»

Apple dosegel začasno prepoved oglaševanja, naročanja in prodaje Galaxy Taba 10.1 v Avstraliji

vir: ZDNet
ZDNet - V Avstraliji je od včeraj do nadaljnjega prepovedana prodaja tabličnega računalnika Samsung Galaxy Tab 10.1V, ker naj bi kršil 10 patentov podjetja Apple. Avstralska podružnica Appla je namreč po treh dneh analize ameriške različice naprave sklenila, da krši njihove patente (slide to unlock, pinch-to-zoom, edge-bounce), zato so na sodišče v Sydneyju vložili tožbo in dosegli začasno odredbo sodišča o prepovedi prodaje. S tem se odmika napovedan začetek prodaje v Avstraliji, ki bi se moral zgoditi to poletje.

Na prvem srečanju pred sodiščem sta se Apple in Samsung včeraj v Sydneyju sporazumela, da bo Samsung Applu vsaj sedem dni pred načrtovanim...

93 komentarjev

Razbit PlayStation 3, izračunani zasebni ključi

Slashdot - Na berlinski konferenci 27th Chaos Communication Congress (27C3), ki se danes končuje, je skupina fail0verflow predstavila način, kako odkleniti PlayStation 3. Kot trdijo, jim je uspelo izvesti jailbreak brez uporabe strojne opreme (dongle), ki je bila doslej nujno potrebna za odklep. Drugi pomemben dosežek pa je izračun zasebnih ključev za PS3, kar pomeni, da lahko sedaj podpišemo katerokoli aplikacijo. Če se bodo njihove trditve izkazale za točne in Sony ključev ne bo preklical, bomo lahko de facto odklenili katerikoli PS3 ne glede na verzijo strojne programske opreme (firmware).

48 komentarjev

PlayStation 3 zlomljen s kalkulatorjem

Hack A Day - Po prvem zlomu zaščite PlayStation 3, dolgo nezlomljive konzole, smo dobili že kar nekaj različnih možnosti, kako opraviti odklepanje, ki omogoča igranje varnostnih kopij in nameščanje lastne programske opreme. Najnovejša izkoristi kar kalkulator. Sicer gre za zmogljivejši, grafični kalkulator Texas Instruments TI84, ki se ga na PS3 priključi prek USB na mini-USB kabla, priloženega konzoli za polnjenje igralnih ploščkov. Na kalkulatorju se požene kodo za odklep, ko je konzola izključena, nato pa se le-to vključi s pritiskom na gumb za zagon in izmet optičnega diska hkrati. Postopek je potrebno ponoviti pri vsakem zagonu.

Ko je postopek zaključen, se lahko kalkulator odklopi s konzole (to se izpiše na zaslonu kalkulatorja). Za samo...

35 komentarjev

Sony se bori proti odklepanju PS3 z novim popravkom

Slo-Tech - Obširno smo že pisali o odklepanju PS3, ki se je razbohotilo kmalu po Sonyjevi odstranitvi možnosti poganjanja alternativnega operacijskega sistema na starejših verzijah te konzole. Na spletu najdemo kopico različnih načinov odklepa, a Sony se ni prepustil malodušju. Izdali so posodobitev strojne programske opreme (firmware) 3.42, ki uradno pridoda nekaj varnostnih zmožnosti, a hkrati tudi onesposobi vrsto trikov za odklep. Vsem uporabnikom z odklenjenim PS3 se zato prenos in namestitev popravka odsvetujeta.

To je torej naslednja stopnja v boju zoper odklep, ko so očitno pravne poti odpovedale. Spomnimo, da je Sony v Avstraliji dosegel prepoved distribucije PSJailbreak. Podobno je v ZDA vložil tožbo...

23 komentarjev

Razbijanje PS3 se nadaljuje

Slo-Tech - Pisali smo, da je PS3 razbit in da se Sony na vse kriplje trudi preprečiti prodajo orodja za odklepanje PS3. To je spletno skupnost vzpodbudilo k še odločnejšemu odklepanju PS3 in na spletu se je že našel odprtokodni klon orodja za odklep PS3. Uporabniki sedaj potrebujejo le poceni mikrokrmilnik iz Atmela za 40 dolarjev in Atmelovo kodo z GitHuba ter manjši popravek za usposobitev predvajanja varnostnih kopij, da je njihova konzola odklenjena.

Tako se je na spletu znašla cela vrsta odklepov PS3, dnevno pa nastajajo novi prenosi na novo strojno opremo, ki jo lahko prek USB priključimo na PS3. Na Slashdotu pa zlobno dodajajo, da manjka le še prenos na kakšno napravo z Linuxom, s katero bi ironično odklenili PS3 po odstranitvi možnosti...

42 komentarjev

Sony se bori proti odklepanju PS3

Struktura razbitja PS3

Slo-Tech - Prejšnji konec tedna je splet učakal novico, da je Sonyjev PlayStation 3 končno odklenjen. Prodaja USB-ključev, ki odklep omogočijo, je hitro stekla, a se bo, kot kaže, prav tako hitro končala.

Sony je pritisnil na avstralskega prodajalca Quantronics prek zveznega sodišča v Avstraliji, ki je 26. avgusta zaukazalo (Wordov dokument) prenehanje uvažanja, distribucije in prodaje omenjenih USB-ključev za odklep. Začasni ukrep velja do 31. avgusta, ko bo prvo soočenje obeh strani pred sodiščem. Sodišče ima takrat možnosti izdaje dokončne odločbe o prepovedi, v nasprotnem primeru se bo prodaja lahko nadaljevala.

