»

Pretrgan podmorski internetni kabel blizu Jemna bo med spopadi težko popraviti

Slo-Tech - Vsaj en podmorski internetni kabel, ki teče iz Evrope v Indijo skozi jemenske vode, je poškodovan. Pred slabim mesecem dni so Hutiji na svojem računu na Telegramu objavili zemljevid podmorskih kablov v Rdečem morju in dopisali, da je očitno Jemen na strateški lokaciji. Pod Rdečim morjem teče šestina svetovnega internetnega prometa, območje pa je trenutno tarča spopadov. Sedaj so se pojavile napake na podmorski infrastrukturi.

Pod Rdečim morjem teče skoraj dvajset kablov, ki povezujejo Evropo in Afriko ter Azijo. Med njimi je tudi strateško pomemben AAE-1, ki je dolg kar 25.000 kilometrov in teče vse od Francije do Hongkonga. Ko so Hutiji začeli groziti z napadi na kable, so jemenske oblasti in njihov operater ponovili pozive mednarodnim akterjem, naj se s Hutiji ne pogovarjajo o kablih. Nekateri izmed njih tečejo blizu obal v sorazmerno plitvih globinah, saj je takšno polaganje cenejše.

Eden izmed kablov je sedaj poškodovan. Južnoafriški Seacom, ki upravlja kabel, je napako...

35 komentarjev

Microsoft in Facebook pod Atlantikom položila podmorski kabel

Slo-Tech - Med vzhodno obalo ZDA in Španijo so položili najzmogljivejši podmorski internetni kabel doslej, ki ima prepustnost kar 160 terabitov na sekundo. Približno 6600 kilometrov dolg kabel Marea, ki teče od Virgina Beach do Bilbaa, tehta 4650 ton in je v lasti podjetij Microsoft, Facebook ter Telxius. Gre za tehnološko najbolj dovršen podmorski kabel, ki predstavlja odgovor na čedalje večji internetni promet. V prihodnosti se bo ta še krepil, saj do leta 2025 pričakujejo, da se bo zaradi razmaha digitalnih vsebin povečal za osemkrat.

Kabel so izdelali v letu dni, redno obratovanje pa pričakujejo za prihodnje leto. Trenutno je po svetu položenih več kot 420 podmorskih internetnih kablov, ki predstavljajo hrbtenico modernega interneta in brez...

33 komentarjev

Mrežni kabel za 340 dolarjev za prenos zvoka nič boljši od stokrat cenejšega

Ars Technica - Nobenega dvoma ni, da zvočniki za 1000 evrov proizvajajo boljši zvok od tistih za dvakrat, desetkrat ali dvajsetkrat manj denarja. Podobno velja za slušalke, ojačevalce itd. A avdiofili gredo včasih tako daleč, da vplive na kakovost zvoka pripisujejo tudi komponentam, katerih vpliv je že s fizikalnega vidika skrajno neverjeten. Tako smo že videli ethernet kable za 10.000 dolarjev za verno reprodukcijo zvoka. Pa so razlike dejansko opazne?

Na ArsTechnici so se odločili enkrat za vselej priti do dna dilemi, ali lahko kakovost mrežnih kablov vpliva na zvok. Glede na to, da je prenos podatkov digitalen, razlik ne bi smelo biti, a proizvajalci dragih kablov in avdiofili trdijo, da lahko nezaščiten poceni kabel iz okolice...

54 komentarjev

Google gradi nov podmorski kabel Brazilija-ZDA

Slo-Tech - Google je resno vzel svoje poslanstvo širjenja dostopa do interneta po celem svetu. Satelitski internet, internet z brezpilotnih letal in internet na balonih so ekstremne različice, medtem ko je gradnja optičnih povezav povsem tuzemski in tučasni cilj. Sem sodi tudi gradnja podmorskih kablov.

Google bo sodeloval z brazilskim Algar Telecomom, Angola Cables in urugvajskim Antelom pri gradnji novega podmorskega optičnega kabla med mestoma Santos in Fortaleza v Braziliji ter Boca...

