»

EDF obsojen zaradi vdora v Greenpeaceove računalnike

Guardian - Francosko sodišče v Nanterru je razsodilo, da mora francosko državno podjetje EDF (Électricité de France S.A.) plačati 1,5 milijona evrov globe zaradi napada na Greenpeaceove strežnike, ki ga je sodišče spoznalo za primer industrijskega vohunjenja. Dodatno mora Greenpeacueu izplačati pol milijona evrov odškodnine za povzročeno škodo. Poleg tega bodo odgovarjali tudi vodstveni delavci. Vodja EDF-jeve enote za varnost proizvodnje jedrske energije Pascal Durieux je dobil dve leti pogojne kazni (in potencialno tri leta zaporne kazni, če se bo v tem času ponovno prekršil) ter globo v višini 10.000 evrov, medtem ko je njegov namestnik Pierre-Paul François prejel poltretje leto pogojne kazni....

50 komentarjev

Nuklearka v žepu

Popular Science - Ideje o jedrskem reaktorju v vsaki hiši so se morda zdele futuristične, a niti približno ne tako futuristične, kot ideja o jedrski bateriji. Prav to je uspelo izdelati raziskovalcem na Univerzi v Misuriju. Pod vodstvom Jaea Kwona iz Oddelka za Električno in Računalniško snovanje so izdelali prototip, ki je velik in debel približno toliko, kot kovanec za en cent ameriškega dolarja. Po besedah glavnega raziskovalca bi z uporabo pravih materialov in razvojem lahko izdelali tudi baterijo, ki bi imela debelino manjšo od človeškega lasu, njihov namen pa bi bil napajati biološke in kemične senzorje oz. mikro/nanoelektromehanične sisteme (M/NEMS). Elektriko baterija proizvaja z jedrskim razpadom radioaktivnih elementov, ki...

45 komentarjev

Japonski konzorcij kot konkurenca Intelu

engadget - 80% Intelov delež trga procesorjev očitno ni po godu kar sedmim japonskim družbam, ki so se odločile povezati in že načrtujejo izdelavo svojih procesorjev. Ne le, da je članov pravljičnih sedem, prav vsi so obenem tudi industrijski težkokategorniki - NEC, Renesas, Hitachi, Toshiba, Fujitsu, Panasonic, in Canon. Projekt, ki ga bo sofinanciralo japonsko Ministrstvo za Gospodarstvo, bo pot začel s 3 do 4 milijardami Jenov (med 22 in 30 milijoni €) in ima kot glavni cilj izdelati procesor z nizko porabo, ki bi obenem zmanjšal odvisnost japonske od Zahoda.

Vsak izmed članov konzorcija bo sprva izdelal svoj prototip, ki bo podpiral izvajanje varčnejše programske kode, katere glavni avtor je profesor Hironori Kasahara z Univerze v Wasedi. Ko bo delujočih vseh sedem prototipov, ki naj bi že imeli do 70% nižjo porabo od današnjih procesorjev, bodo inženirji pod vodstvom profesorja Wasede izdelali enotno zasnovo, za katero računajo nadaljnjih 30% prihranka pri porabi električne energije. S...

45 komentarjev

Pridobivanje energije iz vozečih avtomobilov

Plošča pred trgovino

Slashdot - Japonci so lani predstavili svoj način pridobivanja električne energije iz kinetične energije nepregledne množice ljudi, ki se vsakdan vali po njihovi podzemni železnici. Podobne naloge, le da v nekoliko večjem merilu, so se lotili tudi Angleži. Na parkirišču pred veleblagovnico Sainsbury v Gloucesterju so v tla vgradili posebne plošče, čez katere potem vozijo avtomobili. Njihova teža potem pritisne nanje in proizvede dovolj kinetične energije za vrtenje generatorjev, ki ustvarjajo električno energijo za delovanje trgovine. Če bo eksperiment, ki naj bi v optimalnih pogojih zmogel pripraviti do 30 kW energije, uspešen, namerava Sainsbury podobne naprave postaviti pred vse svoje trgovine.

74 komentarjev

Na MIT-u odkrili baterije, ki se napolnijo v sekundah

Nature - Vsake toliko objavimo kakšno vest o novem odkritju na področju baterij, za katerega raziskovalci obljubljajo, da bo res prebojno. Žal ti izdelki potem le redko najdejo pot do masovne proizvodnje in morebiti celo trgovin na našem koncu Atlantika. Tokrat so raziskovalci z MIT-a odkrili nov način delovanja baterij oz. akumulatorjev, ki naj bi omogočal hipno polnjenje in praznjenje; ker temelji na izboljšavi obstoječih litij-ionskih baterij pa naj bi kmalu zaživel med ljudskimi množicami.

V današnji številki ugledne revije Nature poročajo o odkritju novih ultrahitrih tunelov za transport električne energije skozi litij-železov fosfat (LiFePO4), ki je v uporabi v litij-ionskih baterijah. To v teoriji in tudi v prototipu, ki so ga pripravili, omogoča zelo hitro polnjenje baterij (10 do 20 sekund), kar bi bilo uporabno v vseh vejah industrije - od električnih avtomobilov dalje. Srž odkritja leži v hitrosti gibanja litijevih ionov skozi elektrode, ki bi moralo biti po izračunih zelo...

