»

Microsoft ukinil fizične prodajalne

Slo-Tech - Potem ko so svoje fizične prodajalne zaradi koronavirusa zaprli, se je Microsoft odločil, da tako tudi ostane. Z izjemo lokacij v Londonu, New Yorku, Sydneyju in na sedežu podjetja, bo Microsoft vse ostale fizične prodajalne nepreklicno zaprl. Tudi na omenjenih štirih lokacijah pa ne bodo več prodajali izdelkov, temveč bodo spremenjene v tako imenovana središča za doživetja (experience center). Nakupi pa se bodo odslej izvajali izključno prek interneta (in seveda drugih kanalov, kot so OEM). Zaradi zaprtja trgovin bo nastalo 450 milijonov dolarjev enkratnih stroškov.

Microsoft je po poročanju The Verga trgovine nameraval zapreti prihodnje leto, a jih je predčasno zaprtje zaradi covida-19 prepričalo, da postopke nekoliko pospešijo. V preostalih štirih centrih bo možno Microsoftove izdelke preizkušati, kupiti pa ne. Microsoftove trgovine so v resnici sorazmerno nova iznajdba. Medtem ko je bila londonska postavljena šele lani, prve segajo v leto 2009. Microsoft je z njimi želel...

52 komentarjev

Kitajski cenzorji nad igre

Fortnite

vir: BBC
BBC - Kitajska agencija Xinhua poroča, da je komisija državnih cenzorjev, ki naj bi pred prihodom na trg preverjala vsebino iger, začela z delom. Med prvimi dvajsetimi igrami, ki jih je prejela v oceno, jih je kar devet ocenila kot neprimerne za prodajo na Kitajskem. Med igrami, ki so "šle v bunker" najdemo PUBG, Fortnite, H1Z1 in Ring of Elysium have, ki naj bi prikazovale preveč krvi in gorja. Čeprav, resnici na ljubo, Fortnite česa takega niti ne vsebuje. Paladins pa ima na drugi strani menda premalo oblečene ženske.

Tudi preostalih enajst ni povsem zadostilo očitno strogim merilom, saj bodo morali avtorji pred začetkom prodaje iz njih odstraniti neprimerne vsebine. Med temi igrami najdemo naslove kot so League of Legends, Diablo, World of Warcraft, Overwatch...

32 komentarjev

Peking bo sistem družbenega točkovanja vpeljal do 2021

vir: Pixabay

vir: Bloomberg
Bloomberg - Že dolgo se govori in piše o precej strašljivem sistemu osebnostnega točkovanja, ki se pripravlja in deloma tudi že testira na Kitajskem. Tamkajšnja agencija Xinhua je ta teden sporočila, da bodo s celostnim doživljenjskim rangiranjem 22 milijonov prebivalcev Pekinga začeli do začetka leta 2021. Pionirski projekt v glavnem mestu naj bi obenem služil tudi kot vzorčni primer za preostali del države.

Kako bo sistem osebnostnega točkovanja deloval za zdaj še ni v celoti jasno, bo pa združil podatkovne baze večih državnih agencij, podatki pa bodo nato obdelani s tehnologijo za analize velikih količin podatkov, da bi dobili kar najbolj natančno sliko o družbenih interakcijah posameznika in njegovi osebnostni integriteti. Sistem bo ocenjeval tako posameznike kot podjetja, vpeljali pa naj bi še poseben sekundarni sistem za...

90 komentarjev

Na Kitajskem identificirajo ljudi z analizo njihove hoje

vir: AP News
AP News - V Pekingu in Šanghaju policija že uporablja sistem za prepoznavo posameznikov po njihovem načinu hoje, kar je prva komercialna raba takšnega pripomočka.

Zloglasni kitajski Veliki brat ima vse bolj ostre oči. Kdor se je doslej želel izmuzniti vseprisotnim kameram, si je običajno nataknil kapuco ali kako drugače skušal zakriti obrazne poteze. To pa ne bo več pomagalo, če se razmahne digitalna tehnologija za identifikacijo po načinu hoje, ki jo je letos poskusno pričela uporabljati policija v Pekingu in Šanghaju. Njen razvijalec je tamkajšnja firma Watrix, ki je prejšnji mesec zbrala novih 14,5 milijona dolarjev sredstev za dokončno lansiranje te tehnologije na trg.

Strojno prepoznavanje značilne hoje posameznika ni nova...

17 komentarjev

Na Kitajskem aretacije zaradi spletnih namigov o puču

Weibo začasno ne dovoljuje komentiranja

Bloomberg - Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua so kitajske oblasti včeraj zaprle 16 spletnih strani (npr. meizhou.net, xn528.com in cndy.com.cn) in pridržale najmanj šest oseb zaradi spletnega govora o državnem udaru. Špekulacije o državnem udaru so se na kitajskih straneh začele širiti že 20. marca, kar je kitajskim oblastem povzročilo nekaj povsem otipljivih težav - med drugim je porasla cena CDS-jev na kitajske obveznice (instrument za zavarovanje pred neizplačilom, ki imetniku v primeru neizpolnitve izdajatelja obveznic zagotavlja poplačilo).

Na kitajskih straneh so se namreč začeli pojavljati komentarji, da "je v Pekingu nekaj narobe" in da tja "vozijo vojaška vozila". Da bi zajezili...

