»

Sony z ogromno izgubo, a bolje od pričakovanj

Slo-Tech - Težave v Sonyju se nadaljujejo, a kažejo se prvi obrisi pozitivnih sprememb, ki so se napovedovale že prejšnje četrtletje. V petek so iz japonskega velikana sporočili, da so v zadnjem četrtletju ustvarili 136 milijard jenov (967 milijonov evrov) izgube, kar je približno dvakrat manj od pričakovanj. Prihodki od prodaje so sicer zvišali za 7,2 odstotka na 1,9 bilijona jenov (13,5 milijarde evrov)....

20 komentarjev

Izguba v Sonyju raste

Delnica podjetja se glede na rezultate drži presenetljivo dobro.

Financial Times - Težave v podjetju, ki je izumilo predvajalnik zgoščenk, DSLR-fotoaparate in videorekorder, se nadaljujejo s pričakovano rekordno izgubo. Potem ko je podjetje konec fiskalnega leta 2013 zaključilo s prvim dobičkom v višini 458 milijonov dolarjev po petih rdečih letih, je bilo leto 2014 precej slabše z izgubo v višini 1,25 milijarde dolarjev, medtem ko trenutne projekcije kažejo, da bo izguba konec fiskalnega leta 2015 presegla dve milijardi dolarjev (fiskalno leto v Sonyju se konča že marca).

To pomeni, da bo podjetje v zadnjih osmih kumulativno ustvarilo 12 milijard dolarjev čiste izgube. Iz podjetja so zato sporočili, da letos prvič po letu 1958 ne bodo izplačevali dividend, ker bo izguba vsaj petkrat...

30 komentarjev

Sony prvikrat po petih letih z dobičkom

Sony - Sony se je končno izvil iz rdečih številk številk, so sporočili iz japonskega giganta. Prvikrat po petih letih so namreč končali leto z dobičkom. V fiskalnem letu, ki se je zaključilo konec marca, so zbrali 6800 milijard jenov prihodkov (51,5 milijard evrov), kar je skoraj pet odstotkov več kot leto pred tem. Ustvarili so 43 milijard jenov dobička (330 milijonov evrov), medtem ko so predlani beležili desetkrat tolikšno izgubo. Letos naj bi dobiček rasel, sporočajo iz Sonyja, in do konca leta dosegel 50 milijard jenov.

Glavnino dobrega rezultata je prineselo zadnje četrtletje, ko je jen zaradi napovedi japonske centralne banke o podvojitvi količine denarja v obtoku, začel izgubljati vrednost, kar je blagodejno vplivalo na izvoz. Jen je pred dnevi celo presegel psihološko...

4 komentarji

Sony sedmič zapovrstjo z izgubo

Sony - Temni oblaki se zgrinjajo nad Sony, ki je še sedmič zapovrstjo pridelal izgubo. V tretjem letošnjem četrtletju so ustvarili 15,5 milijarde jenov čiste izgube (150 milijonov evrov), medtem ko so analitiki napovedovali približno tolikšen dobiček. Sony je sicer napovedal, da bodo prvikrat po petih letih letošnje leto vendarle zaključili z dobičkom - okoli 200 milijonov evrov naj bi ga bilo.

Glavni razlog za slabe rezultate je proizvodnja in prodaja televizorjev, ki jih Sony ne uspe dobro prodajati. Samo na področju televizorjev so v tem kvartalu zabeležili večino izgube, česar ostali oddelki niso mogli kompenzirati. Zaradi tega so napovedali nadaljevanje reorganizacije, v sklopu katere bodo odpustili 10.000 zaposlenih (okoli...

13 komentarjev

Sony v finančnih težavah na veliko odpušča

Bloomberg - Finančne težave v Sonyju se kopičijo, saj podjetje že štiri leta ni poslovalo pozitivno. Po daljnem letu 1995, ko se je Sony z izgubo spopadel v nekih drugih časih, so od leta 2009 neprestano v rdečem. Tedaj so pridelali 100 milijard jenov izgube, leto pozneje 40 milijard, lani pa kar 260 milijard jenov. Zadnje napovedi za fiskalno leto 2012, ki se je izteklo konec marca, so prav tako črnoglede, saj pričakujejo izgubo v višini 240 milijard jenov (2,2 milijarde evrov). Sonyjev novi izvršni direktor Kazuo Hirai, ki je krmilo prevzel ta mesec, se je zato podal na trnovo pot prestrukturiranja podjetja in odpuščanja zaposlenih.

Sony namerava letos odpustiti 10.000 ljudi, kar predstavlja približno šest odstotkov vseh zaposlenih. Odprodali bodo oddelek za proizvodnjo kemikalij,...

45 komentarjev

Potres in vdor Sonyju povzročila milijardno škodo

Izvršni direktor Masaru Kato je včeraj na tiskovni konferenci objavil popravljene načrte za to fiskalno leto.

