»

Izraelsko podjetje bojda povečalo zanesljivost SSD

ComputerWorld - Trenutno obstojijo polprevodniški pogoni v dveh oblikah: dražji in zanesljivejši uporabljajo enonivojske celice (SLC), medtem ko cenejši in v domačih računalnikih ekskluzivno zastopani uporabljajo večnivojske celice (MLC). Razlik med obema tehnologijama je kar nekaj, čeprav je ideja enaka. Za uporabo v strežnikih so primerni le dražji pogoni z enonivojskimi celicami, a to se utegne spremeniti, saj je mlado izraelsko podjetje Anobit najavilo odkritje tehnologije, ki MLC-je naredi enako zanesljive kot SLC-je.

Doslej neznano podjetje je izdalo pogone iz serije Genesis, ki zmorejo 50.000 ciklov zapisovanja in branja, kar...

15 komentarjev

S poceni SSD-ji tudi Super Talent

Super Talent Value

Slo-Tech - SSD-ji se nezadržno cenijo in tako postajajo vedno bližji povprečnim uporabnikom. Zdaj bo izbiro nekoliko razširil še Super Talent, v svetu pomnilnika dokaj znan igralec. Njihova Value linija pogonov bo uporabljala MLC tip pomnilnika Flash ter bo sprva obsegala 4 različne kapacitete - 8, 16, 32 ter 64 GB.

Prva modela sta s svojo majhno kapaciteto skorajda neuporabna (razen kot npr. osnova za manj obsežno distribucijo Linuxa v domačem strežniku), saj 32-biten Windows 7 potrebuje vsaj 16 GB prostora za namestitev. Vseeno bo cena 8-gigabajtnega primerka relativno ugodna, okrog le 50 €. Nizka cena je poleg nizke kapacitete dosežena tudi z nizko hitrostjo, saj bosta tako 8 kot 16-gigabajtni...

14 komentarjev

Plextor in WD začela prodajati SSD-je

X-Bit Labs - Januarja smo pisali, da je družina proizvajalcev SSD-jev dobila novega člana z imenom Plextor. V podjetju so držali obljubo, da bodo novi pogoni kmalu na voljo. Tako lahko od tega tedna kupimo Plextor PX-64M1S s 64 GB, ki pa s specifikacijami ne blesti - sekvenčno bere s 110 MB/s, piše s 65 MB/s in zmore 4200 oz. 1200 naključnih bralnih oz. pisalnih IOPS. Večji brat PX-128M1S s 128 GB bere in piše le za odtenek hitreje. Oba sta opremljena s tehniko porazdeljevanja obrabe (wear levelling), diagnostičnim SMART-om. Krmilnik je izdelalo podjetje Marvell. Pričakovali bi, da bosta diska, ki ju konkurenca zlahka užene, vsaj primerno cenejša, a ju Plextor ceni na 225 oz. 400 dolarjev. Drugi novi proizvajalec SSD-jev je Western Digital, ki...

6 komentarjev

Še letos 600 GB SSD iz Intela

X-Bit Labs - Intel si na vse pretege prizadeva odrezati si čim večji kos pogače na trgu SSD-jev. Zato ni presenetljivo, da glasno ponujajo ali pa napovedujejo novosti. Sedaj obljubljajo, da bodo do konca leta korenito zvišali kapacitete SSD-jev. Elitna družina X25-E se bo poredila do 400 GB, medtem ko plebejska verzija X25-M dobila predstavnike vse do 600 GB.

Prvo družino bo dopolnila vrsta SSD-jev s kodnim imenom Lyndonville, ki bodo na voljo v kapacitetah 100, 200 in 400 GB, s čimer bodo dostojna zamenjava za 32 GB in 64 GB X25-E. Izdelani bodo iz MLC-flash pomnilnika v 34 nm-tehnologiji, medtem ko so obstoječi iz SLC-flasha in v 50 nm.

Cenejšo inačico X25-M bodo okrepili s SSD-ji s kodnim imenom Postville Refresh, ki bodo prav tako grajeni iz MLC-flasha. Novi modeli bodo v velikostih 160, 300 in 600 GB, medtem ko bodo tanki X18-M za prenosnike v velikostih 160 in 300 GB. O cenah še ni podatkov, dobavljivi pa bodo v zadnjem četrtletju tega leta. Če ne bodo preveč zasoljene, utegniti biti to...

63 komentarjev

Super Talent z novimi SSD-ji

Novi modeli

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Vodilni dobavitelj luksuznih PC-komponent Super Talent je v četrtek predstavil novo družino SSD-jev. Diski serije TeraDrive FT2 so namenjeni zahtevnim okoljem in imajo temu primerne karakteristike: krmilnike podjetja SandForce, flash tipa MLC ali SLC (odvisno od modela), kapaciteto od 50 do 200 GB in vgrajeni procesor SandForce SF-1500 SSD, ki zmore bralne in zapisovalne hitrosti do 250 MB/s. Poleg tega vsebujejo vrsto tehnologij, kot so RAISE (Redundant Array of Independent Silicon Elements, nekakšna verzija RAID-a na nivoju flash celic za večjo zanesljivost), DuraWrite za večjo vzdržljivost, uravnavanje izrabe (wear levelling) ter zaznavanje in popravljanje napak ECC (24 bitov v 512-bitnih blokih). Podatkov o ceni še ni.

