»

Severnokorejski hekerji spet udarili po bankah

vir: Symantec
Symantec - Hekerska skupina Lazarus, domnevno povezana z oblastmi v Severni Koreji, je s pomočjo trojanskega konja, imenovanega Trojan.Fastcash uspešno pospravila več deset milijonov dolarjev iz bančnih avtomatov v Aziji in Afriki. Napadi potekajo tako, da skupina najprej vdre v omrežja ciljnih bank, nato pa s trojancem okužijo strežnike, ki upravljajo bankomate. Na ta način je v legitimne procese vrinjena izvršljiva koda AIX (Advanced Interactive eXecutive), ki zmore generirati lažna sporočila po standardu ISO 8583, namenjenemu za sporočila, povezana s finančnimi transakcijami. Na ta način lažno odobrijo svoje transakcijske zahtevke in nato izginejo z gotovino, ki jo izvržejo bankomati. Symantec pri tem...

2 komentarja

Adobe bo s strojim učenjem razkrinkaval goljufive podobe

vir: CNET
CNET - Moč lažnih novic, katerih pomemben del so lahko tudi obdelane fotografije, že nekaj časa zbuja zaskrbljenost, zlasti, ker se te s pomočjo družabnih medijev lahko razširijo kot požar. Še huje je, če se pomotoma ali celo namenoma znajdejo na straneh resnih medijev, kot se je v preteklosti tudi že kdaj primerilo.

Adobe je eno tistih podjetij, ki sicer mastno služi z orodji za spreminjanje fotorealnosti, a nedavno so se s pomočjo strokovnjakov Univerze v Marylandu vendarle lotili protiorožja, ki s pomočjo umetne pameti razkrinka tako početje. In to precej hitreje kot človeški forenziki.

Najpogostejše zvijače, ki se jih poslužujejo mojstri obdelave slik, so združevanje delov več različnih podob, pa kloniranje, kjer določen del slike preprosto večkrat...

11 komentarjev

Severna Koreja z virusi v Google Playu lovi prebežnike

Slo-Tech - Severnokorejski državni hekerji so januarja uspeli na Google Play naložiti vsaj tri aplikacije, ki so bile okužene z zlonamerno programsko opremo, namenjeno sledenju in zbiranju osebnih podatkov prebežnikov. Google je omenjene aplikacije odstranil šele sredi marca, ko je bil nanje izrecno opozorjen, razkriva McAfee.

Da se na Google Playu znajdejo tudi nekatere zlonamerne aplikacije, ni nič novega. Zanimivo pa je to, da je bila tokratna akcija usmerjena proti točno določenim posameznikom, ki so prebegnili iz Severne Koreje. Povezave do omenjenih aplikacij so prejeli prek Facebooka in skupno ni bilo okuženih več kot 100 ljudi. S takšno natančno odmerjeno in omejeno okužbo pisci programske opreme poskrbijo, da njihovi programi čim dlje ostanejo neodkriti.

Izmed omenjenih aplikacij sta se dve izdajali za varnostni aplikaciji, ena pa kot...

22 komentarjev

Vdor v Sony na internet naplavil neizdane filme

TorrentFreak - Hekerski vdor v Sony Pictures, ki ga je minuli teden zagrešila neznana skupina z imenom Guadians of Peace, ima bolj daljnosežne posledice, kot je bilo slutiti. Medtem ko se Sony ukvarja z vprašanjem, kdo je odgovoren, in je aktiviral tudi policijo, so na internet pricurljali čisto sveži filmi.

Na omrežja za izmenjavo podatkov si je pot utrlo pet filmov: Fury, ki po svetu že igra v kinematografih, ter Annie, Mr. Turner, To Write Love on Her Arms in Still Alice. Filmi so dostopni v DVD-kakovosti, ne kakšnih zanič screenerjev. Te četverice Sony sploh še ni uradno izdal, zato je situacija še toliko bolj neprijetna. (Hkrati se nekateri privoščljivo muzajo ob odkritju, da so imeli Sonyjevi...

25 komentarjev

Getty Images brezplačno ponuja 35 milijonov slik

Slo-Tech - Največja svetovna fotografska agencija Getty Images se je odločila, da bodo odslej številne njihove fotografije brezplačno na voljo za nekomercialno rabo. Vsakdo bo tako mogel pobrati slike iz 35-milijonske zbirke, ne da bi ga to karkoli stalo. Vseeno pa ima ponudba drobni tisk.

