»

EBA za višjo varnost pri internetnih plačilih v Evropi

Europa.eu - Evropski bančni organ (EBA) je minuli konec tedna pripravil nove smernice na področju varnosti internetnih plačil, ki bodo poskrbele za višjo zaščito tako kupcev kakor prodajalcev. Razlog za novosti je porast števila prevar pri poslih, ki se sklenejo prek interneta. Pričakujejo, da jih bo EU implementirala do 1. avgusta prihodnjega leta. Glavna novost je obvezna stopenjsko potrjevanje pristnosti (two-factor authentication), brez katerega so sistemi bistveno ranljivejši.

EBA je neodvisen organ EU, ki poleg ESMA (Evropski sistem za vrednostne papirje in trge), EIOPA (Evropski organ za zavarovanja in poklicne pokojnine) in ESRB (Evropsko odbor za sistemska tveganja) sodi v okvir Evropskega sistema...

5 komentarjev

Prva presaditev umetnega organa

BBC - Na Švedskem so uspešno presadili prvi sintetični organ živemu prejemniku, s čimer so odprli pot k transplantacijam, za katere ne bomo potrebovali darovalcev. Izdelali so sintetični sapnik, ki so ga prevlekli z matičnimi celicami prejemnika in mu ga potem vsadili namesto obolelega starega organa.

Problem pri klasičnih presaditvah je, da potrebuje darovalca. Če ne gre ravno za organe, ki jih imamo na rezervo (recimo ledvica, del jeter, v skrajnih primerih tudi pljučno krilo ali kaj podobnega), mora pred presaditvijo v prometni nesreči ali kako drugače nekdo umreti. To pomeni mučno čakanje na primernega darovalca in nato nagel prevoz organov v bolnišnico prejemnika, kjer odločajo ure. S tem težav še ni konec, saj mora biti darovalec kompatibilen s prejemnikom, v...

31 komentarjev

Odstopil HP-jev izvršni direktor

Mark Hurd

Slo-Tech - Nenadoma in nepričakovano je podal odstopno izjavo HP-jev izvršni direktor Mark Hurd, ki je bil na položaju od leta 2005. V zgodovino podjetja se je zapisal kot eden najuspešnejših, a tudi najstrožjih menedžerjev. V času njegovega vodenja podjetja je odslovil 15.200 delavcev, kar je predstavljajo desetino vseh zaposlenih. Zmanjšal je število zaposlenih v IT-oddelku, število aplikacij v uporabi v HP-ju in število njihovih podatkovnih centrov s 85 na šest. Po nastopu recesije je ukinil mnogo ugodnosti za...

13 komentarjev

EU želi spremljati kaj iščemo po spletu

Slo-Tech - Kot poročajo na Slashdotu Evropski parlament pripravlja pisno izjavo o oblikovanju evropskega sistema hitrega obveščanja proti pedofilom in spolnim nadlegovalcem v kateri bodo pozvali države članice, naj v boju proti pedofiliji in spolnemu nadlegovanju uskladijo evropski sistem hitrega obveščanja med javnimi organi, podoben sistemu, ki že obstaja za živilske alarme.

Hkrati naj bi Svet in Komisijo pozvali, naj direktivo o hrambi prometnih podatkov razširita tudi na spletne iskalnike, da se hitro in učinkovito zasledita otroška pornografija in spolno nadlegovanje na spletu.

Povedano drugače - če bo pisna izjava dobila dovolj podpisov evropskih poslancev, bo Evropski parlament Svet in Komisijo pozval, naj obvezno hrambo prometnih podatkov razširi tudi na spletne iskalnike, kar pomeni, da bodo državni organi v prihodnosti lahko spremljali tudi kaj uporabniki interneta iščemo v spletnih iskalnikih.

Kot poroča Christian Engström, evroposlanec iz švedske Piratske stranke, je izjavo...

116 komentarjev

Pipin odprti termin: (Multi)medijsko pokrivanje konference

Slo-Tech - V torek 7. februarja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje z naslovom (Multi)medijsko pokrivanje konference.

Dandanes konference niso omejene le na njihove obiskovalce ampak jih spremlja tudi svetovna javnost. Organizatorji se pogosto trudijo nuditi dostop vsem, ki se je niso uspeli udeležit in ustvariti medijski arhiv za udeležence. Polna medijska pokritost konference je kompleksna naloga, ki zahteva uigrano ekipno delo. Dodaten izziv pa je uporaba odprto-kodnih rešitev in odprtih standardov.

Jure Čuhalev bo predstavil delo Kiberpipine ekipe z medijskim pokrivanjem konference OpenOffice.org 2005. Kakšne so izkušnje, ki jih je ekipa pridobila pri izvedbi in kateri so potrebni delovni procesi; tehnološkega dela pa se bomo dotaknili predvsem s stališča potrebnih tehnologij in smernic za nadaljno raziskovanje. Govora bo predvsem o pretočnih video posnetkih, zajemanju videa za arhiviranje, spletnih straneh in namiznem zalozništvu.

Končni izdelek Kiberpipine medijske ekipe si lahko...

0 komentarjev

Znanost in tehnologija VIII.

Slo-Tech -

Danes je prvič poletel Airbus A380, največje potniško letalo doslej. Na testni polet je A380 krenil iz Toulousa s šestimi člani posadke in 20 tonami opreme. Vse štiri ure poleta je A380 krožil nad Biskajskim zalivom. Pri vzletu in pristanku ga je spremljalo na tisoče letalskih navdušencev, med letom pa so ga inženirji spremljali tudi prek satelita. Preden bo A380 začel komercialne lete bo moral prestati še približno leto dni testiranj in pridobivanja certifikatov. Za več informacij BBC.

Znanstveniki ugotavljajo, da lahko z merjenjem možganske aktivnosti 'vidijo', kaj oseba misli. Trenutno lahko s to tehnologijo prepoznamo le vizualne vzorce, ki jih oseba...

39 komentarjev

Wikipedia v slikah

IBM - Včeraj smo pisali o tem, da obsega Wikipedia že milijon člankov. Razvoj vsebine skozi čas je za nekoga, ki ga spremlja od daleč, težko predstavljiv, zato so pred časom v IBM-u naredili grafično predstavitev nekaterih izbranih članov, da bi ponazorili, kako poteka proces urejanja in spreminjanja različic. Poleg lepih slik stran vsebuje tudi dobre ideje, kako vizualizirati velike količine podatkov.

11 komentarjev

Intel napovedal Pentium 4 3,6 GHz za junij

The Register - The Register je razkril novico, da Intel načrtuje splavitev njihovega paradnega konja, Pentiuma 4 3,6 GHz, za četrti teden junija. Ta izdaja procesorja naj bi bila pripravljena samo za podnožje Socket 775 in v 90-nanometerski tehnologiji. Izid naj bi spremljale tudi splavitve Celeronov na podnožju Socket 775 in sicer z deklarirano nazivno hitrostjo 2,8 GHz (junija), 2,93 GHz (avgusta), 3,06 GHz (oktobra) in 3,2 GHz (prva četrtina leta 2005). Meseca junija pa naj bi izšla tudi tri nova čipovja: 925X (Alderwood), Grantsdale 915P in 915G. Vsa tri bodo podpirala Pentiume 4 izdelane v 90-nanometerski tehnologiji in pomnilnik DDR2, čipovje 915P pa naj bi podpiralo tudi DDR. Izvirna novica in ostale informacije.

4 komentarji