»

Google nadaljuje z razvojem tehnologije Soli

vir: Google
Google - Pri Googlu so malo odškrnili vrata laboratorija za razvoj naprednih tehnologij in pojasnili, v katero smer razvijajo svoj "mini radar" Soli, s katerim nameravajo zaznavati ne le ročne geste, temveč gibanje celotnega telesa oseb v bližini naprav.

Ena bolj skrivnostnih Googlovih izpostav je laboratorij ATAP, kar je kratica za Advanced Technology and Projects. Tam so med drugim razvili mini radarček Soli, katerega namen je bil sprva prostoročen nadzor naprav s kretnjami, na primer pri telefonu Pixel 4. Toda pri njem se ideja še ni najbolje obnesla in novejši Googlovi telefoni senzorja nimajo več vgrajenega. Tri leta pozneje so inženirji pripravljeni spregovoriti o naslednji generaciji radarčka, ki mu bodo precej razširili namembnost: ne bo več zaznaval zgolj rok, temveč gibanje celotnega telesa, z obračanjem glave vred. Zamisel se vklaplja v Googlovo idejo razvoja novega "jezika" za interakcijo s stroji, s katerim želijo napraviti nadzor sodobne elektronike bolj organski.



V praksi...

14 komentarjev

Bo palček Xerox uspešno prevzel velikana HP inc.?

The New York Times - Iz HP so potrdili, da so pred dnevi prejeli prevzemno ponudbo Xerox Holdings Corporation in da so s tem povezana pogajanja v teku. Neuradno se govori o prevzemni ceni v višini 27 milijard ameriških dolarjev. 77 % tega zneska naj bi Xerox poravnal gotovini, preostali del pa v lastnih delnicah. Na ta način bi se združila dva nekdanja tiskalniška giganta, potem, ko se je povpraševanje po tiskanju in pripadajoči opremi v zadnjih letih močno zmanjšalo. Analitiki ocenjujejo, da bi združitev obeh družb prinesla za 1,5 milijarde USD prihrankov letno.

Kar je pri vsem skupaj čudno, je to, da je Xerox, podjetje z 8 milijardami USD tržne vrednosti, naskočilo HP, ocenjen na 29 milijard, torej več kot trikrat toliko.

HP Inc. je sicer nastal leta 2015, ko se je tedanji Hewlett-Packard razdelil na dva dela: HP Inc. je dobil diviziji tiskalnikov in PC računalnikov, medtem ko se HP Enterprise ukvarja s prodajo strežniške opreme in programske opreme za velika podjetja.

49 komentarjev

IBM praznuje 100 let

Slo-Tech - Običajno omenjamo številke 10, 20 ali tam nekje do 50, ko pišemo o okroglih obletnicah igralcev na trgu računalnikov. Toda IBM ni običajno podjetje, zato ni presenetljivo, da praznuje 100. obletnico obstoja. Štiri podjetja - Tabulating Machine Company, International Time Recording Company, Computing Scale Corporation in Bundy Manufacturing Company - so se 16. junija 1911 združila v novo podjetje z imenom CTR (Computing Tabulating Recording Company), ki je odtlej pa do danes nepretrgano poslovalo. Vmes so se še leta 1924 preimenovali v International Business Machines in pod tem imenom ali pa akronimom IBM jih poznamo še danes.

Predhodniki IBM-a so poslovali že od 80. letih 19. stoletja, saj so se šele pozneje povezali v CTR (IBM). Ta je...

20 komentarjev

IBM nagrajuje prebežnike s Suna

Information Week - IBM se je odločil izkoristiti trenutne nejasnosti, ki se glede Sunove prihodnosti po Oraclovem prevzemu kopičijo, tako da so podvojili nagrade, ki jih prejmejo dezerterji. Tako bodo odslej podjetja v sklopu programa Power Rewards migration za vsak Sunov strežnik (Sparc, UltraSparc, Sparc 64) ali Fujitsujev sistem, ki teče na čipih Sparc, in ga bodo zamenjali za IBM-ovega, prejeli 8000 dolarjev na procesor. Tako bo na primer podjetje za en sam osemprocesorski strežnik Sparc bogatejše za 64.000 dolarjev. Ta denar seveda lahko porabijo zgolj za IBM-ove programe in storitve. Program se očitno kar izplača, saj je IBM s temi limanicami v prvem letošnjem četrtletju pritegnil 1640 uporabnikov.

