»

Sony z ogromno izgubo, a bolje od pričakovanj

Slo-Tech - Težave v Sonyju se nadaljujejo, a kažejo se prvi obrisi pozitivnih sprememb, ki so se napovedovale že prejšnje četrtletje. V petek so iz japonskega velikana sporočili, da so v zadnjem četrtletju ustvarili 136 milijard jenov (967 milijonov evrov) izgube, kar je približno dvakrat manj od pričakovanj. Prihodki od prodaje so sicer zvišali za 7,2 odstotka na 1,9 bilijona jenov (13,5 milijarde evrov)....

20 komentarjev

Sony prvikrat po petih letih z dobičkom

Sony - Sony se je končno izvil iz rdečih številk številk, so sporočili iz japonskega giganta. Prvikrat po petih letih so namreč končali leto z dobičkom. V fiskalnem letu, ki se je zaključilo konec marca, so zbrali 6800 milijard jenov prihodkov (51,5 milijard evrov), kar je skoraj pet odstotkov več kot leto pred tem. Ustvarili so 43 milijard jenov dobička (330 milijonov evrov), medtem ko so predlani beležili desetkrat tolikšno izgubo. Letos naj bi dobiček rasel, sporočajo iz Sonyja, in do konca leta dosegel 50 milijard jenov.

Glavnino dobrega rezultata je prineselo zadnje četrtletje, ko je jen zaradi napovedi japonske centralne banke o podvojitvi količine denarja v obtoku, začel izgubljati vrednost, kar je blagodejno vplivalo na izvoz. Jen je pred dnevi celo presegel psihološko...

4 komentarji

Japonski proizvajalci elektronike v hudih težavah

The New York Times - Medtem ko vrstice o finančnih rezultatih in polomih japonskih podjetij polni zlasti Sony, ki je na Zahodu najbolj znan med akutnimi bolniki, še zdaleč ni edini na Daljnem vzhodu, ki se je znašel v škripcih. V precej resnejših težavah je namreč Sharp. Podjetje, ki ga poznamo predvsem po izdelavi panelov za LCD-je, sicer pa proizvaja še cel kup drugih elektronskih naprav - od mobilnih telefonov in sončnih celic do klimatskih naprav in pomnilnika flash - je tik pred propadom. Le malenkost svetlejši so obeti za Panasonic, ki se prav tako bori za obstoj.

Brez olepševanja je Sharp jasno povedal, da trenutni finančni rezultati porajajo dvom, ali je podjetje sposobno preživeti naslednjih 12 mesecev. Precej žalostno, saj...

19 komentarjev

Sony sedmič zapovrstjo z izgubo

Sony - Temni oblaki se zgrinjajo nad Sony, ki je še sedmič zapovrstjo pridelal izgubo. V tretjem letošnjem četrtletju so ustvarili 15,5 milijarde jenov čiste izgube (150 milijonov evrov), medtem ko so analitiki napovedovali približno tolikšen dobiček. Sony je sicer napovedal, da bodo prvikrat po petih letih letošnje leto vendarle zaključili z dobičkom - okoli 200 milijonov evrov naj bi ga bilo.

Glavni razlog za slabe rezultate je proizvodnja in prodaja televizorjev, ki jih Sony ne uspe dobro prodajati. Samo na področju televizorjev so v tem kvartalu zabeležili večino izgube, česar ostali oddelki niso mogli kompenzirati. Zaradi tega so napovedali nadaljevanje reorganizacije, v sklopu katere bodo odpustili 10.000 zaposlenih (okoli...

