»

Flash je mrtev

Slo-Tech - Kot je po več prestavitvah Adobe lani naposled svečano obljubil, je prva žrtev novega leta Flash. Podpora za Adobe Flash se je uradno iztekla 31. decembra 2020, od 12. januarja pa bo Adobe blokiral Flash. Podjetje vsem uporabnikom svetuje, da odstranijo Flash s svojih računalnikov, ker posodobitev ne bo, luknje pa bodo seveda ostale in samo še več bo odkritih. Adobe je šel tako daleč, da starih verzij ni možno niti prenesti s spleta. Flasha je konec. V praksi kakšnih večjih sprememb ne bo opaziti, saj so vse večje spletne strani že zdavnaj odstranile kakršnekoli vsebine, ki bi uporabljale Flash, prav tako so ga upokojili tudi brskalniki.

Flash ima za seboj dolgo zgodovino, ki sega v leto 1996, ko je Macromedia kupila orodje FutureSplash, ki ga je leta 1993 začel razvijati FutureWave Software. Tehnologija, ki se je uporabljala za prikaz animiranih vsebin, je že tedaj našla pot v brskalnike. Preimenovali so jo v Macromedia Flash 1.0 in ponudili kot vtičnik Macromedia Flash Player za...

37 komentarjev

W3C bi spletnim stranem olajšal dostop do datotek na računalniku

Slo-Tech - Skupina W3C Web Incubator Community Group (WICG), ki jo vodijo predstavniki razvijalcev Chroma in Mozille, razvija nov API, ki bi spletnim aplikacijam v brskalnikih olajšal dostop do datotek na lokalnem računalniku. Googlov razvijalec Pete LePage pojasnjuje, da želijo izboljšati uporabniško izkušnjo, hkrati pa paziti na varnostni vidik.

Če dandanes spletna aplikacija želi spremeniti kakšno lokalno datoteko, mora od uporabnika izrecno zahtevati, da jo ta odpre oziroma naloži. Potem aplikacija oziroma spletna stran na njej naredi, kar pač naredi, nato pa jo lahko shranimo na disk v mapo za prenose. Postopek je zamuden, saj moramo pri shranjevanju sami poiskati ustrezno mapo ali pa datoteko ročno prekopirati iz mape prenosi. Novi API...

29 komentarjev

Firefox bo nehal podpirati vtičnike NPAPI razen Flasha

Mozilla.org - Firefox bo sledil zgledu Microsofta v brskalniku Edge in Googlovega Chroma ter bo prenehal podpirati vtičnike (plug-in) NPAPI (Netscape Plugin Application Programming Interface), ki so bili včasih nujni za večpredstavnost in nekatere druge funkcije na spletu, danes pa te naloge opravljajo nativni API-ji. Mozilla bo podporo za NPAPI v Firefoxu ukinila do konca prihodnjega leta, s čimer bodo dokončali že dlje časa trajajoč proces upokojitve teh vtičnikov. V 64-bitnem Firefoxu jih sploh ne bo, saj ne bodo zagotavljali združljivosti za nazaj.

Edina izjema ostaja Flash, ki se zobu časa odlično zoperstavlja in še vedno teče na številnih straneh. Zaradi tega bo ostal izjema tudi v Firefoxu (tako kot je v Chromu, le da tam ni prek NPAPI) kot podprt...

29 komentarjev

Mozilla ukinja 64-bitno različico Firefoxa za Windows

Novo stanje za uporabnike operacijskega sistema Windows

vir: Bit Technologies
Bit Technologies - Pri Mozilli so objavili, da ukinjajo razvoj 64-bitne različice Firefoxa za Windows. Razlog za to se skriva predvsem v zmedi med uporabniki, ki jo je povzročila možnost namestitve dveh različic brskalnika. Izbira je bila sicer prisotna pri dnevnih in tedenskih izdajah na vseh treh namiznih platformah, torej na Linuxu, OS X-u in na Windows, največjo zmedo pa je predstavljala predvsem slednja. Različica za Linux je v 64-bitni obliki večinoma že priložena 64-bitnim različicam Linux distribucij (enako seveda velja za 32-bitni par), medtem ko je bila na Oknih priporočena izbira 32-bitne različice z možnostjo izbire 64-bitne verzije z nekaj več klikanja (kot je npr. mogoče namestiti angleški jezik, čeprav nam Mozilla sicer samodejno ponudi slovenski Firefox).

A obilica razširitev, predvsem najbolj popularnih, za delovanje potrebuje...

52 komentarjev

Nove različice Flasha za Linux bodo na voljo le za Chrome

PC World - Adobe je danes precej zvito napovedal partnerstvo z Goooglom pri nadaljnjem razvoju vtičnika Flash Player, kar niti ne bi bil problem, če to ne bi pomenilo ekskluzive pri dobavi bodočih Linux inačic Flash Playerja za brskalnik Google Chrome. Chromium (odprtokodna različica), Firefox, Opera, Konqueror in drugi bodo tako ostali brez.

