»

Dvajset let slovenskega interneta

... in danes

Inštitut Jožef Stefan - Te dni mineva 20 let, od kar je Slovenija dobila svetovni splet, ki je še danes najpriljubljenejši internetni del. Daljnega leta 1993 so namreč na Inštitutu Jožef Štefan v Nacionalnem superračunalniškem centru na računalniku Hewlett-Packard CONVEX C3860 postavili prvi spletni strežnik v Sloveniji. Mark Martinec, oče prve strani, jo je tedaj javno pokazal 21. novembra 1993.

Na spletni strani www.ijs.si/slo/ so tedaj predstavljali tako delovanje inštituta kakor tudi državo Slovenijo, ki je bila tako kakor internet nova prebivalka na svetu. Angleška verzija te strani je služila kot promocija Slovenije v svetu, kar je počela tako dobro, da si je z Japonsko zaslužila nagrado v mednarodnem projektu Virtual...

51 komentarjev

Enciklopedija Britannica po 244 letih ukinja tiskano izdajo

Oglas iz leta 1913, domala sto let nazaj.

vir: Wikipedia
BBC - Verjetno je bilo le še vprašanje časa, preden so se bili izdajatelji ugledne enciklopedije Britannice primorani usesti in razmisliti o smiselnosti priprave nadaljnjih tiskanih izdaj. Odločitev je padla te dni in pravi, da je bila izdaja iz leta 2008, z 32 zvezki, težka približno 60kg, zadnja. Zbiratelji jo lahko dobijo za slabih 1400 dolarjev, med alternativami pa najdemo DVD izdajo za 30 oz. 40 dolarjev, spletno različico za 70 dolarjev letno, in seveda prosto ter brezplačno Wikipedijo.

Odločitev je del širšega premika od tiska k spletnim izdajam, ki trenutno pošteno pesti in bega predvsem časopisno industrijo. Spletne edicije so mnogo bolj praktične za branje, iskanje, kopiranje in deljenje, da ne rečemo, da je osveževanje bistveno bolj...

27 komentarjev

Microsoft Money gre v pokoj

Microsoft Money 2008

vir: CNet
ComputerWorld - Microsoft od leta 1991 bolj ali manj redno izdaja in posodablja nove različice svojega računovodskega programa Microsoft Money, ki je namenjen vodenju osebnih financ. Po napovedani smrti Encarte, ki se ima udejanjiti še letos, je svoj čas dočakal tudi Money. Zadnja nova verzija je izšla lani, potem pa je produkt počasi začel hirati. Tuje verzije, denimo francoska, so zadnjo predelavo videle celo daljnega leta 2005. Že lanskega avgusta so prenehali prodajati škatlasto verzijo izdelka, tako da ga je bilo za 50 do 90 dolarjev moč sneti zgolj še z interneta. Včeraj pa so objavili, da po 30. juniju sploh ne bo več naprodaj. Ker zadnja verzija vsebuje aktivacijo, bo zadnji datum za aktivacijo...

24 komentarjev

Microsoftova Encarta ukinjena

ComputerWorld - Daljnega leta 1993 je Microsoft odkupil neekskluzivne pravice za Funk & Wagnalls Encyclopedia in njihovo vsebino vključil v prvo edicijo svoje enciklopedije, ki so jo poimenovali Encarta. Kasneje je Microsoft pokupil še nekaj enciklopedij, na primer Collier's Encyclopedia in New Merit Scholar's Encyclopedia, tako da se je baza člankov kar pridno debelila. Nekaj časa je Encarta predstavljala celo resno alternativo najstarejši enciklopediji, ki še izhaja, sloviti Encyclopædiji Britannici, a je v zadnjih letih njen blišč vse bolj bledel. Leta 2005 so poskusili angažirati uporabnike, tako da so na spletno verzijo enciklopedijo dodali možnost dodajanja vsebine, a jih to na pota stare slave ni pripeljalo.

Uporabniki so namreč vedno raje posegali po brezplačni in obsežnejši, še zlasti v posvetnih tematikah, Wikipediji. Microsoft je zato sklenil, da vzdrževanje tega projekta ni več smiselno. Na uradni strani so zapisali, da ljudje dandanes iščejo in rabijo informacije na povsem različne...

8 komentarjev

Microsoft kupil Sysinternals

Slo-Tech - Verjetno ga ni naprednejšega uporabnika ali (resnega) administratorja operacijskega sistema Windows, ki v svoji "orodjarni" ne bi imel vsaj ene izmed aplikacij, ki so jih razvili Mark Russinovich Bryce Cogswell - Wikipedia, the free encyclopedia in ostali. Autoruns, Administrator's Pak, ERD Commander, Process Explorer, RootkitRevealer, PsTools, Regmon,.. so le nekateri izmed odličnih in nepogrešljivih programov izpod okrilja Sysinternals ter njegove sestrske (komercialne) družbe Winternals.