13 komentarjev

Sony v finančnih težavah na veliko odpušča

Bloomberg - Finančne težave v Sonyju se kopičijo, saj podjetje že štiri leta ni poslovalo pozitivno. Po daljnem letu 1995, ko se je Sony z izgubo spopadel v nekih drugih časih, so od leta 2009 neprestano v rdečem. Tedaj so pridelali 100 milijard jenov izgube, leto pozneje 40 milijard, lani pa kar 260 milijard jenov. Zadnje napovedi za fiskalno leto 2012, ki se je izteklo konec marca, so prav tako črnoglede, saj pričakujejo izgubo v višini 240 milijard jenov (2,2 milijarde evrov). Sonyjev novi izvršni direktor Kazuo Hirai, ki je krmilo prevzel ta mesec, se je zato podal na trnovo pot prestrukturiranja podjetja in odpuščanja zaposlenih.

Sony namerava letos odpustiti 10.000 ljudi, kar predstavlja približno šest odstotkov vseh zaposlenih. Odprodali bodo oddelek za proizvodnjo kemikalij,...

45 komentarjev

Potres in vdor Sonyju povzročila milijardno škodo

Izvršni direktor Masaru Kato je včeraj na tiskovni konferenci objavil popravljene načrte za to fiskalno leto.

MSNBC - Sony se je lani skoraj izvlekel iz rdečih številk, ki so jih beležili predhodna leta, a bo letos po vsej verjetnosti zopet posloval globoko negativno. Čeprav je do konca fiskalnega leta še daleč (zaključi se namreč 31. marca 2012), si je Sony že sedaj nabral ogromno izgube. Najbolj ga bosta udarila potres na Japonskem in fiasko s PSN, tako da ne bo nič s prvim pozitivnim letom po dolgem času.

Vdor v PSN, zaradi katerega so morali PSN začasno izključiti, jih bo stal vsaj 14 milijard jenov. V to vračunani tako oportunitetni stroški zaradi nedelovanja storitve kot tudi stroški ponovnega vzpostavljanja storitve, lovljenja storilcev in plačila uporabnikom za nadzor nad njihovimi kreditnimi kartice za preprečitev zlorab.

Še večjo...

9 komentarjev

Sony Ericsson skromno, a dobičkonosno

Guardian - Sony Ericsson je objavil poslovne rezultate za prvo četrtletje v fiskalnem letu 2011. V teh treh mesecih so s prihodki v višini 1,1 milijarde evrov ustvarili 15 milijonov evrov dobička. Prihodki so v primerjavi z enakim obdobje leto pred tem nižji za 18 odstotkov, medtem ko se je dobiček znižal celo za 48 odstotkov. V tem času so se zadolžili za 375 milijonov evrov, skupno pa ima skupina 604 milijone evrov nezapadlih posojil. Gotovine imajo 599 milijonov dolarjev.

Prodali so 8,1 milijona izdelkov, kar je 26 odstotkov manj kot leto poprej. Edini kazalnik, ki je zrasel, je povprečna cena prodanega aparat, ki se je povzpela za pet odstotkov na 141 evrov. Skupno tako Sony Ericssonov tržni delež na področju pametnih telefonov znaša pet odstotkov...

10 komentarjev

Sonyjev dobiček manjši

The New York Times - Sony je objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta 2010, ki se je zaključilo 31. decembra 2010. Z dobičkom 72,3 milijarde jenov (641 milijonov evrov) so presegli pričakovanja analitikov, a za 8,6 odstotka zaostali za dosežkom v enakem obdobju leto pred tem. Prihodki od prodaje so zmanjšali le za 1,4 odstotka na 2,21 bilijona jenov (19,6 milijarde evrov).

Glavni razlogi za...

0 komentarjev

Sony nazaj kupuje tovarno v Nagasakiju

X-Bit Labs - Sony je objavil namero, da bi od Toshibe zopet kupili Nagasaki Technology Center, ki je bila nekoč že v Sonyjevi lasti. To je bilo do leta 2008, ko je naprej prešla v last konzorcija Sony-Toshiba in jo je kasneje Toshiba v celoti odkupila, ko so v njej proizvajali procesorje Cell. Sony želi tovarno nazaj, da bi v njej proizvajali senzorje CMOS.

