»

Zvok na Marsu potuje počasneje in odvisno od frekvence

Slo-Tech - V pol stoletja obiskovanja Marsa smo dobili marsikakšno fotografijo in druge meritve, medtem ko zvokov z Marsa še nismo slišali. Vemo, da je zračni tlak na Marsu približno 150-krat nižji od zemeljskega, atmosfera pa v glavnem sestavljena iz ogljikovega dioksida. Teorije so napovedovale, da se bo zvok na Marsu obnašal nekoliko drugače kot na Zemlji. Visoke frekvence bi se morale močno absorbirati zaradi ogljikovega dioksida, hitrost bi bila močno odvisna od frekvence in predvsem bi imel zvok krajši domet. Prve meritve kažejo, da se zvok na Marsu resnično vede precej drugače kot doma.

V Nature poročajo o ugotovitvah, ki so jih pridobili z mikrofonov na roverju Perseverance. V razširjenem slušnem razponu, torej od 20 Hz do 50 kHz, so analizirale zvoke, ki so jih povzročali laserske iskre in rotorji. Ugotovili so, da obstajata dve hitrosti zvoka. Meja med njima je pri 240 Hz, razlika pa okoli 10 m/s pri siceršnjih hitrostih 240 m/s. Zaradi oslabitve so zvoki na Marsu za okoli 20 dB...

27 komentarjev

Curiosity na Marsu zavohal metan. A počasi s šampanjci.

vir: NASA

Slo-Tech - Novico je prvi objavil sobotni NYT, v nedeljo pa so jo potrdili tudi predstavniki NASE. Odkritje roverja je zanimivo zato, ker metan na zemlji večinoma izločajo mikrobi, najdba bi zato lahko pomenila, da smo končno odkrili resnejše sledove življenja na rdečem planetu. Gre za 21 volumskih delcev metana na milijardo enot vzorca, kar je približno trikrat več od maksimumov, ki so jih naprave namerile v preteklosti. Metan na Marsu namreč ni nekaj novega, odkrile so ga že sonde, kot sta bila Vikinga v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Kljub temu so skoki v koncentraciji atmosferskega metana zanimivi...

11 komentarjev

Na Marsu nenavadno veliko metana

vir: NASA
NASA - Mars ima atmosfero, a ta ni preveč zanimiva. Tlak na površju dosega zgolj 0,6 odstotka zemeljskega, hkrati pa 96 odstotkov atmosfere sestavlja ogljikov dioksid, preostanek pa dušik in argon. Metan, ki sicer pogosto povezujemo z biološkimi procesi, čeprav prav lahko nastaja tudi v neživih procesih, merimo v delcih na milijardo (ppb), prvikrat pa so ga odkrili šele leta 2003. V ozračju naj bi ga bilo približno 1 ppb, so pokazale meritve iz leta 2004, kasnejše meritve pa so kazale znatne časovne in geografske variacije.

Merjenje koncentracije metana je bila ena izmed nalog roverja Curiosity, ki je na Rdečem planetu pristal leta 2012. Simulacije namreč kažejo, da bi metan v trenutnih koncentracijah v vsega nekaj sto letih...

60 komentarjev

IPCC: Hitrost globalnega segrevanja manjša, a le po naključju

Slo-Tech - Mednarodni odbor za podnebne spremembe (IPCC) je zaključil tridnevno srečanje, ki je potekalo v Stockholmu. Na njem so usklajevali končno verzijo Povzetka Petega poročila, ki bo sicer v celoti izšlo prihodnje leto. Povzetek ni preobsežen zalogaj, saj obsega dobrih štirideset strani, od tega je deset strani grafov in slik. V njem je IPCC ponovil in dodatno utemeljil, kar vemo že od prejšnjega poročila iz leta 2007; ozračje se segreva in to zaradi človekovega delovanja. Končno poročilo bo sicer v celoti na voljo šele prihodnje leto. Sestavljeno bo iz prispevkov treh delovnih skupin (fizikalno ozadje, vpliv s posledicami, ukrepi).

Toda najpomembnejše podatke najdemo že v Povzetku, ki so ga predstavili včeraj na tiskovni konferenci. Ugotavljajo,...

118 komentarjev

NASA najverjetneje odkrila tekočo vodo na Marsu

NASA - NASA je imela danes ob 20.00 uri po našem času tiskovno konferenco, ki so jo napovedali z besedami "pomembno odkritje o Marsu". NASA ima rada pompozne najave, spomnimo se samo lanskega odkritja arzenovih bakterij, pred katerim smo bili vsi pričakovali vesti o Nezemljanih, zato smo z zanimanjem in tudi nekoliko skepse čakali današnjo predstavitev. To pot so odkrili dokaze, ki resno kažejo na možnost, da ima Mars tekočo vodo.

