»

Galaksija z začetka vesolja

Ultra Deep Field fotografija posneta z vesoljskim teleskopom Hubble in galaksija UDFy-38135539.

vir: European Southern Observatory
European Southern Observatory - Znanstvenikom iz Evropskega južnega observatorija je s pomočjo teleskopov VLT uspelo izmeriti razdaljo do najbolj oddaljene galaksije z rdečim premikom kar 8.6, kar ustreza razdalji 13 milijard svetlobnih let. Po besedah Matt-a Lehnert-a (Observatoire de Paris) je to najbolj oddaljen poznani objekt.

Galaksijo z oznako UDFy-38135539 je prvi posnel vesoljski teleskop Hubble s kamero WFC3 avgusta 2009. Takoj je bilo jasno, da je iz obdobja v razvoju vesolja, ki mu pravimo obdobje reionizacije (150 do 800 milijonov let po velikem poku), a meritve razdalje z Hubble-om ni bila možna.

81 komentarjev

Hubble star 20 let

Hubble z zabrušeno lečo in z vesoljskimi očali

Slo-Tech - Pred dvajsetimi leti, 24. aprila 1990, je raketoplan Discovery v orbito ponesel vesoljski teleskop Hubble. Delo na vesoljskem teleskopu se je začelo že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, prvotni datum izstrelitve pa je bil predviden za leto 1983. Zapleti pri izdelavi, financiranju in izguba Challengerja so evropsko-ameriški projekt odložili za dolgih sedem let.

Začetek je bil sicer klavrn. Že prvi posnetki, posneti le nekaj tednov po izstrelitvi, so bili nepričakovano neostri. Ugotovili so, da se svetloba iz ene točke razprši na območju ene ločne sekunde namesto na krogu polmera desetinke ločne sekunde. Dopustne variacije pri brušenju zrcala so znašale 10 nanometrov, a je bilo zrcalo namesto tega konstantno za 2,2 mikrometra premalo ukrivljeno. Zaradi sferične aberacije, ki...

7 komentarjev

Hubble posnel sliko najstarejših objektov v vesolju v IR

NASA - NASA sporoča, da je njihov teleskop Hubble to pot zrl najdlje v vesolje doslej. V bližnjem infrardečem delu spektra je uspel posneti celo objekte, ki so nastali borih 600 milijonov let po velikem poku. Hubble je snemal v isti smeri kot že leta 2004 (Hubble Ultra Deep Field - HUDP), torej v ozvezdja zajca, goloba in kita, le da je imel sedaj na voljo na novo nameščeno Wide Field Camera 3, ki gleda v bližnjem IR. Spričo širjenja vesolja se namreč svetloba zelo oddaljenih predmetov postopoma premika proti daljšim valovnim dolžinam - gre za vesoljsko verzijo Dopplerjevega pojava, ki se imenuje rdeči premik.

Omenjeno sliko je Hubble posnel...

38 komentarjev

Misija STS-129 gre h koncu, Atlantis na poti domov

Posadka

vir: NASA
NASA - Skoraj bi vas prikrajšali za vest, da Američani spet pridno obiskujejo vsemir. Misija STS-129, ki jo izvaja raketoplan Atlantis s šestčlansko posadko, se je pričela 16. novembra z izstrelitvijo iz Cape Canaverala. Te dni gre počasi h koncu. V desetih dneh so postorili mnogo in izvedli tri vesoljske sprehode, ki so vsak trajali okrog šest ur. Poleg tega so na vesoljsko postajo pripeljali precej nove opreme, glavni del je predstavljal ExPRESS (Expedite the Processing of Experiments to the Space Station) Logistics Carriers 1 in 2.

Izvedli so tudi vrsto eksperimentov. Preučevali so vplive vesoljskih poletov na imunsko odpornost človeka ter na...

9 komentarjev

Prve slike z nadgrajenega Hubbla

Zvezdna smrt v planetarni meglici NGC 6302

vir: NASA
Slashdot - Misija STS-125, ki je v vesolje letela letošnjega maja, je izvedla na vesoljskem teleskopu Hubble zadnji remont. Hubblu so z raketoplanom Atlantis dostavili dva nova instrumenta, in sicer Cosmic Origins Spectrograph in Wide Field Camera 3, poleg tega pa so zamenjali nekaj drugih senzorjev in opravili redna vzdrževalna dela, tako da bo Hubble deloval brez dodatnih posegov do leta 2014. NASA je včeraj objavila prve posnetke, ki jih je posnel nadgrajeni Hubble. Med drugim so posneli NGC 6302, meglico Carina, Štefanov kvintet,...

