»

Na CMU pokazali izpopolnjen način izdelave video fotomontaž

Slo-Tech - V začetku leta je na internetu završalo, ko se je pojavilo orodje za preprosto izdelavo video fotomontaž (deepfake), ki je izrabljalo računsko moč grafičnih procesorjev v modernih računalnikih. Internetno občestvo je novost takoj zgrabilo in po pričakovanjih je bil rezultat razmah fotomontirane pornografije. Raziskovalci s Carneige Mellon University (CMU) so sedaj predstavili nov način za izdelavo še bolj vernih fotomontaž.

V posnetku na YouTubu so pokazali, kako lahko iz Johna Oliverja naredijo Stephena Colberta, iz Martina Luthra Kinga Baracka Obamo in iz slednjega Donalda Trumpa. Mogoče so tudi abstraktnejše metamorfoze, denimo iz Johna Oliverja v žabca ali med dvema vrstama cvetov. Tudi ta metoda uporablja pristope umetne inteligence, da prenese "slog" ene osebe v drugo. Metodo so...

7 komentarjev

Google omogoča izdelavo GIF-ov iz videoposnetkov

TechCrunch - Google je brez velike najave dodal možnost izdelave animiranih sličic v formatu GIF neposredno na strani YouTube iz tamkajšnjih videoposnetkov. Kot je pri Googlu že v navadi, se bo novost v naš vsakdanjik priplazila postopoma. Tako še ni dostopna na vseh videoposnetkov, na nekaterih pa vendarle je. Avtorji videoposnetkov jo morajo namreč odobriti.

Storitev uporabimo tako, da v meniju pod videoposnetkom kliknemo Share (Skupna raba) ter izberemo novo možnost GIF. Nato izberemo začetno in končno časovno točko v posnetku, morebitne napise ter kliknemo ustvari. Nastale datoteke GIF gostujejo kar na YouTubovih strežnikih, tako da jih ni težko deliti naokoli. Dolžina posnetka je omejena na šest sekund. Za uporabo storitve moramo biti prijavljeni.

Ni še jasno - iz Googla namreč...

7 komentarjev

Podpora stereoskopskim 3D posnetkom na YouTube

Izbira načina stereoskopskega 3D prikaza

vir: AnandTech
AnandTech - Po srednje uspešnih poskusih, ki so se pričeli že pred dvema letoma, Google danes najavlja povsem uradno podporo za 3D posnetke na popularni strani YouTube. Ker obstaja za prikaz tovrstnih videov mnogo načinov, se mora uporabnik pri ogledu posnetka odločiti za enega od njih. Na voljo je kar nekaj opcij, ki segajo od skorajda starinskega anaglifnega prikaza pa do uporabe modernejših tehnologij, kot je nVidiin 3D Vision. Na posnetkih, ki omogočajo 3D prikaz, se dodatne nastavitve pojavijo v obliki menija tik ob izbiri ločljivosti.

Malce daljši test nove funkcionalnosti lahko preberete na AnandTechu, še najbolj pa vam priporočamo, da pobrskate po predalih, poiščete stara kartonasta tri-de očala in se o delovanju prepričate kar sami.

11 komentarjev

YouTube povečal omejitev dolžine posnetkov

Google - Googlova stran YouTube za deljenje videoposnetkov s širnim internetnim občestvom je povečala omejitev dolžine naloženih videoposnetkov z 10 na 15 minut. Skupaj s to pridobitvijo oziroma za njeno popularizacijo so začeli tudi natečaj 15 Minutes of Fame, ki bo trajal do srede, 4. avgusta. Vsak uporabnik, ki svoj video označi tudi s ključno besedo yt15minutes, se bo potegoval za nagrado, ki bo uvrstitev posnetka na seznam Featured videos na začetni strani. Glavno vprašanje je, zakaj je Google ravno sedaj podaljšal dovoljeno dolžino posnetkov? Uradna razlaga pravi, da imajo s sistemom Content ID in drugimi orodji sedaj toliko nadzora nad naloženo vsebino, da praktično ni več mogoče nezasačeno naložiti avtorsko zaščitenih vsebin, kamor sodijo dolgi izseki iz filmov, serij, oddaj, videospotov itn.

4 komentarji

Bo YouTube začel posojati filme?

