»

Vrhovno sodišče ne bo obravnavalo primera Oracle-Google glede avtorske pravice nad API-ji

Slo-Tech - Ko je lani Oracle na drugi stopnji dobil proces proti Googlu v zadevi kršenja avtorskih pravic v Javi, se je Google pritožil na vrhovno sodišče. Slednje je sedaj odločilo, da primera ne bo obravnavalo. Zadeva še ni končana, saj je vrhovno sodišče v odločanje na nižjo stopnjo vrnilo ključno vprašanje, ali je bila Googlova raba API-jev vestna in poštena.

Postopek traja že od leta 2011, na prvi stopnji pa ga je dobil Google. Oracle mu očita, da je kršil njegove patente z implementacijo Jave v Androidu (navidezni stroj Dalvik). Google je vztrajal, da idej, funkcionalnosti in API-jev ni mogoče patentirati, kar na primer velja v Evropi. Oracle se je pritožil in na drugi stopnji zmagal, od Googla pa sedaj...

2 komentarja

Nov zakon pregnal nezakonite priseljence iz Georgie, kmetijski pridelki ostajajo nepobrani

Aretacije in potem deportacije oz. izgoni tujcev iz države so postale vsakodnevni pojav na ameriškem jugu.

Slo-Tech - Dokumentarni film Food Inc (imdb) ilustrira dvojno igro ameriške živilskopredelovalne industrije in vladne agencije ICE (Imigrations and customs enforcement pri ministrstvu za domovinsko varnost; taisti junaki sicer na veliko zasegajo domene domnevnih piratskih strani). Delovni pogoji so slabi, plača in prispevki pa nizki, zato v branži prevladujejo nezakoniti priseljenci, ki nimajo dovoljenja za delo in jih delodajalci organizirano "privabljajo" na delo v ZDA. Istočasno pa zaradi ustvarjanja iluzije pregona nezakonitih delavcev, ki "odžirajo službe" navadnim državljanom, ICE vsako noč v koordinirani akciji aretira nekaj delavcev, a nikoli dovolj, da bi resno ogrozil delo na njivah in v tovarnah.



Prav slednje pa se je pravkar zgodilo v zvezni državi Georgia, kjer je...

39 komentarjev

Zmanjkalo denarja za objavo javnih podatkov na spletu

Slashdot -

Ameriški predsednik Barrack Obama je ob svoji izvolitvi obljubil visoko stopnjo transparentnosti dela vlade, kar so potem dejansko udejanjili s postavitvijo spletnih strani data.gov. USA Spending in podobnih. Spletišča javnosti ponujajo dostop do obširnih in dobro sistematiziranih informacij javnega značaja z visoko vrednostjo (high value), npr. natančne meritve klimatskih sprememb, onesnaženosti voda ali gibanja obrestnih mer. Tovrstni podatki so zlata jama za angažirane posameznike in nevladne organizacije, ker omogočajo učinkovit vpogled in kritiko dela oblasti. Posledično so o podobni iniciativi razmislili tudi na tej strani oceana, v Veliki Britaniji in Evropski Uniji. Določeni podatki so na voljo tudi v Sloveniji in lani decembra je potekala delavnica njihove uporabe.

Na žalost jim kmalu po prvi obletnici obratovanja že zmanjkuje denarja. Potrebovali naj bi kar 35...

16 komentarjev

Pomembna sodna odločitev glede zasebnosti službene e-pošte v ZDA

Slo-Tech - Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Wisconsin je 16. julija letos v primeru Schill v. Wisconsin Rapids School District presodilo, da je elektronska pošta, ki jo vladni uslužbenci pošljejo z računalnika na delovnem mestu, zasebna.

Primer se je začel aprila 2007, ko je državljan Don Bubolz želel pridobiti izpis elektronskih sporočil pet učiteljev, ki so bila zasebne narave, a poslana iz službenega računalnika. Šola je najprej presodila, da gre za informacijo javnega značaja, saj so bila sporočila poslana s službenih (državnih) računalnikov, vendar so se učitelji pritožili. Na prvi stopnji so pritožbo sicer izgubili, vendar je nato Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Wisconsin presodilo, da mora biti delovanje javne oblasti sicer odprto, vendar pa vsebina zasebnih sporočil vladnih uslužbencev ni stvar javnosti.

Sodišče je kljub temu v določenih primerih dopustilo možnost razkritja zasebnih elektronskih sporočil vladnih uslužbencev poslanih iz računalnikov na delovnem mestu, na...

50 komentarjev

Vrhovno sodišče ZDA sprejelo pomembno odločitev o zasebnosti na delovnem mestu

Slo-Tech - Kot smo poročali decembra 2009 je Vrhovno sodišče ZDA prvič v svoji zgodovini sprejelo v presojanje primer, ki se nanaša na komunikacijsko zasebnost na delovnem mestu. Šlo je za primer City of Ontario v. Quon, sprožil pa ga je pripadnik posebnih policijskih sil (tim. SWAT team) Jeff Quon, skupaj s še tremi policisti.

Delodajalec je namreč pridobil prepis tekstovnih sporočil iz službenega pagerja dveh pritožnikov, pri čemer se je izkazalo, da so bila sporočila enega izmed pritožnikov v veliki meri zasebne narave ter zelo seksualno eksplicitna.