18 komentarjev

Težave s podmorskimi kabli v Egiptu: malomarni kapitani in saboterji

FOX News - Običajno pišemo o motenem dostopu do interneta na kakšnem širšem geografskem območju, ki se zgodi zaradi enega izmed treh razlogov: bodisi kakšna ladja pretrga podmorske internetne kable bodisi države uvedejo filtriranje in cenzuro bodisi je promet moten zaradi napačnih preusmeritev. Redkeje pa pišemo o sabotažah, kot jo je sedaj odkrila egiptovska mornarica. V bližini pristanišča v Aleksandriji so aretirali trojico potapljačev z neke ribiške ladje, ki se je lotila nasilne prekinitve podmorskega kabla. Internetni promet je bil precej ohromljen teden dni, ni pa znano, kdo je dejansko povzročil zastoje. Identitete aretiranih egiptovske oblasti medtem ne želijo razkriti.

Lotili so se kabla SEA-ME-WE 4, ki teče od Francije po dnu Sredozemskega morja, Rdečega...

4 komentarji

Novi pomorski kabli pod Arktičnim morjem

Extremetech - Letos poleti, zahvaljujoč vse bolj topeči zalogi polarnega ledu, bosta podjetji Arctic Fiber in Arctic Link začeli s polaganjem vsaka svojega podmorskega optičnega kabla med Anglijo in Japonsko, po poti mimo Grenlandije, skozi Kanadski arktični ahipelago in Berinško ožino. Obenem Rusija načrtuje poteg tretjega kabla (ROTACS), tega na relaciji severne obale Skandinavije in Rusije.

Cena vsakega projekta je ocenjena med 600 milijoni in poldrugo milijardo, prinesla pa bo več prednosti. Latenca na povezavi med Londonom in Tokijem bo padla za 60 milisekund na 170ms, česar se veselijo predvsem ponudniki algoritmičnega trgovanja z...

12 komentarjev

Med Evropo in ZDA bodo položili nov podmorski kabel

Ladja za polaganje podmorskih kablov

Slo-Tech - V začetku tega leta smo nekaj besed namenili visokofrekvenčnemu trgovanju (HFT), kakor se imenuje posebna vrsta algoritmičnega trgovanja, ki ga avtomatično izvajajo računalniki v milisekundnih časih. Pri tem trgovanju sta ključnega pomena hitrost in kakovost algoritma (v tem vrstnem redu). Ocenjujejo, da milisekunda zakasnitve letno velik hedge sklad stane okoli 100 milijonov dolarjev, zato poizkušajo investicijske banke in skladi pridobiti kolokacijo strežnikov čim bliže trgovalnim platformam.

Da gre z vsako milisekundo za velike denarja, priča tudi napoved položitve novega podmorskega podatkovnega kabla med Evropo in ZDA. Zadnji kabli so bili na tej trasi položeni ob koncu tisočletja, ko so jih financirala podjetja iz balončka...

64 komentarjev

Zemljevid vseh podmorskih kablov

Internetni podmorski kabli, sedanjost

Slashdot - Večina medcelinskega internetnega prometa in tudi dobršen del intrakontinentalnega (recimo v Afriki) poteka po podmorskih kablih, ki so razpredeni po svetovnih oceanih. Ker jih polagajo različna podjetja za različne naročnike, je težko dobiti točne podatke, kje vse so nameščeni. Plačljive informacije o tem seveda obstajajo - če ne drugače jih morajo imeti ladje - a niso zastonj. Na TeleGeography je tak zemljevid podmorskih kablov moč kupiti za 250 dolarjev. Če ga nujno potrebujemo, ni drago, a Greg Mahlknecht iz južnoafriškega Durbana se je odločil izdelati brezplačen zemljevid - predvsem zato, ker je mogel.

Preiskal je domala celotni internet in si sproti zapisoval lokacije in...

7 komentarjev

Kako je Egipt izklopil internet in kako so se prebivalci prilagodili

Od petka je nedosegljivih okrog 90 odstotkov omrežij v Egiptu.

Slo-Tech - Ko so v četrtek in petek v javnost prišli prvi podatki, da je Egipt zaradi protestov blokiral dostop do interneta, smo to vzeli za dejstvo. Še en režim, ki si skuša ljudstvo pokoriti tudi s spodkopavanjem telekomunikacij v državi. Toda internet ni centraliziran medij in ni ga moč kar izklopiti pet minut pred polnočjo, ker bi se Mubarak pred spanjem odločil ugasniti internet. Popolna blokada interneta v državi terja temeljito pripravo in natančno izvedbo, prebivalstvo pa potem kljub temu poišče alternativne načine komunikacije.

V petek ni nihče najavil izpada interneta v Egiptu, temveč je preprosto izginilo 3500 internetnih poti (BGP-routes), ki navadno potekajo v Egipt, piše NetworkWorld. Večina avtonomnih sistemov iz Egipta je nehala objavljati...

