»

Trump z izvršnim ukazom uresničuje grožnje socialnim omrežjem

Axios - Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek podpisal izvršni ukaz, s katerim želi zmanjšati pravno zaščito, ki jo v Združenih državah uživajo družbena omrežja. Odločitev je neposredna posledica dogodka izpred nekaj dni, ko je Twitter eno od Trumpovih objav označil kot zavajajočo.

V ZDA so si internetne platforme sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja priborile pomembno pridobitev za svobodo govora: 230. člen zakona Communications Decency Act, ki določa, da internetni servisi niso neposredno kazensko odgovorni za vsebine, ki jih na njih objavljajo tretje osebe, dokler ne gre za razne skrajnosti, kot je nasilje. Tako so socialna omrežja, kot je Twitter, zavarovana pred na primer tožbami o razžalitvah v objavah, ki jih na njih puščajo uporabniki. 230. člen so imeli doslej v zobeh že mnogi, z vseh strani političnega prostora. Demokrati in strokovnjaki za dezinformacije opozarjajo, da trenutna dikcija omogoča preveč svobodno širjenje lažne propagande s škodljivimi posledicami,...

30 komentarjev

Novo socialno omrežje Fowndr za mlada podjetja

The New York Times - Londončan Stu Green je ustvaril novo socialno omrežje na internetu, ki pa ni namenjeno tekmovanju s Facebookom, Twitterjem, MySpaceom in drugimi velikani. Namesto tega je Fownder (izgovori se [faʊndə]) namenjen ustanoviteljem novih mladih podjetij, start-upov, da lahko na enem mestu debatirajo o novih projektih, tehnologijah, se kaj novega drug od drugega naučijo, izmenjujejo ideje, datoteke in projekte itn. Skratka na Fownderju naj bi se družili vsi, ki so bili tako ali drugače vpleteni v nastajanje novih start-upov.

Storitev bo brezplačna, a bo potrebno za vstop imeti povabilo od že obstoječega člana. Na ta način želi Green poskrbeti, da bo občestvo na strani ostalo resnično v skladu s prvotno zamislijo....

7 komentarjev

Transmete ni več

X-Bit Labs - Zaključila se je zgodba Transmeta, o kateri smo na naših straneh že obširno poročali. Po skrivnostnem začetku in napovedi izdelave varčnih procesorjev jim ni šlo vse po načrtih. Sestavili so sicer varčne Crusoeje, ki jih je celo Sony vgradil v enega izmed prenosnikov Vaio, a je kmalu postalo jasno, da Transmeta ne bo mogla konkurirati večjim tekmecem. Po odhodu Linusa Torvaldsa leta 2003, prestrukturiranju leta 2005 in grozečih finančnim težavam so se lanskega novembra s podjetjem Novafora domenili, da jih bo slednje tudi prevzelo. Sedaj so objavili, da je prevzem dokončan. Kot so zapisli v izjavi za javnost, je sedaj čas, da Transmetine izume in izdelke koristno uporabijo pri izdelavi video procesorjev, s čimer se Novafora ukvarja. Na ta način se bo zgodba enega izmed bolj nenavadnih podjetij sklenila. Kaj se bo zgodilo z njenimi tehnologijami, naprimer LongRun2, na katero so polagali mnogo upov, pa bomo videli.

5 komentarjev

V prihajajočem tednu v Kiberpipi

Uniki

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V prihodnjem tednu Kiberpipa napoveduje:

- Torek, 9.12. ob 19:00 - Pipin odprti termin: Med 22 najbolj perspektivnih start-upov v Evropi izbran slovenski UNIKI
Mlado slovensko podjetje UNIKI je bilo izbrano med 22 finalistov, ki so se udeležili tedna tekmovanja in izobraževanja Seedcamp, skupnega projekta največjih evropskih skladov tveganega kapitala, s katerim želijo vzpodbuditi Evropska podjetja k razvoju inovativnih spletnih storitev in "poiskati naslednji Google". UNIKI je komisijo prepričal s svojimi inteligentnimi interaktivnimi mediji, ki temeljijo na računalniškem vidu in novem vmesniku med računalnikom in človekom, ki reagira na gibanje. Trenutno so usmerjeni v razvoj novih gibalnih interaktivnih medijev za javne prostore, kjer lahko z vsebino izložbe upravljate kar z gibi roke ali telesa. Več...



- Sreda, 10.12. ob 19:00 - Spletne...

1 komentar

Mehaniki za Hubbla

CNN.com - Hubblovemu teleskopu so dnevi šteti, saj mu bodo nekje med letoma 2006 in 2007 odpovedali giroskop ter baterije. V senci nedavne nesreče vesoljskega čolnička Kolumbija, so pri NASI opustili misel na človeško vzdrževalno misijo kot preveč tvegano.

Kljub temu, da niso polagali veliko upov v povsem robotizirano odpravo, so vseeno razpisali natečaj za rešitev Hubblovih težav brez uporabe živih astronavtov. Rezultati so bili presenetljivi. Izmed 26 rešitev jih je nekaj tako dobrih (in hkrati celo izvedljivih), da še nekdanji skeptiki zdaj razmišlajo ne le o podalšanju teleskopovega življenja, temveč tudi dodajanju novih inštrumentov.

6 komentarjev

Mozilla 1.6

Mozilla.Lugos.Si - Včeraj je izšla nova različica odprtokodnega brskalnika, ki sliši na grozovito ime Mozilla in ki smo jo pričakovali že pred novim letom. Mozillo odlikuje brskanje z zavihki, zavračanje pojavnih oken (pop-upov), poštni odjemalec pa uspešno poskrbi za vso nezaželeno pošto (spam). V novi različici je popravljen cel kup varnostnih lukenj in hroščev, največja novost pa je mehanizem za avtentikacijo NTLM za različne platforme. Za ogled vseh novosti kliknite tukaj.

Nova različica je bila skoraj takoj poslovenjena, najdete pa jo tukaj. Če imate počasno povezavo, lahko počakate nekaj dni, saj bo slovenska različica tudi na uradnih zgoščenkah, ki jih bo prodajala Mozilla Foundation [:D]. Če pa ne znate slovensko (hm, ne bi poskusili raje nekajdrugega-tech.com?), pa poskusite izvirno različico, ki vas čaka na preobremenjenih strežnikih Mozilla.org. Veseli internet in srečno 2004!

Na novico nas je opozoril CCMbrother.

15 komentarjev

Samopostrežni pop-upi

Slo-Tech - To novico nam je spet poslal naš ekstremno pridni Žiga:

Po spletu se je razvedelo za, žal, uspešen rezultat sodelovanja podjetij Blackstone.com ter Mindset. Uspelo jim je namreč najti pot za "vsaditev" datoteke IEHELPER.DLL v računalnik brez uporabnikovega vedenja . Datoteka svojo nazivno vlogo žal opravlja v korist podjetij in ne uporabnikov, poskrbi pa za prikazovanje nadležnih pop-upov, ne meneč se za stran, ki jo brskalnik trenutno prikazuje. Krasno - zadnja stvar, ki sem si jo želel, so pop-upi na MOJI spletni strani...
Troy Brophy (ZDNet developer) priporoča, da uporabniki datoteko poiščejo, si zapomnijo njeno lokacijo, izbrišejo, ali še raje spravijo na varno mesto, za vsak slučaj.


Kje pa je vir? Žiga je novico našel na ZDNetovi mailing listi, zato link do vira žal odpade.

2 komentarja