»

Microsoft predstavil prototipa OmniTouch in PocketTouch

Microsoft - Microsoft Research je na simpoziju UIST (User Interface Software and Technology) v Kaliforniji predstavil novo tehnologijo OmniTouch, ki omogoča uporabo skoraj katerekoli površine v okolju kot na dotik občutljiv zaslon. Gre za sistem, ki ga uporabnik nosi na svojih ramenih in sestoji iz majhnega projektorja (pico projector) in kamere z globinsko zaznavo na kratke razdalje (podobno kot Kinect, le da je njen domet manjši). Sistem zaznava površine in nanje po želji projicira vsebine, hkrati pa zaznava interakcijo uporabnika s projekcijo.

Predstavljeni prototip deluje presenetljivo dobro....

17 komentarjev

AMD-ju ušli ključi za DiRT 3

Slashdot - AMD pri prodaji svojih grafičnih kartic ATI že nekaj časa uporablja taktiko pospeševanja prodaje, pri kateri dobi vsak kupec kartice tudi kupon za brezplačno igro. V zadnjem času delijo reli dirkačino DiRT 3. Sistem funkcionira tako, da vsak kupec v škatli prejme kodo, s katero se prijavi na Steam, sname igro s spleta in začne igrati. Problem je, če AMD-ju pobegnejo ključi za igre.

To se jim je zgodilo včeraj, saj se je na internetu znašlo 1,7 milijona (nekateri viri pišejo o treh milijonih) ključev, ki omogočajo brezplačno igranje DiRT 3. Napad se je zgodil izključno pa AMD-jevi krivdi, saj so ključe enostavno objavili na svojem spletnem strežniku in upali, da jih tam ne bo nihče našel.

...

40 komentarjev

Dupliciranje ključev iz fotografij

Dupliciranje ključev iz fotografije

Slo-Tech - Benjamin Laxton, Kai Wang in Stefan Savage iz University of California so pred kratkim objavili članek z naslovom Reconsidering Physical Key Secrecy: Teleduplication via Optical Decoding.

V članku opisujejo postopek dupliciranja (fizičnih) ključev s pomočjo fotografiranja iz razdalje več kot 30 metrov. Razvili so celo prototip Sneakey, programsko aplikacijo, ki je sposobna dekodirati obliko ključa iz fotografije. Pri tem je potrebno vedeti tip ključa, uporabnik pa mora določiti kontrolne točke ključa na fotografiji.



Podobne postopke komercialno sicer že izvajajo nekatera podjetja, ki pa zahtevajo visokoresolucijske fotografije ključev pod pravim kotom. Postopek Laxtona, Wanga in Savagea te omejitve presega in omogoča izdelavo duplikatov ključev tudi iz slabših fotografij,...

12 komentarjev

Odkrit nov način kraje šifrirnih ključev

Freedom to Tinker - Skupina devetih ameriških raziskovalcev (Halderman, Schoen, Heninger, Clarkson, Paul, Calandrino, Feldman, Appelbaum in Felten) je odkrila nov nevaren način kraje šifrirnih gesel. V svoji raziskavi so pokazali, kako je mogoče z relativno enostavnimi metodami zaobiti zaščito, ki jo nudijo programi za šifriranje trdih diskov. Napad so demonstrirali na več produktih za šifriranje trdih diskov in sicer na Microsoftovemu BitLockerju, Applovemu FileVaultu, Linuxovem dm-cryptu ter na programu TrueCrypt.

Za kaj gre?

Šifrirni programi glavne šifrirne ključe shranjujejo v delovnem pomnilniku računalnika oziroma v DRAM pomnilniških modulih. Ker šifrirnih ključev ne zapisujejo na trdi disk ali druge trajne pomnilniške medije, naj bi bil ta način shranjevanja šifrirnih ključev varen. Varnost temelji na prepričanju, da je vsebina DRAM modula izgubljena v tistem trenutku, ko se računalnik ugasne.

Vendar pa so raziskovalci dokazali, da temu ni tako. Vsebina DRAM modulov se namreč ne izgubi v...