Da bi si zagotovili, da bodo uporabniki spoštovali določila o nekomercialni rabi fotografij in navedbi vira, bo uporaba nekoliko bolj zapletena. Slik ne bo mogoče prenesti na disk, ampak jih bodo lahko vdelali v strani (podobno kot lahko storimo s posnetki na YouTubu). To pomeni, da se bodo še vedno odpirale s strežnikov Getty Images, da...

31 komentarjev

Severnokorejski režim ponareja fotografije

Slo-Tech - Ko je severnokorejski voditelj Kim Džong Il 17. decembra letos zaradi srčnega napada umrl (naziv večni predsednik še vedno pripada le njegovemu očetu in ustanovitelju Severne Koreje Kim Il Sungu), se je država zavila v obdobje žalovanja. To se je uradno končalo dan po njegovem pogrebu, ki je bil v sredo, ko je vodenje države nasledil njegov najmlajši sin Kim Džong Un, ki nosi naziv vrhovni poveljnik.

Pogreb Kim Džong Ila je po ocenah severnokorejskih oblasti spremljalo 200.000 ljudi, a je režim znova dokazal, da je treba vse informacije jemati z rezervo....

43 komentarjev

Norveški fotograf predstavljal fotografije iz banke posnetkov kot lastne

Slo-Tech - Zloraba fotografij iz tako imenovanih bank posnetkov ni nič novega (zgodila se je celo naši univerzi), a je običajno omejena na uporabo slik kar z vodnimi žigi in brez plačila. Bolj domiselne in težje razpoznavne so prevare, kjer avtorji uporabijo dele teh fotografij, ki jih legalno kupijo, in predstavijo kot svoje delo. Pri tem nečednem početju so sedaj razkrinkali znanega norveškega fotografa.

Terje Hellesø je bil znan kot eden najuspešnejši norveških fotografov, ki je še zlasti rad delal z divjimi živalmi. Švedska agencija za zaščito okolja mu je celo lani podelila nagrado fotograf leta za njegovo delo v projektu dokumentiranja risa. Izkazalo se je, da je Hellesø velik prevarant.

...

64 komentarjev

Severna Koreja počasi proti internetu

ComputerWorld - Poleti smo pisali, da Severna Koreja dela prve korake naproti internetu. Začelo se je z registracijami internetnih naslovov v bloku, ki je bil dodeljen tej državi in dolga leta nedotaknjen. Redke spletne strani iz Severne Koreje so tako gostovale v tujini: centralna državna tiskovna agencija na japonskih strežnikih, državna uradna spletna stran Uriminzokkiri pa na kitajskih. Te dni pa Severna Koreja dobiva prve spletne strani, ki fizično gostujejo na strežnikih v državi.

Centralna državna tiskovna agencija je dobila svoje strani na korejskih strežnikih, ki niso kopija japonskih, marveč je njegova vsebina dan pred japonsko verzijo. Prav tako so tuji novinarji, ki so prispeli v državo na 65. obletnico...

20 komentarjev

Severna Koreja s prvimi koraki proti internetu

ComputerWorld - Ena zadnjih trdnjav trdega komunizma Severna Koreja je napravila prve korake naproti dostopu do interneta. Blok 1024 internetnih naslovov, ki je rezerviran za Severno Korejo, je bil dolga leta nedotaknjen. Toda v zadnjih mesecih ga je počasi registriralo podjetje Star Joint Venture iz Pjongjanga, ki je povezano s severnokorejsko vlado, del podjetja pa je v lasti tajskega Loxley Pacific. Ta ima s severnokorejskimi oblastmi že obilico izkušenj, saj z njimi dlje časa sodelujejo - leta 2002 so zgradili prvo omrežje za mobilne telefone v državi. V Loxleyju so potrdili, da s Severno Korejo sodelujejo pri internetnem projektu, a niso želeli podrobneje pojasniti na kakšen način.

Živelj v državi seveda...

15 komentarjev

Hekerski napad na sta.si

Dnevnik - Kot danes poroča Dnevnik, so hekerji napadli spletno stran Slovenske tiskovne agencije STA. V zgodnjih jutranjih urah je bila namreč nedostopna spletna stran naše osrednje tiskovne agencije STA. Računalniški hekerji so namesto običajnih novic STA ponudili črno stran, na kateri so zapisali: "WoH se je vrnil." Dodali so še opozorilo: "Pričakujte več.". Eh, eni imajo pa res čas...

6 komentarjev