»

Googlov iskalnik kot orodje Trumpovih nasprotnikov

The Verge - Spletni aktivisti so zadnje dni s pridom uporabili algoritem Googlovega iskalnika, ki vam, če v iskalnik slik vpišete besedico "idiot", vrne pretežno zadetke fotografij Donalda Trumpa. Akcija se je začela z demonstracijami, ki so potekale med Trumpovim obiskom Londona prejšnji teden in na katerih so si protestniki za svojo himno izbrali pesem American idiot skupine Green Day.

Iniciativo so nato prevzeli na Redditu, in sicer z množičnim glasovanjem za objavo, ki je povezovala besedo idiot s fotografijo ameriškega predsednika. Reddit uporablja sistem glasovanja, da bi tako izpostavil najbolj priljubljene zapise pri njih, Google pa tako glasovanje upošteva pri svojih zadetkih v iskalniku.

Kot so predstavniki Googla že nekajkrat poudarili, njihovi algoritmi delujejo samodejno, pri razvrščanju uporabljajo ogromno različnih dejavnikov, v podjetju...

31 komentarjev

Google se je opravičil prvi dami ZDA...

screenshot

vir: BBC
BBC - ...za žaljivo in celo rasistično sliko, katero googlov iskalnik po slikah poda kot prvi zadetek, kadar iščemo z geslom "Michelle Obama". Da pa je mera polna, google doda še pripis: "včasih so lahko naši zadetki tudi žaljivi. S tem se mi strinjamo." Kljub uradnemu opravičilu Google zadeve ne namerava umakniti.

Bela hiša slike ne komentira.



Google pojasnjuje, da so njihovi zadetki rangirani na podlagi številnih spremenljivk in le odražajo stanje na internetu. To je tudi vzrok, da sporne slike ne bodo umaknili, saj želijo svojim uporabnikom podati kar najbolj relevantne zadetke.

Več: BBC News, Washington Post

57 komentarjev

Google nadaljuje z nakupi oglaševalcev

CNet - Pred kratkim smo pisali, da Google prevzema AdMob, ki je poznan oglaševalec na mobilnih napravah. Nakupovanje v tej branži se nadaljuje, saj je Google napovedal prevzem podjetja Teracent, ki je prav tako ponudnik oglaševanja. Podjetje se namreč ukvarja s prilagajanjem slik, izdelkov, sporočil, barv v oglasih na podlagi lokacije, jezika, obiskovanih vsebin, lokalnega časa in preteklih preferenc uporabnika. Poenostavljeno rečeno, gredo se popolno personalizacijo oglasov. Google je v blogu, koder so prevzem najavili, zapisal, da bodo z novo tehnologijo dobili boljše rezultate pri oglaševalskih kampanjah, s čimer bodo v končni fazi tudi založniki več zaslužili, uporabniki pa bodo deležni relevantnejših reklam. Nobeno izmed podjetij ni želelo razkriti, koliko bo posel vreden.

0 komentarjev

Google Street View ujezil Švicarje

Ars Technica - Google Street View vztrajno vozi svoje avtomobile z nameščenimi kamerami po svetu in pridno slika okolico. Švicarje snemanje njihove dežele jezi, zato je zanje njihov informacijski pooblaščenec za zaščito podatkov Hanspeter Thür (Eidgenössischer Datenschutz- und Öffentlichkeitsbeauftragter) vložil tožbo (nemški PDF) zoper Google in njegovo švicarsko podružnico. Kot pravi, se s podjetjem pregovarja že od avgusta, ko je zahteval umik vozil Street Viewa iz Švice, snemanje pa bi jim dovolil šele, ko bi se sporazumeli o pogojih. Hkrati je prebivalce poučil, kako zamegliti svoje obraze, če se slučajno znajdejo na kakšnih posnetkih. Google jih je večidel ignoriral, zaradi česar so bili primorani vložiti tožbo. Problem so pomanjkljivo skrite registrske tablice in obrazi ter previsoke kamere, ki vidijo tudi na zagrajena področja, kjer se pričakuje zasebnost.

Google je odgovoril v spravljivih tonih. Predlagajo pet ukrepov, ki bi pomirili Švicarje, med drugim boljše zamegljevanje registrskih...

