»

BlackBerry KEYone vrača fizične tipkovnice

Slo-Tech - Začetek Mobile World Congressa vsako leto prinese predstavitve številnih mobilnih novosti različnih proizvajalcev. BlackBerry je letošnjega izkoristil za poizkus vrnitve na pota stare slave, ki so si jo bili med drugim ustvarili tudi z znamenitim dizajnom pametnih telefonov s fizično tipkovnico. Novinec s kodnim imenom Mercury, ki so ga kazali na CES-u, je postal BlackBerry KEYone. Proizvaja ga seveda kitajski TCL, ki ima v lasti tudi znamko Alcatel.

V notranjosti ne najdemo nič posebej pretresljivega. Osemjedrni procesor Qualcomm Snapdragon 625, Adreno 506 GPU, 3 GB pomnilnika in kapaciteta 32 GB, ki jo lahko razširimo s kartico microSD, bodo svojo nalogo opravili zadovoljivo. Z...

21 komentarjev

Zlonamerna programska oprema tudi na blackberryjih

Zitmo se je uspešno ugnezdil na telefon

Secure List - Daleč najpriljubljenejši vektor za zlonamerno programsko opremo na mobilnih napravah je platforma Android, kjer se spričo njene odprtosti zlahka širijo najrazličnejše aplikacije. Apple je precej časa poudarjal, da je njihov ekosistem zaradi centraliziranega App Stora imun na okužbe, a se je letos dokončno izkazalo, da to ne drži. Malware se najde tudi za iOS in to celo precej često. Zanimivo pa se...

0 komentarjev

RIM in Microsoft partnerja

ComputerWorld - Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je včeraj nekoliko presenetil s svojim nastopom na konferenci BlackBerry World, kjer se je nepričakovano pojavil in naznanil partnerstvo Microsofta in RIM-a. Napovedal je sodelovanje podjetij, ki se bo odražalo na povečani uporabi Microsoftovih storitev v blackberryjih.

Privzeti iskalnik na blackberryjih bo Microsoftov Bing, ki bo takisto nudil podporo z zemljevidi in kartami. To se bo zgodilo že letos poleti, ko bodo vsi novi blackberryji dobili Bing kot prednastavljen iskalnik, kar pa bo seveda po želji moč spremeniti. Podobno bo veljalo za zemljevide in karte.

Analitiki pravijo, da je poteza, dasi nepričakovana, logična. Microsoft se je v bližnji preteklosti sporazumel že z več nekdanjimi hudimi sovražniki (bolje...

22 komentarjev

Nova blackberryja z novim BlackBerry 7 OS

Ars Technica - Kanadski RIM je včeraj predstavil dva nova blackberryja, ki ju poganja tudi nova verzija operacijskega sistema BlackBerry OS. Novinca BlackBerry Bold 9900 in 9930 imata nameščen BlackBerry 7 OS, ki se bil moral prvotno imenovati BlackBerry 6.1, a je RIM uvedel toliko sprememb, da so se odločili za preskok v novo verzijo in hkrati nepodporo starejšim modelom telefonov.

Oba imata na dotik občutljiva zaslona, ki zmoreta prikazati sliko ločljivosti 640 x 480 (diagnola 2,8 palca), kar je bistveno več od predhodnikov. V 10,5 milimetra debelem ohišju najdemo procesor Snapdragon z 1,2 GHz in podporo HSPA+ za omrežja 4G. Programska oprema vključuje polno verzijo Docs to Go za urejanje Wordovih, Excelovih in PowerPointovih dokumentov, odjemalca...

0 komentarjev

Program, ki Facebook nauči pozabljati

BBC - Nemški raziskovalci so napisali program, ki poizkuša odpraviti znano hibo interneta - njegov popolni spomin. Problematične so zlasti strani s socialnimi omrežji, kjer uporabniki delijo vse mogoče slike, ki potem tam ali pa v kakšnem drugem zakotnem delu interneta tudi ostanejo na vekov veke. Zato so razvili program X-Pire, ki vsako sliko časovno ožigosa.