24 komentarjev

Na Kitajskem odkritih še več lažnih Applovih trgovin

Slo-Tech - Konec prejšnjega meseca smo spoznali, da so Kitajci neverjetno podjetni, ko govorimo o ponarejanju, saj znajo postaviti lažne Applove trgovine. Odkrili so dve lažni trgovini v mestu Kunming, ki sta bili tako verni kopiji originala, da celo zaposleni niso vedeli za prevaro (prodajali so prave Applove izdelke). Kitajska je trgovini kmalu zatem zaprla, a kot razlog navedla poslovanje brez obratovalnega dovoljenja in ne kršenje blagovne znamke. Kljub temu se na Kitajskem v tej smeri dogajajo pozitivni premiki, saj so v zadnjem času našli še več lažnih trgovin, začeli inšpekcije tudi v drugih mestih in jim prepovedali poslovanje pod Applovim imenom.

Med inšpekcijskim nadzorom 300 trgovin v Kunmingu so odkrili še 22...

5 komentarjev

Lažni Applovi trgovini na Kitajskem že zaprli

Bloomberg - Ko je prejšnji teden na internetu zaokrožila vest, da so na Kitajskem v mestu Kunming (verjetno pa še marsikod po državi) postavili ponaredek celotne Applove trgovine, so se zganile tudi kitajske oblasti. Bloomberg ugotavlja, da so obe lažni trgovini v Kunmingu zaprli.

Po besedah kitajskih oblasti od Appla še niso prejeli nobene uradne pritožbe, a sta trgovini zaprti, ker nista imeli obratovalnega dovoljenja. V sklopu preiskave so sicer pregledali 300 prodajaln elektronike v mestu, niso pa zaprli treh drugih trgovin, ki prodajajo Applove izdelke brez licence za to početje. Čeng Ju, ki jih ima v lasti, je poudaril, da prodajajo avtentično opremo in da čeprav nimajo licence za to početje,...

16 komentarjev

Kitajci ponaredijo kar celo Applovo trgovino

Na resničnih Applovih trgovinah nikoli ne piše 'Apple Store'

Slo-Tech - Znano je, da so na Kitajskem pogosti ponaredki izdelkov zahodnih blagovnih znamk. Nekateri so že na prvi pogled ponarejeni, pri drugih se ponarejevalci zelo potrudijo s samim videzom, medtem ko so tretji izdelani v istih tovarnah na istih strojih izven uradnega delovnega časa. So pa šli Kitajci še dlje in ponaredili kar trgovino. V mestu Kunming najdemo prepričljivo imitacijo Applove trgovine - in to ne samo ene.

Opremljevalci so se zelo potrudili, saj se od daleč trgovina ne loči od resničnih Apple Storov. Tudi pri bližnjem pregledu je treba vedeti, na kaj se osredotočiti, da prepoznamo nepristnost. Izdajalski so detajli, kot so napis Apple Store na vhodu, ki ga Apple nikoli ne...

78 komentarjev

Kitajska obnovila Googlovo licenco

ComputerWorld - Med Googlom in kitajskimi oblastmi je počilo marca, ko se je Google odločil, da ne bo več v skladu z zahtevami oblasti cenzuriral iskalnih vsebin. Zaradi tega je Kitajska zagrozila, da mu ne bodo podaljšal licence ICP, Google pa je užaljeno napovedal svoj odhod. Zgodilo se ni ne eno in ne drugo. Google je poiskal salomonsko rešitev in uporabnike začel preusmerjati na svojo hongkonško stran, kjer cenzure ni, Kitajska pa je stanje tiho tolerirala. Te dni je Google pridobil še omenjeno licenco ICP.

Včeraj so na svojih straneh zapisali, da jim je Kitajska z rahlo zamudo podaljšala ICP. To jim omogoča ostati prisotni na kitajskem trgu; v nasprotnem primeru bi namreč konkurenčni Baidu postal...

5 komentarjev

Google preložil dva Androida za kitajski trg

ComputerWorld - Na spletu še vedno odmeva razkritje napadov na Google in druga zahodna podjetja, ki so jih kitajski hekerji neovirano izvajali pretekli mesec. Google je zagrozil, da se bo iz Kitajske popolnoma umaknil, a so jim za zdaj odložili le nekaj priboljškov.

Odločili so se, da bodo napovedano predstavitev dveh Androidnih telefonov iz Motorole in Samsunga za kitajski trg nekoliko preložili. Predstavitev je bila napovedana za danes, uradne razlage o razlogih za odpoved pa njihova tiskovna predstavnica ni navedla. Neuradno se govori, da se trenutno Google pogovarja s kitajskimi oblastmi, koder je izid sila težko napovedati, zato naj bi se odločili počakati.

Kitajska medtem ostaja nepopustljiva. Vztrajajo, da je naloga oblasti "voditi" Kitajce pri uporabi interneta in da se morajo podjetja prilagoditi lokalnim zakonom. Položaj Googla na Kitajskem so primerjali s položajem kitajskih podjetij v Afriki. Tam se pač Kitajci soočajo z mnogo težavami, ko se morajo prilagajati lokalnim zahtevam,...

10 komentarjev

iPodomati

Gizmodo - Podjetje Zoom Systems, ki je znano po prodaji raznih izdelkov iz avtomatov, se je pred kratkim odločilo za nov poslovni korak. V svojo ponudbo so med pločevinke z osvežilnimi pijačami in čokoladice dodali Applove izdelke in tako ustvarili iPodmat. Tako lahko sedaj najpopularnejši predvajalnik glasbe kupimo kar brez posredovanja prodajalca - skozi dobro zavarovan postopek nas vodi na dotik občutljiv ekran, na katerem označimo izdelek, plačilo pa opravimo s kreditno kartico. Avtomati bodo zaenkrat na voljo v nekaterih letališčih v ZDA, cene pa bodo podobne, kot v Applovih trgovinah.

16 komentarjev