»

Igre na Linuxu še vedno počasnejše kot na Windows

Phoronix - Na Phoronixu so se ob 12-letnici strani odločili pogledali, ali po vseh letih še vedno velja zakoreninjeno prepričanje, da so igre na Linuxu preprosto počasnejše kot na Windows. Preizkus na grafičnih karticah oziroma čipih Nvidia, AMD in Intel ter več kot desetimi različnimi igrami je pokazal, da je z redkimi izjemami še vedno učinkoviteje igre poganjati na Windows.

Testirali so računalnik z nameščenim Windows 10 oziroma Ubuntu 16.04, pri čemer so uporabili Nvidiini kartici GTX 1070 in GTX 1080, AMD-jev Radeon R9 Fury ter Intelov v Sky Lake vgrajen grafični čip. Rezultati so pokazali, da so verzije iger za Windows skoraj vedno hitrejše od Linuxovih. Unigine Heaven se odreže podobno, medtem ko so Xonotic (na Intelu), Tomb Raider in GRID Autosport na Windows bistveno, tudi do...

76 komentarjev

60 milijonov Thinkpadov

T410s

vir: HotHardware
HotHardware - V svoji dolgoletni zgodovini so prenosniki iz linije Thinkpad postali sinonim za črne škatle, ki se še najbolje znajdejo v rokah resnih poslovnežev, v vesolju oz. v New Yorškem muzeju moderne umetnosti. Mnogi jih ne marajo prav zaradi svoje oglatosti in mat črne, občasno celo gumirane barve ohišja, mnogi ne prenesejo ene izmed najbolj prepoznavnih lastnosti, t.i. nipla. Gre seveda za TrackPoint, mali gumijasti, rdeč joystick za upravljanje miškinega kazalca. Thinkpadi so nedvomno eni izmed prenosnikov, ki jih imajo ljudje enostavno radi oz. jih ne prenesejo, večinoma prav zaradi prej omenjenih lastnosti. V zadnjih letih so tudi pri vrhu na lestvicah zanesljivosti. Samo linijo...

48 komentarjev

Intel izdal dvojedrni Atom

Atom N550

ComputerWorld - Kot je bilo napovedano, je Intel izdal prvi dvojedrni procesor Atom, ki je namenjen posebej za netbooke, in po pričakovanjih je to model N550. Zgrajen je v 45-nanometrski tehnologiji in podpira pomnilnik DDR3. Uradna splavitev je bila včeraj, v trgovinah pa ga pričakujemo v naslednjih dneh. Novinec tiktaka z 1,50 GHz, kar je nekoliko počasneje od najhitrejših Atomov, a se je Intel oddolžil z dodatnim jedrom in megabajtom dodatnega predpomnilnika.

Posledica dodatnega jedra v netbooku bodo pričakovane. Čip je nekoliko dražji, a bo hitrejši, tako da bodo uporabniki na primer lahko predvajali video ločljivosti 720p. Intel obljublja, da avtonomija ne bo trpela in bo enaka kot v enojedrnih modelih. Acer, Asus, Lenovo, Samsung...

19 komentarjev

Konec Celeronov prihodnje leto

Slo-Tech - Intel je svoje partnerje obvestil, da bo prihodnje leto počasi ukinil svoje procesorje iz družine Celeron. Zamenjali jih bodo Pentiumi in dvojedrni Atomi-N. Trenutno Intel trži naslednje Celerone: P4500, T3300, T3100 in 900 za prenosne računalnike ter dvojedrni Celeron SU2300 in enojedrni 743 za ultratanke prenosnike. Zanimivo je, da še septembra pričakujemo Celeron P4600, T3500 in U3400. Prvi dvojedrni Atom bo N550 z 1,5 GHz, ki bo stal 86 dolarjev, torej prav toliko kot P4500, le da je slednji zmogljivejši. Nič kaj dobre novice, torej.

23 komentarjev

Ubuntu 10.04 proti Windows 7 - drugi del

Phoronix - Tokratni članek Phoronixa, drugi del v veliki primerjavi najboljšega, kar lahko ponudita Microsoft in Linuxova skupnost, je bolj kratke narave in žal še ne prinaša primerjave v delu bolj primernih aplikacijah. Fantje pri Phoronixu so se namreč na kratko posvetili porabi računalnika v primeru uporabe enega ali drugega sistema. Rezultati, bolj ali manj nepresenetljivo, govorijo v prid izdelku iz Redmonda, saj so se tokrat omejili le na 2 računalniška sistema, netbook in običajen prenosnik.

Ni skrivnost, da Linux še nima tako naprednega sistema za delo z baterijo prenosnika, vsaj ne v primeru tovarniških nastavitev. Vseeno pa je Windows 7 strojno bolj zahteven, zaradi česar v primerjavi z Windows XP praktično vedno doživi udarec pri avtonomiji. Prenosnika sta bila Asusov Eee PC 1201N z dvojedrnim Atomom 330 in platformo ION ter Lenovov Thinkpad T61 s procesorjem Core 2 Duo T9300 in nVidiino grafično kartico Quadro NVS 140M.

Prva primerjava je potekala, kot rečeno, s popolnoma...

