»

Sporazumevanje z morsejevo abecedo? Zakaj pa ne.

vir: Wikipedia
The Verge - Google je že pred časom ponudil svojo tipkovnico GBoard z možnostjo vnašanja teksta v Morsejevi abecedi, po novem, pa si jo bodo lahko omislili tudi uporabniki platforme iOS. Čeprav vse skupaj zveni nekoliko smešno, pa ta način sporazumevanja lahko precej olajša tipkanje tako ali drugače hendikepiranim osebam, denimo tistim s cerebralno paralizo.

Morsejeva abeceda je sicer malone 200 let star sistem za kodiranje črk, številk in ločil, ki jo je iznašel Samuel Morse, človek, ki nam je izumil tudi telegraf.

Zaslon vaše mobilne naprave bo tako dobil dva velika gumba, enega za črtico in drugega za piko, kar pomeni, da boste z nekaj vložka v znanje nove abecede lahko tipkali tudi z roko v žepu oz. pod mizo. Slednje utegne biti še posebej...

12 komentarjev

Googlove prvoaprilske šale

Google Maps za NES.

Slo-Tech - Kot je zdaj že v navadi, se je Google tudi letos potrudil s pripravo izvirnih prvoaprilskih potegavščin in najavil prgišče novih, zanimivih storitev.

Japonska podružnica je prištimala 8-bitno različico Google Maps za popularno Nintendovo konzolo NES (izid '83, konec prodaje '03, prodanih 60 milijonov enot). Kot pravijo, ima konzola preveč uporabnikov, da bi jo lahko preprosto prezrli, zato so izdelali posebno kaseto z vgrajenim dial-up modemom (na sliki), ki ji zagotovi potrebno mrežno povezljivost. Izgled je seveda prilagojen zmožnostim 8-bitne grafike, vse ostale funkcije, vključno s Street View, pa delujejo brez težav. Za tiste, ki o nakupu konzole še razmišljate, so pripravili predogled znotraj običajnih Google Maps (klik na Quest...

6 komentarjev

Googlova prvoaprilska domislica udejanjena

engadget - Letošnja Googlova prvoaprilska potegavščina je bil sistem Gmail Motion, ki je domnevno omogočal upravljanje elektronskega predala Gmail s kretnjami in pisanje sporočil na enak način. Da je vse skupaj zgolj prvoaprilska domislica, so ljudje dojeli hitro, a kaj če bi bilo vse skupaj resnično možnost. Nihče ne pravi, da bi bil tovrstni sistem hitrejši ali bolj praktičen od klasičnega vnosa, a bil bi kul.

Na Inštitutu za kreativne tehnologije Univerze v Južni Kaliforniji so napisali ustrezno programsko opremo in krmilnik Kinect uporabili na točno tak način. S kriljenje z rokami je mogoče odpreti odjemalca za elektronsko pošto, napisati sporočilo in ga poslati, tako da poližete znamko in jo prilepite na kolena. Programska oprema in...

11 komentarjev

Prvoaprilske potegavščine leta 2011

CNet - Niti letošnji prvi april ni minil brez tradicionalnih potegavščin, s katerimi so nepazljive bralce poizkusili naplahtati na vseh večjih internetnih straneh razen Slo-Techu. Nekatere potegavščine so tako odbite, da jih prepoznamo že od daleč, medtem ko so druge povsem verjetne, tako da se na njih marsikdo opeče. Pregled so pripravili na Cnetu, omenimo jih le nekaj.

Google se vsako leto posebej izkaže in letos ni bilo nič drugače. Pripravili so Gmail Motion, ki omogoča upravljanje elektronskega predala kar s telesom. Na podoben način je mogoče krmiliti tudi z Google Docs Motion, ki bo omogočala ustvarjanje dokumentov s kretnjami (podprtih bo več kot 10.000). Da se ne bi spremenili v zavaljene in zamaščene računalnikarje, so predstavili...

15 komentarjev

Google Maps tudi za kolesarje

TG Daily - Po peticiji, ki jo je podpisalo kar 50.000 kolesarjev, so se pri Googlu uklonili, in po posebnem načinu za voznike avtomobilov, pešce in javni prevoz v Google Maps dodali še kolesarjem prijazno različico. Storitev je, kot ponavadi, zaenkrat omejena zgolj na ZDA, kjer bodo kolesarji v 150 mestih lahko označevali svoje priljubljene poti in kolesarjem prijazne ceste.

Sam potek izrisa poti je nadvse podoben trem že obstoječim načinom v Google Maps. Po izbiri začetne in končne točke iz menija enostavno izberete možnost kolesa, na Google Maps pa se nato izriše priporočena pot, po kateri bosta najlažje, najvarneje in najhitreje prispeli na cilj.

Poleg uporabniških priporočil v usmerjenem načinu bo s kolesarsko plastjo mogoče prikazati tudi...

4 komentarji

Palm Pre naprodaj

Čakajoči na Palm Pre

vir: engadget
engadget - Kot so napovedali, so v začetku junija Palmovci začeli deliti prve primerke Palm Pre. Prvi srečneži so si ga lahko priskrbeli včeraj zvečer, ko so jih v nekaj trgovinah po ZDA lahko kupili samo izbranci z vabili. Po neuradnih podatkih naj bi bilo v teh trgovinah po približno 80 primerkov naprav, ki so stale 199 dolarjev. Palm je imel odprtih deset trgovin, po vsej državi pa so poslali vsega tisoč vabil. Navadni smrtniki bojda sledijo kmalu.



Pomembnejše vprašaje je, kaj Palmove napravice ponujajo. Kot ugotavljajo na PC World, kar nekaj, a ima pred seboj še dolgo pot. Palmov App Catalog je konkurenca Applovemu App Storu, ki sicer nima tako veliko aplikacij kot Applov, a se konstantno...

32 komentarjev