26 komentarjev

Uspešno razbitje sistema za daljinsko zaklepanje avtomobilov KeeLoq

Schneier.com - Raziskovalci iz Izraela in Belgije so tokrat pod drobnogled vzeli šifrirni sistem za daljinsko zaklepanje avtomobilov KeeLoq - in ga uspeli razbiti.

Sistem je so razvili v 1980-tih in ga pričeli prodajati v 1990-tih, danes pa ga uporabljajo praktično vsi avtomobili, ki omogočajo daljinsko zaklepanje. Med drugim tudi avtomobili znamk Chrysler, Daewoo, Fiat, General Motors, Honda, Jaguar, Toyota, Volvo in Vokswagen. Sistem omogoča daljinsko zaklepanje avtomobila, seveda pa pri brezžičnem prenosu podatkov med ključem in avtomobilom uporablja šifriranje. KeeLoq sicer uporablja 18 milijard kombinacij ključev, vendar pa so raziskovalci našli bližnjico.

Za uspešen napad se je potrebno približati ključu za približno 65 minut (v tem času napadalec pobere podatke iz ključa), samo dekodiranje, oz. iskanje glavnega šifrirnega ključa pa potem traja okrog 1 dan. S tako pridobljenim glavnim šifrirnim ključem je nato avto mogoče daljinsko odkleniti v nekaj minutah.

Pa srečno vožnjo!

29 komentarjev

Uradna izjava o fotografiji na Vista DVD-ju

Windows Vista Team Blog - Microsoft je javnosti ponudil uradno razlago nedavno odkrite skrivnosti fotografije treh neznanih možicljev, ki je bila po naključju odkrita na originalnem ploščku najnovejših Windowsov. Redmondovci pravijo, da gre za napredno preprečevanje nelegalnega kopiranja. Na fotografiji so namreč člani ekipe, ki je skrbela za izdelavo holografske zaščite medija, poleg njihovih obrazov pa naj bi se drugje na DVD-ju nahajala še nekatera bolj znana likovna dela zgodovinskega pomena (zgolj zaradi razloga, da so sedaj že v javni lasti). Manj kot milimeter velike sličice, katerih ogled ni možen s prostim očesom, je praktično nemogoče verodostojno poneveriti, kar vam je lahko v veliko pomoč pri...

15 komentarjev

Microsoft Live Labs: Photosynth

ActiveWin - Microsoft Live Labs ekipa je izdala technology preview različico tehnologije Photosynth, ki analizira zbirko fotografij določenega kraja ali predmeta, poišče podobnosti in relacije med njimi in jih prikaže v navideznem trodimenzionalnem prostoru, po katerem se lahko premikate in fotografije pregledujete. Gledalec tako dobi precej boljšo prostorsko predstavo o prostoru, kjer so fotografije bile posnete.

Photosynth je trenutno možno preizkusiti (IE) na štirih vnaprej pripravljenih zbirkah (trga San Marco in San Pietro, kanadsko gorovje in fotografski atelje).

Vsekakor impresivna tehnologija, ki kljub temu,...

27 komentarjev

GPS sledilec za fotografe

Slo-Tech - Sony je predstavil napravo, ki s pomočjo sistema GPS zabeleži lokacijo, kjer je fotograf pritisnil na sprožilec. Izdelek spominja na nekoliko večji obesek za ključe, ki ga pripnemo za pas ali na nahrbtnik. Med fotografskim potepanjem mali gizmo tako s pomočjo sistema GPS beleži koordinate lokacij, ki jih je moč kasneje sinhronizirati z metapodatki (EXIF) posnetih digitalnih fotografij.



Več na dpreview.

19 komentarjev

Nad raka s HIV

Wired News - Kot poroča Wired News, so raziskovalci University of California iz Los Angelesa razvili postopek genske terapije, s katerim so modificirani virus HIV "prepričali", da napada in uničuje rakaste celice.

Postopek so uspešno preiskusili na živi miši, pravijo pa, da bodo s kliničnim testiranjem na ljudeh še počakali, saj ne želijo, da bi se ponovila zgodba iz leta 1999, ko je 18-letni pacient, ki se je udeležil podobne genske terapije na University of Pennsylvania umrl.

29 komentarjev