87 komentarjev

Ubuntu 10.04 in Windows 7 - kateri je hitrejši

Phoronix - Točno to so se vprašali pri Phoronixu, kjer so povedali, da je bil Linux v preteklosti načeloma hitrejši od primerljivih izdaj Windows, vsaj za običajne uporabnike. A v preteklih izdajah posodobitve kernela niso prinesle večjih pohitritev, grafični gonilniki so še vedno slabši od tistih za Windows, v testih pri Phoronixu pa so posodobitve podatkovnega sistema ext4 le-tega celo upočasnile. Windows 7 je po drugi strani za Microsoftove uporabnike praktično mana z neba in za mnoge nekaj najboljšega po (Microsoftovem) narezanem kruhu.

Na šestih različnih sistemih so pognali lastno zbirko 55 testov, kjer vsak teče trikrat za večjo natančnost. Na vsakem računalniku je bilo tako izvedeno kar 330 testov, 165 v Windows 7, 165 pa...

149 komentarjev

nVidiini gonilniki popravljeni

Podprta je tudi nova generacija varčne, a zmogljive platforme

vir: Expreview.com
Expreview.com - Po nVidiini blamaži z gonilniki, kjer je različica ForceWare 196.75 lahko celo ubila grafično kartico, ker je v grafično intenzivnih, 3D programih izklopila ventilator, so težave zaenkrat odpravljene. Na voljo so namreč novi gonilniki, sicer še v beta stadiju, ki s seboj prinašajo tudi nekaj novosti.

Najpomembnejša je nedvomno odprava težav z ventilatorji, a beta različica ForceWare 197.13 prinaša tudi druge dobrote. Dodana je podpora naslednji generaciji platforme ION, torej različici, ki je namenjena za parjenje s Pineview Atomi, podprte so dodatne kartice iz serije GeForce 300 (GT 320, GT 330 in GT340), posodobljen je gonilnik za zvok (na podprtih karticah) in programska oprema za...

24 komentarjev

nVidia proti NGOHQ.com

Slo-Tech - Proizvajalcu grafičnih kartic je očitno spletna stran NGOHQ.com trn v peti, saj le-ta ponuja modificirano različico nVidiinih gonilnikov za grafične kartice, ki omogočajo podporo tudi starejših grafičnih kartic. Sklicujoč se na DMCA zahteva nVidia odstranitev omenjenih gonilnikov s spletne strani, v primeru, da NGOHQ.com tega ne stori, grozijo s tožbo. Slednji so v odgovor na nVidiine grožnje med drugim zapisali, da se nahajajo njihovi strežniki v Izraelu, kjer nVidia nima pravne podlage za zahtevo po odstranitvi gonilnikov. Več o tem si preberite na NGOHQ.com.

40 komentarjev

Novi gonilniki za nForce in ATIjeve Radeone

Guru 3D - Kot ste lahko prebrali že v naslovu, so na voljo zopet novi gonilniki, in sicer za nVidiin nForce in ATIjeve Radeone. Gonilnike za nForce dobite tukaj, gonilnike za Radeone pa tu. Radeonovi gonilniki so verzije Beta 6.13.10.6052 in so napisani za čipe:
  • Radeon 7000 / Radeon VE

  • Radeon 7200 / Radeon

  • Radeon Mobility

  • Radeon Mobility 7500

  • Radeon Mobility 7500 GL

  • Radeon 7500

  • Radeon 8500

  • Radeon 8500 DV Edition

Aja, pa še to: gonilniki so napisani za operacijski sistem Windows XP.

4 komentarji

Kdaj bo Geforce 3 na voljo?

Broken Pixel - Prevod predstavnika za VisionTek, enega od podjetij, ki bodo na svoje grafikulje spajkale Geforce 3 čip:
"Na podlagi prošnje, ki je prišla iz nVidiinih logov, ne bomo izdali Geforce3 kartice testerjem ter distrubuterjem, dokler nVidia ne proizvede uradnih gonilnikov. Gonilniki bodo pa zagotavljali, da bodo kartice testerjem čimbolj predstavile Geforceove funkcije ter izrazile najvišjo možno kvaliteto ter bodo identične karticam, ki jih bomo poslali končnim uporabnikom."

Če vam iz "komercialne slovenščine" prevedem to v jezik povprečnega računalničarja, ki ima moralne zadržke proti branju MED vrsticami, vam povem tako: nVidiini gonilniki, ki naj bi poganjali Geforce3 (10.80 ter 11.00) so trenutno, vsaj izgleda tako, še nezanesljivi ter ne podpirajo vseh možnosti, vgrajenih v GF3. Če pa mislijo testerjem poslati ENAKE produkte kot distributerjem, to pomeni, da VisionTek svoje GF3 kartice ne bo izdal še vsaj 3 do 4 tedne. Mar to pomeni, da so bili vsi dosedanji testi referenčnih GF3...

4 komentarji

nVidiini in ATIjevi gonilniki v W2k in W98

AnandTech - Debate o gonilinkih se najde povsod, ali se razpravlja o različni hitrosti pri inačici gonilnika ali pa o različni hitrosti pod drugim operacijskim sistemom, najpogosteje med Windowsi 98 in Windowsi 2000. Pred časom so bile grafične zmožnosti kartic pod NT in kasneje Winows 2000 sistemi precej okrnjene, sedaj pa se je to ponekod že, ponekod se pa še bo spremenilo. No pa k bistvu ... Pri Anandtechu so napisali dober in informativen članek, v katerem so primerjali Atijeve in nVidiine gonilnike pod Windowsi 98 in 2000.

0 komentarjev