37 komentarjev

Kuba dobiva širokopasovni dostop do interneta

Čeprav so računalniki na Kubi legalni, posebej razširjeni niso. Povprečna plača namreč znaša 20 dolarjev, računalnik pa stane 800 dolarjev.

Guardian - Kuba je ena zadnjih držav na svetu, kjer širokopasovnega dostopa do interneta še ni. A to se bo kmalu spremenilo, saj se je začelo polaganje podmorskega kabla do Venezuele, s katerim se bodo Kubanci pridružili internetno povezanim državam sveta.

Med vikendom je iz bližine venezuelskega pristanišča La Guaira proti Kubi izplula ladja Ile de Batz za polaganje podmorskih kablov francoskega podjetja Alcatel-Lucent. Na ta način bo Kuba obšla 50 let star ameriški embargo in povečala svojo internetno povezljivost za 3000-krat. Trenutno je med Kubanci le 14 odstotkov uporabnikov interneta, ki do medmrežja dostopajo predvsem iz vladnih računalnikov, univerz, tujih podjetij in hotelov. Zaradi embarga se namreč Kuba ne more povezati v mrežo podmorskih...

38 komentarjev

Neznanci odrezali Silicijevo dolino od sveta

The Register - Pretrganje podmorskih kablov, ki skrbijo za svetovno povezanost interneta, je običajno posledica neprevidnih kapitanov, mnogo redkejši pa so primeri namernega poškodovanja internetnih podatkovnih vodov. Na kopnem kable po navadi pomotoma prerežejo pri gradbenih delih, tokrat pa ima policija v Kaliforniji opraviti z zlonamernim dejanjem.

V četrtek je namreč mrknil internet v Silicijevi dolini skupaj s telefonskim omrežjem in bankomati, kar je prebivalcem povzročilo mnogo sivih las. Kot so ugotovili, so nepridipravi sprva prerezali štiri optične kable podjetja AT&T v San Joseju, še štiri pa so onesposobili dve uri pozneje v San Carlosu. Negodovanja domačih uporabnikov so sicer razumljiva, mnogo resnejše težave pa so bile nedostopna številka za nujno pomoč 911, nedosegljivost policije, gasilcev, bolnišnic, podjetij itn.

Motiv za napad ni znan, so se pa napadalci morali pošteno potruditi, saj so morali odmakniti petdesetkilogramske pokrove nad jaški, splezati navzdol in prerezati...

21 komentarjev

Kdo skrbi za podvodne optične kable

Takole podvodni kabli pribodejo na površje na Floridi

vir: Popular Science
Popular Science - Večkrat smo že pisali, da je internet na tem ali onem delu svet mrknil, kar je mnogokrat posledica pretrganih ali poškodovanih podmorskih kablov. Včasih čez nekaj dni sledi novica, da so uspeli povezave popraviti, redko pa predstavijo ljudi in tehnologijo, ki skrbi, da je internet v dobri kondiciji.

Na Popular Science so objavili zelo zanimiv prispevek, v katerem so predstavili človeka, ki obvezuje rane na kablih. John Rennie je 57-letni Škot, ki za podjetje Global Marine Systems patruljira po morjih in rokuje z majhno podmornico na daljinsko upravljanje. Kot pravi, so poškodbe kablov nekaj povsem običajnega, kar se dogaja vsak dan in ne le takrat, ko o prekinitvi kakšnega večjega in pomembnejšega poročajo mediji....

13 komentarjev

Pridržali ladji, ki sta povzročili internetni mrk na Bližnjem vzhodu

Slashdot - Internetni mrk na Bližnjem vzhodu, ki je povzročil nemalo preglavic uporabnikom interneta in sprožil še več teorij zarot o samih vzrokih mrka, je končno dobil vsaj delni epilog. Reliance Globalcom, operater podmorskih kablov, ki so se pretrgali, je namreč s pomočjo satelitskih posnetkov izsledil dve ladji, ki sta se takrat nahajali v območju in sta odvrgli sidri, ki sta nato tekom plovbe pretrgali kable.

Za pretrgane kable sta bili odgovorni dve ladji, ena v lasti korejskega podjetja in druga v lasti iraškega podjetja, obe pa so pridržali v Dubaju. Korejska ladja je že uradno priznala krivdo in plačala Reliance Globalcom-u 60 tisoč dolarjev za popravilo kablov, iraška pa je zaenkrat še na pridržanju.

26 komentarjev