6 komentarjev

Oracle bo prevzel Sun

ComputerWorld - Prejšnji mesec so na internetu vzniknile govorice, da kani IBM prevzeti obubožani Sun. IBM je kmalu tudi javno potrdil, da se zanimajo za prevzem in formiral posebno skupino ljudi, ki je natančno preučila Sun in ocenila, da je podjetje preveč potratno za IBM, tako da je kupčija odpadla.

Našel pa se je že novi rešitelj. To bo Oracle, ki bo, kot kaže, za 7,4 milijarde dolarjev gotovine (9,50 dolarja za delnico) prevzel Sun (v resnici bo prevzel stal 5,6 milijarde dolarjev, če upoštevamo Sunovo gotovino), s čimer bodo postali konkurenčnejši IBM-u in Hewlett-Packardu. Spomnimo, da je ponudba IBM-a sprva znašala 9,55 dolarja, kasneje pa so jo znižali na 9,40 dolarja za delnico. Skladno z napovedmi je delnica Suna na borzi danes poskočila za tretjino in se zavihtela do vrednosti 9,15 dolarja.

Glavna razloga, zakaj bi Oracle prevzel Sun, sta po besedah Oraclovega izvršnega direktorja Larryja Ellisona Java in Solaris. Kot pravi, bo Java najpomembnejša programska obogatitev, ki so jo...

16 komentarjev

IBM s partnerji načrtuje 28 nm tranzistorje

bit-tech.net - Prehod na 32 nm bo očitno prvi začel Intel, ki naj bi to naredil že letošnjo jesen z jedrom Westmere. Zato pa IBMova tehnološka aliansa (poleg IBMa so v njej še Samsung, Globalfoundries oz. bivši AMD, itd.) cilja na prehod na 28 nm, še preden bo Intel pomanjšal svoje 32 nm čipe. Standardi nove tehnologije so že postavljeni, zdaj pa je potreben le še razvoj. Pomanjšan proces bo uporabljal že znane, High-K metal tranzistorje, ki obljubljajo, kot vedno, več zmogljivosti in manjšo porabo. V primerjavi s 45 nm procesorjem naj bi 28 nanometraš porabil do 20 % manj energije, a obenem dodal 40 % zmogljivosti. Pomanjšanje seveda pomeni tdui manjše velikosti samih čipov, tako bo ena SRAM celica merila 0,12 mikrona, celica v 32 nm proizvodnem procesu pa meri 0,15 mikrona.

Prvi prodajni primerki naj bi bili na voljo v drugi polovici leta 2010, redna prodaja naj bi stekla v leto kasneje, še letos pa bo proces na voljo proizvajalcem za testiranje. Glavni cilj novega procesa je zaradi majhne...

68 komentarjev

Sun napovedal nove strežnike z Nehalemi

TG Daily - Sun je včeraj kot zadnje večje podjetje predstavil nove strežnike, ki bodo zgrajeni okrog Intelovih procesorjev družine Xeon 5500, poznanih tudi pod kodnim imenom Nehalem. Pripravili so šest modelov. Fire X4270 in Blade X6270 bosta namenjena za virtualizacijo, Fire X4170, Fire X2270 in tudi Fire X4275 bodo namenjeni za zahtevna okolja in spletne aplikacije, medtem ko bo Blade X6275 najmočnejša beštija. Sun pravi, da bo slednji prvi strežnike družine Blade z QDR (quad data rate) InfiBandom, tako da bo na primer polno ohišje Blade 6048 teh strežnikov zmoglo 9 teraflopsov. Vsi bodo opremljeni s procesorji Xeon X5570 (2,93 GHz, 95 W), E5540 (2,53 GHz, 80 W) ali L5520 (2,26 GHz, 60 W). Modeli z dvema podnožjema za procesorje bodo imeli 12 (X2270) oz. 18 rež za DDR3-pomnilnik. Cene se začnejo pri 1488 dolarjih za X2270.

0 komentarjev

IBM ne bo prevzel Suna

The New York Times - Prejšnji mesec so se na spletu pojavile špekulacije, da se IBM zanima za prevzem Suna. Govorilo se je o ceni med 6,5 in 7 milijardami dolarjev, kar bi pomenilo, da bo IBM plačal kar konkretno premijo glede na Sunov tečaj na borzi - trg jo je seveda takoj po objavi vračunal v ceno in ceno delnice skoraj podvojil, kasneje pa so se začela resna pogajanja. S tem nakupom bi dobili pravega mastodonta, ki bi obvladoval 42 odstotkov celega strežniškega trga in skoraj dve tretjini strežnikov na Unixu. Žal ne bo nič.