Za kontrolni delež v tovarni ponujajo 50 milijard jenov (456 milijonov evrov), medtem ko je Toshiba zanjo odštela 90 milijard jenov (822 milijonov evrov). Z začetkom proizvodnje tudi v Nagasakiju bo Sony lahko podvojil proizvodnjo svojih senzorjev CMOS, s čimer bodo resno konkurirali Micronu in Samsungu in proizvedli 40 tisoč 300 mm-rezin mesečno.

0 komentarjev

AMD še vedno z izgubo

vir: AMD
AMD - AMD je objavil poslovne rezultate za tretje fiskalno četrtletje. V teh treh mesecih so se odrezali bolje, kot so pričakovali analitiki, in slabše, kot bi si želeli delničarji. Ob prihodkih v višini 1,62 milijarde dolarjev, kar je za dva odstotka manj kot četrtletje poprej, so pridelali 118 milijonov dolarjev izgube, kar je skoraj trikrat več kot četrtletje poprej. Najbolje je posloval njihov grafični oddelek ATI, ki je ob prometu milijarde dolarjev dodal podjetju 390 milijonov dolarjev dobička. Investitorji niso reagirali, saj je bila izguba pričakovana in vračunana v ceno delnice, ki je zato ostala na enakih nivojih kot pred objavo rezultatov.

9 komentarjev

Nintendov dobiček manjši

CNet - Nintendo je objavil finančne rezultate za fiskalno leto, ki se je končalo konec marca. Še vedno so zabeležili dobiček, ki pa se je prvikrat v zadnjih šestih letih skrčil. V zadnjem letu je Nintendo zbral za 1,4 bilijona jenov (12 milijard evrov) prihodkov od prodaje, ob tem pa še 229 milijard jenov (2 milijardi evrov) dobička, kar je za 18 odstotkov manj kot predlani. Krivcev za slabši rezultat naj bi bilo več; Nintendo omenja predvsem pocenitev Wiija, manj odmevnih iger za Wii, krepitev jena v primerjavi z dolarjem in evrom ter splošno gospodarsko upehanost v zadnjem letu, ki je kazila prodajo.

Septembra je Nintendo zaradi hude konkurence za 50 dolarjev znižal ceno Wii, ki sedaj stane 199 dolarjev. V celem letu so prodali 20,5 milijona enot, predlani pa 26 milijonov. Zmanjšala se je tudi prodaja prenosnih DS-jev, ki so dobili 27,1 milijona novih lastnikov, dočim predlani pa 31,1 milijona.

16 komentarjev

Nintendo z nižjim dobičkom

ComputerWorld - Kljub dobri prodaji v božičnem nakupovalnem obdobju se je dobiček Nintenda zmanjšal. V prvih devetih mesecih računovodskega leta, ki ga Nintendo začne aprila, se je prodaja znižala za 23 odstotkov na 1,2 bilijona jenov (9,5 milijarde evrov), medtem ko je dobiček upadel za devet odstotkov na 192 milijard jenov (1,5 milijarde evrov). Glavna krivca za slabši rezultat od preteklih let sta šibka prodaja v prvi polovici leta in neugodno visok tečaj japonskega jena.

Povpraševanje po konzolah Wii in prenosnemu DS je bilo sprva visoko, v zadnjih mesecih pa je začelo plahneti. Zaradi tega so DS izdali še v okusih DSi in DS LL, ki sta na začetku napravila bum, nato pa je prodaja sledila ustaljenim tirnicam. Prodali so jih 23,3 milijona (v lanskem obdobju 25,6 milijona), medtem ko so kupci nakupili 17 milijonov Wiijev (lani 20 milijonov). Podobno se je zmanjšala prodaja programske opreme: naslovov za DS so prodali 121,4 milijona (26 odstotkov manj), za Wii pa 156,7 milijona (štiriodstotni...

