»

Kongresna knjižnica v ZDA ne bo več shranjevala vseh objav na Twitterju

Slo-Tech - Malokdo je bil pozoren, čeprav dejstvo nikoli ni bilo skrito, da ameriška Kongresna knjižnica od leta 2010 shranjuje vsako objavo na Twitterju kot zapis zgodovine. Objave tako predsednikov kot običajnih ljudi brez sledilcev so se enako arhivirale, da bi prihodnji rodovi lahko brali, kaj smo v 21. stoletju čivkali. Arhiv objav na Twitterju v Kongresni knjižnici sega do samega začetka v letu 2006, a je šele od leta 2010 brez izjeme shranjevala vse. Razlog je bil preprost - "zbrati in ohraniti zapis o znanju in kreativnosti za Kongres in ameriško ljudstvo". Twitter je nek odtis trenutnega zeitgeista in ponuja vpogled v globalno miselnost na ravni, kakršne v zgodovini še ni bilo.

Toda Twitter je postal prevelik ali pa...

16 komentarjev

Twitter in Wikipedia kar čez DNS

Slashdot - O tem, da je protokol za razreševanje domen v IP naslove DNS mogoče uporabiti tudi za (dvo)smerno komuniciranje, smo že pisali. Primerov uporabe je veliko, ker je ta protokol praktično vseprisoten, vendar redko blokiran in nadzorovan.

Zdaj je na voljo spletna stran any.io, ki omogoča preverjanje Twitter / Identi.ca statusa kar z uporabo DNS poizvedbe:

nslookup -type=txt milijonar.twitter.any.io
Server:		a.b.c.d
Address:	a.b.c.d#53

Non-authoritative answer:
milijonar.twitter.any.io	text = "RT @podpalmo: @milijonar Ker \197\161minka nadgrajuje predstavo o stvari? Ali ker skriva realno predstavo? Zakaj ne enostavno obogatena resni\196\141n ..." "Wed Apr 13 23:41:17 +0000 2011"

Mogoče je dobiti tudi zadnjih 10. twittov, 8. najnovejši...

15 komentarjev

Blokirane aplikacije za Twitter so nazaj

Guardian - Prejšnji teden je Twitter blokiral aplikacije UberTwitter, Twidroyd in UberCurrent, ker so kršile pogoje uporabe in niso dovolj varovale zasebnosti uporabnikov. Podjetje UberMedia, s katerim so se bili pred tem neuspešno pogajali od lanskega aprila, je nenadoma naglo razumelo Twitterjeve pomisleke in bliskovito pripravilo popravljene aplikacije. Twitterjevi strokovnjaki so jih pregledali in odobrili, tako da je sedaj njihova uporaba na storitvi Twitter ta teden spet omogočena.

Zapisali so, da je pregled pokazal, da so bile kršitve odpravljene, zato so jim vrnili dostop do Twitterjevega API. Lastnik podjetja UberMedia Bill Gross pa je ob tem izrazil presenečenje, saj naj jih pred petkovo...

0 komentarjev

Twitter kot indic za borzno trgovanje

HotHardware - Oktobra letos je bil objavljen članek Twitter mood predicts the stock market, v katerem so Johan Bollen, Huina Mao in Xiao-Jun Zeng ugotavljali, da lahko z analizo čivkov na Twitterju predvidijo gibanje na borzi. Z upoštevanjem nekaterih, vnaprej določenih dimenzij počutja javnosti, ki jih lahko izluščijo iz množice objav na Twitterju, naj bi napovedali gibanja indeksa Dow Jones Industrial Average z 87,6-odstotno uspešnostjo. To pa ni malo.

Članek bi bržkone šel mimo neopažen, če ga ne bi prebrali v britanskem hedge skladu Derwent Absolute Return. Podpisali so ekskluzivno pogodbo o sodelovanju z Xiao-Junom Zengom in napovedali sestanek o sodelovanju še z drugima avtorjema članka. Ustanovitelji sklada pravijo, da bo njihov sklad začel poslovati prihodnje leto februarja....

3 komentarji

Na Harvardu analizirali pet milijonov knjig

Analiza cenzure

Slo-Tech - Raziskovalci z različnih fakultet na Harvardu so izvedli izjemno zanimivo analizo pisane besede od izuma tiska do danes, s katero so proučevali kulture fenomene v času in jih poizkušali kvantizirati. Pri tem jim je zelo pomagal obsežen Googlov korpus skeniranih knjig - uporabili so približno tretjino in na njej izvedli statistično analizo.

Uporabili so dobrih pet milijonov knjig. Za predstavo povejmo, da so to štirje odstotki vseh v zgodovini napisanih knjig. Vsebujejo več kot petsto milijard besed, od tega...

5 komentarjev

Prihodnost svetovnega spleta: WWW 2010

Slo-Tech - Konec aprila se je v Raleighu, prestolnici ameriške zvezne države Severne Karoline, odvila že devetnajsta glavna konferenca internetne znanosti, World Web Conference 2010. Razlog, zaradi česar je ta dogodek še posebej zanimiv je ta, da tu lahko opazimo, v katero smer se raziskave okoli interneta nagibajo, kar nam daje vpogled v nove tehnologije, ki bodo zaznamovale prihodnost interneta.

