»

Norveška bo prepovedala ogrevanje s kurilnim oljem

Slo-Tech - Medtem ko je boj proti premogu v polnem zagonu v številnih državah, saj njegova uporaba ni problematična le z vidika izpustov ogljikovega dioksida, temveč tudi ali predvsem trdnih delcev, sta nafta in kurilno olje za zdaj še bistveno manj pod drobnogledom. Nekatera mesta se sicer spogledujejo s prepovedjo vožnje dizelskih avtomobilov v mestih, sedaj pa je Norveška napovedala, da bo do leta 2020 prepovedala uporabo kurilnega olja za ogrevanje. Norveška je per capita največja proizvajalka nafte in zemeljskega plina izven Bližnjega vzhoda.

Norveški okoljski minister Vidar Helgesenlaid je dejal, da bodo morali ljudje, ki se grejejo s kurilnim oljem, do leta 2020 poiskati alternative. Ukrep...

95 komentarjev

Na Nizozemsko prihaja ogrevanje na strežnike

Slo-Tech - O zamisli, da bi toploto podatkovnih centrov uporabili za segrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, smo pisali že lani. Raziskovali so jo Američani, o njej razmišljajo Francozi in Nemci, Nizozemci pa bodo sedaj začeli pilotni preizkus. Podjetje Eneco bo v pet domov namestilo svoje strežnike, katerih izpuste toplote bodo uporabljali za ogrevanje. Tehnologijo je razvil nizozemski start-up Nerdalize, ki pa seveda ni bil prvi na svetu, le prvi so jo komercializirali v tem delu sveta.

Zamisel je dobra, a je treba rešiti še nekaj težav. Strošek elektrike bo gostiteljem pokril Eneco, tako da bodo ti imeli brezplačno ogrevanje. Logika je ta, da bi moral Eneco tako ali tako plačati elektriko za strežnike (čeprav so industrijske tarife drugačne od gospodinjskih,...

22 komentarjev

Lani kljub gospodarski rasti izpusti ogljikovega dioksida ostali enaki

Slo-Tech - Izpusti ogljikovega dioksida so dobro korelirani s porabo energije in naprej z gospodarsko rastjo. Razcvet moderne civilizacije je omogočila prav poceni energija, zato ni presenetljivo, da se poraba energije z rastjo gospodarstva veča. Lani pa se je prvikrat po 40 letih zgodilo, da je svetovno gospodarstvo zraslo, emisije ogljikovega dioksida iz energijskega sektorja pa temu niso sledile. Doslej so bila znižanja izpustov vedno posledica kriz, torej krčenja gospodarstva.

Mednarodna agencija za energije (IEA) je sporočila, da so lani izpusti ogljikovega dioksida znašali 32,3 milijarde ton, kar je enako kot leta 2013. Glavni razlog za umiritev rasti količine izpustov so Kitajska in članice...

31 komentarjev

AMD na vrhu lestvice Top500

Top 500 - Dvakrat letno, junija in novembra, dobimo osveženo lestvico najhitrejših 500 superračunalnikov. Druga osvežitev leta, ki je pravkar prišla na splet, se od poletne, vsaj glede prvih 5 mest, popolnoma razlikuje. Na prvih dveh mestih sta se zamenjala superračunalnika Jaguar in Roadrunner, na tretje mesto pa se je zavihtela nekoliko počasnejša različica Jaguarja, Kraken iz Univerze v Tennesseeju (oba uporabljata sisteme Cray XT5-HE). Nemški Jugene, osnovan na IBMovem Blue Gene/P sistemu, je zaradi Krakena izgubil eno mesto, medtem ko sta superračunalnika Pleiades in Blue Gene/L izgubila kar dve mesti (zdaj sta 6. in 7.), saj ju je prehitel še kitajski Tianhe-1, ki zaključuje peterico najhitrejših.



Zanimivo je, da ima pri kar štirih od...

