»

Robot Qbo na voljo za prednaročilo

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je podjetje Thecorpora najavilo da je njihov dolgo (kar šest let) pričakovani robot Qbo končno na voljo za prednaročilo. Qbo je odprtokodna robotska platforma, ki vključuje tako odprtokodno strojno opremo kot odprtokodno programsko opremo. Za razliko od nekaterih bolj znanih robotskih platform (kot je naprimer Aldebaranov Nao ), Qbo cilja predvsem na domače uporabnike in manjše "hobi" razvijalce ter tudi šole in univerze.

Qbo je v prednaročilu na voljo v treh različnih okusih - Qbo basic kit, ki je namenjen entuziastom, ki si želijo svojega robota sestaviti sami....

10 komentarjev

Sony Ericsson opušča Symbian

Vivaz - očitno zadnji izmed SE-jevih Symbianov

vir: Wikipedia
Ars Technica - Ravno v času, ko Nokia, glavni uporabnik, zagovornik in financer razvoja Symbiana le-tega odpira in ga vedno bolj aktivno ponuja drugim podjetjem, le-ta očitno od Symbiana bežijo. Izgubili so namreč drugega največjega partnerja na GSM trgih, Sony Ericsson, kjer je švedski del japonsko-švedske naveze leta 2000 izdal prav prvi mobilni telefon, na katerem je tekel Symbian - Ericsson R380. Pri Sony Ericsson se bodo namesto Symbiana posvetili razvoju mobilnih telefonov z Androidom, ki ga že uporablja njihova serija mobilnikov Xperia X10 (sicer še vedno v različici 1.6, medtem ko 2.1 prihaja šele v oktobru). Proti koncu letošnjega leta naj bi pričakali še prvi mobilnik z Androidom, namenjen...

28 komentarjev

Obiskovalci Google I/O dobili odklenjen HTC Magic, predstavljene novosti Android 2.0

It's free!

Slo-Tech - Vsi obiskovalci Googlove razvijalske konference I/O, ki je v San Franciscu potekala včeraj in predvčerajšnjim, so zastonj dobili mobilni telefon HTC Magic (na katerem seveda teče Android), v paketu pa je prišla še SIM kartica ameriškega T-Mobilea z brezplačno enomesečno uporabnino 3G glasovnih in podatkovnih storitev. Zanimivo je, da Google telefonu pravi Ion, čeprav je naprava zagotovo črn HTC Magic. Na konferenci pa so predstavili še prve novosti Donuta, prihajajoče posodobitve Androida, 2.0. Sam grafični vmesnik v primerjavi z verzijo 1.5 še ni spremenjen, saj to pride na vrsto kasneje v razvoju. Prva izmed novosti je Android Search, ki poleg iskanja po internetu omogoča tudi lokalno iskanje po kontaktih, skladbah,...

10 komentarjev

Morda obstaja možnost za Sony Ericsson PlayStation mobilnik

X-Bit Labs - Sony Ericsson je zadnje čase vse prej kot na zeleni veji. Težave imajo z zaslužkom, v prodajalnah pa nimajo nobenega pametnega telefona. Letos sicer načrtujejo izid dveh takšnih telefonov, tretji pa prihaja naslednje leto, vsak izmed treh pa bo uporabljal svoj operacijski sistem - Symbian, Windows Mobile in Android. Rešitev za slabe prodajne številke bi bil lahko igračarski mobilnik, ki bi se ponašal z logotipom PlayStation, podobno kot znamki Walkman na glasbenih in Cybershot na fotografskih Sony Ericsson mobilnikih. Po besedah predsednika Sony Ericssona za to obstaja možnost, čeprav je Sony nekaj časa nazaj povedal, da bi mobilnik iz družine PlayStation izdelali sami, če bi to sploh želeli. Vseeno so pri Sony Ericsson samozavestni, da so njihovi aparati dovolj dobri, da bi lahko nosili znamko PlayStation, a le, ko bo strojna oprema dovolj zmogljiva. Trenutno naj bi bil prav to trn v peti razvijalcev, saj klasične mobilne platfrome ne omogočajo dovoljšnih zmogljivosti za osupljive...

4 komentarji

Androidov tržni delež bo eksplodiral

Slo-Tech - Glede na napovedi analitičnih specialistov Strategy Analytics naj bi se tržni delež Android naprav še letos močno povečal, saj napovedujejo kar 900 % rast. Androidov največji konkurent, Apple s svojim iPhone-om, naj bi tekom leta pridobil le 79 %, zaradi česar lahko pričakujemo dobršno mero inovacij v prihodnjih inkarnacijah operacijskega sistema iPhone-a.