80 komentarjev

Odkrite gobe, ki za svojo rast izkoriščajo radioaktivno sevanje

Cladosporium sphaerospermum

vir: FOX News
Slo-Tech - Znanstveniki so na enem izmed najbol neverjetnih mest na Zemlji, natančeneje na stenah jedrskega reaktorja v Černobilu odkrili gobe, ki za svojo rast izkorišča ionizirano radiaktivno sevanje ki ga oddaja poškodovani jedrski reaktor. Po nekoliko podrobnejši analizi so znanstveniki odkrili da so gobe bile zelo bogate z melaninom in za svojo rast uporabljajo podoben postopek kot rastline - slednjim namreč pri rasti pomaga klorofil, ki pretvarja sončno energijo v kemično, pri teh...

43 komentarjev

Jedrski reaktor za 'domačo' uporabo

Next Energy News - Toshiba je po nekaj letih razvoja končno uspela proizvesti zelo zanesljiv mini jedrski reaktor, ki ga nameravajo komercialno tržiti.

Zaenkrat je sicer znanega bolj malo, saj se bo prodaja začela prihodnje leto na Japonskem (leta 2009 predvidoma tudi v Evropi in ZDA), nekakšne osnovne specifikacije pa so 200kW moči, cca 6mx2m tlorisa in 40 let avtonomnega delovanja. Vse to za le 5 centov (dolarskih, torej cca 0,033EUR) na kWh, kar je občutno ceneje od trenutnih cen energije.

Sicer se poceni energije res nebi branili, ampak koliko bi nas...

169 komentarjev

Umetna roka, ki jo je mogoče krmiliti z možgani

Slashdot - Raziskovalci na Pittsburgh University so izdelali prototip umetne roke, ki jo je mogoče krmiliti z možgani.

BBC News namreč poroča, da je bila opica s pomočjo senzorjev, ki so ji jih vsadili v možgane opice in nekaj malega matematike v procesorju umetne roke, sposobna roko premikati. Roko se je naučila uporabljati tako, da je zagrabila hrano in jo nesla v usta.

Če bodo tako spodbudne še nadaljnje raziskave, bi takšna naprava utegnila zelo olajšati življenje marsikateremu invalidu.

Kdo ve, morda pa bomo nekoč izrabljene dele teles lahko nadomestili z zamenljivimi mehanskimi in se počasi spremenili v kiborge ...

48 komentarjev

Cassini dosegel Titan

Slashdot - Danes, 27. 10., bo sonda Cassini-Huygens naredila prvi prelet Saturnove lune Titan - ob približno 16:30. Prvi podatki bodo zaradi zamika začeli prihajati šele okoli druge ure zjutraj, na voljo pa bodo v živo preko NASA TV.

Če si želite ogledati slike v večji ločljivosti ali za dlje, bodo le-te na voljo v neobdelani obliki takoj po prejetju. Če pa si želite lepših in že obdelanih slik pa boste morali počakati do jutri, ko bodo na voljo slike namenjene novinarjem. Na voljo so tudi že podatki o opazovanjih, ki se bodo izvedla pri tem preletu - v tej datoteki PDF ali pa v tej animaciji.

Sonda Cassini-Huygens je do sedaj odkrila že kar nekaj novih pojavov ter razkrila več zanimivosti o drugem največjem planetu našega osončja, zato se znanstveniki nadejajo še nadaljnih uspehov. Posebno takrat, ko naj bi se v decembru na površje Titana spustila sonda Huygens, ki zaenkrat še varno počiva v notranjosti Cassinija.

4 komentarji

Fuzijska elektrarna v Evropi?

vir: BBC
BBC - Najprej samo nekaj osnov o fuziji in fisiji. Na pogled zelo podobna izraza, ki pa sta si fizikalno povsem različna. Fisija ("fission"), oziroma cepitev po slovensko, je razpadanje atomskih jeder. Ta proces se dogaja v nuklearnih elektrarnah in ima kot produkt reakcije veliko močno radioaktivnih elementov z razmeroma dolgo razpolovno dobo in še nekaj dodatnih snovi kot so nevtroni in podobno. Fuzija ("Fusion") pa je zlivanje atomskih jeder, ki se dogajajo pri za nas nepredstavljivo visokih temperaturah. Primer fuzije je "delovanje" Sonca, kjer pri temperaturi 15 - 20 milijonov stopinj...

28 komentarjev

Satelit vstal od mrtvih

Slashdot - Ok tole bi bilo še najbolj primerno za letošnji festiavl Break21 - dead or alive, ampak malce težko bi ga bilo pripeljat v Ljubljano. :)
Skratka, da grem k stvari. Leta 1974 je bil izstreljen radioamaterski satelit AMSAT-OSCAR 7. Do leta 81 je deloval nato pa so vse baterije pocrkale in bil je le še en kup železja, ki je krožil okoli zemlje.
20 let pozneje, natančneje 21. junija 2002 pa je nek radioamater ob preizkušanju svoje nove opreme naletel na čudne signale. Ko je preučil za kaj gre, je ugotovil, da se signali pojavljajo na orbiti kjer bi moral biti satelit. Ko so dekodirali podatke, ki jih oddaja so ugotovili, da satelit brezhibno deluje. Po raznih špekulacijah so ugotovili, da so se varovalke, ki so odklopile baterije sprostile in sedaj, kljub temu da so baterije pokvarjene satelit deluje neposredno na tok iz sončnih celic. To pomeni, da je dostopen samo ob določenih časih (takrat, ko ga obsije sonce).
Elektronika lahko torej vstane od mrtivh. klik!...

2 komentarja