»

LG obupal nad modularnostjo

Slo-Tech - Vsake toliko časa se pojavi nov proizvajalec s telefonom, ki obljublja ali tudi že dejansko prinese modularnost, a si ti poizkusi slej ko prej klavrno končajo. Zadnji je poizkusil LG, ki je letos s telefonom G5 modularnost za razliko od Googla res prinesel. Toda tudi LG je ugotovil, da to ni tisto pravo, zato nasledniki ne bodo več modularni. LG G6, ki ima iziti prihodnje leto, ne bo več modularen.

Viri blizu podjetja potrjujejo, da razvoj G6 že poteka, in sicer kot klasični monolitni pametni telefon. Razlog je bržkone slaba prodaja G5, ki je ob predstavitvi sicer požel obilo zanimanja, ker je bilo spodnji del mogoče sneti, potem pa prodaja ni sledila pričakovanjem. Ljudje so ugotovili,...

43 komentarjev

Odgovor konkurence na Google Glass

The Wall Street Journal - Google sploh še ni izdal svojega očalnega računalnika Google Glass, ko je konkurenca že začela protiofenzivo. Samsung je že začel pripravljati konkurenta, kar vidimo na patentnih uradih. V Južni Koreji so že registrirali model (design patent), ki prikazuje elektronsko napravo v obliki očal.

Opisali so ga kot očala, ki imajo vgrajene slušalke, s čimer lahko uporabniki telefonirajo ali poslušajo glasbo med vadbo. Očala so povezana s pametnim telefonom, ki nanje pošilja informacije in omogoča enostavno krmiljenje, tudi ko mora uporabniki roke posvetiti čemu drugemu, na primer športni aktivnosti. Več kot očitno je torej Samsung očala patentiral v športnem smislu, čeprav so uporabna tudi drugod. Bistvena razlika od Googlovih je fizična povezava s...

37 komentarjev

Prve Tizen naprave morda že letos

NTT DoCoMova še neimenovana tablica - bojda jeseni.

vir: Linux Gizmos
Linux Gizmos - Japonska IT korporacija Systena je skupaj z vodilnim mobilnim operaterjem NTT DoCoMo za letos jeseni najavila prvo Tizen tablico, in s tem prvo komercialno Tizen napravo. Tizen je, kot smo že pisali, naslednik pokojnega MeeGo-ta, ki sta ga po izstopu Nokie v svoje roke vzeli Samsung in Intel. Oba bi imela svojo rešitev na trgu mobilnih operacijskih sistemov; Samsung bi rad bil malo manj odvisen od Androida, Intel pa bi rad videl (še) kak telefon z njihovimi čipi.

Tablica naj bi imela 10.1 palčen zaslon resolucije 1920x1200, 1.9 GHz ARM Cortex-A9 štirijedrni SoC (najbrž Samsungov Exynos), 2GB RAMA, 32GB delovnega spomina, microSD razširitveno režo ter (zgolj) 2 megapiskelno kamero zadaj oz. 0.3 megapikselno spredaj. S tem bo bolj ko manj enakovredna...

23 komentarjev

Microsoft patentiral telefon z izmenljivimi moduli

Wired News - Modularnost je popularna beseda v načrtovanju programske opreme, a Microsoft je patentiral modularnost pametnih telefonov v strogo strojnem smislu. Dodeljen jim je bil patent za pametni telefon z drsnim predelom (slide-out section), v katerem pa to pot ni nujno samo tipkovnica, ampak se lahko dodatki izmenjujejo.

Na ta način lahko modul uporabljamo kot tipkovnico, daljinski upravljalnik za televizijo, prostor za dodatno baterijo, igralno podlogo itn. Večina teh izdelav že obstaja, recimo telefon z igralno podlogo, medtem ko so telefoni s tipkovnico že široko razširjeni, a še nihče ni resno razmišljal, da bi vse združil v en telefon.

Obstajajo sicer poizkusi (Modu Phone, NTT...

21 komentarjev

Ogroža nas SMS spam

The inquirer - Zadnjič sem poročal, da podjetja šele ugotavljajo, da je elektronsko oglaševanje potencial, ki se ga da še izkoristiti. Z drugimi besedami, dobili bomo še več spama.

Sedaj pa sem na Inqiurerju zasledil novico, da je japonski operater NTT DoCoMo ugotovil, da je kar 14% oglasnih sporočil, poslanih na mobilne telefone, nelegalnih. Kot legalna veljajo sporočila, katera vsebujejo možnost odpovedi. Legalicija, ki je vstopila v veljavo 1. junija letos, pa predpisuje tudi kazni. 300 milijonov jenov (150 milijonov tolarjev) za pravne osebe in 3 milijone za posameznike. Več pa tukaj.