0 komentarjev

Ericsson odpušča vsled slabih rezultatov

CNet - Ericsson je včeraj objavil, da bodo odpustili 1500 zaposlenih. Konec prejšnjega tedna so objavili poslovne rezultate, ki so bili nepričakovano slabi. V četrtletju, ki se je končalo decembra, je njihov dobiček upadel za kar 92 odstotkov na pičlih 314 milijonov kron (31 milijonov evrov), medtem ko so se prihodki od prodaje znižali za 13 odstotkov na 58,3 milijarde kron (5,7 milijarde evrov).

Celoletni finančni izkaz za leto 2009 kaže padec dobička za 67 odstotkov na 3,7 milijarde kron (361 milijonov evrov), medtem ko se je prodaja obdržala na istem nivoju kot leto prej, to je 206,5 milijarde kron (20 milijard evrov).

Pred približno letom dni je Ericsson že najavil, da bo na cesto poslal 5000 ljudi, sedaj pa se jim pridružuje še 1500 novih. Z odpuščanjem in krčenjem stroškov nameravajo letno prihraniti poldrugo milijardo evrov. Na mesto izvršnega direktorja so z novim letom pripeljali tudi novega človeka, ki bo Hans Vestberg, prejšnji glavni finančnik (CFO).

0 komentarjev

Sunovi poslovni rezultati negativni

Prihodki podjetja

vir: The Register
The Register - Ta vikend je Sun objavil poslovne rezultate (PDF) za prvo fiskalno četrtletje leta 2010. Povedali niso nič pretresljivo novega, saj so še vedno v rdečih številkah. V treh mesecih so prihodki uplahnili za četrtino na 2,24 milijarde dolarjev, kar je predvsem posledica negotove prihodnosti nekaterih izdelkov, ko bo Oracle, če bo šlo v Evropi vse po sreči, Sun prevzel. Zabeležili so 120 milijonov dolarjev izgube, kar je občutno manj kot leto poprej, ko je minus znašal kar 1,68 milijarde dolarjev.

Pojavljajo se celo ugibanja, ali ni bila prodaja podjetja prenagljena. Alternativa sicer ni bila privlačna - odsloviti bi morali 8000 zaposlenih in odstreliti projekt Sparc, s čimer bo obrzdali...

1 komentar

Sony nadaljuje z izgubo

CNet - Sony se je moral letos prvikrat po štirinajstih letih spopasti z neznanim območje v računovodstvu - z izgubo. Iz nje se jim še vedno ni uspelo izvleči, tako da so tudi v četrtletju, ki se je zaključilo konec septembra, zabeležili minus. Prodali so za 1,66 bilijona jenov (12,4 milijarde evrov) izdelkov, kar je za petino manj kot v enakem obdobju lani. Lani so tako pridelali 11 milijard jenov dobička, v tem kvartalu pa trikrat toliko izgube. Največji težavi podjetja sta bila pešajoča prodaja PlayStationa in nizko povpraševanje po seriji Vaio. Negativno so poslovale praktično vse podružnice podjetja, razen glasbene enote Sonyja, ki je zabeležila 147-odstotno rast, k čemur je levji delež prispevala izjemno dobra prodaja albumov Michaela Jacksona po njegovi junijski smrti.

Skupno naj bi Sony tako v fiskalnem letu zbral 95 milijard jenov izgube (711 milijonov evrov), kar je manj od načrtovanih 120 milijard. Lanska celoletna izguba se je ustalila pri 98,9 milijardah jenov.

14 komentarjev

Sharp in Sony bosta skupaj izdelovala LCD-je

X-Bit Labs - Sharp in Sony sta ta teden objavila, da bosta skupaj ustanovila podjetje, ki bo proizvajalo in prodajalo velike LCD-panele in module. To sta napovedovala že za začetek leta, a so se načrti nekoliko zamaknili zaradi finančne krize. Novo podjetje bo Sonyju omogočilo, da si zagotovi oskrbo z LCD-paneli za svoje TV-je, medtem ko bo Sharpov vložek v podjetje znašal 66 odstotkov.

