»

Tri leta kickstarterja

Ustanovitelji Kikstarterja: Charles Adler, Perry Chen in Yancey Strickler.

vir: The New York Times
The New York Times - Portal za skupnostno financiranje projektov Kickstarter, oz. kot se pač prevede crowd/community funding, je nedavno obeležil tri leta delovanja.

V tem času so zbrali dobrih 200 milijonov sredstev v obliki manjši donacij in predplačil, za skupaj okoli 20 tisoč projektov. Z zbiranjem je uspelo okoli 44% projektov, kar je sicer nekoliko manj kot v prvem letu, a vseeno zavidljivo. Kickstarter namreč obljubljeni denar le rezervira na donatorjevi kreditni kartici, pobere ga pa šele kasneje, če projekt zbere želen znesek v vnaprej določenem času. Sami vzamejo 5% sredstev, še 3-5% pa njihov plačilni ponudnik Amazon. Najbolj zanimivo je, da so trije ustanovitelji to zmogli brez zunanjih investicij, tako da so še danes 100%...

6 komentarjev

Facebook zaposluje

FB odpira nove pisarne na Madison Avenue.

Slo-Tech - Facebook z začetku prihodnjega leta načrtuje podvojitev števila zaposlenih, s sedanjih približno 3000 na blizu 6000. Večina novih služb bo na voljo v New Yorku, kjer imajo trenutno le kakih 100 ljudi, večinoma tržnikov. Tokrat iščejo predvsem inženirje, ki bodo delali na novih funkcijah za blizu 800 milijonov uporabnikov tega socialnega omrežja.

Mesto je podjetje sprejelo z odprtimi rokami, župan Bloomberg pa je na v naglici organizirani tiskovki poudaril, da New York postaja novo središče tehničnih podjetij. Služb je za 30% glede na leto poprej, tam pa domujejo znani startupi kot so Tumblr, Foursquare, Etsy, Kickstarter in tudi slovenska Zemanta. Zanimiv ogled so tudi mesečna srečanja NY Tech Meetup, kjer dobi 10 podjetij priložnost v parih minutah predstaviti...

5 komentarjev

The New York Times terja ukinitev spornega računa na Twitterju

PC World - The New York Times je napovedal, da bodo 28. marca vzpostavili plačljivi zid za svoje članke, ki so objavljeni na internetu. Brezplačno bo dostopnih 20 člankov mesečno, pet člankov z Googla dnevno in vsi članki, če bo napotitvena stran Facebook ali Twitter. Prav slednji obvoz omogoča enostaven brezplačen dostop do člankov, ki so ga Kanadčani, koder je plačljivi zid najprej začel delovati, že začeli izkoriščati.

Manj kot 12 ur po zagonu plačljivega zida v Kanadi je vzniknil račun na Twitterju freenyt, kjer najdemo povezave do vseh člankov na The New York Times. Ker do njih nato dostopimo s Twitterjevo referenco, so članki brezplačno dostopni brez omejitev, avtor pa se celo baha, da je časnik premagal z vsega štirim vrsticami kode, ki so celoten postopek povsem...

13 komentarjev

Plačljivi zid okrog The New York Times namenoma luknjičav, obvozi že na voljo

TechCrunch - Naslednji ponedeljek se bo končala brezplačna dostopnost vseh člankov v uglednem časniku The New York Times. Kot je znano, bo brezplačno dostopnih prvih 20 člankov mesečno, za ostale pa bo potrebno kupiti naročnino (15 ali 20 dolarjev mesečno, odvisno od naprave). Toda plačljivi zid (paywall) bo namenoma zgrajen zelo luknjičasto, so povedali v časniku, saj želijo "ohraniti pomemben domet in vpliv" časopisa.

Že pretekli teden so povedali, da bo mogoče z Googla obiskati dnevno do pet člankov na The New York Times, ki se ne bodo šteli v mesečno kvoto. Branje člankov, če vas bodo nanje napotili na Twitterju ali Facebooku, pa bo sploh brez kvote. Včeraj pa so povedali še, da bo moč brati celotne članke tudi, če boste do njih prideskali s kateregakoli bloga. To pomeni, da če se...

2 komentarja

New York: blogerji so enakovredni novinarjem

Slashdot - V svetu spoznavajo, da so blogi resničen medij in ne neka obskurnost na internetu. Navadili smo se že, da so ob velikih novicah in dogodkih blogi običajno ažurnejši od velikih novinarskih hiš, mnogokrat so celo bolj nepristranski. Da gre za zaresen medij, so priznali tudi v New Yorku, kjer bodo odslej blogerji upravičeni do značk press, ki jim bodo dovolile vstop na mesta, doslej rezervirana le papirnate, televizijske in radijske novinarje.

Odločitev seveda ni spontano vzniknila v mestnem svetu, marveč gre za odgovor na tožbo iz leta 2008, ko so trije spletni novinarji tožili, ker niso dobili novinarskih prepustnic. V New Yorku te navadno omogočajo prehod policijskega rumenega traku. Newyorška policijska uprava bo odslej blogerjem, ki...

7 komentarjev

Svetovna Wi-Fi prestolnica ostaja London

Slashdot - Slashdot poroča, da je svetovna prestolnica za brezžičen dostop do medmrežja še vedno London. Zadnja študija, ki jo je opravila RSA, je odkrila, da je v Londonu 12.276 dostopnih točk, kar za več kot 3000 presega njihovo število v New Yorku. Največjo rast so zabeležili v Parizu, kjer se je njihovo število pošesterilo, medtem ko je ta v Londonu znašala 72 %, v New Yorku pa le 45 %. Precej bolj žalosten je podatek o varnostni neosveščenosti skrbnikov, saj je v New Yorku 97 % vseh dostopnih točk v podjetjih zaščitenih, v Londonu pa le 80 %. Za primerjavo: domači uporabniki so v New Yorku svoje točke zakriptirali v 97 %, Londončani pa v 90 %.

4 komentarji

Grandiozno

Microsoft - Majnen-mehek (Microsoft) je danes najavil, da bo WindowsXP izdal 25. oktobra (to je znano) v New Yorku (to ni bilo znano). Glavni dogodek, ki po tradiciji Microsofta nikoli ni skromen, se bo dogajal na Marriott Marquis Theatre v Time Square's theatre okrožju.
Zakaj bo Microsoft predstavil WinXP ravno v Rušolandu, ups, New Yorku mislim, ni znano. Ali ima to kakšen globji simbolični pomen ali pa gre pač za to, da ima New York veliko prebivalcev (tj. potencialnih kupcev) lahko le ugibamo. Kaj menite vi?

9 komentarjev