Direktor prej omenjene analitične družbe, Neil Mawston, je razlog za dvig tržnega deleža Androida utemeljil z nizko ceno licenciranja, zaradi odprtosti pa ni težav s prilagajanjem operacijskega sistema proizvajalčevim oz. operaterjevim željam. Prav zaradi slednjega se je za Android odločil največji kitajski mobilni operater, China Mobile, saj Apple ni upošteval njihovih želja po modifikaciji iPhoneovega operacijskega sistema. Dodatni razlog za tako visoko (in, roko na srce, dokaj realistično) napoved je tudi več modelov naprav, saj je bil do zdaj na voljo le T-Mobileov G1, tekom leta pa naj bi izšlo še vsaj 5 mobilnih telefonov,...

17 komentarjev

Androidi v rokah

engadget - Zadnje čase ne mine dan brez novice o popravku, novem aparatu oz. napovedanm izidu aparata, na katerem teče Android. Tokrat pa bo beseda tekla o dveh rokovanjih s takima aparatoma. Fantje z nemške strani Netbooknews.de so v roke dobili še zapakiran Vodafone-ov HTC Magic, ga odpakirali in na hitro preizkusili. S telefonom pridejo zgolj najnujnejši dodatki, poleg garancijskega listka še podatkovni kabel, slušalke z mikrofonom in polnilec (ter precej nekvalitetna torbica iz umetnega usnja). Vseeno pa je video zanimiv, saj predstavi še sam operacijski sistem, njegovo povezanost z Googlovimi storitvami (Gmail, Calendar, Youtube) in nekatere aplikacije.

V drugem videoposnetku (ki je žal, zaradi kršenja avtorskih pravic, nem) pa si je moč ogledati rokovanje s Samsungovim prvim pokušanjem Androida, pred kratkim najavljenim I7500. Na prvi pogled (ter po zmogljivostih) sta si zelo podobna z G2, a slednji za navigacijo po menijih uporablja kroglico, Samsung pa 4 smerne gumbe. Zaradi nemosti...

8 komentarjev

Kolaček za srečneže že na voljo

Razvijalski G1

vir: engadget
engadget - Poročali smo že, da bo kolaček na voljo 5. maja, medtem ko je za srečneže, ki so si kupili razvijalsko različico G1 (brez naročnine, 400 $) le-ta na voljo že sedaj. Android 1.5 si lahko lastniki prej omenjenih mobilnikov prenesejo s HTCjeve strani, le vprašanje časa pa je, kdaj bo taisti popravek na voljo za odklenjene, običajne, G1.

Medtem pa je za rajo najnovejša, 1.5 verzija, že na voljo, če živite v španiji in kupujete nov mobilnik. Španska podružnica Vodafone-a je namreč včeraj na hitro izdala HTC Magic oz. G2, mobilnik, ki ga v Nemčiji pričakujejo šele 5. maja. Vsi špansko govoreči boste znali razbrati več informacij, za ostale pa lahko omenimo, da...

6 komentarjev

T-Mobile z milijonom prodanih G1 v ZDA

bit-tech.net - Milijon prodanih aparatov v pol leta je lep dosežek za popolnoma novo platformo, sploh pa za prototipni izdelek, namenjen prvemu okušanju in raziskovanju Androida. Z milijonom aparatov to pomeni kar dve tretjini vseh aktivnih naprav 3. generacije na T-mobileovih omrežjih v ZDA in 6 % delež trga za Android. 11 % delež, ki ga zaseda Windows Mobile, je še relativno daleč, a z razvojem Androida verjetno zlahka dosegljiv, sploh s prihajajočo poplavo Android mobilnikov (in nekaj prenosnikov).

Obenem nemški del T-Mobile-a sporoča, da bo kolaček, verzija 1.5 Androida, na voljo že maja, na mobilnik G1 pa se bo namestila popolnoma avtomatsko, brez da bi to opazil uporabnik. O popravkih, dodatkih in spremembah pa smo že poročali.