MSNBC - Sony se je lani skoraj izvlekel iz rdečih številk, ki so jih beležili predhodna leta, a bo letos po vsej verjetnosti zopet posloval globoko negativno. Čeprav je do konca fiskalnega leta še daleč (zaključi se namreč 31. marca 2012), si je Sony že sedaj nabral ogromno izgube. Najbolj ga bosta udarila potres na Japonskem in fiasko s PSN, tako da ne bo nič s prvim pozitivnim letom po dolgem času.

Vdor v PSN, zaradi katerega so morali PSN začasno izključiti, jih bo stal vsaj 14 milijard jenov. V to vračunani tako oportunitetni stroški zaradi nedelovanja storitve kot tudi stroški ponovnega vzpostavljanja storitve, lovljenja storilcev in plačila uporabnikom za nadzor nad njihovimi kreditnimi kartice za preprečitev zlorab.

Še večjo...

9 komentarjev

Sony napoveduje pomanjkanje PS3

PS3 Slim

vir: engadget
engadget - Čeprav poročil, da PlayStationov primanjkuje, še ni, Sony potencialne kupce vseeno svari, naj si svoj primerke zagotovijo čim prej ter naj z nakupom ne odlašajo. Nekoliko so jih namreč presenetili dobri prodajni rezultati, sploh pred in med prazniki, ko je PlayStation 3 celo uspelo prehiteti Microsoftov Xbox 360 na prodajnih lestvicah. Posledično pričakujejo upad zaloge in morda celo pomanjkanje konzol v trgovinah. Nevarnosti pomanjkanja nista zmanjšala niti počasen januar in februar, za katere je splošno znano dejstvo, da sta daleč najbolj počasna meseca v letu, kar se tiče prodaje. A tudi v primeru, da do pomanjkanja pride, bo le-to mnogo manjše kot zlati časi prodaje Wiija, ko so kupci v kratkem času izropali vse sveže zaloge, ki so jih...

37 komentarjev

Ericsson odpušča vsled slabih rezultatov

CNet - Ericsson je včeraj objavil, da bodo odpustili 1500 zaposlenih. Konec prejšnjega tedna so objavili poslovne rezultate, ki so bili nepričakovano slabi. V četrtletju, ki se je končalo decembra, je njihov dobiček upadel za kar 92 odstotkov na pičlih 314 milijonov kron (31 milijonov evrov), medtem ko so se prihodki od prodaje znižali za 13 odstotkov na 58,3 milijarde kron (5,7 milijarde evrov).

Celoletni finančni izkaz za leto 2009 kaže padec dobička za 67 odstotkov na 3,7 milijarde kron (361 milijonov evrov), medtem ko se je prodaja obdržala na istem nivoju kot leto prej, to je 206,5 milijarde kron (20 milijard evrov).

Pred približno letom dni je Ericsson že najavil, da bo na cesto poslal 5000 ljudi, sedaj pa se jim pridružuje še 1500 novih. Z odpuščanjem in krčenjem stroškov nameravajo letno prihraniti poldrugo milijardo evrov. Na mesto izvršnega direktorja so z novim letom pripeljali tudi novega človeka, ki bo Hans Vestberg, prejšnji glavni finančnik (CFO).

0 komentarjev

Sony nadaljuje z izgubo

CNet - Sony se je moral letos prvikrat po štirinajstih letih spopasti z neznanim območje v računovodstvu - z izgubo. Iz nje se jim še vedno ni uspelo izvleči, tako da so tudi v četrtletju, ki se je zaključilo konec septembra, zabeležili minus. Prodali so za 1,66 bilijona jenov (12,4 milijarde evrov) izdelkov, kar je za petino manj kot v enakem obdobju lani. Lani so tako pridelali 11 milijard jenov dobička, v tem kvartalu pa trikrat toliko izgube. Največji težavi podjetja sta bila pešajoča prodaja PlayStationa in nizko povpraševanje po seriji Vaio. Negativno so poslovale praktično vse podružnice podjetja, razen glasbene enote Sonyja, ki je zabeležila 147-odstotno rast, k čemur je levji delež prispevala izjemno dobra prodaja albumov Michaela Jacksona po njegovi junijski smrti.

Skupno naj bi Sony tako v fiskalnem letu zbral 95 milijard jenov izgube (711 milijonov evrov), kar je manj od načrtovanih 120 milijard. Lanska celoletna izguba se je ustalila pri 98,9 milijardah jenov.

14 komentarjev

Sony še vedno v rdečem

ComputerWorld - Kljub varčevalnim ukrepom se Sony še vedno ni pobral in zlezel na zeleno vejo. V prvem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo junija, so v praktično vseh panogah, kjer so prisotni, zabeležili izgubo. Skupna izguba je znašala 37 milijard jenov (276 milijonov evrov), medtem ko so v enakem obdobju leto prej zabeležili 35 milijard jenov dobička (260 milijonov evrov). Za slabo petino so se znižali tudi prihodki od prodaje, ki so znašali 1,6 bilijona jenov (11,9 milijarde evrov).

Sony slabši poslovni rezultat pripisuje recesiji in visoki vrednosti jena, saj je lanskega novembra dolar prvič po letu 1995 kupil manj kot 100 jenov, ki zatira japonski izvoz. V tem četrtletju je bil jen v primerjavi z dolarjem 7,5 odstotka, v primerjavi z evrom pa kar 23,5 odstotka višje kot v četrtletju poprej.