Extremetech - Spletna stran YouTube je bila sprva zastavljena kot središče, kjer bi uporabniki lahko objavili in delili lastne video posnetke, a je kmalu postala vse kaj več kot to. Vedno večje količine avtorsko zaščitenih vsebin, ki so se nalagale nanjo, so vznejevoljile velike založbe. Trenutni status quo vzdržujejo pogodbe z veliko četverico (Warner Music, Sony, UMG in EMI), ki YouTube vsako leto stanejo milijone dolarjev, in odstranjevanje zvoka pri posnetkih, za katere avtorji nimajo pravic.

YouTube je ugledal novo tržno nišo, poroča ExtremeTech. Začeli so pogajanja z Lions Gate Entertainment, Sony Pictures in Warner Brothers o novem poslovnem modelu posojanja filmov. Uporabniki bi tako za majhno pristojbino prenesli film s spleta in si ga ogledali, podobno kot pri iTunes. To bi pomenilo, da bi YouTube uporabnikom prvikrat v zgodovini zaračunal kak cent za ogled vsebin. Ideja ni tako nora, kot se zdi na prvi pogled, saj YouTube lastniku Google še vedno ne nosi dobička, kot bi ga ta želel....

22 komentarjev

YouTube z novim odjemalcem za mobilne naprave

The Register - Izložba video posnetkov YouTube je izdala nov mobilni klient, ki bo omogočal spremljanje njihovih vsebin tudi na Nokia Symbian Series 60 in Windows Mobilu. Doslej je bil dostop do spletne strani YouTube sicer mogoč tudi z mobilnih naprav te vrste, le da je deloval malo pokvarjeno. Nov pripomoček je navoljo na podstraneh, od koder ga lahko uporabniki prenesejo in namestijo. V uradni izjavi so razvijalci obljubili, da nova aplikacija ponuja do 90 odstotkov hitrejše zaganjanje, iskanje in nalaganje. Program je dovolj pameten, da sam zazna hitrost povezave do interneta in temu primerno izbere kvaliteto posnetka. Google ob tem ponosno izjavlja, da je bil YouTube že doslej dosegljiv z mnogo mobilnih naprav, a da so sedaj naredili zares velik korak proti njihovem cilju, ki je ponuditi dostop do strani od koderkoli - z računalnika, mobilnega telefona ali TV-sprejemnika.

14 komentarjev

YouTube tretja najbolj obljudena stran

TG Daily - Spletna stran za objavljanje in pregledovanje video posnetkov YouTube, ki jo je leta 2006 kupil Google, je presegla magično mejo 100 milijonov obiskovalcev v ZDA. S temi dosežki je stran trdno na tretjem mestu najbolj obiskanih spletnih strani na spletu, zaostaja pa le za legendardnima Googlom in nekoliko zapostavljenim Yahoojem. Zanimivo je, da samo YouTube povzroči 17 odstotkov vsega prometa na spletu. Prvouvrščeni Google je odgovoren kar za 30 odstotkov prenesenih bitov in bajtov, medtem ko na Yahoo odpade slabih 27 odstotkov. Na četrtem in petem mestu po številu obiskov sta Facebook in MySpace.

Podatki za ZDA kažejo, da si tamkajšnji obiskovalci vsak mesec ogledajo približno 15 milijard videoposnetkov, pri čemer večina uporablja YouTube. Povprečen uporabnik si ogleda 63 video posnetkov mesečno, kar mu vzame šest ur časa. Verjetno je tak skok tudi posledica raznih prireditev (kot so na primer Oskarji, zaprisega predsednika itn.), katerih izseke si uporabniki vedno pogosteje...

13 komentarjev

YouTube Mobile pričenja z delovanjem

vir: Gizmodo
Gizmodo - Največji ponudnik video vsebine, stran YouTube, zadnje čase širi svojo ponudbo. Najprej so se spajdašili z Appleom in prekodirali vso svojo vsebino v format h.264, ki ustreza uporabnikom Apple TV-ja, zdaj pa boste lahko tarnanje vaših čustvenih prijateljev spremljali kar z vašega mobitela. Tukaj je namreč YouTube Mobile - predelava strani, kompatibilna z XHTML in prilagojena za mobilnike (vključno s filmi v formatu 3gp).

Izvorna novica in posnetek strani v praksi.

3 komentarji