9 komentarjev

WD uspešen, povečuje investicije v SSD

X-Bit Labs - Western Digital je letos s prevzemom podjetja SiliconSystems nenadoma postal igralec na trgu SSD-ju, po tem ko so še lani le razmišljali o tem. Svoj posel jemljejo resno, saj povečujejo investicije v razvoj novih SSD-jev. Western Digital je za prevzem SiliconSystemsa odštel 65 milijonov dolarjev in kmalu junija že izdal prvo serijo svojih SSD-jev. Tim Leyden, prvi finančnik podjetja, je dejal, da povečane investicije odražajo nove tehnološke napredke, nove izdelke in programe, vključujoč nedavno prevzet SSD-oddelek. Nič čudnega, saj jim Seagate tesno diha za ovratnik z izdajo SSD-jev za podjetja. Potrošniki tako lahko le upamo, da se bodo SSD-ji čim prej pocenili na znosne ravni, čeprav proizvajalci čipov (npr. SanDisk Corp) ocenjujejo, da bomo pravi razmah doživeli šele v letih 2011-12.

Mimogrede pa poglejmo še poslovne rezultate WD-ja. V fiskalnem četrtletju, ki se je končalo septembra, so zabeležili prihodke v višini 2,2 milijarde dolarjev, rekordno prodajo trdih diskov (44,1...

6 komentarjev

Micron izboljšal vzdržljivost NAND-flasha

ComputerWorld - Pomnilniški gigant Micron je včeraj objavil, da so dosegli velik napredek pri razvoju MLC in SLC NAND flash pomnilnika. Z uporabo 34-nanometrske litografije so uspeli zvišati vzdržljivost, torej število ciklov zapisa in izbrisa v življenjski dobi čipa, za šestkrat. To pomeni, da bi MLC-ji preživeli 30.000 ciklov, novi SLC-ji pa kar 300.000. 32-gigabitne MLC-je in 16-gigabitne SLC-je je moč zložiti v večjedrne stvore, velikost do 32 oz. 16 GB. Micron poudarja, da to še ni napoved novih SSD-jev, da pa intenzivno sodelujejo s partnerji pri izdelavi končnih izdelkov na osnovi teh novih dosežkov. Tako lahko že prihodnje leto pričakujemo masovno proizvodnjo novih čipov.

64 komentarjev

Novi SSD-ji iz OCZ

OCZ Agility

X-Bit Labs - Podjetje OCZ je izdalo nove SSD-je, ki so namenjeni tistim z nekoliko skromnejšimi denarnicami. Gre za serijo Agility, ki za razliko od Apexa ne uporablja tehnologije RAID 0 za zvišanje hitrosti, kar blagodejno deluje na ceno. Dvainpol palca veliki diski bodo na voljo s kapacitetami 30 GB, 60 GB in 120 GB, vsi pa bodo imeli 64 MB predpomnilnika in krmilnik podjetja Indilix. Najmanjši model bere s 185 MB/s, piše s 100 MB/s in zaporedno zapisuje z 60 MB/s, medtem ko večja bratca bereta z 230 MB/s, pišeta s 135 MB/s oz. zaporedno z 80 MB/s. Deklarirana življenjska doba med napakami (MTBF) znaša 1,5 milijona ura. Cene se bodo gibale okrog 150, 230 in 380 dolarjev,...

16 komentarjev

Izboljšana podpora za SSD-je v Windows 7

Microsoft - SSD-ji oziroma flash diski so revolucija, ki jo marsikdo najteže pričakuje in vanje polaga velike upe. Splošno prepričanje je, da bo nova vrsta trajnega pomnilnika v računalnikih občutno pospešila vsakdanja opravila, saj ne bo več treba čakati počasnega trdega diska, da mukoma dostavi ali zapiše podatke. Kot po navadi je tehnologija brez ustrezne programske podpore neuporabna, zato se je SSD-jem in njihovim zahtevam v prihajajočem Windows 7 posebej posvetil tudi Microsoft.

Na MSDN blogu najdemo zanimiv prispevek, ki točno popiše, kaj so ukrenili, da bi prednosti SSD-jev čim bolje udejanjili. Cilj je bil izdelati sistem, ki bo ob prisotnosti SSD-ja preklopil v drugačen način delovanja, ne da bi uporabnik moral o tem kaj vedeti. Pri naključnem branju je nova generacija absolutno nenadkriljiva, saj ga izvaja do 100-krat hitreje od klasičnih diskov, pa tudi pri zaporednem branju so še vedno hitrejši od povprečnih diskov s 7200 obrati. Pri pisanju se stvari zapletejo. Zaporedno pisanje...

17 komentarjev

Patriot predstavil SSD-je

X-Bit Labs - Patriot je napovedal svojo serijo SSD-jev z imenom Fusion, ki bo imela DRAM-predpomnilnik. Tako opremljeni pogoni so hitrejši od tistih brez DRAM-a, a zaradi cene velik del proizvajalcev ta košček mozaika izpusti. Patriot pravi, da z uvedbo DRAM-a serija Fusion občutno poveča hitrost naključnega in zaporednega branja ter pisanja in zmanjša možnost nastanka ozkih grl. Novi modeli bodo na voljo s kapacitetami 64, 128 in 256 GB, vsak pa bo imel 64 MB predpomnilnika. Točnih številk, kako hitri bodo novi SSD-ji, Patriot ni razkril, lahko pa si pomagamo s podatkom, da njihova serija Warp v3 zmore 240 MB/s pri zaporednjem branju in 160 MB/s pri pisanju brez DRAM-a. Patriot se je odločil za uporabo Indilixovega MLC-krmilnika. O ceni še ni podatkov, tako da pričakujemo podobno ceno kot pri konkurentih, to je 200 evrov za 64 GB-verzijo.

27 komentarjev