Včeraj je IBM objavil, da umika ponudbo za prevzem podjetja Sun Microsystems. IBM je imel skupino več kot sto pravnikov, ki je natančno analizirala Sun (due-diligence) in njegove tegobe ter sprva znižala prevzemno ceno z 9,55 dolarja na 9,40 dolarja, s čimer Sunova uprava v nedeljo na sestanku ni bila preveč navdušena. IBM je imel še nekaj drugih pomislekov. Motila ga je denimo prevelika radodarnost do vodilnih. V škripcih je sedaj Sun, ki se že dlje časa otepa rdečih številk...

4 komentarji

IBM bo odpustil 5000 ljudi

Yahoo News - Ukrepi proti finančni krizi so različni, kažeta delovanji IBM-a in Intela. Slednji je pretekli mesec napovedal, da bo v svoje obrate v ZDA investiral sedem milijard dolarjev, od česar si obetajo dolgoročne koristi. IBM pa je včeraj napovedal drugačno taktiko boja. V novem krogu odpuščanj bodo na cesto poslali 5000 zaposlenih v ZDA, s čimer želijo še zmanjšati stroške. Skupaj v ZDA IBM zaposluje 115.000 ljudi, po celotnem svetu pa 400.000. Vesti so posebej nepričakovane, ker je IBM v zadnjem četrtletju leta 2008 zabeležil 12-odstotno rast dobička, ki se je povzpel na 4,4 milijarde dolarjev, na letni ravni pa na 12,3 milijarde. Spletni časniki še poročajo, da bo IBM teh 5000 ljudi moral nadomestiti, le da bo to storil z Indijci, ki so seveda mnogo cenejši od Američanov.

14 komentarjev

IBM utegne prevzeti Sun

The Wall Street Journal - Po spletu in tudi v tiskanih medijih krožijo informacije, da naj bi se IBM pripravljal na prevzem Suna. Časnik The Wall Street Journal se sklicuje na navedbe zanesljivih virov, da naj bi se Sun in IBM odločala, ali je spojitev podjetij smiselna. Pravita, da imata obe marsikaj skupnega, med drugim oboji izdelujejo sisteme za velike odjemalce (podjetja), ki niso odvisni od naveze Intel-Microsoft.

Podrobnosti še niso znane, se pa omenja vsota 6,5 milijarde dolarjev v gotovini (The New York Times omenja celo vsoto 7 milijard), ki naj bi jo IBM plačal. Ker je to dvakrat več od tržne kapitalizacije podjetja v zadnjih dneh, je včeraj delnica Suna na newyorški borzi poskočila za 84 odstotkov. Če bo prevzem uspel, bo to največji tovrstni zalogaj za IBM v zgodovini, s čimer bi se utrdil v boju proti hudemu tekmecu HP-ju. Analitiki ocenjujejo, da bi po združitvi nastali konglomerat obvladoval 65 odstotkov strežniškega trga na Unixu in 42 odstotkov celotnega strežniškega trga.

44 komentarjev

Nizki udarci?

Guru 3D - Kako se spopadajo velike korporacije? Na sodiščih s tožbami, na trgu kot konkurenca in - z nizkimi udarci, kot je tale stran tukaj. Na njej Sun pljuva po IBMu, no, dejansko ne pljuva, ker je to ITCH. Izraz si je verjetno izmislil kar Sun sam, pomeni pa Internet Technology Competitive Humor. Na strani se ukvarja z vsemi tipkarskimi napakami, lapsusi ter naključnimi dogodki v IBMu. Dejansko je stran kar prisrčna, ker ni preveč nastrojena proti velikemu modremu, saj se iz njega samo zafrkava. Kaj bo naredil IBM, še ni znano :D.

1 komentar

IBM vs HP/Compaq

Vnunet - Zadnje raziskave IDC-ja so pokazale, da IBM pridobiva na trgu strežniških sistemov kljub manjšanju trga (16,2 %, največji padec v zadnjih petih letih) ter združevanju podjetij HP/Compaq.

Prihodki iz naslova strežniških sistemov so pri IBM-u iz $3 MRD narasli na $3.2 MRD (+5,3 %), obvladuje pa približno četrtino trga. Klik!

0 komentarjev