»

Kiberpipa - zgodovina iger in čiščenje divjih internetov

Namizne družabne igre v času interneta in računalniških iger

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 5.10. ob 19h nas bo Jernej Virag, sicer razvijalec, s kar nekaj izkušnjami pri razvoju in mnogo več pri igranju iger, popeljal Od Pogube do Krize na potovanju skozi preteklost grafike računalniških iger.


V sredo 6.10. ob 19h, bo na #153 Spletnih uricah z naslovomm Čiščenje divjih internetov, Swizec Teller predstavil zadnja tri leta izkušenj z razvojem pametnega RSS bralnika in softverskem prečesavanju spleta.

V četrtek 7.10. bodo udeleženci delavnice Osnove Wordpressa v treh šolskih urah spoznali osnove bloganja.

8 komentarjev

V Kiberpipi v tem tednu

Firebug

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Spletne strani so dandanes veliko več kot le statična več statična besedila. Morajo biti privlačne, dinamične in uporabne. Za dosego ciljev tega spletni razvijalci posegajo po javascriptu in raznih CSS/HTML trikih, pri tem pa se pozablja na razvojna orodja, ki bi jim pri tem pomagala. Pogosto je potrebnega veliko časa za reševanje problemov, ki se zdijo najbolj banalni, prav tako bi radi na hitro spremenili del spletne strani za vizualizacijo, kar lahko vzame kar nekaj časa. Na sredinih Spletnih uricah nam bo Jure Mav predstavil uporabno orodje Firebug, ki ga lahko lahko uporabijo tako razvijalci kot oblikovalci.

Zadnji VIP večer letošnjega leta bo zaznamoval preplet umetnosti in podjetništva - svojo zgodbo bosta predstavila Katja in Jure Bricman, ustanovitelja podjetja in ustvarjalca porcelana

3 komentarji

BurnerOnFire, Drupal in FFA LAN party

BurnerOnFire

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Nocoj ob 19h boste na Pipinem odprtem terminu lahko slišali o tem, kako je v Kiberpipi nastala aplikacija, s katero lahko hitro napečemo večje število CD-jev hkrati. O BurnerOnFire, vzporednem zapisovanju na več CD/DVD-jev hkrati s pomočjo Linuxa, Pythona, D-Busa, HAL-a in nekaj ne preveč sodobnega hardware-a bosta predavala Domen Kožar, pisec Python kode in Jožko Škrablin, rezidenčni sysadmin.

Projekt Drupal je od verzije 4.7, za katero si potreboval doktorat, da si jo sploh lahko uporabljal, do verzije 7, v katero je bilo vloženega ogromno trudo prav v izboljšanje uporabniške izkušnje, izjemno napredoval. Pogledali si bomo, kakšne so razlike med zadnjima dvema verzijama, kako poteka razvoj Drupala, katero verzijo naj izberem in zakaj je dejstvo, da je...

4 komentarji

O skupnostih in možganskem treningu

Kiberpipa - V torek, 6.10., odpira vrata tudi 6. sezona Kiberpipinih odprtih terminov, ki potekajo v sodelovanju med Kiberpipo in društvom Lugos. V zadnjih nekaj letih je bila dodobra prečesana odprta scena, tako v Sloveniji, kot v tujini. Izpeljanih je bilo več kot 200 uspešnih predavanj, skupaj z domačimi in tujimi predavatelji, odprte so bile tematike neposredno povezane z odprto kodo in Linuxom, kot tudi vrsta novih, odprtih konceptov, tehnologij in filozofij. Pipini odprti temini so od vsega začetka bili zastavljeni na široko, da bi pod svojo streho zajeli tisti del kiberprostora, odprtih idej, kot tudi informacijske družbe, katere predstavniki smo in na katerih temeljih je tudi nastal projekt in prostor Kiberpipa.

Cilj v prihajajoči sezoni je vsekakor obdržati kvaliteto in še naprej vsak torek krajšati večere ob zanimiv temah in dobri družbi. Še več, na vso moč si prizadevamo, da vsebino in izvedbo Pipinih odprtih terminov še izboljšamo. Veseli bomo vsakega vašega predloga, kako...

2 komentarja

Spletne urice: Silverlight 3

Silverlight

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - To sredo, 23.9. ob 19h, bodo v Kiberpipi potekale druge Spletne urice v novi sezoni. Microsoft je pred kratkim izdal novo različico Silverlighta, platforme za razvoj in uporabo bogatih internetnih aplikacij. Andrej Tozon, Microsoft MVP (Most Valuable Professional), bo skozi praktične predstavitve predstavil novosti v tej različici in povezanih orodjih. Andrej Tozon se že več kot 15 let aktivno ukvarja z načrtovanjem in razvojem programskih rešitev, pri čemer uporablja najnovejše Microsoftove tehnologije. Od leta 2005 dela v svojem podjetju, kjer med drugim svetuje strankam pri uvajanju novih tehnologij in vzorcev v razvojne procese.

Vstop je kot vedno prost, potrditev udeležbe ni potrebna, lahko pa jo potrdite v FB skupini

13 komentarjev

V Kiberpipi v tem tednu

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek, 25.11. ob 19h bo Rok Žlender govoril o Drupalu, enem izmed bolj popularnih odprtokodnih CMS-jev. Uporablja se za gostovanje osebnih blogov kot tudi spletnih strani z milijon obiski na dan. Predstavljene bodo osnove Drupala, kako deluje in kaj naredi Drupal tako privlačen. Da ne bo predavanje sestavljeno samo iz prosojnic, si bomo pogledali, kako se Drupal naloži na strežnik in kako se uporabi množico modulov, ki so na voljo. Na koncu pa si bomo še ogledali, kako se izdela lasten modul ali temo.

O vplivu interneta na novinarstvo in medije ter percepciji in sodelovanju novinarjeve publike v novi dobi bomo govorili na Spletnih uricah v sredo, 26.11. ob 19h. Ostri umi bodo med seboj in s publiko izmenjali izkušnje in argumente o novi dobi medijev - ali je t.im. 'internetno novinarstvo' sploh kaj novega in kaj pravzaprav to sploh je. Povezoval bo freelancer Simon Ručigaj, ozaveščali pa bodo bodo Jani Sever, odgovorni urednik Vest.si, Gregor Fras,...

1 komentar

Pipin odprti termin: Drupal

Slo-Tech - V torek 10.1 ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Sergej Rinc predaval o Drupalu.

Drupal je v slovenskem spletu neznan a sicer odličen odprtokodni sistem upravljanja vsebin (CMS), ki uporablja PHP in bazo podatkov MySQL ali PostgreSQL. Sprehodili se bomo po drupalovih zmogljivostih, pregledali zanimive module Drupala (vključeni ter sindikacija, slike, taksonomija, Google Sitemap idr) in komentirali pozicioniranje v iskalnikih. S praktičnim prikazom bomo prikazali delo s portalom, narejenim z Drupalom, ter kako je poljubna vsebina lahko dostopna prek virov RSS, vsem uporabnikom pa po želji omogočimo še lasten blog.

9 komentarjev