X-Pire vsako sliko zašifrira in ji podeli življenjsko dobo, ki jo določi lastnik slike. Kdor hoče slike na internetu pregledovati, mora imeti naložen vtičnik za X-Pire v svojem brskalniku. Ko poteče določeni rok trajanja, pa fotografije niso več vidne. Na ta način zaščitene slike je moč naložiti na Flickr, Facebook, MySpace itn.

Program

15 komentarjev

Šifriranje v blackberryjih pomanjkljivo

Slashdot - Podatki na telefonih znamke BlackBerry so šifrirani, kar jih je skupaj s podporo elektronski pošti in drugimi funkcijami upravljanja pred leti naredilo za edino resno rešitev za poslovne uporabnike. Z leti je te zmožnosti usvojila tudi konkurenca, a so blackberryji v veliki meri zadržali svojo bazo uporabnikov. Rusko programsko podjetje ElcomSoft poroča, da prve prednosti nimajo več, saj so uspeli razbiti šifriranje, ki ga blackberry uporablja za shranjevanje podatkov na telefon.

Celotna zasnova varovanja podatkov je zelo dobra, a je njen najšibkejši člen ustvarjanje varnostne kopije podatkov. Ta je šifrirana z 256-bitnim ključem z algoritmom AES, ki se generira na podlagi gesla, ki ga vnese uporabnik. Problem predstavlja funkcija PBKDF2 za generiranje ključa, ki se uporablja samo v eni iteraciji (za primerjavo, Apple v iOS 4 uporabi 10.000 iteracij). Težava je tudi, da podatke šifrira program BlackBerry Desktop in ne sam telefon, tako da se med računalnikom in telefonom prenašajo...

2 komentarja

T-Mobile predstavil G2

engadget - T-Mobile je predstavil naslednika svojega prvega androidnega pametnega telefona, ki se imenuje G2. Poganja ga Qualcommov MSM7230 Snapdragon s procesorjem pri 800 MHz in aplikacijskim koprocesorjem druge generacije. Zaslon meri 3,7 palca, celoten telefon pa tehta 180 gramov in meri 12 x 6 x 1,5 cm. Naprava ima 4 GB notranjega pomnilnika, prednameščeno 8 GB kartico microSD (podpira velikosti do 32 GB), tipkovnico Swype, kamero s petimi megapiksli in avtofokusom ter LED-flešem, ki zmore snemati z ločljivostjo 720p. Za brskanje po spletu uporablja Flash Player. Energijo zagotavlja baterija s kapaciteto 1300 mAh.

Na telefonu teče Android 2.2 in tudi sicer se lahko pohvali s še večjo integracijo z Googlovimi...

17 komentarjev

RIM popustil tudi v Indiji

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

Reuters - Nedavno smo poročali, da je Saudova Arabija zagrozila, da bo prepovedala pošiljanje hipnih sporočil na blackberryjih. Zaplet je RIM rešil tako, da je napovedal postavitev lokalnega strežnika za blackberryje v tej državi, do katerega bodo imele dostop tudi saudske oblasti. Podobne pomisleke, češ da šifrirana komunikacija, ki jo nudijo blackberryji, služi teroristom, so imeli tudi Indijci in tudi tu je RIM pokleknil.

RIM jim je namreč obljubil tehnično rešitev za dešifriranje podatkov z blackberryjev, so v petek potrdili v New Delhiju. Rok za izpolnitev za zaveze se bo iztekel 31. avgusta. Če ga RIM ne bo spoštoval, indijske oblasti grozijo z ukinitvijo storitve BlackBerry v državi. V tako radikalen razplet seveda ne gre...

0 komentarjev

BlackBerry Tablet prihaja

Beta News - Govorice o prihajajočem BlackBerry Tabletu, ki krožijo že več mesecev, so potrdili tudi viri blizu RIM-a. Prve informacije so napovedovale 8,9-palčni zaslon, petkovo razkritje Ashoka Kumarja iz Rodman & Renshawa pa govori o 7-palčnem zaslonu in Marvellovem procesorju z 1 GHz. Za razliko od iPada bo imel BlackBerry Tablet strojno podporo za Flash in dvoje kamer. Flash bo gotovo dodatna prednost v primerjavi z Applovim iPadom, druga prednost pa bo znamka, saj so blackberryji še vedno mnogo bolj razširjeni od iPhona. Natančnih podatkov o datumu izida še ni, omenja pa se december.