Odkrili so temne strukture, ki spominjajo na obliko prsta, katere se vsako leto pojavijo med toplejšimi meseci na Marsu, izginejo čez zimo in naslednje leto vrnejo. Zanimivo je, da se temne sence najprej in najbolj izrazito pojavijo na prisojnih in k ekvatorju...

7 komentarjev

Zelena luč za gradnjo največjega teleskopa doslej

Umetnikova uprizoritev novega teleskopa

vir: Space
Space - Lokalne oblasti na Havajih so v petek, 25. februarja, izdale Univerzi na Havajih dovoljenje za gradnjo doslej največjega in namodernejšega teleskopa. Teleskop je skupni projekt ZDA, Kitajske, Indije, Japonske in Kanade. Brez zapletov sicer ni šlo, saj nekateri domačini smatrajo vulkan Mauna Kea, kjer naj bi bil teleskop postavljen, za sveto zemljo. Vseeno se je na koncu vse skupaj ugodno končalo. Teleskop se bo tako pridružil 13 drugim teleskopom, ki že stojijo na tej lokaciji. Za alternativno lokacijo je bil izbran vrh Cerro Armazones v Čilu, vendar je v letu 2009 prevladala odločitev za Mauna Keo. Gradnja se bo tako lahko začela naslednje leto, teleskop pa bi naj začel delovati leta 2020. Nova naprava bo namenjena opazovanju neba v različnih spektrih, in...

38 komentarjev

NASA dala zeleno luč misiji MAVEN

Sonda MAVEN bo merila Marsovo atmosfero. Vir: NASA

vir: NASA
NASA - NASA je dala zeleno luč za razvoj sonde, ki bo krožila okoli Marsa in zbirala podatke o Marsovi atmosferi. Cilj misije MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) je ugotoviti kako je Mars izgubil večino le-te.

Dokazi na Marsu, kot so strukture podobne suhim rečnim strugam in minerali, ki se tvorijo le ob prisotnosti tekoče vode, namigujejo, da je imel nekoč atmosfero, ki je bila dovolj gosta, da je lahko podpirala tekočo vodo. Za tem naj bi, kot del podnebnih sprememb, večino le-te izgubil. Sonda MAVEN bo merila trenutni nivo zmanjševanja atmosfere. Preko teh meritev bodo poizkušali ugotoviti kaj se je dogajalo v preteklosti.

Misija, ki naj bi poletela v letu 2013, je del Nasinega programa za raziskovanje Marsa. Več.

52 komentarjev

NASA bi šla na Mars skupaj z Rusi

Marsovo površje

Slashdot - S koncem hladne vojne je usihnilo tudi financiranje vesoljskih odprav, ki so se v ZDA in Rusiji kar naenkrat znašle z razmeroma omejenimi proračuni. Sanje inženirjev seveda niso nič manj visokoleteče - poleteti želijo na Mars - zato bodo morali združiti moči. Ruska pisarna NASE je tako potrdila, da so povabili Ruse k skupnemu poletu na Mars s človeško posadko. Odskočna deska bi bila Mednarodna vesoljska postaja, posadka pa bi bila narodnostno pisana. Rusija sicer pravi, da načrtujejo tudi lastno odpravo na Mars. Klik!

19 komentarjev

Na Marsu odkrit metan

Koncentracija metana na Marsu

vir: NASA
NASA - NASA je včeraj zvečer po našem času na tiskovni konferenci objavila, da je našla prve neizpodbitne dokaze za vsebnost metana v Marsovi atmosferi. To pomeni, pravijo, da je planet zagotovo biološko ali geološko aktiven.

Odkritje je uspelo astronomom z infrardečim teleskopom na gori Mauna Kea na Havajih in s teleksopom W.M. Keck, ki prav tako leži na Havajih. Po večletnem opazovanju Marsa so odkrili tri absorpcijske trakove v spektru, ki skupaj nedvoumno dokazujejo prisotnost metana. Ker se metan hitro uniči v Marsovski atmosferi, odkritja nenadnih povečanj njegove koncentracije leta 2003 kažejo, da na Marsu zagotovo poteka nek proces, ki skrbi za njegovo nastajanje ali sproščanje.