5 komentarjev

Prihaja HTC Magic, Sony Ericsson brez Androida

engadget - T-Mobile-ov G1, prvi mobilnik, na katerem teče Android, bo končno dobil množic vrednega naslednika. HTC Magic (oz. T-Mobile G2), na katerem bo tekel kolaček, je na voljo za prednaročilo pri Vodafone-u v Združenem Kraljestvu. Za 30 funtov mesečne naročnine bo aparat popolnoma zastonj, fizično pa bo na voljo 5. maja.

Obenem so pri Sony Ericssonu najavili, da ne razmišljajo o aparatu, na katerem bi tekel Googlov Android. Čeprav pravijo, da je to zelo pomemben operacijski sistem in da je izdelava telefona, na katerem bo tekel, skorajda nujna, zaenkrat še nimajo načrtov za izdelavo. Verjetno je to posledica zelo slabih poslovnih rezultatov (sredi prejšnega leta so povedali, da skorajda niso imeli dobička v prvi polovici leta 2008), saj so tak telefon že napovedali za letošnje leto.

16 komentarjev

Prihaja Android 1.5

bit-tech.net - Za vse uporabnike, ki preizkusijo prve beta verzije programske opreme, in navdušence nad platformo Android, je novica, da je Google izdal predogledni razvijalski kit za prihajajoči sistem, verjetno razveseljiva. Nova verzija sistema Android bo s seboj prinesla mnogo izboljšav, od skorajda nujnih, do kozmetičnih. Od slednjih sta primera obračanje aplikacij iz portretnega v ležeč način in obratno z uporabo vgrajenega senzorja pospeškov, podobno kot na iPhone in Symbian napravah, premikanje oz. upravljanje z okni pa bo po novem animirano. Slednje bo sicer v tovarniških nastavitvah izključeno, saj bi na kolena lahko spravilo počasnejše naprave. Pospešili so delovanje samega sistema, kamera oz. fotoaparat se zažene in slika hitreje, GPS uporablja informacije o lokaciji iz baznih postaj in tako dobi realno pozicijo hitreje (A-GPS), hitrejše in bolj gladko pa je tudi premikanje po straneh v internetnem brskalniku.

Obenem pa je Google poslušal uporabnike in izpolnil njihove želje. Po...

16 komentarjev

Acer za netbooke ne bo uporabil Androida

bit-tech.net - Nekaj dni nazaj je iz Acerja prišla novica, da preizkušajo in ocenjujejo Android, na Linuxu temelječ operacijski sistem za mobilne telefone, za uporabo na netbookih. Podobno razmišlja tudi HP, Android pa se je že izkazal za delujočega na EeePCju.

A vsem aktivnostim in zelo optimističnim napovedim na tem področju navkljub je sveža novica, da je Acer zavrnil možnost uporabe Androida. Po njihovih besedah naj bi netbooki omogočali (po)polno uporabo interneta, Androida pa enostavno ni mogoče predelati do uporabnosti v doglednem času, da bi te cilje izpolnjeval. Ker je veliko bolj primeren za komunikacije kot računalništvo, pri Acerju tam tudi ostaja, saj še vedno razvijajo pametni mobilnik, na katerem bo tekel prav Android.

Ima Linux, z očitno velikim odstotkom Oken na netbookih, sploh še kakršnokoli možnost na tem trgu?

144 komentarjev

HP razmišlja o Android netbooku

X-Bit Labs - HP je pred nekaj dnevi povedal, da ocenjujejo Android kot potencialno platformo za netbooke. Pravijo, da hočejo kot največji proizvajalec osebnih računalnikov razumeti in poznati vse možnosti za operacijske sisteme na njihovih napravah in tako ali odgovoriti konkurenci, ki bi rešitev uporabila prva oz. sami kot prvi lansirati novost.

Vsekakor bi bil prenosnik z izključno Googlovo programsko opremo velik prelom za giganta, saj bi s tem postal močan rival Microsofftu ne le na področju internetnega iskanja, temveč tudi pri ponudbi programske opreme. Google Android bi s pomočjo internetnih aplikacij za pisarniško rabo lahko nadomestil Microsoftov Windows in njegov Office (oz. Linux in npr. OpenOffice), vseeno pa je pomembno vedeti, da je to le raziskava potencialnega trga in uradno še ni znano, če bo do te povezave sploh prišlo. Vseeno pa HP ne razmišlja le o Androidu na netbookih, temveč tudi o bolj klasični uporabi na mobilnih telefonih/dlančnikih.

Android gor, Android dol, vseeno...

