»

Dvajset let slovenskega interneta

... in danes

Inštitut Jožef Stefan - Te dni mineva 20 let, od kar je Slovenija dobila svetovni splet, ki je še danes najpriljubljenejši internetni del. Daljnega leta 1993 so namreč na Inštitutu Jožef Štefan v Nacionalnem superračunalniškem centru na računalniku Hewlett-Packard CONVEX C3860 postavili prvi spletni strežnik v Sloveniji. Mark Martinec, oče prve strani, jo je tedaj javno pokazal 21. novembra 1993.

Na spletni strani www.ijs.si/slo/ so tedaj predstavljali tako delovanje inštituta kakor tudi državo Slovenijo, ki je bila tako kakor internet nova prebivalka na svetu. Angleška verzija te strani je služila kot promocija Slovenije v svetu, kar je počela tako dobro, da si je z Japonsko zaslužila nagrado v mednarodnem projektu Virtual...

51 komentarjev

Novi astronomski observatorij v Novi Gorici

Vir: Amaterskega Astronomsko društva Teleskop

Slo-Tech - Nova Gorica je pred kratkim postala bogatejša za novo pridobitev - amaterskim astronomskim observatorijem Voglarji, ki je v lasti lokalnega astronomskega društva Teleskop in ki predstavlja pomembno pridobitev za nadaljnje širjenje astronomije na Primorskem. Observatorij je velik 5,3 x 3,3 metre in se nahaja na 784 m nadmorske višine, severozahodno od Nove Gorice v Trnovskem gozdu, njegova vrtljiva kupola pa ima premer 2,3 metra, observatorij pa je seveda opremljen tudi s teleskopom, kot se za astronomske observatorije spodobi. V njem domuje računalniško podprt teleskop Meade 10" f/10 LX200. Astronomsko društvo Teleskop obljublja tudi dneve odprtih vrat, več o dogajanju pa bo objavljeno na njihovi spletni strani.

19 komentarjev

100 ur astronomije

Slo-Tech - V okviru mednarodnega leta astronomije bo do nedelje, 5. 4., po vsem svetu potekal projekt 100 ur astronomije.

Sestavljen je iz dveh delov:
V prvem lahko preko interneta 24 na dan spremljate prenose v živo z observatorijev, javnih opazovanj in drugih aktivnosti, ki bo povezal velike observatorije po vsem svetu v koordinaciji Evropskega južnega observatorija ES. Spremljate jih lahko na Around the World in 80 Telescopes, ozadje dogajanja pa na Kozmičnem dnevniku.

Drugi del projekta je 100 ur sprehajanja po nebu, ki ga sestavljajo javna astronomska opazovanja po Sloveniji in svetu, v okviru astronomskih društev, krožkov in observatorijev.

Povezave na te prenose najdete tudi na slovenski in mednarodnih spletnih straneh www.astronomija2009.si in www.100hoursofastronomy.org, www.astronomy2009.org.

V okviru tega projekta tudi Ustvarjalno Astronomsko društvo na observatoriju Zaplana organizira javna opazovanja in astronomske naravoslovne noči, kjer vas pod vodstvom demonstratorjev...

5 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - Predzadnja oddaja Resnične resničnosti pred poletnim premorom bo obarvana znanstveno: posvetili se bomo astronomiji, seizmologiji, meteorologiji in še kakšni logiji. Sodobnih znanstvenih raziskav, pa tudi ljubiteljskega brkljanja po hišnem laboratoriju namreč brez računalnikov in primerne programske opreme ni.

Sprehodili se bomo po laboratorijih in observatorijih in preverili, kako se računalniki v praksi uporabljajo za merjenje potresov, opazovanje zvezd ali pa napovedovanje vremena. Da je tudi med prosto programsko opremo na voljo precej odličnih astronomskih programov, boste izvedeli v Linux kotičku. Sodobni teleskopi in mikroskopi so dandanes le podaljšek računalnika: kako jih krmilimo s PCjem ali pa le sliko prikažemo na zaslonu namesto v okularju, bomo pokazali v strojnih nasvetih. Manjkali pa ne bodo niti internetni kotiček z najbolj zanimivimi spletnimi povezavami s področja znanosti, pregled najnovejših iger in novice iz sveta računalništva.

Oddaja bo na sporedu v...

13 komentarjev

Domače branje: "Stoll, Cliff. 1990. The Cuckoo's Egg. New York: Pocket Books."

Slo-Tech - Stoll, Cliff. 1990. The Cuckoo's Egg. New York: Pocket Books.



Ko je Cliff Stoll doktoriral iz astronomije, je skušal najti službo, v kateri bi se še naprej ukvarjal z astronomijo. Ko se mu je iztekla delovna doba v observatoriju, se je kot sistemski administrator zaposlil na računalniškem centru univerze v Berkeleyu. Upal je, da bo lahko računalnike uporabljal kot astronom, a naključje je naneslo, da je bila njegova prva delovna naloga ugotoviti zakaj je prišlo pri obračunu stroškov procesorskega časa do napake v vrednosti 75 centov. V tistem času so namreč računalniški centri procesorski čas prodajali posameznim delom fakultete in raziskovalcem, na Berkeleyu pa so uporabljali dvojni sistem obračunavanja in seveda so se morali stroški iz obeh sistemov ujemati.

Stoll je ugotovil, da je strošek 75 centov povzročil nek uporabnik z imenom Hunter. Ko pa je skušal ugotoviti kdo je to, je odkril, da ta uporabnik ne obstaja in da gre pravzaprav za vdor v njihov sistem. Misleč, da bo...

8 komentarjev