Sharp je 1. julija oddvojil svojo novo tovarno za proizvodnjo LCD-jev v mestu Sakai v novoustanovljeno podjetje SDP, katerega celotni lastnik je. Delovati naj bi začel oktobra. Konec letošnjega leta bo tako Sony v SDP vložil 10 milijard jenov (74 milijonov evrov), za kar bo pridobil novoizdane delnice SDP-ja.

SDP bo prvi na svetu, ki bo imel steklene substrate 10. generacije za proizvodnjo LCD-panelov. Tako bodo lahko ti daljši od treh metrov, medtem ko je s staro tehnologijo ta meja 2,5 m. Nova tovarna SDP-ja bo lahko mesečno proizvedla 36 tisoč substratov, kasneje pa nameravajo te številke podvojiti.

0 komentarjev

PlayStation 2 z najboljšimi prodajnimi rezultati

PlayStation 2

vir: Wikipedia
bit-tech.net - V primerjavi z drugo četrtino lani je, podobno kot Nintendo, upad prodaje doživel tudi Sony. Največji udarec je doživel PlayStation Portable, ki je z lanskih 3,7 milijona prodanih primerkov padel na le 1,3 milijona letos. Sonyjev paradni konj, PlayStation 3, je doživel manjši padec, z lanskih 1,6 na letošnjih 1,1 milijona prodanih...

52 komentarjev

Sony še vedno v rdečem

ComputerWorld - Kljub varčevalnim ukrepom se Sony še vedno ni pobral in zlezel na zeleno vejo. V prvem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo junija, so v praktično vseh panogah, kjer so prisotni, zabeležili izgubo. Skupna izguba je znašala 37 milijard jenov (276 milijonov evrov), medtem ko so v enakem obdobju leto prej zabeležili 35 milijard jenov dobička (260 milijonov evrov). Za slabo petino so se znižali tudi prihodki od prodaje, ki so znašali 1,6 bilijona jenov (11,9 milijarde evrov).

Sony slabši poslovni rezultat pripisuje recesiji in visoki vrednosti jena, saj je lanskega novembra dolar prvič po letu 1995 kupil manj kot 100 jenov, ki zatira japonski izvoz. V tem četrtletju je bil jen v primerjavi z dolarjem 7,5 odstotka, v primerjavi z evrom pa kar 23,5 odstotka višje kot v četrtletju poprej.

Za celotno fiskalno leto, ki se bo končalo marca 2010, Sony pričakuje nadaljevanje negativnih trendov. Prodaja naj bi upadla za šest odstotkov na 7,3 bilijona jenov, izguba pa naj bi se z lanskih...

16 komentarjev

Oracle odpušča

Gibanje tečaja delnic Oracla v zadnjih 12 mesecih

vir: Yahoo News
Heise - Po pravem plazu v začetku leta sedaj že kar nekaj časa nismo poročali o kakšnih večjih odpuščanjih v računalniški branži. Spet pišemo o njih po zaslugi Oracla. Ta naj bi namreč pred dnevi zaposlene v francoskih tovarnah obvestil, da kani odpustiti 250 tam zaposlenih, po celi Evropi kar tisoč, po celem svetu pa naj bi nameravali odsloviti 5000 od 86.000 zaposlenih. Maja so namreč zaključili zadnji kvartal fiskalnega leta, v katerem so zabeležili sedem odstotkov nižji dobiček kot v enakem obdobju leto prej, tako da je znašal 1,89 milijarde dolarjev. V celotnem poslovnem letu pa je dobiček kljub temu zrastel za odstotek in dosegel 5,6 milijard dolarjev, zaradi česar so odpuščanja težko razumljiva.

