»

Tudi klici v EU odslej regulirani in zato cenejši

Slo-Tech - V sredo, 15. maja, začenja veljati del evropske direktive o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah, ki omejuje ceno telefonskih klicev in poslanih kratkih sporočil iz domačega omrežja v tujino. Odslej bo najvišja dovoljena cena 19 centov na minuto (in DDV, torej 23,2 centa v Sloveniji) oziroma 6 centov na sporočilo (7,3 centa z DDV). Omejitve veljajo za promet v vse države EU, zelo kmalu pa bodo tudi za Islandijo, Norveško in Liechtenstein.

To je drugi veliki korak proti enotnem trgu mobilnih telekomunikacij v EU. Prvi korak je bila odprava stroškov gostovanja, ki jo je po več letih približevanja EU dosegla leta 2017. Odtlej so cene in drugi pogoji uporabe mobilnih storitev med potovanjem v EU enaki kakor v domačem omrežju, le količina prenesenih...

28 komentarjev

EU se bliža koncu mobilnega gostovanja

Europa.eu - V Bruslju so dorekli še veleprodajne cene za mobilno gostovanje, ki so bile še zadnja neznanka v nadvse uspešnem projektu Evropske komisije Gostuj kakor doma, s katerim so korenito znižali stroške gostovanja. Pri gostovanju pri tujih operaterjih bo minuta klica stala največ 3,2 centa, SMS-sporočilo pa en cent. Cena prenosa podatkov se bo zniževala postopno, in sicer letos 15. junija na 7,7 evra za gigabajt, potem pa ob začetku vsakega leta na 6,0, 4,5, 3,5, 3,0 in 1. januarja 2022 končno na 2,5 evra na gigabajt. To so cene, ki si jih bodo med seboj plačevali operaterji.

Zakaj so te cene pomembne za končne uporabnike, če zanje od 15. junija letos ne bo več gostovanja? Ker se s tem zagotavlja vzdržnost gostovanja, saj bi v nasprotnem...

47 komentarjev

Danes še zadnje znižanje stroškov mobilnega gostovanja v EU

Slo-Tech - Prihodnje leto junija bo mobilno gostovanje v EU preteklost, saj operaterji za mobilne storitev v državah EU ne bodo smeli zaračunavati več kot v domačih omrežjih. Danes pa so se cene v prehodnem obdobju še zadnjikrat znižale.

Od danes pa do 15. junija 2017 so največji dovoljeni pribitki na cene v domačem omrežju za uporabo v EU naslednji: 0,05 evra na minuto za odhodne klice (vedno se obračuna ena polna minuta, kasneje pa v sekundnem intervalu), 0,0114 evra na minuto za dohodne klice (sekundni obračunski interval), 0,02 evra za poslano kratko sporočilo in brezplačen prejem kratkih sporočil, 0,05 evra na megabajt za prenos podatkov (obračun po kilobajtih). Omejitev porabe v tujini je 50 evrov mesečno, potem mora operater storitve...

24 komentarjev

Prihodnji teden pocenitev mobilne telefonije v tujini

Slo-Tech - S 1. julijem se bodo kot vsako leto znižale najvišje dovoljene cene za storitve mobilne telefonije, kadar uporabnik gostuje v drugi državi članici EU. Cene so se od leta 2007 znižale že za skoraj 90 odstotkov, letošnje znižanje pa je zadnje načrtovano. Nove zgornje cene bodo znašale:
  • 19 centov na minuto za odhodne klice (21-odstotno znižanje);
  • 5 centov za minuto za dohodne klice (29-odstotno znižanje);
  • 6 centov za poslano sporočilo (25-odstotno znižanje) in
  • 20 centov za megabajt prenesenih podatkov (55-odstotno znižanje).

Omenjene cene še ne vsebujejo DDV-ja, tako da je treba za slovenske operaterje prišteti še 22 odstotkov. Poleg tega EU od operaterjev zahteva,...

25 komentarjev

EU spet znižuje cene mobilnega gostovanja, najopaznejša sprememba za Hrvaško

Europa.eu - Evropska komisija nadaljuje vsakoletno zniževanje najvišje dovoljene cene mobilnih storitev v tujih omrežjih (tako imenovano gostovanje), s čimer je od leta 2007 do danes storitve v povprečju pocenila za več kot 80 odstotkov. Tudi letos se 1. julija še nekoliko znižujejo najvišje cene, ki odslej znašajo:
  • 24 centov na minuto za odhodne klice (17-odstotno znižanje);
  • 7 centov na minuto za dohdone klice (12,5-odstotno znižanje);
  • 8 centov na poslano sporočilo (11-odstotno znižanje) in
  • 45 centov za megabajt prenosa podatkov v kilobajtnem intervalu (36-odstotno znižanje).

