»

Napaka na satelitu prizadela komunikacije severnega dela Kanade

CNet - Včeraj je bil velik del Kanada prikrajšan za internetni dostop, delujoče bančne avtomate, nekatere televizije kanale, težave pa so imela tudi letala. Razlog je bil na prvi pogled precej neverjeten - tehnične težave je imel satelit Anik F2, ki se je zaradi "tehnične anomalije" obrnil proč od Zemlje in večji del dneva ni deloval.

Kadar imajo sateliti težave v delovanju, se avtomatično obrnejo proč od Zemlje proti Soncu, pojasnjuje John Flaherty iz Telesata. Tako ravnanje je predvideno zato,...

20 komentarjev

UARS padel v Kanado

CNet - Ostanki šest ton težkega satelita UARS, ki je kot napovedano padel na Zemljo in o katerem so mediji poročali kot o Armagedonu, so končali v Kanadi. Satelit je v atmosfero vstopil danes med 5.23 in 7.09 uro zjutraj po evropskem času. V tem času je preletel območje Afrike, Atlantika, Kanade, Pacifika in Indijskega oceana, naposled pa je na Zemljo treščil v mestu Okotoks blizu kanadskega Calgaryja.

Pri tem ni bila poškodovana nobena oseba niti ni bila povzročena materialna škoda. Satelit naj bi se razletel na okrog 26 kosov, ki so preživeli atmosferski vžig in padli na zemljo. Čeprav NASA ni mogla natančno določiti trajektorije in mesta padca, so ljudje vse od Mauija do Floride videli utrinek, ki ga je povzročal satelit. NASA pravi, da je bilo zaradi spreminjanja orientacije satelita med...

20 komentarjev

Konec meseca nekontrolirano iztirjenje satelita

Space - NASA je najavila, da bo odsluženi satelit za raziskave zgornje atmosfere UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), ki je bil v orbito poslan leta 1991, konec septembra ali oktobra ponovno vstopil v atmosfero in večidel zgorel, medtem ko bodo manjši kosi padli na Zemljo. Nevarnosti za ljudi ni.

Satelit, ki tehta skoraj sedem ton in je dolg dobrih deset metrov, je Discovery utiril leta 1991 in je nato opravljal svoje poslanstvo do decembra 2005, ko ga je NASA odpisala. Da ne bo prispeval k vesoljskim smetem (ki so vedno večji problem), ga bodo sedaj iztirili. Čeprav večina materiala zgori na poti na Zemljo, simulacije kažejo, da bo okrog pol tone delcev vseeno padlo na...

37 komentarjev

MSCI leta 2015 načrtuje globalni satelitski dostop do interneta

CNet - Kanadsko podjetje MSCI je napovedalo smele načrte za izgradnjo satelitskega sistema za dostop do interneta. Sestavljalo ga bo 78 majhnih satelitov v nizkih orbitah okoli 1000 km nad površjem Zemlje, medtem ko je na primer evropski satelit mnogo više v geostacionarni orbiti. MSCI pravi, da je s sateliti v nižjih orbitah moč doseči boljšo pokritost prebivalstva, hitrejšo izstrelitev in večjo prepustnost. Drugi soroden projekt, ki ga sofinancira Google in se imenuje O3b, uporablja satelite na višini 8000 km nad površjem, zato morajo biti trpežnejši, večji (hkrati lahko izstrelijo le štiri, medtem ko MSCI-jevih lahko 14) in dražji.

...

17 komentarjev

Satelit Galaxy 15 neposlušen

WAAS

Slo-Tech - Satelit Galaxy 15 je v geostacionarno orbito oktobra 2005 izstrelilo podjetje PanAmSat, ki se je kasneje združilo z Intelsatom. V orbiti na geografski dolžini 133 zahodno je satelit skrbel za telekomunikacije v Severni Ameriki. Poleg tega je opravljal pomembno nalogo v sistemu WAAS (Wide Area Augmentation Service), saj je bil eden izmed dveh satelitov, ki sta posredovala korekcijske signale GPS-napravam, ki so z njegovo pomočjo in referenčnimi postajami na Zemlji zmanjšale napako pri določanju položaja iz osnovnih satelitov sistema GPS. Šele s pomočjo WAAS lahko letala skozi celoten polet uporabljajo GPS za navigacijo in pristajajo avtomatsko z ustrezno instrumentacijo.



Nedavna sončna nevihta je uničila del satelitovega integriranega vezja, zato se satelit ne...

26 komentarjev