»

Nova Nvidiina pošast Tesla K80

Slo-Tech - Nvidia je predstavila grafično kartico Tesla K80, ki je njihov najhitrejši izdelek doslej. Kot lahko razberemo iz oznake GK210-Duo, gre v resnici na istem vezju za dva čipa GK210. S tem je približno dvakrat hitrejša od predhodnika Tesla K40, ki ima podoben čip GK110, a relativno varčnejša.

Tesla K80 ima skupaj 4992 jeder, 416 teksturnih enot (TMU) in 96 ROP. za paralelno računaje CUDA, s čimer je približno 10-krat hitrejša od najboljših centralnih procesorjev ta hip. Kartica ima 24 GB pomnilnika s prepustnostjo 480 GB/s prek dvokanalnega 384-bitnega vmesnika, kar je največja količina pomnilnika med karticami doslej. Tesla K80 zmore 2,9 teraflop/s v dvojni natančnosti in...

25 komentarjev

Najhitrejši superračunalnik po novem na Japonskem

CNet - Na novi lestvici 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu so Japonci s prvega mesta po zgolj šestih mesecih izrinili kitajski ponos Tianhe-1. Na prvo mesto se je zavihtel superračunalnik z imenom K v Inštitutu za računalniško znanost RIKEN (AICS) v mestu Kobe, ki ga gradi 68.544 osemjedrnih procesorjev SPARC64 VIIIfx. Z več kot pol milijona jedri jih ima skoraj dvakrat več od drugouvrščenega.

Trenutno doseže 8,16 petaflopsa (8.160 slovenskih bilijonov operacij s plavajočo vejico v sekundi), medtem ko je Tianhe-1 na drugem mestu zmožen 2,57 petaflopsa. Ob tem povejmo, da japonski K sploh še ni dokončan, saj bo imel do novembra 2012, ko bo zgrajen, več kot 80.000 osemjedrnih procesorjev. Zanimivo je tudi, da ne uporablja grafičnih procesorjev (GPU), ki so vedno pogostejši sestavni deli superračunalnikov.

Še malo statistike. Prvikrat se je zgodilo, da ima cela...

41 komentarjev

Iran naj bi zgradil dva nova superračunalnika

ComputerWorld - Mednarodna lestvica 500 najhitrejših superračunalnikov bo v prihodnosti deležna kar nekaj sprememb. Povsem na vrhu bo nov vodilni, saj IBM gradi najmočnejši superračunalnik Mira, nekoliko niže pa se kani zavihteti Iran. Predsednik Mahmud Ahmadinedžad je namreč napovedal, da je država postavila dva nova superračunalnika. Napoved je zanimiva predvsem zato, ker za Iran velja ameriški embargo, tako da so verjetno morali nekatere komponente kupiti na črnem trgu.

Ali je iranska napoved resnična ali gre zgolj za šopirjenje, je težko reči. Na spletnih strani so sicer objavili slike, ki naj bi prikazovale enega izmed superračunalnikov na teheranski Tehniški univerzi Amirkabir.

Iran trdi, da njihov sistem zmore 89 teraflopov na...

12 komentarjev

Novembrska lestvica superračunalnikov

ZDA imajo na najnovejši lestvici 275 superračunalnikov, Kitajska 42, Japonska in Nemčija po 26.

Slo-Tech - Včeraj je bila na internetu objavljena nova lestvica najhitrejših superračunalnikov na svetu, kjer je po pričakovanjih prvo mesto prevzela Kitajska. Na prvem mestu je že predstavljeni kitajski superračunalnik Tianhe-1A, ki je nastanjen v Nacionalnem centru za superračunalnike v Tiandžinu in zmore 2,6 bilijard operacij s plavajočo vejico na sekundo (petaflops). Sledi mu doslej vodilni Jaguar iz Oak Ridge National Laboratoryja v ZDA, ki zmore 1,8 petaflopsa. V prvi deseterici najdemo razen ameriških superračunalnikov dva kitajska (1. in 3.) in po enega iz Japonske (4.), Francije (6.) in Nemčije (9.). Najboljši slovenski rezultat ima...

6 komentarjev

Nova lestvica superračunalnikov, Slovenci 201.

Razporeditev superračunalnikov po državah

BBC - Ponovno imamo pred seboj osveženo lestvico petsto najhitrejših superračunalnikov na svetu, ki so jo predstavili v Hamburgu na konferenci ISC (International Supercomputing Conference). Večjih pretresov ni bilo, saj na 35. lestvici še vedno prepričljivo vodijo ZDA, se pa povzpenja Kitajska.

Na prvem mestu vztraja Jaguar, ki ga imajo v ameriškem Oak Ridge National Laboratory in zmore 1759 teraflopov na sekundo. Sestavljajo ga AMD-jevi šestjedrni Opteroni, ki jih poganja Linux. Na drugem mestu imamo novinca z imenom Nebulae, ki deluje v Nacionalnem centru superračunalnikov v kitajskem mestu Šendžen. S 120.640 jedri zmore 1271 teraflopov na sekundo. Na tretje mesto je padel ameriški Roadrunner s 1042 teraflopi na sekundo.