39 komentarjev

RIM prevzema QNX

Information Week - Kanadsko podjetje Research in Motion (RIM), ki ga poznamo po pametnih telefonih znamke BlackBerry, je objavilo podpis dogovora o prevzemu podjetja QNX Software Systems. Z nakupom QNX-a želijo zakorakati v avtomobilske vode; natančneje gre za sisteme zabavne platforme za avtomobile. QNX namreč ponuja operacijski sistem Neutron, ki ga najdemo v avtomobilski industriji, telekomunikacijah, medicini in aeronavtiki. RIM bo svoje blackberryje sedaj lahko tesneje povezal z avtomobilskimi navigacijskimi sistemi. RIM-ov izvršni direktor Mike Lazaridis dodaja, da bo poleg navigacije QNX prinesel podporo za kopico še nenajavljenih zmožnosti, ki bodo obogatile njihov portfelj.

Finančne podrobnosti prevzema niso znane. Če bodo regulatorji trga prevzem potrdili, bo dokončan v prihodnjih dveh mesecih.

0 komentarjev

WebKit brskalnik za Blackberryje

HotHardware - O zmogljivejšem (spodobnejšem, glede na ponudbo iPhona in Androida) brskalniku za RIM-ov Blackberry OS se govori že od lanskega avgusta, ko so kupili podjetje Torch Mobile. Slednje je brskalnik, osnovan na WebKitu, izdelovalo za Windows Mobile, a je zadnja stabilna različica izšla julija, slaba dva meseca pred prevzemom. Prevzem je zdaj končno obrodil sadove, saj so pri Research In Motion na World Mobile Congress veselo razkazovali novo pridobitev. Z WebKitom se bodo spletne strani nalagale mnogo hitreje, kakršno bo tudi njihovo pregledovanje (premikanje po strani in zumiranje), obenem pa WebKit omogoča doseganje 100 točk od stotih v Acid3 testu. Datum izida brskalnika za rajo žal še ni znan. Ob brskalniku pri RIM oglašujejo tudi...

1 komentar

Indijska vlada bo morda kmalu imela kopije BlackBerry šifrirnih ključev

Schneier.com - Kot poroča Indiatimes, se je kanadsko podjetje Research In Motion na "prigovarjanje" indijske vlade odločilo, da bo indijski vladi izročilo kopije šifrirnih ključev s katerimi komunicirajo BlackBerry naprave.

BlackBerry naprave za komunikacijo med napravo in BlackBerry strežnikom uporabljajo 256-bitno AES šifriranje, močno šifrianje pa indijski vladi seveda ni preveč všeč. Zato so od podjetja zahtevali uporabo le 40-bitnega šifriranja ali pa kopije šifrirnih ključev. V nasprotnem primeru - so zagrozili - pa bodo prepovedali uporabo BlackBerry naprav v Indiji.

Po podatkih Indiatimes naj bi predstavniki podjetja Research In Motion v začetku maja letos indijski vladi pod vplivom "prepričljivih argumentov" (Indija predstavlja enega najobetavnejših trgov za BlackBerry) obljubili dostop do e-pošte, ki se pretaka preko BlackBerry naprav za vse njihove individualne (ne-poslovne) uporabnike.

Nagradno vprašanje: je indijska vlada prva, ki je prišla na idejo prepričevanja podkrepljenega s...

18 komentarjev

Francoski državni uradniki ne smejo več uporabljati BlackBerry naprav

Guardian - Kot poroča Guardian Unlimited, so francoski vladni varnostni strokovnjaki prepovedali porabo BlackBerry naprav v prostorih francoskih ministrstev in predsedniške palače.

Razlog? Strah pred zlorabo BlackBerry mobilnih naprav za prisluškovanje s strani ameriških tajnih služb. Kot poroča Le Monde, so v Franciji mnenja da se BlackBerry naprave povezujejo na ameriške in britanske strežnike, kjer lahko ameriška NSA izvaja prestrezanje.

In preko katerih povezav se v internet povezujejo slovenski BlackBerry uporabniki?

13 komentarjev