Navedene cene ne vključujejo DDV-ja, ki se je pri nas ravno danes dvignil za dve odstotni točki na 22 odstotkov. Navedene cen so najvišje dopustne, tako kot slovenska bencinska politika, lahko pa operaterji...

8 komentarjev

Evropski parlament potrdil nadaljevanje nižanja cen mobilnega gostovanja

Evropski parlament - Evropski parlament je v četrtek na rednem majskem plenarnem zasedanju potrdil dogovor, ki nadaljuje nižanje stroškov cen za mobilno gostovanje v državah EU. Projekt je EU začela že leta 2009 in od tedaj vsako leto progresivno znižala najvišje dovoljene cene za klice, pošiljanje sporočil in prenos podatkov pri gostovanju v tujih omrežjih. Direktiva se je iztekla letos, zato je EU pripravila in v četrtek sprejela njeno nadaljevanje.

Za sprejetje uredbe je glasovalo 578 poslancev, proti jih je bilo 10, prav toliko se jih je vzdržalo. S potrditvijo v Parlamentu je uredba preskočila že zadnjo pravno oviro in je sedaj obvezujoča za vse države članice.

Kakor je...

14 komentarjev

EU nadaljuje zniževanje cen mobilnega gostovanja

Europa.eu - Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija so sprejeli preliminarni dogovor o predlogu uredbe, ki bo nadaljevala trend zniževanja cen za gostovanje uporabnikov mobilne telefonije v tujih omrežij po EU. Cene se vsako letu julija znižujejo že od leta 2009, projekt pa se izteče letos, zato so si že dlje časa prizadevali za njegovo podaljšanje.

V danes sprejetem predlogu so določili naslednje maksimalne cene (navedene brez DDV), ki bodo začele veljati 1. julija 2012:
  • odhodni klici v tujem omrežju: 0,29 evra na minuto;
  • dohodni klici v tujem omrežju: 0,08 evra na minuto;
  • poslano kratko sporočilo: 0,09 evra,
  • prenos podatkov: 0,70 evra za megabajt.
Zniževanje cen...

18 komentarjev

EU predlaga nadaljevanje nižanja cen mobilnega gostovanja

The New York Times - Letos 1. julija se izteče evropska uredba, ki predpisuje najvišje dovoljene cene za klice, pošiljanje sporočil in prenos podatkov, ko mobilni uporabniki gostujejo v drugi državi v drugem mobilnem omrežju. EU je uspela precej znižati oderuške cene, in sicer jih je zbila na 35 centov na minuto za odhodne klice, 11 centov na minuto za dohodne klice, 11 centov za poslano sporočilo in 50 centov za prenos 1 MB podatkov (cene so brez vključenega DDV). Poleg tega so omejili mesečno porabo na 50 evrov, da bi preprečili visoke račune uporabnikov zaradi nepazljivosti, za višje limite pa je treba operaterja posebej obvestiti.

Evropska komisarka za digitalno agendo...

81 komentarjev

Cenejša mobilna telefonija v EU

Slo-Tech - Včeraj so začele veljati nove najvišje dovoljene cene mobilnega gostovanja v državah Evropske unije, ki jih je Evropski parlament izglasoval 21. aprila 2009. Predvideno je postopno spuščanje, vsako leto 1. julija do vključno letos se cene nekoliko znižajo.

Od včeraj tako veljajo naslednje zgornje omejitve (cene so brez DDV, v oklepajih so stare dosedanje cene):
  • 35 (39) centov na minuto za odhodne klice;
  • 11 (15) centov na minuto za dohodne klice;
  • 11 centov (11) za poslano kratko sporočilo (SMS);
  • 50 (80) centov za prenos 1 MB podatkov.
Mobitelove cene so takšne: odhodni klici v EU 0,42 evra na minuto, dohodni klici v EU 0,132 evra na minuto, SMS 0,132 evra, prenos...

27 komentarjev

Evropska komisija predlaga nadaljnja znižanja cen mobilnega gostovanja

The New York Times - Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je predstavila predlog nadaljnjega zniževanja maksimalnih cen za gostovanje uporabnikov mobilnih telefonov v tujih omrežjih, ki bi veljale po celotni Evropski uniji. EU znižuje cene že od leta 2009, trenutno pa so v uporabi ceniki od lanskega 1. julija. Zadnje znižanje je določeno za letos, zato si Kroesova želi nadaljevanje tega programa.

