»

Gospodinjski aparati porabijo več energije kakor označeno

Slo-Tech - Večina gospodinjskih aparatov pri običajni vsakodnevni rabi porabi več energije, kot kažejo njihove specifikacije na podlagi standardiziranih testov, razkriva najnovejše poročilo, ki ga je objavila skupina nevladnih organizacij in povzema rezultate 18-mesečnega testiranja kopice naprav. V raziskavi so ugotovili, da pri običajni rabi naprave porabijo bistveno več energije, kot bi sklepali na podlagi uvrstitve v energijske razrede (barvne oznake A-G).

V nekaterih primerih je poraba tudi dvakrat večja, ugotavljajo. Glavni problem so zastareli testi, ki ne odsevajo več realne uporabe naprav in vseh novih funkcionalnosti, ki jih ljudje uporabljajo. Tako nekateri televizorji ob vključitvi funkcij ultra HD ali dinamične barve porabijo 100 odstotkov več energije, polovica hladilnikov pa...

48 komentarjev

Moderni človek vzdržljivejši tekač od neandertalcev

PhysOrg.com - Če bi na olimpijskih igrah tekmovali neandertalci (Homo neanderthalensis), misleči človek (Homo sapiens) in moderni misleči človek (Homo sapiens sapiens), bi bili boji neizenačeni. Medtem ko bili naši predniki bistveno boljši pri nekaterih športih, bi jih mi v drugih disciplinah premagali. Znanstveniki z Univerze v Arizoni in Harvarda so v članku Calcaneus length determines running economy: Implications for endurance running performance in modern humans and Neandertals primerjali dolžino petnice v omenjenih podvrstah in izračunali, kako bi se razvrstili v atletskih disciplinah na stezi.

Ker so imeli neandertalci daljšo petnico, je nudila manj elastičnosti, a po drugi strani bolje stabilizirala gleženj. Zato so bili...

60 komentarjev

Domače branje: "Zamjatin, Jevgenij. 1920. Mi."

Slo-Tech - Predstavljajte si svet, v katerem vsemu in vsem vlada matematični razum. Vsak gib je le del (rešljive) enačbe. To je svet, ki ne pozna neskončnosti.

Zamjatin v romanu Mi opisuje ravno tak svet – Enotno državo. Kjer je razum postal temeljni, še več, edini mogoči princip državne ureditve. Kako je prebivalcem Enotne države to uspelo? Da bi sedli z Bogom za isto mizo, so se ogradili, dobesedno. Okrog in okrog ogromnega mesta, poimenovanega Enotna država, so po Dvestoletni Vojni zgradili gromozansko stekleno Zeleno steno, ki ločuje nerazumno od razumnega. Zakaj?

Najvažnejša naloga razuma je nenehno omejevanje neskončnosti. Človekovo spoznanje, ki ga usmerja razum, se vedno bolj širi tako, da spreminja neznano v znano; neznano, ki se razumsko ne da omejiti, se s prehajanjem v znano racionalno opredeljuje; neskončni zbir neznanih pojavov se zmanjšuje, končna vsota znanih pa narašča. Homo sapiens je le tedaj človek v pravem pomenu besede, kadar v njegovi slovnici ni nobenih vprašajev,...

41 komentarjev

Homo floresiensis še živi?!

Slo-Tech - CNN novice še ni objavil. Vendar jo zagotovo bo in sploh bo velika senzacija, če se tole izkaže za resnično.

Pravijo namreč, da bi utegnili še živeti ljudje, ki so od nas (precej) bolj oddaljeni kot so bili Neandertalci. Doslej smo vedeli, da so zanesljivo živeli še pred 13000 leti, torej takrat, ko je nam bližji Neandertalec že izumrl. In sicer so ti pritlikavi ljudje naseljevali (vsaj) otok Flores v Indoneziji. Od tod tudi njihovo znanstveno ime. So potomci Erectusa, ki je zapustil Afriko kakšnih 850 tisoč let nazaj, in poselili vso Azijo. Pekinški človek recimo, je eden od njih, pritlikavi Hobbiti pa so spet druga veja.

Možno je marsikaj, še daleč najbolj pa to, da so pritlikave družine (77 njih) pravzaprav le pigmejski Homo sapiensi, ki so jih majhni otoki pomanjšali, tako kot ponavadi pomanjšajo vse sesalce, zaradi skromnih virov. Tudi Hobbite z otoka Flores.

Izvirni članek.

22 komentarjev

Forum - oddelek Z&T zopet živahen

Slo-Tech - V oddelku znanost in tehnologija so se ponovno razvnele zanimive debate. Pa poglejmo, kaj bralcu ponujamo tokrat.

Na internetu se pojavlja vse več t.i. AI-bot-ov, ki naj bi se inteligentno pogovarjali s Homo Sapiens-om iz mesa in krvi na drugi strani žice. Kaj onemogoča pogovor na nivoju vsaj IQ=100, kako sprogramirati boljšo AI in o drugih vprašanjih se pogovarjamo v tej temi.

Načel sem že velikokrat premlevano, pa nikoli dokončno premleto debato o Wolframovi teoriji, ki je mimogrede pred kratkim doživela prvo obletnico svojega obstoja in dokazuje, da je vse v svojem bitu sestavljeno iz bitov. Osnovo te teorije predstavlja knjiga A New Kind of Science, ki je tako razburkala znanstvene kroge.

Vse prevečkrat zamolčana in spregledana tema o naši psihi je od zdaj naprej bolje zastopana v Z&T oddelku. Ali je imel Freud prav...

Zagovorniki in ljubitelji znanosti pa smo tudi obudili tradicijo pogovorov v živo, in sicer preko IRCa. V tej temi se dogovorimo za čas in kraj pogovora....

4 komentarji