»

Švica prepovedala zbiranje IP-naslovov piratov

Slo-Tech - Švicarsko zvezno vrhovno sodišče je včeraj s tremi glasovi za in dvema proti razsodilo, da so dejanja podjetja Logistep AG, ki zbira IP-naslove uporabnikov protokola torrent za deljenje avtorsko zaščitenih datotek, nezakonita. Postopek je na zvezno sodišče pripeljala pritožba zveznega informacijskega pooblaščenca Hanspetra Thüra (Eidgenössische Datenschutz- und Öffentlichkeitsberater), ki se ni strinjal z odločitvijo Zveznega upravnega sodišča (Bundesverwaltungsgericht) A-3144/2008 z dne 27. 5. 2009, ki je dejanja Logistepa označilo kot skladna z zakonodajo o varovanju podatkov.

Logistep počne podobno, kot v ZDA počne US Copyright Group in v Evropi podjetji Guardaley in DtecNet. Obiskuje strani z datotekami za BitTorrent, s spleta prenese nekaj odlomkov avtorsko zaščitene vsebine in hkrati zapisuje IP-naslove vseh, ki iste datoteke prenašajo. Te podatke potem prodajo nosilcem avtorskih pravic, ki jih priložijo svojim tožbam, od sodišča zahtevajo naloge za razkritje identitete in...

21 komentarjev

Nemčija: lastniki morajo zaščititi svoja omrežja Wi-Fi

Slo-Tech - Nemško zvezno sodišče (nem. Bundesgerichthof) je včeraj odločilo, da morajo v Nemčiji lastniki svojih omrežij zanje jamčiti in da so v primeru njihove zlorabe za kršenje avtorskih pravic soodgovorni za dejanje. V primeru zlorabe jim grozi kazen v višini 100 evrov.

Generalno mnenje je sodišče podalo v sklopu sodbe, ki jo je proti nekemu Nemcu sprožila lastnica avtorskih pravic za pesem Sommer unseres Lebens. Čeprav je obtoženi uspel dokazati, da je bil v času kršitve avtorskih pravic na dopustu, je sodišče odločilo, da je odgovoren za varovanje svojega internetnega priključka. Kar se tiče nemških sodišč, je priključek zaščiten že z uporabo enostavnega gesla brez šifriranja. To morajo uporabniki storiti ob prvi konfiguraciji brezžičnega usmerjevalnika, nato pa se od njih ne pričakuje, da budno spremljajo dogajanje in ves čas uporabljajo najnovejše tehnike šifriranja.

71 komentarjev

The Pirate Bay mora blokirati Nizozemce

Slashdot - Nizozemsko sodišče je v sodbi zoper The Pirate Bay, ki jo sprožil Stichting BREIN (nizozemska verzija organizacije RIAA), razsodilo, da mora The Pirate Bay v 10 dneh začeti blokirati dostop vsem obiskovalcem iz nizozemskega naslovnega prostora. V nasprotnem primeru jim grozi kazen v višini 30.000 evrov na dan (maksimalno do skupne vsote treh milijonov). Poleg tega morajo obtoženi plačati še 42.767 evrov Breinu. Zanimivo je, da so poziv za prihod na sodišče obtoženim poslali kar prek Twitterja in Facebooka, kar je sodišče štelo za veljavno. Lastniki The Pirate Baya se na sodišču niso pojavili, so pa poslali pisno obrazložitev, zakaj ne utegnejo priti na obravnavo, a je sodnik odločil, da njihovih argumentov ne bo upošteval. Odvetnik trojice obtoženih je že napovedal pritožbo.

12 komentarjev

RIAA zmagala proti Usenet.com

CNet - Zadnja žrtev ameriške organizacija RIAA v boju proti nelegalnim razpečevalcem avtorsko zaščitenih vsebin je postala spletna stran Usenet.com. Ta teden je namreč ameriško sodišče razsodilo v prid stanovske organizacije glasbenikov, je ta zapisala na svojih straneh. Usenet.com je spletna stran, ki uporabnikom omogoča medsebojno izmenjavo datotek, seveda tudi glasbenih, za mesečno pristojbino 19 dolarjev. Za razliko od omrežij P2P pa je tu prenašanje omejeno na en sam strežnik.

V sodbi je sodišče zapisalo, da je spletna stran kriva za kršitve avtorskih pravic in da ne more zaprositi za zaščito kot v primeru Sony Betamax. Dodajajo, da podjetje ne more biti soodgovorno za kršitve avtorskih pravic, če za njihovo napravo obstajajo pomembni načini uporabe, ki ne kršijo avtorskih pravic (primer Sony). Pri Sonyju se s prodajo odnos podjetja do kupca prekine (razen za garancijo), medtem ko odnos z uporabniki strani Usenet.com traja ves čas uporabe.

10 komentarjev

V ponedeljek se začne proces Pirate Bay

Heise - V ponedeljek bo na stockholmskem sodišču pestrejši dan kot običajno, saj se bo z obilico medijskega pompa začel proces, v katerem skrbnikom popularnega portala The Pirate Bay dokazujejo krivdo za pomoč pri kršenju avtorskih pravic, za kar jim grozi kazen do dveh let zapora. Zanimanje za proces je izjemno, tako da bo to prvi primer na Švedskem, da bo potekal živi prenos sojenja - žal le tona, ne pa tudi slike. Poleg kazenskega postopka teče proti lastnikom strani tudi odškodninski, v katerem Hollywood od njih zahteva 13,1 milijona evrov zaradi škode, ki so jo povzročili prodaji njihovih izdelkov.

Upravitelji strani se za zdaj označujejo kot največji posredniki kulture in medijev na svetu ter ponavljajo, da na strani ni bilo nelegalnih vsebin, temveč samo povezave, kar naj po švedskih zakonih ne bi bilo kaznivo. Tožilec seveda temu nasprotuje in pravi, da gre za klasičen primer pomoči pri izvedbi kaznivega dejanja. Rezultat bo znan kmalu, saj bo sojenje trajalo let 13 dni,...

235 komentarjev

RIAA sprožila nov krog tožb

Slashdot - RIAA, ki še vedno rada buta z glavo v steno, se je odločila, da bo vložila novo serijo tožb zaradi kršenja avtorskih pravic. Kar je pri tem postopku morda najzanimivejše - RIAA zaenkrat pozna le IP naslove kršiteljev, ne pa njihovih dejanskih imen. Ker ISP-ji, po odločitvi sodišča, ne rabijo posredovati podatkov o kršiteljih avtorskih pravic, se je RIAA odločila za "John Doe" taktiko, s katero se osredotočajo na posameznike in zbiranje dokazov proti njim (zapisi - logi - o deljenju datotek), nato pa na podlagi zadostne količine dokazov "prisilijo" internetne ponudnike, da posredujejo ime kršitelja. V tokratni "inkviziciji" se je RIAA obrnila proti 482-im kršiteljem, od katerih pa, po sedanji praksi sodeč, nihče ne bo videl sodišča. Od vseh 3.429 do sedaj obtoženih kršiteljev namreč nihče ni prišel na sodišče, saj so se uspeli pogoditi. Neuradno je vsak od njih plačal v povprečju 3000 dolarjev.

21 komentarjev