»

Danes v vesolje potuje teleskop James Webb

Slo-Tech - Danes ob 13.20 po slovenskem času bo NASA, če ne bo kakšnih zapletov v zadnjem hipu, z raketo Ariane 5 z izstrelišča v Francoski Gvajani izstrelila vesoljski teleskop James Webb (JWST). Težko pričakovani JWST, ki se je odmikal že poldrugo desetletje, predstavlja nekakšnega naslednika legendarnega teleskopa Hubble, dasiravno ne bo snemal v istem spektru. Predzadnji predvideni datum je bil sicer 18. december, a so zaradi težav v skladišču, ko se je teleskop nenadzorovano premaknil (popustila je vrv), dodali še nekaj dni.

Medtem ko je Hubble gledal v vidni in ultravijolični svetlobi, bo JWST vesolje spremljal z infrardečimi očmi. NASA ga zato ne imenuje Hubblova zamenjava, temveč naslednik. Infrardeča svetloba je pri raziskovanju oddaljenih galaksij nujna, saj je svetloba oddaljenih objektov premaknjena v rdeče. Če torej želimo gledati najdlje, kar hkrati pomeni tudi v najbolj zgodnje obdobje vesolja, je treba pogledati v infrardečem delu spektra. JWST bo lahko gledal 13,6 milijarde...

107 komentarjev

Hubble posnel najstarejši opaženi objekt v vesolju

Slo-Tech - Vesoljski teleskop Hubble je posnel najbolj oddaljeno galaksijo doslej, in sicer GN-z11, ki jo najdemo pri rdečem premiku 11,1, torej je stara 13,4 milijarde let. Rdeči premik je posledica Dopplerjevega pojava, ki ga vidimo, ker se galaksije od nas oddaljujejo. To ne pomeni, da živimo v kakšni posebni točki v središču vesolja, od katere vse beži, temveč da se vesolje povečuje z nastajanjem praznega prostora med galaksijami (prazen prostor nastaja vsepovsod, a na kratkih razdaljah gravitacija zaradi dovolj počasnega širjenja uspe zadržati atome in materijo skupaj), ki se torej oddaljujejo druga od druge.

Ko gledamo v vesolje, zremo v preteklost. Čim oddaljenejši je...

23 komentarjev

Galaksija z začetka vesolja

Ultra Deep Field fotografija posneta z vesoljskim teleskopom Hubble in galaksija UDFy-38135539.

vir: European Southern Observatory
European Southern Observatory - Znanstvenikom iz Evropskega južnega observatorija je s pomočjo teleskopov VLT uspelo izmeriti razdaljo do najbolj oddaljene galaksije z rdečim premikom kar 8.6, kar ustreza razdalji 13 milijard svetlobnih let. Po besedah Matt-a Lehnert-a (Observatoire de Paris) je to najbolj oddaljen poznani objekt.

Galaksijo z oznako UDFy-38135539 je prvi posnel vesoljski teleskop Hubble s kamero WFC3 avgusta 2009. Takoj je bilo jasno, da je iz obdobja v razvoju vesolja, ki mu pravimo obdobje reionizacije (150 do 800 milijonov let po velikem poku), a meritve razdalje z Hubble-om ni bila možna.

81 komentarjev

Hubble star 20 let

Hubble z zabrušeno lečo in z vesoljskimi očali

Slo-Tech - Pred dvajsetimi leti, 24. aprila 1990, je raketoplan Discovery v orbito ponesel vesoljski teleskop Hubble. Delo na vesoljskem teleskopu se je začelo že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, prvotni datum izstrelitve pa je bil predviden za leto 1983. Zapleti pri izdelavi, financiranju in izguba Challengerja so evropsko-ameriški projekt odložili za dolgih sedem let.

Začetek je bil sicer klavrn. Že prvi posnetki, posneti le nekaj tednov po izstrelitvi, so bili nepričakovano neostri. Ugotovili so, da se svetloba iz ene točke razprši na območju ene ločne sekunde namesto na krogu polmera desetinke ločne sekunde. Dopustne variacije pri brušenju zrcala so znašale 10 nanometrov, a je bilo zrcalo namesto tega konstantno za 2,2 mikrometra premalo ukrivljeno. Zaradi sferične aberacije, ki...

7 komentarjev

Amaterski astronom prekosil samega sebe

Meglica Rozeta v ozvezdju Samoroga

Slashdot - Ljubiteljski astronom Peter Shah iz Meifoda v Walesu je napravil odlične posnetke vesolja, ki so osupnili tudi profesionalne astronome. Za svoj projekt je porabil 20 tisoč funtov - v streho svoje lesene lope je izrezal luknjo in vanjo namestil svoj osempalčni teleskop. Več mesecev je čakal na idealne pogoje, saj je na Otoku pogosto oblačno, sedaj pa se mu je končno nasmehnila sreča. Posnel je svetlejše objekte na nebu, to so meglica Opičja glava NGC 2174, galaksija M33, galaksija Andromeda, meglica Goreča zvezda in nekatere druge. Za posnetke je uporabil Orion Optics UK AG8 Astrograph in...

