalnikov, kjer so razstavljeni nekdaj najbolj razvpiti Iskrini računalniki. Kaj se bo v Kiberpipi dogajalo v januarju, si poglejte v koledarju (pridržujemo si pravico do kakšnega dodatnega dogodka), v prihajajočem tednu pa vas čaka naslednje...

Na Pipinem odprtem terminu Analiza svetovnega socialnega omrežja v torek bo Jure Leskovec s Carnegie Mellon University predstavil rezultate analize pogovorov v omrežju Microsoft Instant Messenger. Analizirali so komunikacijsko omrežje in demografske značilnosti uporabnikov v mesecu juniju 2006. Dnevno so med 240 milijoni aktivnih uporabnikov zabeležili več kot 1 milijardo pogovorov. Rezultat je prva analiza svetovnega socialnega omrežja v tako velikem obsegu. O čem vse bo govora, si preberite tukaj.

Na sredinih Spletnih uricah

2 komentarja

Kiberpipa in Silicijeva dolina

Slo-Tech - Še dodatek, ki je zmanjkal iz novice o totedenskem programu v Kiberpipi.

V četrtek, 19. aprila ob 19.00 bo v Kiberpipi potekal že 11. Večer za Inovativne in Podjetne. Tokrat bo Blaž Kos imel predavanje z naslovom Podjetniške lekcije iz Silicijeve doline, ki bo govorilo o tem, kaj se lahko naučimo od svetovnih visokotehnoloških gigantov (IBM, Cisco, Sun, Microsoft itd.), pa o podjetniškem duhu na najboljših svetovnih univerzah (Stanford, Berkeley) in zakaj je Google najboljši delodajalec na svetu. Vabljeni!

P.S.: Predavanje napovedujemo tako pozno, ker nismo bili prepričani ali bo predavatelj pravočasno premagal jet-lag, saj se je ravnokar vrnil iz ZDA. :)

0 komentarjev

Predstavitev sistema za sintezo slovenskega govora

Lugos - Kiberpipa, četrtek 30.5 ob 19:00 Jure Leskovec bo predstavil sistem za sintezo slovenskega govora Govorec. Govorec je računalniški program, ki na vhodu sprejme besedilo v slovenskem jeziku in ga preko zvočnikov naglas prebere. Sistem je bil razvit na Inštitutu Jožef Stefan. Najprej si bomo ogledali osnovne probleme in postopke, ki jih je potrebno rešiti pri sintezi govora. Vsakega od štirih korakov, ki nastopijo pri sintezi govora, si bomo posebej ogledali: razčlemba besedila, pretvorba črk v glasove (foneme), nastavljanje govornih parametrov in naglaševanje ter združevanje osnovnih govornih enot. Na koncu bo sledilo še nekaj besed o Microsoftovem Speech APIju, s katerim je združljiv Govorec, ter obvezno poslušanje govora Govorca ter nekaterih tujih sintetizatorjev govora. Prosojnice za predavanje lahko najdete na http://ai.ijs.si/jure/mat/govorec-cyber...

13 komentarjev