...

18 komentarjev

Roverja na Marsu že pet let

Panorama na Marsu

vir: BBC
BBC - Pred petimi leti, 3. januarja 2004, je na Marsu pristal rover z imenom Spirit, čez tri teden pa mu je sledil še dvojček Opportunity. Tam naj bi ostala tri mesece in raziskovala možnost obstoja življenja na Marsu, podnebne značilnosti in geološko sestavo. Presenečenje ni bilo odkritje malih zelenih, temveč nesmrtnost obeh vozil, poleg seveda dokazov o obstoju vode. Pet let bo pristanku in 57 mesecev po izteku predvidene življenjske dobe sta še vedno v solidni formi. Spirit prav zdaj raziskuje 150 km široko depresijo, ki se imenuje krater Guseva, medtem ko Opportunity rije po prostranstvu na drugem koncu planeta, ki se imenuje Meridiani Planum. Zob časa ju je kljub temu že pošteno načel, tako da se Spirit ves čas vozi vzvratno zaradi zablokiranega kolesa, Opportunity pa ima zaradi prekinjene električne žice težave z robotsko roko. Naslednjo misijo na Mars bo...

44 komentarjev

Mars Orbiter končal prvi del misije

vir: NASA
TG Daily - NASA je 12. avgusta 2005 izstrelila Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), ki je Marsovo orbito dosegel 10. marca 2006 in po zaviranju novembra 2006 začel krožiti na višini 300 km in pošiljati podatke na Zemljo. V dveh letih je poslal več kot devet terabajtov informacij, odkril dokaze, da je nekoč na planetu obstajala voda, sedaj pa je svoj prvi del misije končal.

Z več kot 10.000 visokoločljivostnimi posnetki je poslikal skoraj 40 odstotkov Marsove površine s podobno ločljivostjo, s katero Zemljo fotografira Google Earth, in približno en odstotek z ločljivostjo, ki omogoča razpoznavo mize. Pripravil je 700 dni dolgo vremensko poročilo s temperaturnim profilom in radarskimi posnetki...

9 komentarjev

Kamera za gledanje skozi oblačila

BBC - Podjetje ThruVision je predstavilo pasivno kamero T5000, ki s pomočjo sprejemanja tim. terahertz žarkov oz. T-žarkov omogoča gledanje "skozi" obleko posameznika iz razdalje 25 metrov.

Gre za elektromagnetno sevanje v spektru med 300 GHz in 3 THz, ki ga oddajajo vsi objekti toplejši od -263 stopinj C in seveda tudi ljudje. Tehnologijo sprejemanja T-žarkov sicer uporabljajo astronomi pri opazovanju vesolja.

Kamera podjetja ThruVision omogoča opazovanje ali ima oseba pod obleko kakšen skrit predmet, kamera sama pa naj ne bi omogočala opazovanja anatomskih podrobnosti osebe.

18 komentarjev

Raziskovanje osončja: NASA uradno naznanila projekt Orion, Rusija in Kitajska načrtujeta skupno odpravo na Mars

Slo-Tech - NASA je v torek (en teden prej kot načrtovano) uradno predstavila novo raziskovalno plovilo, imenovano Orion. "Krivec" za zgodnje razkritje imena je Jeffrey Williams, astronavt, ki trenutno biva na ISS. Williamsu je namreč ime Orion pobegnilo z jezika na odprtem radijskem kanalu iz ISS.



Orion je novo vesoljsko plovilo, ki ga NASA že več let razvija v okviru programa Ozvezdje. Pri oblikovanju njegove oblike so se pri NASI vrnili v čase kapsul iz odprav Apollo, saj takšna oblika še vedno nudi največjo varnost pri vračanju skozi Zemljino atmosfero (še posebej pri neposredni vrnitvi iz Lune). Kapsula Orion ima premer 5 m, maso 25 t in približno 2,5-krat tolikšno...

96 komentarjev

Mars, bolj gotovo mrtev kot kdajkoli

The Salt Lake Tribune - Medtem ko dve sondi iščeta življenje na Marsu -- no ja, nad kakorkoli živimi Marsovci so vsi že obupali, iščejo predvsem vodo -- so s teleskopom s Havajev v Marsovi atmosferi našli vodikov persoksid, ki učinkovito razkužuje (preprečuje nastanek tudi najbolj osnovnim oblikam življenja) površje Rdečega planeta. Krog je bolj ali manj sklenjen, mali zeleni pa izgnani na rob vesolja.

43 komentarjev