35 komentarjev

Hubble posnel sliko najstarejših objektov v vesolju v IR

NASA - NASA sporoča, da je njihov teleskop Hubble to pot zrl najdlje v vesolje doslej. V bližnjem infrardečem delu spektra je uspel posneti celo objekte, ki so nastali borih 600 milijonov let po velikem poku. Hubble je snemal v isti smeri kot že leta 2004 (Hubble Ultra Deep Field - HUDP), torej v ozvezdja zajca, goloba in kita, le da je imel sedaj na voljo na novo nameščeno Wide Field Camera 3, ki gleda v bližnjem IR. Spričo širjenja vesolja se namreč svetloba zelo oddaljenih predmetov postopoma premika proti daljšim valovnim dolžinam - gre za vesoljsko verzijo Dopplerjevega pojava, ki se imenuje rdeči premik.

Omenjeno sliko je Hubble posnel...

38 komentarjev

Prve slike z nadgrajenega Hubbla

Zvezdna smrt v planetarni meglici NGC 6302

vir: NASA
Slashdot - Misija STS-125, ki je v vesolje letela letošnjega maja, je izvedla na vesoljskem teleskopu Hubble zadnji remont. Hubblu so z raketoplanom Atlantis dostavili dva nova instrumenta, in sicer Cosmic Origins Spectrograph in Wide Field Camera 3, poleg tega pa so zamenjali nekaj drugih senzorjev in opravili redna vzdrževalna dela, tako da bo Hubble deloval brez dodatnih posegov do leta 2014. NASA je včeraj objavila prve posnetke, ki jih je posnel nadgrajeni Hubble. Med drugim so posneli NGC 6302, meglico Carina, Štefanov kvintet,...

33 komentarjev

Vrnitev Atlantisa vnovič preložena

Trajektorija načrtovanega pristanka

vir: NASA
CNet - Raketoplan Atlantis je 11. maja poletel v orbito, kjer pa ni obiskal Mednarodne vesoljske postaje, temveč se je spojil s teleskopom Hubble in izvedel remont. Misija je v celoti uspela, saj so zamenjali vse dotrajane dele, tako da Hubble ponovno slika s polno paro, nekoliko se zapleta le pri vrnitvi. Atlantis bi se moral po prvotnem načrtu na Zemljo vrniti že v petek, a je bilo vreme nad Florido preslabo. Drugo možnost je imelo sedem članov posadke včeraj, a so nevihte nad morjem blizu Floride ponovno preprečile spust. Danes bodo spet...

20 komentarjev

Operacija na Hubblu uspela, fotografiranje tudi

vir: NASA
CNet - Posadka Atlantisa, ki je prejšnji teden odpotovala v orbito z namenom popraviti teleskop Hubble, je uspešno izvedla zapleteno popravilo, ki ga primerjajo z elektronsko verzijo možganske operacije. Najprej so zarezali skozi zaščitne plošče na Hubblu, odstranili pokrov, za katerega ni bilo ob izgradnji predvideno, da bi se kdaj snel, potegnili ploščo s pregorelim vezjem iz teleskopa in jo zamenjali z novo.



Še več pozornosti pa je bila te dni na spletu deležna spodnja fotografija, ki je bila posneta 13. maja. Na njej vidimo senci Atlantisa in Hubblovega teleskopa, ki ste navidezno preletela Sončevo ploskev, ko sta bila 600 km nad Zemljo. Sam dogodek je trajal 0,8 sekunde, zaradi česar je...

16 komentarjev

Energija iz nič.

Yahoo News - Yahoo news poroča, da so v irskem podjetju Steorn (izg. štjorn) iznašli način, kako proizvajati energijo iz nič, kar seveda oporeka temeljnim fizikalnim zakonitostim, kot jih poznamo danes. Tehnologija temelji na interakciji magnetnih polj. Pravijo, da ne gre za pretvorbo energije, temveč da energija dobesedno nastaja.

Da bi dokazali svoje trditve, so na svoji spletni strani in v oglasu v časopisu The Economist objavili izziv za 12 fizikov, ki bodo lahko dodobra preučili njihovo tehnologijo. Zanimanje za preizkus je v štirih dneh po objavi oglasa izrazilo že preko 2300 znanstvenikov, vsi ostali zainteresirani pa se lahko prijavijo(-mo) na newsletter.

121 komentarjev

Konec vesoljskega teleskopa?

vir: NASA
Slashdot - Ko so pred leti v vesoljski orbiti namestili teleskop Hubble, so se najprej pojavile težave s sliko. Vse slike, ki so jih sprejemali na Zemlji so bile neostre, popačene in na sploh popolno razočaranje za znanstvenike, ki so na projektu delali leta. Po nekaj časa so odkrili problem ter ga po nekaj mesecih rešili s posebnimi "očali" zanj. Slike, ki so prišle na Zemljo po posegu, pa so presenetile tako znanstvenike kot tudi širšo javnost, saj so znanstvenikom ponudile ogromno informacij, javnosti pa prizore, ki si jih marsikdo ne bi mogel predstavljati niti v sanjah.

A odkar si je ameriški...

9 komentarjev