38 komentarjev

Najhitrejših 500 superračunalnikov

Juropa

vir: Heise
The Register - Pol leta je naokoli, odkar smo zadnjikrat naredili pregled najhitrejših superračunalnikov na našem planetu, tako da je čas za novega. Včeraj se je v Hamburgu začela konferenca ISC (International Supercomputing Conference), kjer so med drugim predstavili tudi 33. verzijo seznama prvih 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu.

Na prvem mestu ni prišlo do spremembe, saj še vedno vodi IBM-ov BladeCenter QS22/LS21, to je Roadrunner v Laboratoriju Los Alamos, z 129.600 jedri AMD Opteron in IBM QS22, ki je zmogel 1105 teraflopov in za to porabi 2483 kW. Sledi mu Cray XT5 QC s 150.152 jedri, 1059 teraflopi in porabo kar 6951 kW. Do spremembe pa je prišlo na tretjem mestu, kamor se je zavihtel Jugene, ki so ga za nemški Forschungszentrum...

20 komentarjev

Vodno hlajeni superračunalniki

TG Daily - IBM se zaveda, da v današnjih dneh ne more več gledati le na hitrost in zmogljivost, temveč tudi na porabo svojih superračunalnikov. Več kot 50 % emisij ogljikovega dioksida pride od hlajenja strežniških prostorov, zato so se povezali s švicarskim državnim inštitutom za tehnologijo in razvili novo linijo superračunalnikov, Aquasar. Z njim ciljajo na 85 % zmanjšan izpust ogljikovega dioksida, s čimer bi letno izpust zmanjšali za do 30 ton.

Superračunalnik bosta sestavljala dva vodno hlajena BladeCenter strežnika, z odpadno toploto pa bodo ogrevali stavbe inštituta, kjer bo nameščen prvi sistem. Sam superračunalnik ima zaprt vodni tokokrog z 10 litri prostornine in pretokom pol litra na sekundo, segreta voda pa se bo ohlajevala v toplotnem izmenjevalniku, od koder se bo prenesla na inštitutovo ogrevalno napeljavo in obenem pod črto zmanjšala energetsko porabo za do 40 %.

24 komentarjev

V Evropo prihaja prvi petaflopsni supperračunalnik

Heise - Evropa bo dobila svoj prvi superračunalnik, kateremu se bo zmogljivost merila v petaflopsih. Gre za IBM-ov BlueGene/P, ki ga je kupil nemški raziskovalni center Jülich v Stuttgartu za neznano vsoto, nekaj pa bosta zraven primaknila tudi nemško zvezno ministrstvo za izobraževanje in raziskave (Bundesministerium für Bildung und Forschung) ter deželno ministrstvo za inovacije v Severnem Porenju-Vestfaliji. Zanimivo je, da bo to prvi vodno hlajeni računalnik iz serije BlueGene/P, s čimer bodo zmanjšali potrebo po uporabi klimatskih naprav. Sistem bo sicer poganjalo 73.728 procesorjev PowerPC s 294.912 jedri (štiri na procesor torej) in 144 TB pomnilnika, za kar bo potrebno zagotoviti 2,2 MW električne energije.

13 komentarjev

IBM z vodno hlajenimi superračunalniki

shema hlajenja

vir: Daily Tech
Daily Tech - Čeprav ne gre za blazno noviteto (vodno hlajeni so bili že superračunalniki Cray), je to vseeno pomembna sprememba v tem delu računalniškega sveta. Problem je namreč v hlajenju strežniških prostorov, saj klimatske naprave prispevajo levji delež k računu za elektriko.

Novi Power 575 superačunalnik, poimenovan tudi Hydro-Cluster, poleg precej manjšega računa za elektriko (na račun klima naprav, saj bo potrebnih kar 80% manj hladilnih zmogljivosti, s tem pa se bo potrebna energija za hlajenje sistema zmanjšala za 40%) prinaša tudi višje zmogljivosti. En rack s 14 2U pladnji namreč vsebuje kar 448 Power6 pri 4,7 GHz tiktakajočih procesorjev, 32 na pladenj, družbo pa jim dela 3,5 terabajtov pomnilnika (seveda na enem pladnju). S 600 Gflopsi na pladenj pa je nov superračunalnik,...