51 komentarjev

Sony z ogromnim minusom

CNet - Uresničile so se zgodnje napovedi, da naj bi Sony letos prvič po dolgih letih zabeležil izgubo. Prvič po štirinajstih letih so končali z izgubo in to z zajetno v višini 1,72 milijarde dolarjev za zadnje četrtletje fiskalnega leta. Ta se je zažrla tudi v celoletni rezultat, tako da so na letni osnovi kljub nekaterim pozitivnim kvartalom pridelali milijardo dolarjev izgube, medtem ko so imeli v enakem obdobju leto prej skoraj štiri milijarde dolarjev dobička. Krivci za slab rezultat so mnenju vodstva slabša prodaja, ostrejša konkurenca, močnejši jen, ki slabi izvoz, in mizerija japonske borze.

Zaradi slabih rezultatov bo Sony primoran krčiti stroške. Na Japonskem nameravajo zapreti tri obrate, nekaj tudi v tujini, tako da bo število njihovih tovarn upadlo s 57 na 49. Število zaposlenih kanijo zmanjšati za 8000, pri čemer bodo poskušali čim več ljudi upokojiti. Skupno naj bi tako v prihodnjem letu privarčevali 3 milijarde dolarjev. Kljub temu tudi za letošnje leto pričakujejo...

5 komentarjev

Toshiba prevzema Fujitsujeve trde diske

X-Bit Labs - Po napovedih, o katerih smo že pisali, bo Toshiba pogoltnila Fujitsujev oddelek trdih diskov. Podjetji sta namero o tem podpisali februarja, včeraj pa sta sprejeli končni dogovor o transakciji. Fujitsujev oddelek trdih diskov bo oddvojen v novonastalo podjetje Toshiba Storage Device Corporation (TDSC), ki naj bi bilo vredno približno 30 milijard jenov (230 milijonov evrov). Sprva bo Toshiba 80-odstotni lastnik TSDC, preostanek pa bo ostal v Fujitsujevi lasti do konca decembra 2010. TSDC bo prevzel dolgove v višini 6 milijard jenov (46 milijonov evrov). S prevzemom bomo dobili velikega igralca, ki bo nadzoroval 16 odstotkov trga trdih diskov, podobno kot Hitachi. Največja ostajata Seagate in Western Digital.

0 komentarjev

Western Digital z dobičkom

Heise - Western Digital je objavil poslovne rezultate (PDF) za izteklo se četrtletje, ki kažejo, da so se špartanski varčevalni ukrepi, kakor bi lahko poimenovali odpuščanje več kot 10 odstotkov vseh zaposlenih in zaprtje nekaj tovarn, izplačali. Kljub manjšemu prometu, ki se je z 1,8 skrčil na 1,6 milijarde dolarjev, so se uspeli obdržati v zelenih številkah in zabeležili 50 milijonov dolarjev dobička, kar je 82 odstotkov manj kot četrtletje poprej, pri čemer so že upoštevali stroške s prevzemom Silicon Systemsa in decembrskega prestrukturiranja.

Izvršni direktor John Coyne pravi, da so zadovoljni, saj so z vrsto ukrepov uspeli svojo dejavnost prilagoditi spremenjenim tržnim razmeram (sem sodi devet odstotkov nižje povpraševanje po trdih diskih) in poslovati pozitivno. Tudi nedavni prevzem podjetja Silicon Systems po njegovih besedah daje dobre rezultate. Klik!

0 komentarjev

Prodaja čipov upadla za tretjino

vir: Heise
EETimes - V mesecu februarju je svetovna prodaja polprevodniških čipov upadla za 30 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Kot poroča Semiconductor Industry Association (SIA), je bilo po svetu prodanih za 14,2 milijarde dolarjev čipov, medtem ko so jih lani prodali za več kot 20 milijard. V primerjavi z letošnjim januarjem je znižanje znašalo skoraj osem odstotkov, saj so v prvem mesecu še uspeli prodati za 15,33 milijard dolarjev polprevodnikov.

Sicer je bilo leto 2008 prvo leto po poku dot-com balončka, da se je ta hitro rastoči trg skrčil, letos pa kaže še slabše. Najbolj zaslužni za zmanjšanje povpraševanja so Evropejci, ki so v primerjavi z lanskim letom pokupili za 36 odstotkov manj,...