Razlog na nekompatibilnost od vključno 11.3 (izid enkrat letos) leži v prepisu na nov API za komunikacijo med brskalnikom in vtičniki - PPAPI oz. Pepper, ki ga seveda razvija Google in naj bi zamenjal obstoječo Mozillino ponudbo NPAPI. Mozilla je za zdaj...

41 komentarjev

Napoved Flash 11

vir: ZDNet
ZDNet - Čeprav se Flashu s prihajajočim HTML5 in vedno manjšo podporo (iOS ga tako ali tako ignorira, sedaj pa omejitve napoveduje še Microsoft) obetajo težki časi, je Flash še vedno precej poskočen. Adobe je danes napovedal novo verzijo svojega Flash Playerja, s katero dokazuje, da se Flash še lep čas ne namerava posloviti.

Flash Player 11 in Adobe AIR 3 sta po besedah razvijalca pomembna prelomnica, ki bo v Flashu omogočila stvari, ki jih doslej ni bilo mogoče početi - tudi 3D-igre. Ob izidu je Anup Murarka, vodja marketinga za Flash pri Adobu, povedal, da še vedno intenzivno razvijajo Flash in delajo na novostih. Pojasnjeval je, da bežni vtis o pešanju Flasha ne drži, saj naj bi se trg...

29 komentarjev

Windows 8 omejuje podporo za Flash

Microsoft - Microsoft je napovedal, da brskalnik Internet Explorer v Windows 8 v okolju Metro ne bo podpiral vtičnikov (plug-ins). To pomeni, da na tabličnih računalnikih z Windows 8, kadar bodo ti poganjali Metro, podobno kot pri Applovih izdelkih Flash ne bo podprt. Namesto tega bodo morale strani uporabljati HTML5, če bodo želele zagotoviti popoln prikaz. Adobe se je že odzval na napovedi in pojasnil, da bo seveda mogoča uporaba Flasha v Metroju prek Adobe AIR.

To seveda ne pomeni, da se Flash popolnoma poslavlja iz Windows 8. Daleč od tega, saj bo pri uporabi klasičnega namizja, ki bo podobno tistemu iz Windows 7 in bo na voljo v vseh izdajah Windows 8, še vedno na voljo Internet Explorer z vtičniki, tako da bo poganjal tudi Flash.

Razlogi za izključitev vtičnikov v...

31 komentarjev

Chrome dodaja zaščito pred nevarnimi .exe datotekami

vir: Google
Google -

Google kani v naslednjo stabilno različico brskalnika Chrome (po vsej verjetnosti 12) dodati še več zaščite pred nevarnostmi na spletu. Že zdaj se ob obisku znane phishing, XSS oz. XSRF strani pokaže jasno obvestilo (glej prvo sliko), v prihodnosti pa bomo dobili še opozorilo ob poskusu prenosa .exe datoteke s take strani (glej drugo sliko).

Tehnično je preverjanje izvedeno tako, da Chrome vodi lokalni seznam sumljivih domen v zgoščeni obliki. Vsak spletni naslov (url) pred odprtjem preveri zoper omenjeni seznam in če kaj najde, se sproži še dodatno preverjanje na Googlovih strežnikih. Sistem je zelo podoben mehanizmu preverjanja preklicanih certifikatov, le da je bistveno bolj ažuren in da vse podatke vodi Google sam.

Chrome je sicer znan kot precej varen...

2 komentarja

Štiri petine nameščenih brskalnikov potrebujejo posodobitve

Wolfgang Kandek, Qualys

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Tehnični direktor podjetja Qualys, Wolfgang Kandek, je na konferenci RSA v San Franciscu predstavil rezultate o varnosti brskalnikov, ki so jih zbrali s svojim orodjem BrowserCheck. Pregledali so računalnike z nameščenimi operacijskimi sistemi Windows, Mac OS X in različnimi distribucijami Linuxa ter ugotovili, da kar 80 odstotkom namestitev brskalnikov manjka vsaj en kritični popravek. Če vračunamo še vtičnike zanje (Flash, Adobe Reader, Java, Silverlight ...) je ranljivih 65 do 90 odstotkov sistemov.

Od teh je 30 odstotkov kroničnih bolnikov, ki imajo stalno neposodobljene brskalnike, kar je trikrat več od pogostnosti nenameščanja popravkov za operacijski sistem...

19 komentarjev

Flash integriran v Chrome

Bo ta prizor redkejši?

vir: TG Daily
TG Daily - Čeprav je Chrome v samem vrhu nativne podpore predvajanja video in zvočnih posnetkov, Google obljublja, da bodo uporabnikom v čim krajšem možnem času predstavili Chrome, ki bo Flash imel vgrajen v sam brskalnik. Prvo različico celo lahko že uporabljate, a je del najmanj stabilne in najnovejše razvojne veje Chromea, trenutno označenega kot verzijo 5. Podobno funkcionalnost lahko pričakujemo tudi za Firefox, saj Google in Adobe sodelujeta z Mozillo, s katero pripravljajo nov, standarden API za vtičnike za brskalnike.

Trenutne rešitve namreč ne dovoljujejo pretirane integracije vtičnikov v same brskalnike. So zelo omejujoče, slabo dokumentirane...

27 komentarjev