12 komentarjev

Nov najhitrejši superračunalnik v Sloveniji

Monitor - Turboinštitut, slovenski inštitut za hidroenergijo bo postal lastnik novega superračunalnika, ki se bo s svojimi zmogljivostmi uvrščal med 250 najhitrejših superračunalnikov na svetu in se zavihtel na prvo mesto v Sloveniji in jugovzhodni Evropi. Nakup novega superračunalnika, ki ga je Turboinštitut opravil pri IBM Slovenija, tako predstavlja velikanski napredek za inštitut saj med njihove primarne dejavnosti sodijo najrazličnejše simulacije toka (pri vodnih, parnih in vetrnih turbinah, črpalkah, obtekanju ladij in letal, podzemnih voda, ožilja, itd.), ki za svoje kakovostne in hitre rezultate potrebujejo superračunalnik.

Adria, kot bo superračunalnik poimenovan, bo imel 2048 jeder (256 strežnikov z dvema štirijedrnima procesorjema) in se bo v končni konfiguraciji ponašal s 4,1 TB delovnega pomnilnika - že za shranjevanje izračunov bo potreboval dodaten strežnik kapacitete 10 TB - bo za 50-krat povečal računske zmogljivosti Turboinštituta in tako zmanjšal čas potreben za...

185 komentarjev

Morda konec klasičnih baterij?

mobisux - Vir električne energije zna biti precej pomembna dobrina. To so letos ugotovili čez Lužo, in to redno ugotavljamo, ko nam sredi pogovora z boljšo polovico ali med gledanjem filma na prenosniku zmanjka "elektrike". Toda, mogoče se lahko ta scenarij popravi.

Tako na Mobisuxu poročajo, da se je podjetje STMicroelectronics resno lotilo projekta gorivnih celic za mikronaprave, predvsem mobilne telefone in posledično prenosnike. Princip delovanja je preprost: tekoče gorivo katalitsko oksidiramo, nastejo voda, nekaj ogljikovega dioksida in precej toplote, ki na koncu vzpostavi potencialno razliko med elektrodama.

Prednost tega principa je predvsem v trajanju, saj lahko te baterije držijo precej dlje kot sedanje, četudi so litij-ionske, poleg tega pa so precej prijazne. Kakšna je vizija projekta, poglejte tukaj.

Hvala Todyu za namig.

Samo še na bencinsko skočim napolnit prenosnik...

19 komentarjev

Da ne pozabim...

Jaz - Danes smo končno zamenjali pomnilnik v našem strežniku. Po novem ga je celih 512 MB. Vsi se radujemo, držimo za roke in molimo "onemu tam zgoraj", da bo strežnik še naprej stabilen. Zahvalil bi se pa jetiju, niggerbobu, DRSergioDJ-ju ter DoBri-ju, saj so dotični osebki dobrosrčno prispevali za nakup 256 MB pomnilnika. Vsakemu brhko mladenko ter liter rujnega.

Aha, še to: Po vzpostavitvi delovanja naše strani se je nek Gnoj™ spravil nad naš ubogi forum. V celi uri je dodal okoli 600 novih tem po vseh oddelkih foruma. Uboga žival se pač ni zavedala, da se posledice lahko odpravi trenutno. Na žalost smo dva Gnoja™ imeli samo nekaj sekund (do popolne dekompostacije dotičnega osebka, ki je vključevala pospravljanje za njim z buldožerjem (beri: brisanje vsega kakorkoli povezanega z njim)). Verjetno se tudi ni zavedala, da se po pravilih, ki veljajo v Sloveniji tako dejanje lahko razglasi za "napad na integriteto strežnika" in se ga kot takega neformalno tudi preganja. Torej... osebek......

23 komentarjev