10 komentarjev

IBM je večji od krize

Bloomberg - V preteklih dneh in tednih smo večkrat poročali o napovedih odpuščanj delavcev in slabih rezultatih podjetij, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Kot da bi bil iz drugega planeta, pa je IBM v zadnjih treh mesecih leta 2008 zabeležil izid, ki je presegel vsa pričakovanja. Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 12 odstotkov na 4,4 milijarde dolarjev, v celem letu pa je znašal 12,3 milijarde ali 18 odstotkov več kot v letu prej.

Po objavi rezultatov in optimističnih napovedih za prihodnje leto, je delnica skoraj 100 let starega dinozavra s skoraj 400.000 zaposlenimi poskočila za 5 odstotkov. V letu 2009 se namreč ponovno nadejajo največjega dobička na delnico doslej, ki naj bi znašal vsaj 9,20 dolarjev, medtem ko je v minulem letu pristal pri rekordnih 8,93 dolarja.

Too big to fail.

41 komentarjev

Sony pričakuje izgubo

X-Bit Labs - Že dolgo časa je minilo, od kar je Sony nazadnje konec leta zabeležil izgubo. Nazadnje se je to zgodilo davnega leta 1995, najverjetneje pa se bo ponovilo letos. Ocene kažejo, da bo Sony fiskalno leto zaključil v kar zajetnih rdečih številkah, saj naj bi mu po neuradnih ocenah zmanjkalo 1,1 milijarde dolarjev. Razloga za tako veliko izgubo sta dve, predvsem apreciacija jena zaradi lanskega sesutja špekulativne prakse carry trade, ki je negativno vplivala na konkurenčnost japonskega izvoza, in tako ali tako nižja prodaja zaradi umirjanja potrošnje. Še sredi lanskega leta je Sony napovedoval dobiček v višini dveh milijard dolarjev, nato pa so pričakovanja z vsakim mesecem nižali. Decembra so tako napovedali prestrukturiranje, v sklopu katerega naj bi odpustili štiri odstotke delovne sile ali 16.000 zaposlenih.

Podjetje pa ne sedi križem rok. X-Bit Labs tako poroča, da bomo aprila ugledali pocenitev PlayStationa 3, s čimer bo poskušal Sony oživiti povpraševanje. Trenutno ta stane 399...

17 komentarjev

Sony bo začel varčevati

Sony - Tudi Sony se pridružuje vsesplošnemu krčenju in rezanju stroškov ter ljudi. Tako so danes objavili, da bodo odslovili 8000 duš ali pet odstotkov zaposlenih, zaprli nekaj tovarn in omejili investicije za tretjino, v kar jih je prisilila ekonomska kriza. Vrata bo do leta 2010 zaprlo pet ali šest izmed 57 tovarn, od tega ena v Franciji in nekaj na Japonskem. Poleg tega bodo odložili načrtovane širitve, tako npr. se ne bodo širili v tovarni LCD-televizij v Nitri na Slovaškem, nekaj svoje proizvodnje pa bodo predali zunanjim izvajalcem (outsourcing). Do aprila 2010 nameravajo prihraniti 1,1 milijarde dolarjev. Uradna izjava za javnost je na voljo na njihovih spletnih straneh.

5 komentarjev

ATI ponovno z dobičkom

Yahoo News - Po zelo dolgem sušnem obdobju je ATI končno lahko z veseljem najavil, da so v prvem fiskalnem četrtletju poslovali z dobičkom. Ustvarili so za $11.8 milijonov prihodka, kar je, glede na to da je celoten računalniški trg utrpel manjši kolaps več, kot pozitivno. Upajmo, da se bo tendenca nadaljevala in se bo ATI ponovno uveljavil kot proizvajalec kvalitetnih in predvsem hitrih grafičnih kartic. Več lahko preberete tukaj.

3 komentarji