1 komentar

Sony Ericsson se je predal Windows Mobile

engadget - Od 11. do 14. Februarja bo v Barceloni The Mobile World Congress 2008. Nekateri proizvajalci pa so pohiteli s svojimi prvimi predstavitvami in med drugimi je Sony Ericsson najavil prihod mobilnika, ki bo po obliki podoben Nokiinemu Navigatorju, toda precej manjših dimenzij. Poimenovali so ga XPERIA X1.

Nekaj karakteristik: velikost: 110 x 53 x 16.7 mm, masa 145 g; omrežja: GSM/GPRS/EDGE in pa UMTS/HSDPA/HSUPA; zaslon: 800 x 480 pikslov; povezljivost: Bluetooth, USB, WLAN, aGPS in fotoaparat s 3,2 mega pikslov. Mobilnik bo uporabljal Windows Mobile operacijski sistem in vse, kar sodi zraven (pisarniški paket, brskalnik in večpredstavni predvajalnik).

Sony Ericsson bo prav tako ohranil svojo 'P' serijo, ki uporablja UIQ...

27 komentarjev

Cherryjeva tipkovnica za Linux

Slo-Tech - Cherry je uveljavljen izdelovalec tipkovnic, ki tako kot konkurenti celo tipkovnice iz nižjega cenovnega razreda opremlja z dodatnimi gumbi, ki služijo predvsem upravljanju večpredstavnih možnosti, npr. regulaciji jakosti zvoka. Kmalu bodo na evropskem trgu predstavili svoj nov izdelek, ki je namenjen operacijskemu sistemu Linux. Tipkovnica bo prepoznavna po pingvinu Tuxu, logotipu Linuxa, in bo imela 29 dodatnih tipk. V Združenem Kraljestvu bo na voljo za slabih 30 funtov, kupec pa bo dobil zraven tudi najnovejši SuSE Linux 9.1. Klik!

28 komentarjev

Satelitski internet v VB

The Register - Torej, Britanska ISPja sta se odločila svojim strankam ponuditi enosmerno satelitsko povezavo z internetom za razumno ceno, ki se bo gibala od 20 do 30 funtov mesečno za neomejen dostop. Hitrosti dolvleke™ preko Eutelsat's Opensky sistema bodo segale do 1,5 megabita, medtem ko se bo za gorpoteg™ še vedno uporabljala klasična telefonska linija. Cena opreme in namestitve naj bi znašala okrog 200 funtov.

Konkurenčno podjetje Isonetric Broadband pripravlja prav tako enosmerni satelitski paket s hitrostjo 30 funtov ter 1 megabitno hitrostjo dolvleke™. Tudi tu še vedno potrebujete klasično telefonsko linijo ter kurite impulze za upload. Začetni stroški naj bi pri tem podjetju znašali okrog 300 funtov.

Pa naj še kdo kaj reče čez Telekom, ki vam za 10 prešernov (30 funtov) nudi dolvleko z 2 mbps ter gorpoteg s četrtino megabita.

7 komentarjev

Ime mi je Sergej. Sem kiberločenec.

CNN - Treba bo, ako jemljemo tale članek z resnostjo, narediti več za obstoj zakona. V Združenem Kraljestvu so izprašali kar 90.000 parov, od katerih je kar desetina priznala, da jim internet počasi (a zagotovo) razdira zakon ter idilo v le-tem. Nezadovoljni možje ter nezadovoljne žene internet-obsedenk in obsedencev pravijo, da se zakonci vse preveč posvečajo navideznemu pogovoru po vsemreži ter da dajejo premalo povdarka življenju v mesu in kosteh. Izgleda, da bomo kmalu uvedli nov izraz. Žena me je zapustila zaradi Slo-Techa. Sem kiberločenec :D.

2 komentarja

Religija: slo-techer

The Register - Zanimivo - v popisu ljudstva se je v Združenem Kraljestvu na 896. mesto, tik na repu lestvice, prikradla religija 'Jedi Knights'.

Ne - to ne pomeni, da je religija dobila svoje priznanje, le, da je očitno nemalo ljudi na vprašanje o religiji odgovorilo z omenjenim odgovorom. Naj se nas, slo-techerjev, pristojni vladni urad le pazi ko bo opravljalo svojo raziskavo (kot mi je znano, je dolžnost popisovalca zabeležiti dejansko to religijo, pod katero si se predstavil - sicer naj bi bile kršene naše pravice ). vir: The Register

6 komentarjev