18 komentarjev

Google predstavlja programski jezik in spletni protokol

bit-tech.net - Google je v preteklem tednu javnosti predstavil dve tehnologiji, ki vsaka na svojem področju prinašata nekaj novega. Zaenkrat je še v fazi razvoja nov spletni protokol, SPDY, ki nadgradi in dopolnjuje, namesto nadomesti standardni in dolgo uporabljani protokol HTTP. Za protokol SP(ee)DY pri Googlu, zaenkrat skupaj v navezi z njihovim brskalnikom Chrome, obljubljajo do 64% hitrejše nalaganje strani, saj je cilj novega protokola zmanjševati latence pri prenosu podatkov za izris strani. To dosežejo s kompresijo podatkov, deljenim prenosom z večih virov in priotirizacijo prenosa posameznih podatkov. Zadnja izdaja izvorne kode projekta Chromium, ki je uporabljena za brskalnik Chrome, protokol SPDY že podpira, a pohitritve ne bodo opazne,...

20 komentarjev

Google gre po nakupih

CNet - Google je šel včeraj spet malo nakupovat. To pot so pogled vrgli na AdMob, ki se ukvarja z oglaševanjem na mobilnih napravah. Uporabnikom je podjetje bržkone najbolj poznano kot dobavitelj reklam na iPhonih in Androidih, zaradi česar je seveda zamikalo Google. AdMob, ki je bil ustanovljen leta 2006, vodi svoj Mobile Advertising Network po več tisoč straneh in trži oglase za velikane, kot sta Ford in Coca-Cola. Google je zanj odštel 750 milijonov dolarjev v delnicah, s čimer je to tretji najdražji Googlov prevzem - prekašata ga zgolj DoubleClick (3,1 milijarde dolarjev) in YouTube (1,6 milijarde dolarjev). Googlova delnica je pridobila 1,8 odstotka, medtem ko AdMob ne kotira.

3 komentarji

Google Dashboard vam pokaže Googlove podatke o vas

Google - Google je predstavil novo funkcijo z imenom Dashboard, ki uporabnikom omogoča hiter in enostaven pregled podatkov, ki jih o njih hrani Google. Ker je za uporabo raznih Googlovih storitev, denimo Gmail, Docs, Calendar, Talks itn., potrebna prijava v Googlov račun, se uporabnik res lahko vpraša, kaj vse je Google nabral o njem. Z obiskom nove strani in prijavo vanjo vam Google to razkrije na enem mestu - ime, priimek, poslana pošta, kontakti, zabeležke, naslov ... Seveda pa na tej strani najdete le Googlove podatke, ki ste jih razkrili sami; kaj vse je moč z uporabo Googlovega iskalnika najti na drugih spletnih mestih, morate poiskati sami. In presenečeni boste.

0 komentarjev

Google zagnal OneBox

Google - Kot smo pretekli teden napovedali, je Google res ponudil svoj iskalnik po glasbi, ki ga je poimenoval OneBox. Stvaritev je zdaj tu, tako da si lahko ogledamo, kaj nam je Google res pripravil. Z iskanjem po imenu skladbe, albuma ali izvajalca je moč dobiti vse podatke na enem mestu, tudi odlomke, ki jih nudita partnerski strani iLike in Lala, ali pa kupiti celoten posnetek. Prav tako nov iskalnik pomaga pri iskanju skladb, katerih imena ne poznamo, če le poznamo avtorja ali košček besedila. Za razvoj glasbenega okusa pa so se povezali s stranmi Pandora, imeem in Rhapsody, ki bodo posojale svoje povezave, tako da bodo uporabniki lahko srečali glasbo, ki je sorodna iskalnim pojmom. Predogled je že mogoč, a le z ameriški IP-jev.

9 komentarjev

Google uvaja iskanje po prijateljih

Google - Google je včeraj zagnal nov način iskanja, ki ga je poimenoval Google Social Search. Glavno vodilo pri izdelavi tega (za zdaj še eksperimentalnega) iskalnega pogona je bila večja personalizacija. Iskanje po ključnih besedah sedaj večinoma vrača povezave na priznane strani, ki jih Google rangira visoko in so uporabne za širok krog ljudi, medtem ko je recimo blog vašega prijatelja o točno tej temi prikazen na stotem mestu ali še niže. Z iskanjem po Google Social Search lahko najdete prispevke svojih prijateljev, ki so raztreščeni po celotnem spletu, na enem mestu. Google pravi, da vaš krog znancev gradi in prepozna po druženju na socialnih straneh, kot so Twitter, FriendFeed in podobno. Seveda je potrebno biti za uporabo poosebljenega...