Tokrat konference z govorom začuda ni otvoril izumitelj interneta Tim Berners-Lee, ampak Googlov glavni internetni evangelist Vint Cerf, ki je govoril o infrastrukturi interneta. Velik pomen je postavil predvsem na čimprejšnjo vzpostavitev IPv6, dejstvo, da četrtina sveta dostopa do Interneta preko mobilnega telefona, nove multimedijske iskalne tehnologije in varnost ter zasebnost v socialnih omrežjih.

Glasno sporočilo je imela Microsoftova raziskovalka Danah Boyd, ki je prav tako izpostavila problem zasebnosti pri analizi velikih podatkovnih baz, kot so na primer socialna omrežja.

Njena teza je,...

14 komentarjev

Kongresna knjižnica bo arhivirala vse tweete

Slashdot - Ameriška kongresna knjižnica je napovedala, da bo v svoje arhive spravila vse javne tweete, ki so bili napisani od Twitterjeve ustanovitve marca 2006. Vsak dan uporabniki napišejo več kot 50 milijonov tweetov, tako da bodo arhivirali več milijard kratkih sporočil. Ker Twitter ni neko obskurno orodje okultnih ločin, marveč ga uporablja nepregledna množica ljudi, od slehernika do predsednikov, je seveda logično, da bodo kratka, 140-znakovna sporočila dobila svoje mesto v zgodovini pisane besede. Na tak način bo nastala ogromna baza podatkov, ki bo omogočila izvedbo zanimivih raziskav in znanstvenih projektov, ki bodo nam in kasneje našim zanamcem osvetlili duh tega časa, evolucijo postmoderne angleščine (in tudi drugih jezikov) v...

13 komentarjev

Wayback Machine se seli na Sunove strežnike

Slo-Tech leta 2000

ComputerWorld - Organizacija The Internet Archive že mnogo let upravlja znano domeno archive.org, na kateri domuje časovni stroj Wayback Machine, ki nas lahko popelje v preteklost, da se načudimo, kako so včasih izgledale spletne strani. Podatke za praktično vse nekoliko bolj znane in popularne spletne strani shranjujejo od leta 1996, tako da se je v trinajstih letih nabral zajeten kup podatkov. Pravijo, da imajo v arhivih kar 85 milijard spletnih strani, kar skupaj znese tri petabajte podatkov. Za primerjavo, to je 150-krat več, kot vsebuje podatkov ameriška kongresna knjižnica. Vsak mesec pa se ta številka poveča za 100 terabajtov.

Doslej je Wayback Machine uporabljal klasičen podatkovni center z mnogo...

6 komentarjev

Vedno več podatkov

vir: BBC
BBC -

Dejstva, da ljudje proizvajamo iz dneva v dan več podatkov, ni potrebno posebej poudarjati. A vendar, ste se kdaj vprašali, koliko? To so se vprašali raziskovalci na kalifornijski univerzi (University of California, Berkeley) in produkcijo podatkov po svetu temeljiteje raziskali.

Raziskovalci zdaj trdijo, da vsako leto vsak Zemljan proizvede 800 megabajtov podatkov, torej za dobršen CD. Tako danes hranimo na papirju, filmu, optičnih in magnetnih enotah dvakrat več podatkov, kot smo jih pred štirimi...

12 komentarjev

Rekord v prenosu podatkov

The Register - Evropski znanstveniki so v sodelovanju z ameriškimi kolegi postavili nov rekord v prenosu podatkov. Iz Sunnyvalea, Kalifornija, so poslali terabajt podatkov v Ženevo prek optičnih povezav, s čimer so dosegli konstanten TCP/IP prenos reda 2,38 gigabita na sekundo. Prejšnjo rekordno znamko so tako izboljšali za faktor 2,5. Da bi si te ogromne številke lažje predstavljali, naj povemo, da bi lahko s takšnim prenosom prenesli vsebino celotne ameriške Kongresne knjižnice v slabem dnevu, pravi dr. Wu-chun Feng, vodja projekta RADIANT, ki je rekord tudi dosegel. Več o tem ...

21 komentarjev

12,3 trilijona kalkulacij na sekundo

Slo-Tech - Ta novica je sicer že malce starejša, vendar jo vseeno moram objaviti, saj se je Koci izjemno potrudil pri pisanju:
Vlada ZDA je dala najhitrejši superračunalnik na svetu, IBM-ov sistem ASCI White, nacionalnemu laboratoriju Lawrence Livermore. Z najsodobnejšim računalnikom bodo ZDA napravile pomemben korak na poti do velikega cilja: simulacije nuklearne detonacije na računalniku. IBM-ov računalnik je namreč sposoben opraviti kar 12,3 trilijona kalkulacij na sekundo, kar je več kot znaša skupna zmogljivost naslednjih treh najmočnejših računalnikov na svetu.

Računalniški sistem presežnikov, ki so ga razvili IBM-ovi strokovnjaki v okviru partnerstva pobude Nacionalne administracije za jedrsko varnost za pospešeno strateško računalništvo (National Nuclear Security Administration`s Accelerated Strategic Computing Inititative - ASCI), ima za kar 23 odstotkov večjo zmogljivost, kot je bila zahtevana v pogodbi, ki jo je IBM sklenil z ameriškim ministrstvom za energijo (Department of...

0 komentarjev