»

Prihaja 14 nm

AnandTech - Čeprav pri krčenju velikosti elektronskih komponent počasi trkamo na robove fizikalnih omejitev, za zdaj proizvajalci še uspevajo zmanjševati litografijo. Intel že dlje časa dela na prehodu na 14 nm-tehnologijo izdelave, katere napredek so predstavili včeraj.

Intel je 14 nm prvikrat predstavil že lanskega novembra, potem čipov Broadwell v tej litografiji ni in ni bilo. S slabim letom zamude se sedaj Intel vendarle zares podaja v 14 nm. Prve rezine za 22 nm-tehnologijo so pokazali na IDF-u leta 2009, prve delujoče čipe dve leti pozneje, predlani pa so šli v množično prodajo. Zato pravimo, da 14 nm nekoliko zamuja. Sedaj so povedali skoraj vse o prihajajočem Broadwellu Y, ki ga bomo našli v čipih s komercialnim imenom Core M.

Intel trdi, da je v Core M prenovil...

39 komentarjev

TSMC gradi novo tovarno s 450 mm-rezinami

Reuters - Tajvanski gigant za proizvodnjo polprevodniških vezij in čipov TSMC je napovedal, da bodo začeli graditi nov obrat, v katerem bodo čipe proizvajali iz 450 mm-rezin. Na ta način bodo znižali proizvodne stroške in povečali konkurenčnost. Prve primerke pričakujemo v leti 2013-2014, redno masovno proizvodnjo pa čez pet let. Projekt bo stal 8-10 milijard dolarjev.

Proizvodnja vezij in čipov se začne s čiščenjem silicija. V ta namen je treba silicij najprej primerno očistiti, saj za proizvodnjo električnih naprav potrebujemo silicijev monokristal čistoče "devetih devetk" (99,99999 % Si). Pot do tja je dolga in se začne že precej pred oblikovanjem v rezine, o katerih...

2 komentarja

Intel bo gradil novo tovarno v Arizoni

X-Bit Labs - Intel je konec tedna napovedal, da bodo v mestu Chandler v Arizoni, kjer so že prisotni, zgradili nov proizvodni obrat. To je v skladu z oktobra predstavljenim načrtom, ki predvideva razširitev štirih proizvodnih obratov v ZDA in izgradnjo enega novega.

Obrat v Chandlerju bo poimenovan Fab 42 in bo sprva omogočal izdelavo čipov na 300 mm-rezinah, kasneje pa 450 mm, v 14 nm-tehnologiji. Gradnja bo stekla letos, končana pa bo do sredine leta 2013. Investicija bo vredna okrog pet milijard dolarjev, prinesla pa naj bi nekaj tisoč novih delovnih mest, so zatrdili v Intelu.

10 komentarjev

Intel bo investiral milijarde, zgradil novo tovarno

ComputerWorld - Intel je ta teden napovedal, da bodo investirali med šest in osem milijard dolarjev v štiri proizvodne obrate, ki jih imajo v ZDA, in v izgradnjo novega v zvezni državi Oregon. S tem bo Intel tudi odprl med 800 in 1000 novih delovnih mest že s samo gradnjo tovarn, kasneje pa več visokotehnoloških. Nadgradili bodo po dve tovarni v Arizoni in v Oregonu, kjer bodo do leta 2013 postavili še eno novo. Na ta način se bo Intel pripravil na prehod na 22 nm-proizvodni proces.

Intelov izvršni direktor Paul Otellini je ob tem dejal, da se investicija morda zdi prevelika, a prehod na 22 nm ni enostaven in zahteva veliko mero natančnosti. Masovna proizvodnja in skrb za dovolj nizek izmet sta druga...