Prvikrat se je zgodilo, da imajo Kitajci dva računalnika...

36 komentarjev

AMD na vrhu lestvice Top500

Top 500 - Dvakrat letno, junija in novembra, dobimo osveženo lestvico najhitrejših 500 superračunalnikov. Druga osvežitev leta, ki je pravkar prišla na splet, se od poletne, vsaj glede prvih 5 mest, popolnoma razlikuje. Na prvih dveh mestih sta se zamenjala superračunalnika Jaguar in Roadrunner, na tretje mesto pa se je zavihtela nekoliko počasnejša različica Jaguarja, Kraken iz Univerze v Tennesseeju (oba uporabljata sisteme Cray XT5-HE). Nemški Jugene, osnovan na IBMovem Blue Gene/P sistemu, je zaradi Krakena izgubil eno mesto, medtem ko sta superračunalnika Pleiades in Blue Gene/L izgubila kar dve mesti (zdaj sta 6. in 7.), saj ju je prehitel še kitajski Tianhe-1, ki zaključuje peterico najhitrejših.



Zanimivo je, da ima pri kar štirih od...

38 komentarjev

Eksaflopi do leta 2018?

ComputerWorld - Te dni v Portlandu v Oregonu v ZDA poteka 22. konferenca na temo superračunalnikov, kjer se pametni ljudje srečajo in razmišljajo, kako sestaviti še hitrejše in zmogljivejše stroje. Namreč, trenutni rekorder je Cray XT5 z 224.256 jedri, ki domuje v Oak Ridge National Laboratory in zmore 2,3 petaflopa operacij na sekundo. Smeli načrti 11.000 tam zbranih mož pa so gradnja superračunalnika, ki bo vsaj tisočkrat zmogljivejši. Te supermašine v razredu eksa, naj bi omogočile iskanje odgovorov na nekatera vprašanja znanosti, za katera trenutno enostavno nimamo dovolj surove moči - med drugim študij podnebja, obnašanje fuzijskih reaktorjev pri milijonih stopinj Celzija in podobno.

Mejo teraflopa smo dosegli leta 1997, nato pa smo potrebovali 11 let za dosego petaflopa, kar je dosti bolje od Moorovega zakona. Kdaj bomo torej zmogli eksaflop? Bojda okrog leta 2018, če bo Moorov zakon obveljal. Trenutno najmočnejši superračunalnik porabi 7 MW, tisočkrat hitrejši pa bi lahko požrl do 2 GW,...

9 komentarjev

Japonci izračunali poltretji bilijon decimalk števila pi

Število znanih decimalk števila pi

vir: Berkeley.edu
Slashdot - Kakor da Japonci ne bi imeli koristnejšega dela za svoj T2k Open Supercomputer, ki na junijskem poročilu najhitrejših superračunalnikov na svetu z nekaj manj kot 100 teraflopi zaseda 47. mesto, so šli računat nove decimalke števila pi. V 73 urah in 36 minutah so naračunali 2,5 bilijona decimalk števila pi, kar je dvakrat več od doslej veljavnega rekorda iz leta 2002, ko so prav tako na Japonskem poiskali 1,2 bilijona decimalk. Kljub zanimivosti projekta pa števila pi ni smiselno poznati na več kot 50 decimalnih mest za realno življenje.

32 komentarjev

IBM na vrhu lestvice Green500

CNet - Lestvica najhitrejših 500 superračunalnikov, TOP500, je dobro znana, podobno pa je znano tudi dejstvo, da IBM na njej kraljuje že nekaj let, pravzaprav že od novembrske izdaje iz leta 2004, ko je vrh zavzel prvi Blue Gene/L sistem. A z vedno večjim poudarkom na porabi in varčnosti sistemov zelenemu gibanju ne morejo uiti niti superračunalniki, kjer je prav tako izredno močan IBM. Na lestvici Green500, ki računalnike s seznama TOP500 razvrsti glede na zmogljivost na Watt, je izmed prvih 20 sistemov kar 18 IBMovih. Na prvem mestu je superračunalnik, sestavljen iz BladeCentrov in nastanjen na Interdisciplinarnem Centru za Matematiko in Računsko Modeliranje Univerze v Varšavi. Le ta je s 536 Mflops/W kar 20 % bolj učinkovit od trenutno najhitrejšega sistema, IBMovega RoadRunnerja iz laboratorija v Los Alamosu, ki je s 444 Mflops/W kar četrti na lestvici.

Pri IBMu pravijo, da se zavedajo, da je iz dneva v dan bolj pomembna energetska učinkovitost zmogljivih računalnikov ter da surova...