Nemci so...

43 komentarjev

PlayStation 3 razbit

Slashdot - Trajalo je kar dolgo časa, a naposled smo le dočakali razbitje konzole PlayStation 3, ki je doslej zmogla predvajati le od Sonyja blagoslovljene igre. Razbitje je možno z enostavnim ključem, ki se vtakne v USB-vhod, nakar je konzola odklenjena in sposobna predvajati tudi nelicenčne igre. Avtorji trdijo, da postopek ne uniči garancije in ne odstrani možnosti igranja na spletu.

Zlobno pa se lahko vprašamo, koliko je Sony k temu pripomogel sam z odstranitvijo možnosti uporabe alternativnega operacijskega sistema.

100 komentarjev

Applov iPhone 4 odklenjen

CNet - Skupina Dev Team je prejšnji konec tedna izdala program, ki na najnovejšem iPhonu 4 izvede jailbreak - s tem je omogočeno nameščanje nepodpisanih aplikacij. Za razliko od prejšnjih poizkusov in uspehov je ta metoda še posebej enostavna, saj iPhona ni treba povezati z računalnikom. Ker izkorišča luknjo v brskalniku Safari, je dovolj, da uporabnik obišče ustrezno spletno stran in voilà. To sicer...

34 komentarjev

Južna Koreja zaključila protimonopolno preiskavo

ComputerWorld - Južna Koreja je zaključila preiskavo o domnevnem kršenju protimonopolne zakonodaje proizvajalcev flash pomnilnika. Preiskovali so dve korejski, eno japonsko in eno ameriško podjetje, pri čemer so ugotovili, da ni dokazov o obstoju kartelnega povezovanja. Za katera podjetja točno je šlo, v korejskem FTC (Fair Trade Commission) niso želeli povedati, neuradno pa se omenjajo Samsung, Hynix, Toshiba in SanDisk.

Korejci niso našli nobenih dokazov o dogovarjanju o cenah na mednarodnem nivoju in omejene dokaze o dogovarjanju o domačih cenah. Preiskava se je usmerjala predvsem na pomnilnik NAND flash, ki se rabi v predvajalnikih glasbe, digitalnih fotoaparatih, pomnilniških karticah, USB-ključih in podobno.

2 komentarja

Elektronsko pero

engadget - Podjetje EPOS Tehnologies je naznanilo novo elektronsko pero. Pero deluje v kompletu z USB ključem, ki ga zatknete za list papirja/blok, in zaznava premikanje peresa po papirju in vse skupaj shranjuje na USB pomnilnik. Vse kar ste napisali na list papirja pa lahko potem pregledate na računalniku. Podobni izdlelki so že nekaj časa na tržišču vendar je njihova cena zasoljena. Podjetje EPOS obljublja, da bo cena peresa okoli 79$. Pero naj bi bilo na voljo za nakup proti koncu leta. Še povezava do izvorne novice

15 komentarjev

Zadnja smrt disketne enote?

BBC - Iz trgovine PC World so sporočili, da bodo do poletja ukinili prodajo računalniških sistemov z disketno enoto. Trenutno se delež takih sistemov v njihovih trgovinah giblje okoli 2%. Sedaj bodo prodali še ostalo zalogo in se nato dokončno poslovili od tehnologije 20. stoletja. Seveda to ni prvič, ko je bila napovedana smrt disketam. Najbolj znan dogodek, ki je sprožil takšne govorice, je bil izid iMac-a leta 1998. Slednji je bil prvi sistem, ki ni imel vključenega disketnika. Zanimivi so podatki o prodaji. Podatki kažejo, da je prodaja disketnikov od leta 1998 padla iz 2,1 milijarde na 700 milijonov v letu 2006. Koliko teh enot je bilo kdaj koli uporabljenih, študije ne kažejo. V PC Worldu se zavedajo, da je čas 1.44 MB disketnih enot končan. Umikajo se predvsem USB ključem in internetu. Bodo pa uporabnikom njihovih storitev omogočili prenos podatkov iz disket. V izvorni novici se avtor ozre tako v preteklost shranjevanja podatkov, kot tudi v prihodnost, ki prihaja z Visto.

52 komentarjev

Modčipi za avstralske Sony PS legalni?

The Register - Sodeč po tem članku na The Register, se je v Avstraliji pred dnevi končal zelo zanimiv sodni proces. Sony je namreč pogorel pri prepričevanju avstralskega zveznega sodišča, da je uporaba modčipov v njegovih konzolah Playstation ilegalna. Situacija je takšna: zaradi drugačnega televizijskega formata avstralskih televizijskih aparatov je moral Sony za Avstralijo izdati lastno verzijo Playstationa, a je hkrati vanj vgradil blokado, tako da uporabniki te konzole v svojih aparatusih niso mogli igrati (tudi originalnih) iger, napisanih za evropske in ameriške PSje. Eddy Stevens, toženi, je nato začel proizvajati čipe, ki bi dovoljevali igranje takih iger. Težava je v tem, ker vgradnja takega čipa omogoča tudi igranje piratiziranih Playstation iger, kar je pa, tako Sony, sporno. Sony naj bi tožbo izgubil zaradi "slabe predstavitve dejstev". Vidite, uporabniki, še nekaj takih procesov, pa nam ne bo treba več zaklepati warez tem v forumu [:D]. Klik!...

2 komentarja