9 komentarjev

ATIC povečuje delež v Globalfoundries

X-Bit Labs - Podjetje Advanced Technology Investment Company (ATIC) iz Abu Dabija namerava letos v Globalfoundries, ki je nastal z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, vložiti med dvema in tremi milijardami dolarjev. Trenutno njihov delež v tem proizvajalcu polprevodniških elementov velja 68 odstotkov, v prihodnjih dveh do treh meseci pa ga kanijo povečati za dve odstotni točki. Sčasoma želi ATIC v celoti prevzeti Globalfoundries.

Globalfoundries ima sedež v Sunnyvalu v Kaliforniji, proizvodne obrate pa v Nemčiji in Singapurju, ki se jima pridružuje tovarna v New Yorku v gradnji. Dresdenska tovarna zmore trenutno 30 tisoč 300 mm-rezin mesečno, kar želijo z vložkom omenjenih milijard v prihodnjih dveh letih podvojiti.

1 komentar

Skupina okrog Intela investira 3,5 milijarde dolarjev v razvoj

The Wall Street Journal - Intel ugotavlja, da bi ameriški tehnološki sektor potreboval nekoliko finančne vzpodbude, da bi ponovno postal konkurenčnejši in uspešnejši na globalnem trgu. V ta namen pripravljajo zavezništvo s 24 skladi tveganega kapitala, ki bo v to branžo investiralo 3,5 milijarde dolarjev v prihodnjih dveh letih, je včeraj v Washingtonu napovedal Intelov izvršni direktor Paul Otellini. Skupina se bo imenovala Invest in America Alliance in želi s svojim doprinosom dopolniti državne in zvezne investicije. Spomnimo, da je Intel lani napovedal investicijo v višini 7 milijard dolarjev v posodobitve svojih proizvodnih obratov v ZDA.

Glavnino sredstev bodo namenili podjetjem, ki se bavijo z informacijsko tehnologijo, čisto tehnologijo in biotehnologijo, med njimi tudi podjetjem iz inkubatorja (start-ups). To pa ne pomeni, da bodo brez ostali na ostalih področjih, saj kanijo podpreti tudi molekularno diagnostiko, bioinformatiko, razvoj električnega vozila in brezžično infrastrukturo.

Dobrodošel...

7 komentarjev

Računalniki se letos ne bodo pocenili

Financial Times - Že šest let zapovrstjo se računalniki brez izjeme ceníjo, predvsem zaradi vztrajnega padanja cen polprevodniških komponent. Od leta 2000 je cena vsako leto povprečno padla za 7,8 odstotka, kar jih je do danes več kot razpolovilo. Letos naj bi bilo drugače, ocenjujejo pri podjetju Gartner. Napovedi kažejo, da se bodo letos računalniki podražili za zmernih 2,8 odstotka, večidel zaradi 23-odstotne rasti cene pomnilnika DRAM. Razlog gre iskati v zmanjšanju proizvodnih kapacitet zaradi recesije, ki je lani prisilila proizvajalce v krčenje proizvodnih programov.

Poleg DRAM-a bodo letos težave tudi z dobavo LCD-jev, ki naj bi se podražili za 20 odstotkov, trdih diskov in optičnih medijev. Novi proizvodni obrati so se zopet pričeli graditi konec lanskega leta, a do polnega zagona jim manjka še leto dni. V tem času torej lahko pričakujemo rahlo rast cen ali pa vsaj stagnacijo. Več o tem.

13 komentarjev

IBM in AMD se zbližujeta

Financial Times - Financial Times poroča o govoricah o tesnejšem sodelovanju med IBM-om in AMD-jem, pri tem pa ne izključujejo niti združitve obeh v prihodnosti. Tehnološko partnerstvo obeh podjetij ima že nekajletno tradicijo in prav zdaj dokončujeta skupen proizvodni obrat v Malti v zvezni državi New York v vrednosti 3,2 milijarde ameriških dolarjev. Formalno sodelovanje obeh bi v precejšnji meri koristilo AMD-ju, ki je že od sredine leta 2006 v rdečih številkah.

Več o tem si preberite na Financial Times.

22 komentarjev