Maja 2003 so nato pritožniki na okrožno sodišče v Kaliforniji vložili tožbo zaradi kršitve pravice do zasebnosti, ki pa ni razsodilo njim v prid. Sledila je pritožba na prizivno sodišče, ki je 18. junija 2009 presodilo, da je v tem primeru šlo za kršitev pravice do zasebnosti v zvezni in kalifornijski ustavi. Sledila je pritožba na Vrhovno sodišče, ki je ugotavljalo ali pripadnik posebne enote policije upravičeno pričakuje zasebnost na...

20 komentarjev

Vrhovno sodišče ZDA bo odločalo o pravici do zasebnosti na delovnem mestu

Slo-Tech - Kot poročajo na blogu Vrhovnega sodišča ZDA, bo Vrhovno sodišče prvič v svoji zgodovini presojalo o zasebnosti na delovnem mestu.

Gre za primer City of Ontario v. Quon, sprožil pa ga je pripadnik posebnih policijskih sil (tim. SWAT team) Jeff Quon, skupaj s še tremi policisti. Vprašanji, ki ju tožniki naslavljajo na Vrhovno sodišče sta, ali pripadnik posebne enote policije upravičeno pričakuje zasebnost na tekstovnih sporočilih, ki jih pošilja preko službenega pagerja ter ali enako velja tudi za posameznike, ki pripadnikom posebne enote policije na službene pagerje pošiljajo svoja sporočila.

Policijska enota, kjer so zaposleni tožniki je sicer imela sprejeto formalno politiko, da službenih komunikacijskih sredstev ni dovoljeno uporabljati za neslužbene namene, vendar je vodstvo oddelka neformalno in v omejenem obsegu dovolilo uporabo pagerjev za neslužbene namene. Sprejeta je bila namreč (neformalna) politika, da je pagerje mogoče uporabljati do določene mere (do 25.000 znakov...

44 komentarjev

Zasebnost uporabniških podatkov v New Jerseyu

Slashdot - Vrhovno sodišče ameriške zvezne države New Jersey je presodilo, da uporabniki interneta upravičeno pričakujejo zasebnost na področju podatkov, ki jih ob sklenitvi naročniškega razmerja posredujejo ponudniku dostopa do interneta. S tem so v New Jerseyu zaščito podatkov, ki jih o svojih uporabnikih hranijo ponudniki dostopa do interneta, izenačili z zaščito podatkov, ki jih o svojih strankah hranijo banke ali telekomi.

Sodišče je tako razsodilo v primeru uporabnice interneta Shirley Reid, ki je bila leta 2005 obtožena vdora v računalnik svojega delodajalca. Policija je podatke o uporabnici pridobila od njenega ponudnika dostopa do interneta s pomočjo mestnega sodnega poziva (tim. municipal court subpoena), Vrhovno sodišče New Jerseya pa je presodilo, da bi podatke smeli pridobiti s pozivom preiskovalnega sodišča (tim. grand jury subpoena).

Odločitev pomeni, da bodo preiskovalci v Ney Jerseyu še vedno lahko dostopali do podatkov, potrebnih za preganjanje (kiber)kriminala, vendar pa...

1 komentar

Preiskovanje računalnikov ob prehodu meje v ZDA je zakonito

Slashdot - Pred kratkim je Kalifornijsko prizivno sodišče razsodilo, da mejni kontrolni organi lahko preiščejo osebne računalnike brez sodne odredbe in tudi v primeru, da ne zaznajo kakršnekoli kriminalne aktivnosti.

Primer je sprožil 44-letni učitelj matematike, ki so mu julija 2005 mejni kontrolni organi ob povratku iz Filipinov pregledali prenosni računalnik in na njem našli fotografije z otroško pornografijo.

Učitelj se je zaradi preiskave računalnika pritožil in okrožni sodnik Dean Pregerson je najprej presodil, da so elektronske pomnilniške naprave podaljški našega spomina in misli in jih zaradi tega ni dovoljeno preiskati brez upravičenega suma.

Vendar pa so se zvezni preiskovalci pritožili in Kalifornijsko prizivno sodišče je nato razsodilo, da mejni kontrolni organi ob prehodu meje lahko preiskujejo osebne računalnike tudi brez sodne odredbe. Primer je s tem zelo verjetno zaključen, saj skoraj gotovo ne bo prišel na Vrhovno sodišče ZDA. Leta 2005 je namreč Prizivno sodišče...

38 komentarjev

Brskanje po spletu na delovnem mestu ni razlog za odpustitev

MSNBC - V začetku tega tedna je newyorški sodnik John Spooner razsodil v primeru uslužbenca ministrstva za izobraževanje Toquira Choudhrija. Uslužbenec je na delovnem mestu in v delovnem času večkrat brskal po spletu, nadrejeni pa so ga večkrat opozorili, da to ni dovoljeno. Ker opozoril ni upošteval, so ga odpustili.

Zaposleni se je pritožil, sodnik pa je presodil, da je "internet postal sodoben ekvivalent telefonu ali dnevnemu časopisu", zaradi česar je njegova uporaba dovoljena, razen v kolikor ne ovira splošne delovne uspešnosti zaposlenega. Iz navedenih razlogov je odpustitev delavca prehuda sankcija. Sodnik je presodil, da je v primeru surfanja na delovnem mestu primerna le najmilejša sankcija in sicer ukor.

S to odločitvijo se tudi ameriška pravna ureditev približuje evropski. V Franciji je namreč leta 2001 Kasacijsko sodišče Francije v primeru Societe Nikon France, SA v. Onof zapisalo: "Menimo, da je splošna popolna prepoved uporabe e-pošte v neslužbene namene nerealna in krši...

45 komentarjev