Od sedaj naprej so ti programi najverjetneje v lasti Microsofta. Čerav podrobnosti še niso znane je gigant iz Redmonda po novem lastnik obeh podjetij. Uporabniki lahko le upamo, da bodo sedaj vsaj nekatere omenjene aplikacije postale standarden del operacijskega sistema ter da Microsoft ne bo ukinil njihovega razvoja.

Več informacij:
- sporočilo za javnost podjetja Winternals
- Sysinternals blog

19 komentarjev

Encarta prek MSNja

Slo-Tech - Uporabniki MSN Messengerja lahko preizkusite zanimivo stvar, avtomatizirani sistem za iskanje odgovorov prek Microsoftove enciklopedije Encarte, imenovano Encarta Instant Answers. Računalniškemu sogovorniku postavljate vprašanja, ta pa vam na to odgovori z jedrnatimi odgovori in/ali vam v oknu Messengerja prikaže stran z željenimi informacijami.

Pod kontakte dodajte naslov encarta@conversagent.com in na spisku kontaktov se pojavi Encarta, s katero lahko takoj začnete pogovor. Primeri vprašanj, ki jih sistemu lahko zastavljate (zna tudi računati [8-)] - prikaže tudi postopek!) so:
  • Show me the flag of Slovenia
  • What is the time in Somalia?
  • How many calories are there in an orange?
  • What is five times two?
  • Solve 2x^2+7x=5
Seveda lahko poskusite tudi običajen pogovor in se zabavate ob domiselnih odgovorih, s katerimi vam sogovornik postreže [8-)]

84 komentarjev

Encarta podobno kot Wikipedia

Slo-Tech - Microsoft se je odločil uporabnikom svoje enciklopedije Encarta ponuditi podoben pristop, kot ga je pionirsko predstavila prosta spletna enciklopedija Wikipedia. Odslej bo pri vsakem članku v Encarti opcija Edit this article (torej uredi članek po slovensko), ki bo bralcu omogočila članek dopolniti oz. spremeniti in odposlati Microsoftu. Slednji bo z vrsto korakov -- najprej s preverbo dejstev, potem z oceno berljivosti in koherence in nenazadnje preverbo skladnosti članka z Encarto kot celoto -- ocenil, ali se bo popravljeni članek pojavil v Encarti. Kako se prijaviti.

12 komentarjev

Prenovljeni iskalnik MSN

vir: MSN
Slo-Tech - Po skoraj letu dni Microsoftovega sodelovanja z MSN, so izdelali iskalni pogon, ki v celoti temelji na njihovi lastni tehnologiji. Danes smo tako dočakali dokončano verzijo novega iskalnega pogona, ki je bil še do pred kratkim v preizkusni (beta) fazi.

Isklanik ponuja iskanje po spletu za različnimi stvarmi, kot so internetne strani, novice, slike, tečaji, video posnetki, pa iskanje po enciklopediji Encarta in ostalo. Prav tako ponuja grafični vmesnik za t.i. search builder, ki nam ponuja preciznejše iskanje, kar poveča možnost, da najdemo željeno informacijo.

V primeru, da uporabljate MSN orodno-vrstico, pa lahko na enem mestu iščete informacije po spletu...

30 komentarjev

Pisava je unikatna

New Scientist - Pa poglejmo, s kakšnimi novicami lahko postrežem v predmaturitetni nedelji [:D].

Kot poročajo v tem članku e-revije New Scientist, so znanstveniki v državni newyorški univerzi dokazali, da je pisava vsakega individuuma unikatna. Bistvo te raziskave je uporaba v sodnih dvoranah, saj je bilo leta 1993 z vrhovno razsodbo odločeno, da se lahko znanstvene metode uporablja le, če so bile prej dokazane v znanstvenih občilih. S pomočjo programske opreme, ki so jo avtorji razvili, in pripadajoče študije, so si odvetniki pomagali že v enem primeru na sodišču - ter zmagali.

0 komentarjev

Bog blagoslovi Splet

Vnunet - Si predstavljate Janeza Papeža Pavla II., kako sedi za računalnikom? Jaz niti ne. Je pa zanimivo, da se je vatikanski vladar odločil, da bo njegovo naslednje leto minilo v znaku -- ne, ne hecam se -- spleta. "The Internet: A New Forum for Proclaiming the Gospel", kakor naj bi se program imenoval, bo v veljavo stopil s papeževim rojstnim dnem, 12. majem. Aja, če še niste vedeli: to leto sta bila prav tako izbrana patrona (angela varuha) računalništva: Sveti Titus Brandsma, glasnik svobode tiska v nacistični Nemčiji ter Sveti Isidore Sevillski, pisec prve enciklopedije.

Pa naj še kdo reče, da je Rimokatoliška cerkev nazadnjaška. No ja, tole je vseeno malce pozno dejanje...

26 komentarjev