7 komentarjev

Google pripravlja iskalnik po glasbi

Wired News - Wired poroča, da Google pripravlja nov iskalnik po glasbenih datotekah, ki bi ga lahko ugledali že prihodnji teden. Sklicujoč se na interne vire, sicer priznavajo, da večina informacij sicer še manjka. Povsem znano ni niti še ime: omenjajo se možnosti Google Music, Google Audio in Google OneBox. Uporabniki bodo imeli možnost iskati po skladbah, pri čemer bodo zadetki vodili na strani Lala ali iLike, kjer bo moč poslušati posnetke. Obe podjetji za naslednjo sredo načrtujeta dogodek z imenom Discover Music, kjer naj bi vso stvar uradno predstavili. Bomo videli, kaj bo nastalo iz tega.

9 komentarjev

Google Street View se seli s cest

CNet - Googlov Street View je prevozil že praktično vso Ameriko in poslikal vse ceste, sedaj pa želijo svojo bazo posnetkov razširiti še na kotičke, kamor avtomobilisti ne morejo. V ta namen uvajajo Street View Trike. Za izpeljavo tega projekta so posebne tricikle opremili s kamerami in poslali svoje kolesarje na potep. Uporabnike njihovih strani pa vabijo, da glasujejo za najbolj zanimive točke, ki bi se jih splačalo obiskati. Podoben projekt so že izvedli letos maja v Veliki Britaniji.

Stranski projekt Trike je delo inženirja Daniela Ratnerja in je nastal kot otrok projekta 20 odstotkov. Slednji je znani princip podjetja Google, ki svojim zaposlenim dovoli, da en dan v tednu delajo na nalogah, ki ne sodijo v njihov opis zadolžitev. Ta čas...

17 komentarjev

Uporabniki le do tretje podstrani

BBC - BBC objavlja zanimive rezultate študije o iskalnih navadah internetnih uporabnikov. Študija ugotavlja, da uporabniki od iskalnika pričakujejo relevantne zadetke že na prvi strani, običajno pa pregledajo tri strani, preden obupajo. Na prvi strani zadetkov najde želeno 62 odstotkov uporabnikov, med prvimi tremi stranmi pa kar 90. Zanimivo je, da jih le 41 % v primeru neuspeha poizkusi z drugimi ključnimi besedami ali iskalniki. Razumljivo je, da želijo podjetja svoje spletne strani čim višje rangirane, saj izpis na prvi strani pomeni več klikov, več prometa in več denarja, dodajo raziskovalci.

20 komentarjev

Največkrat uporabljena gesla

BBC - Pri BBC News so ugotovili, da uporabinki (predvsem za pošto in forume) [uporaBinki? Očitno je res nekaj na tem [>:D] --Ziggga] prepogosto uporabljamo enostavna in hitro razpoznavna gesla. Priporočajo tudi, da vedno uporabimo vedno druga gesla. Stanje v ZDA, kar se tiče gesel, je po tisočih pregledanih, táko:
  • 23% - otrokovo ime
  • 19% - partnerjevo ime
  • 12% - rojstni datum
  • 9% - najbojl priljubljena nogometna ekipa
  • 9% - najljubša skupina/band
  • 9% - najbojl priljubljen prostor
  • 8% - lastno ime
  • 8% - ime hišnega ljubljenčka
Kot vidimo, je stanje precej kritično. Potem pa se nekateri jezijo, ko jim drugi berejo pošto [:D].

14 komentarjev

Stanje oglaševanja na internetu

Something Awful - Tisti, ki spremljate splošno dogajanje na internetu ste zadnje čase priča velikemu kolapsu oglaševalskega trga na internetu. Posledica tega je propad ogromnih oglaševalskih mrež, kot so UGO, Gamefan, eFront, Snowball in druge. Na žalost to tudi pomeni, da je te dni zaprlo ali zapira vrata veliko število odličnih strani, ki enostavno niso več sposobne plačevati stroškov delovanja, da o kakšnih zaslužkih niti ne govorimo. Med njimi je tudi SomethingAwful, ki je poleg BBSpota že dalj časa bil glavni izvor smeha za mene in veliko število drugih surferjev (ja, tudi JeffK je njegova stvaritev). No, Lowtax, webmaster SomethingAwfula je spisal zares dobro analizo trenutnega stanja na internetu. Ne, ne gre za kakšen smešen ali parodičen članek, temveč popolnoma resno zadevo. V analizi je podal razloge in možne rešitve za kolaps internet trga, za njegovo stran pa je, na žalost, že prepozno. Damn ....

4 komentarji