Predlagana cena za minuto odhodnega klica v tujem omrežju za leto 2014 znaša 24 centov, medtem ko trenutno znaša 39 centov. Dohodne klice želi Kroesova poceniti s trenutnih 15 centov na 10 centov na minuto. Cenejši bi bil tudi prenos podatkov, saj bi se cena za 1 MB...

22 komentarjev

Gmail odslej s podporo za telefonske klice (v ZDA)

Slo-Tech - Google je svoji storitvi za elektronsko pošto Gmail dodal možnost telefoniranja na stacionarne in mobilne telefone, so objavili na svojem blogu. Z združitvijo funkcij Gmail in Google Voice sta omogočena tako klicanje z računalnika kakor tudi sprejemanje dohodnih klicev na računalniku. Obstoječi uporabniki Google Voicea lahko svoje račune povežejo z Gmailom, ni pa to nujno, dokler gre za brezplačne klice.

Klicanje številk v ZDA in Kanadi je brezplačno, v druge države pa ne. Klicanje na stacionarne številke v Sloveniji stane 4 cente na minuto, mobilne pa 21 centov. Google je obljubil, da bodo klici v ZDA in Kanado ostali brezplačni vsaj do konca leta, nato pa bodo preračunali, ali z mednarodnimi klici zaslužijo dovolj, da takšen model...

61 komentarjev

Od danes cenejši mobilni internet v tujini

Slo-Tech - Z današnjim dnem stopajo v veljavo nove omejitve cen za podatkovno gostovanje na tujih mobilnih omrežjih v državah Evropske unije, ki jih je predpisala Evropska unija z namenom izkoreniniti odiranje strank. Evropski parlament je 21. aprila 2009 s 646 glasovi za, 22 proti in 9 vzdržanimi postavil zgornjo mejo za podatkovno gostovanje in telefoniranje v tujini, ki se spušča trikrat. Prvikrat se je to zgodilo lani, drugič danes, zadnje znižanje pa bomo dočakali 1. julija 2011. Od danes tako veljajo naslednje zgornje omejitve (cene so brez DDV):

  • 39 centov na minuto za odhodne klice;
  • 15 centov na minuto za dohodne klice;
  • 11 centov za poslano kratko sporočilo (SMS);
  • 80 centov za prenos 1 MB podatkov.

Od letošnjega marca pa morajo imeti potrošniki možnost nastavitve omejitve porabe. Ob dosegi 80 odstotkov nastavljene omejitve mu mora operater poslati obvestilo, ob dosegi omejitve pa v primeru, da ne prejme drugačnega navodila, izključiti gostovanje. Prav tako bodo morali klice obračunavati...

34 komentarjev

Enotne cene za prenos podatkov znotraj EU

TG Daily - Visoki računi za storitve mobilne telefonije nekaterih nesrečnežev so povzročile, da je vpogled v tematiko naredila kar Evropska Unija. Rezultat je, da so uvedli enotne cene za storitve, ko uporabniki nekega operaterja gostujejo v tuji državi (t.i. roaming). Bolj znana sta predvsem dva primera. V prvem je nemški turist na dopustovanju v Franciji prek mobilnega telefona prenesel in pogledal neko oddajo ter nato od svojega, nemškega operaterja dobil račun za kar 46.000 €. V drugem primeru je šlo za britanskega študenta na izmenjavi, ki mu je v enem mesecu uspel nabrati za 9.000 € stroškov...

43 komentarjev

21$ mesečno za 12Mbits/s? Preselite se na Japonsko!

Wired News - Japonsko podjetje Softbank ponuja zelo hiter DSL dostop do interneta. Za "pičlih" 21$ na mesec dobi uporabnik 12 megabitov pasovne širine, zastonj klice prek protokola VoIP do uporabnikov istega omrežja, klice Tokijo-New York za le 3 cente na minuto ... Ustanovitelj tega podjetja Masayoshi Son prerokuje, da bodo VoIP klici kmalu popolnoma zastonj - nekakšna e-pošta 21 stoletja. Uporabnik dobi zastonj še modem, pogodba pa ga obvezuje, da bo njihov uporabnik vsaj 15 mesecev.

Čeprav so cene DSL-a v naši državici trenutno zelo ugodne, se česa takega verjetno ne bi branil nihče. [:\\]

15 komentarjev