Na japonskem torej ne težite dekletom. Lahko vas drago stane..

8 komentarjev

Email, Fax, Mobilni telefon.

The Register - O emajliranem spamu govorimo, o faksiranem smo govorili, o mobilnem mesnem zajtrku pa bo teklo olje zdajle.

Japonci -- ter 'multimedijski' DoCoMo -- se spopadajo z zanimivo obliko oglaševanja: Zlikovci oz. njihovi ZliAbaki™ na slepo kličejo telefonske številke mobilnega omrežja ter 'odložijo' po prvem pisku. Če uporabnik tako 'zgrešen klic' kliče nazaj, se oglasi reklama ... uporabnika pa čez čas preseneti visok račun svojega ljubega mobilnega operaterja, saj so te številke ustreznice slovenskih 090 [:D]. Rin..!

DoCoMo že napoveduje povračilne ukrepe, začenši s softverom za telefone. Ti tako klicev, krajših od dveh zvonjenj ne bodo pokazali oz. ne bodo zvonili; prav tako pa bo prikazan čas zvonjenja, da bo uporabnik lahko presodil o kredibilnosti™ klica.

2 komentarja

Dva v enem: 3G telefon in PDA

Cellular News - DoCoMo je združil 3G telefon in dlančnik -- tako je nastal FOMA SH2101V, ki ima vgrajeno kamero in nam omogoča realnočasovno sestankovanje [:P]. Premore prikaz 262.144 barv, ima pa 3,5 inčni zaslon. Podatke lahko sprejema s hitrostjo do 384 kbps, pošilja pa s hitrostjo 64 kbps. Podpira seveda vse novejše tehnologije, kot so i-mode, gledanje filmov, poslušanje glasbe in drugo. Klik! Prodajalci ga bodo na trg poslali 16. julija 2002, cena pa še ni znana.

0 komentarjev

Virus za mobilne telefone

Wired News - Mobilni telefoni so predstavljali eno izmed zadnjih neosvojenih trdnjav, ki so bile odporne na viruse, vendar nič več. Zadnje čase so se začeli pojavljati tudi virusi za naše ljubljene mobilce. Vendar bati se nič, zaenkrat se problemi pojavljajo samo na Japonskem omrežju i-mode, vendar se kaj kmalu lahko zgodi, da ne boste več varni pri sprejemanju SMS-a. V čem je problem pri i-mode? Pred kratkim so se začele pojavljati čudne reči. Na Japonskem so začeli na veliko zvoniti telefoni na policijah in v gasilskih domovih. Razlog? Vsega je bil kriv virus, ki je bil napisan za mobilne telefone. Tukaj nastopi spet novo vprašanje - kako je virus sploh prišel v mobilne telefone? Preprosto. Vsega je kriv servis DoCoMo, ki omogoča uporabnikom omrežja i-mode, da pregledujejo elektronsko pošto, spletne strani ali uporabljajo kake druge internetne storitve. Uporabniki servisa DoCoMo so bili izpostavljeni (izpostavljenih je bilo približno 13 milijonov mobilnih telefonov) e-mailu, ki je vseboval...

2 komentarja

3G telefoni v Evropi

Microsoft - Omrežje tretje generacije v Veliki Britaniji se pripravlja na začetek delovanja v maju. Manx Telecom (lastnik je British Telecom), ki ima licenco tako za fiksno, kakor tudi za mobilno telefonijo na Otoku, je izjavil, da je maj mesec, ko bo omrežje začelo delovati. Ta datum naj bi bil absoluten in dokončen. NTT DoCoMo pritiska na podjetje in mu je določil 31. maj kot dan, ko mora omrežje zaživeti. Manx se bo verjetno moral zelo truduti, če bodo hoteli prehiteti Japonce, saj se bliža zadnji krog te dirke. Največje vprašanje je bilo, kateri terminali tretje generacije bodo maja pripravljeni in katere bo Manx Telecom uporabil. Pred kratkim so iz japonskega NECa prispeli terminali, nekaj sto telefonov pa naj bi prispelo v nekaj dnevih. Prve storitve v omrežju tretje generacije naj bi bile: video na mobilniku, linijske igre in informacije za turiste. Slednje se sliši malo čudno, saj bodo turisti prišli na Otok z navadnimi GSM/GPRS telefoni, ki ne izkoriščajo vseh možnosti modernega...

3 komentarji