8 komentarjev

Najhitrejših 500 superračunalnikov

Juropa

vir: Heise
The Register - Pol leta je naokoli, odkar smo zadnjikrat naredili pregled najhitrejših superračunalnikov na našem planetu, tako da je čas za novega. Včeraj se je v Hamburgu začela konferenca ISC (International Supercomputing Conference), kjer so med drugim predstavili tudi 33. verzijo seznama prvih 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu.

Na prvem mestu ni prišlo do spremembe, saj še vedno vodi IBM-ov BladeCenter QS22/LS21, to je Roadrunner v Laboratoriju Los Alamos, z 129.600 jedri AMD Opteron in IBM QS22, ki je zmogel 1105 teraflopov in za to porabi 2483 kW. Sledi mu Cray XT5 QC s 150.152 jedri, 1059 teraflopi in porabo kar 6951 kW. Do spremembe pa je prišlo na tretjem mestu, kamor se je zavihtel Jugene, ki so ga za nemški Forschungszentrum...

20 komentarjev

Vodno hlajeni superračunalniki

TG Daily - IBM se zaveda, da v današnjih dneh ne more več gledati le na hitrost in zmogljivost, temveč tudi na porabo svojih superračunalnikov. Več kot 50 % emisij ogljikovega dioksida pride od hlajenja strežniških prostorov, zato so se povezali s švicarskim državnim inštitutom za tehnologijo in razvili novo linijo superračunalnikov, Aquasar. Z njim ciljajo na 85 % zmanjšan izpust ogljikovega dioksida, s čimer bi letno izpust zmanjšali za do 30 ton.

Superračunalnik bosta sestavljala dva vodno hlajena BladeCenter strežnika, z odpadno toploto pa bodo ogrevali stavbe inštituta, kjer bo nameščen prvi sistem. Sam superračunalnik ima zaprt vodni tokokrog z 10 litri prostornine in pretokom pol litra na sekundo, segreta voda pa se bo ohlajevala v toplotnem izmenjevalniku, od koder se bo prenesla na inštitutovo ogrevalno napeljavo in obenem pod črto zmanjšala energetsko porabo za do 40 %.

24 komentarjev

Prvih 500 superračunalnikov

TG Daily - Mednarodna lestvica prvih 500 najzmogljivejših superračunalnikov za november 2008, ki je bila v celoti objavljena danes, kaže, da trenutno le dva presegata magično mejo enega petaflopsa. Junija je bil tak sicer le eden. Tokrat že drugič zapored lestvica kaže tudi porabo energije, tako da lahko ocenimo, kateri superračunalnik je najvarčnejši.

Prvo mesto zaseda IBM-ov BladeCenter QS22/LS21, to je Roadrunner v Laboratoriju Los Alamos, z 129.600 jedri AMD Opteron in IBM QS22, ki je zmogel 1105 teraflopov in za to porabi 2483 kW. Sledi mu Cray XT5 QC s 150.152 jedri, 1059 teraflopi in porabo kar 6951 kW.

Zanimiva je tudi statistika, saj je med sistemi na seznamu tri četrtine Intelovih, preostali pa so enakomerno porazdeljeni med IBM in AMD. Povezave med podenotami so prek gigabitnega etherneta v 56 odstotkih , 28 odstotkov pa jih uporablja Infiniband, od tega vseh prvih 50 sistemov. Geografsko so na prvem mestu ZDA (58,2 %), sledita Evropa (30,2 %) in Azija (9,4 %). Najzmogljivejši...

29 komentarjev

Dva nova AMD-jeva superračunalnika

The inquirer - AMD je izbojeval še eno pomembno bitko na področju superračunalnikov, saj so se pri Los Alamos National Labs odločili prav zanje in ne za Intel, ko so izbirali ponudnika za izgradnjo dveh superračunalnikov. Zverini, ki se bosta imenovali Lightning in Orange, bosta sestavljeni iz več kot 3.300 64-bitnih Opteron 244 procesorjev, ki jih bo krmilila Linux distirbucija. Računska moč enega takšnega računalnika bo nepredstavljivih 11,2 teraflopsov, Američani pa nameravajo enega porabiti za jedrske raziskave, drugega pa za raziskave na področju znanosti in medicine. Klik!

9 komentarjev

Cray orje ledino

BBC - Cray superračunalniki so res občudovanja vredni "stvori", ki jih uporabljajo za razne kompleksne izračune v fiziki, pri izračunavanju vremenske napovedi in podobnih stvareh. Da so Crayi res izjemni superračunalniki, pričajo tudi razna priznanja; pred kratkim so bralci revije Scientific Computing & Instrumentation računalniku Cray SV1, ki je eden izmed najbolj zmogljivih superračunalnikov na svetu sploh, podelili naziv "Najboljši superračunalnik leta 2001". Kako je prišlo do te odločitve, si lahko preberete tukaj, poleg tega pa boste na isti strani našli tudi nekaj o nastanku prvega Cray računalnika. No, da pa ne boste mislili, da so Crayi kakšne majhne gajbice, vem za predstavo prilagajam sliko "Superračunalnika leta 2001".

4 komentarji