Za celotno fiskalno leto, ki se bo končalo marca 2010, Sony pričakuje nadaljevanje negativnih trendov. Prodaja naj bi upadla za šest odstotkov na 7,3 bilijona jenov, izguba pa naj bi se z lanskih...

16 komentarjev

Jacksonova smrt zatresla internet

Jacksonova smrt in Twitter

vir: TG Daily
TG Daily - Kakor lahko preberete kjerkoli na internetu, je včeraj umrl kralj popa Michael Jackson. Na tem mestu je zanimiv predvsem učinek njegove smrti, ki je pošteno zatresla internet in na kolena spravila marsikateri strežnik.

Najprej se je nekoliko zmedel Google, kjer so milijoni ljudi vtipkali termin Michael Jackson. V Googlu so dejali, da je bila včeraj polovica vseh iskalnih terminov v ZDA samo v zvezi Jacksonom. Googlovi strežniki so sprva vse skupaj celo razumeli, kakor da so priče koordiniranemu spamerskemu napadu.

Twitter je prav tako poklenil. Za nekaj časa je bila stran v celoti nedosegljiva, nato pa so vse skupaj le ponovno vzpostavili. Kar četrtina vseh sporočilc je bila posvečena preminulemu pevcu. Priče smo bile največjemu porastu sporočilc od ameriških volitev lani, ki se je...

82 komentarjev

Sony z ogromnim minusom

CNet - Uresničile so se zgodnje napovedi, da naj bi Sony letos prvič po dolgih letih zabeležil izgubo. Prvič po štirinajstih letih so končali z izgubo in to z zajetno v višini 1,72 milijarde dolarjev za zadnje četrtletje fiskalnega leta. Ta se je zažrla tudi v celoletni rezultat, tako da so na letni osnovi kljub nekaterim pozitivnim kvartalom pridelali milijardo dolarjev izgube, medtem ko so imeli v enakem obdobju leto prej skoraj štiri milijarde dolarjev dobička. Krivci za slab rezultat so mnenju vodstva slabša prodaja, ostrejša konkurenca, močnejši jen, ki slabi izvoz, in mizerija japonske borze.

Zaradi slabih rezultatov bo Sony primoran krčiti stroške. Na Japonskem nameravajo zapreti tri obrate, nekaj tudi v tujini, tako da bo število njihovih tovarn upadlo s 57 na 49. Število zaposlenih kanijo zmanjšati za 8000, pri čemer bodo poskušali čim več ljudi upokojiti. Skupno naj bi tako v prihodnjem letu privarčevali 3 milijarde dolarjev. Kljub temu tudi za letošnje leto pričakujejo...

5 komentarjev

Toshiba prevzema Fujitsujeve trde diske

X-Bit Labs - Po napovedih, o katerih smo že pisali, bo Toshiba pogoltnila Fujitsujev oddelek trdih diskov. Podjetji sta namero o tem podpisali februarja, včeraj pa sta sprejeli končni dogovor o transakciji. Fujitsujev oddelek trdih diskov bo oddvojen v novonastalo podjetje Toshiba Storage Device Corporation (TDSC), ki naj bi bilo vredno približno 30 milijard jenov (230 milijonov evrov). Sprva bo Toshiba 80-odstotni lastnik TSDC, preostanek pa bo ostal v Fujitsujevi lasti do konca decembra 2010. TSDC bo prevzel dolgove v višini 6 milijard jenov (46 milijonov evrov). S prevzemom bomo dobili velikega igralca, ki bo nadzoroval 16 odstotkov trga trdih diskov, podobno kot Hitachi. Največja ostajata Seagate in Western Digital.

0 komentarjev

Sony pričakuje izgubo

X-Bit Labs - Že dolgo časa je minilo, od kar je Sony nazadnje konec leta zabeležil izgubo. Nazadnje se je to zgodilo davnega leta 1995, najverjetneje pa se bo ponovilo letos. Ocene kažejo, da bo Sony fiskalno leto zaključil v kar zajetnih rdečih številkah, saj naj bi mu po neuradnih ocenah zmanjkalo 1,1 milijarde dolarjev. Razloga za tako veliko izgubo sta dve, predvsem apreciacija jena zaradi lanskega sesutja špekulativne prakse carry trade, ki je negativno vplivala na konkurenčnost japonskega izvoza, in tako ali tako nižja prodaja zaradi umirjanja potrošnje. Še sredi lanskega leta je Sony napovedoval dobiček v višini dveh milijard dolarjev, nato pa so pričakovanja z vsakim mesecem nižali. Decembra so tako napovedali prestrukturiranje, v sklopu katerega naj bi odpustili štiri odstotke delovne sile ali 16.000 zaposlenih.

Podjetje pa ne sedi križem rok. X-Bit Labs tako poroča, da bomo aprila ugledali pocenitev PlayStationa 3, s čimer bo poskušal Sony oživiti povpraševanje. Trenutno ta stane 399...

17 komentarjev