33 komentarjev

Vrnitev Atlantisa vnovič preložena

Trajektorija načrtovanega pristanka

vir: NASA
CNet - Raketoplan Atlantis je 11. maja poletel v orbito, kjer pa ni obiskal Mednarodne vesoljske postaje, temveč se je spojil s teleskopom Hubble in izvedel remont. Misija je v celoti uspela, saj so zamenjali vse dotrajane dele, tako da Hubble ponovno slika s polno paro, nekoliko se zapleta le pri vrnitvi. Atlantis bi se moral po prvotnem načrtu na Zemljo vrniti že v petek, a je bilo vreme nad Florido preslabo. Drugo možnost je imelo sedem članov posadke včeraj, a so nevihte nad morjem blizu Floride ponovno preprečile spust. Danes bodo spet...

20 komentarjev

Danes načrtovan polet Atlantisa

Atlantis in Hubble

vir: NASA
NASA - Če bo šlo vse po načrtih, naj bi NASA danes s floridskega Cape Canaverala v vesolje izstrelila Atlantis. Raketoplan bo opravljal misijo STS-125, ki predvideva servisiranje Hubblovega teleskopa. V enajstih dneh, kolikor naj bi jih sedemčlanska posadka prebila v vesolju, naj bi opravili pet vesoljskih sprehodov in namestili dva nova instrumenta, popravili dva nedelujoča in opravili še nekaj drugih vzdrževalnih del, s čimer naj bi Hubble brez nadaljnjih posegov zdržal do leta 2014. To bo ena redkih misij, pri kateri astronavti ne bodo obiskali Mednarodne vesoljske postaje.

Prav zamenjava modula SIC&DH (Science Instrument Command and Data Handling Unit) je razlog, da bodo misijo izvedli šele sedaj. Prvotno zamišljeni datum je bil september 2008, a se je nekaj dni...

4 komentarji

Hubble posnel trk galaksij

Določene slike v zbirki prikazujejo šele začetek trkov, nekatere pa so bile posnete, ko se je proces že dolgo odvijal

vir: Discovery News
Discovery News - Vesoljski teleskop Hubble je med trki galaksij posnel številne fotografije, ki so omogočile nastanek izčrpnih albumov, v katerih si silovite dogodke lahko tudi ogledate. "Gravitacijski ples", kot ga je imenoval Lars Lindberg Christensen iz Evropske Vesoljske Agencije, se odvija na stotine milijonov let.

Ne glede na mogočne podobe, pri takšnih dogodkih zvezde znotraj galaksij ne trčijo, saj so predaleč narazen. V trku so neposredno udeleženi le plini in prah, kar ustvarja strahovite udarne valove.

33 komentarjev

Hubble bo le dobil prepotrebno obnovo

NASA - Hubblov vesoljski teleskop, s katerimi smo o vesolju dobili več spoznanj kot s katerikolim drugim vesoljskim teleskopom, je v vesolju že dobrih 16 let. V tem času je preživel padce in velike vzpone, predvsem pa se je izkazal kot nenadomestljivo orodje znanstvene skupnosti. Pa vendarle leta v vesolju naredijo svoje. Tako bi bilo za nadaljnje delovanje teleskopa nujno potrebno zamenjati giroskope (trenutno delata le dva od šestih) in baterije, ki komajda še zadostujejo potrebam teleskopa, poleg tega pa sta zanj že izdelana nova instrumenta, in sicer širokokotna kamera Wide Field Camera 3 in Cosmic Origins Spectrograph za preučevanje zgodovine vesolja. Težava je le v tem, da je popravilo in nadgradnja tega teleskopa možna le s Space Shuttlom, ti pa naj po nesreči raketoplana Columbia februarja 2003 po odločitvi ne bi leteli nikamor drugam kot na Mednarodno vesoljsko postajo.

Danes pa je Mike Griffin iz ameriške vesoljske agencije NASA pokazal več poguma in sporočil, da je odobril...

34 komentarjev

Hubble nadgrajen

MSNBC - Najbrž vsi poznate vesoljski teleskop, ki sliši na ime Hubble. Na začetku so z njim sicer imeli probleme - zrcalo ni bilo pravilno pobrušeno, zato so mu morali namestiti 'očala', da so dobili ostre slike našega vesolja.
Sedaj, po več kot 12 letih v vesolju, je bil deležen nove posodobitve - nanj so inštalirali novo kamero, s katero so astronomi dobili še ostrejše, še lepše slike. Ogledate si jih lahko tukaj, celotno zgodbo o nadgradnji Hubbla pa si lahko preberete tukaj.

4 komentarji

Prvi test Pentiuma4

GamePC - Hehe, to pa je prava stvar za vse nas nočne ptiče. Kljub Intelovem embargu na vseh informacije o Pentiumih4 do polnoči danes ( po ameriškem času... ), so se pri GamePC ojunačili in objavili prvi uradni test Pentium4 procesorja. Intel sigurno ne bo srečen zaradi tega, toda fantje so zagotovo profitirali, saj je stran skoraj nemogoče naložiti ( na 128kbps ISDNju ) zaradi preobremenjenosti njihovega strežnika. Sicer bodo vse večje hardveraške strani jutri že pokazale svoje teste P4, toda za ekskluzivnost se je treba potruditi, kajne? Pa čeprav samo za nekaj uric [;)].

7 komentarjev