»

Nov pomnilniški format za prenosnike bo CAMM

Slo-Tech - Že dobri dve desetletji pomnilniški moduli za prenosne računalnike upoštevajo standard oziroma format SO-DIMM. Za standardizacijo skrbi JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council), zato lahko - vsaj v teoriji - v vseh prenosnikih uporabljamo enake pomnilniške module različnih proizvajalcev, dokler imajo ustrezne značilnosti (hitrost, zakasnitve, kapacitete itd.). Že nekaj časa pa se pripravlja standard CAMM, ki so ga lani pripravili za Dell, sedaj pa bo postal široko sprejet.

JEDEC ga še ni uradno potrdil, a so člani sveta že glasovali za podporo. Dellov inženir Tom Schnell, ki je član JEDEC-a in je sodeloval pri razvoju CAMM-a, pojasnjuje, da je več ko 20 partnerjev že podprlo novi standard (specifikacije 0.5). Pričakuje, da bodo prvo verzijo (1.0) uradno standardizirali in izdali v drugi polovici leta. V JEDEC-u je sicer 332 podjetij, ki segajo od Appla do ZTE, če pogledamo po abecedi. To so proizvajalci, sestavljavci, prodajalci in drugi. Ključni partnerji že podpirajo...

10 komentarjev

Dorečena JEDEC-ova standarda za merjenje zmogljivosti SSD-jev

X-Bit Labs - Čeprav so polprevodniški pogoni naokoli že nekaj časa, so si vsled manka enotnega predpisanega merila proizvajalci nekolikanj po svoje tolmačili merjenje zmogljivosti in zanesljivosti. Zaradi tega so tudi primerjave tovarniško navedenih sposobnosti pogonov različnih proizvajalcev neprimerljive. Da bi temu napravili konec, je JEDEC oziroma njegov pododbor JC-64.8 postavil dvoje standardov zanje.

JESD218 se imenuje tudi Requirements and Endurance Test Method, medtem ko se JESD219 imenuje Endurance Workloads, ki natančno opisujeta preizkušane parametre za vsak razred polprevodniških pogonov in sta brezplačno prenosljiva z njihove uradne strani. Prvi meri količino terabajtov, ki jih more gostitelj zapisati na SSD. Pri tem se ugotavljata vzdržljivost...

7 komentarjev

Prvi JEDEC standard za SSDje

1,8 palčnež je drugi z desne

vir: Wikipedia
X-Bit Labs - Ni se še zgodilo, da bi JEDEC, združba, ki skrbi za standarde in načrtovanje vseh nepremičnih elektronskih delov, izdal standard, namenjen izključno SSDjem. Razlog za to je preprost, trenutni SSDji pač uporabljajo dimenzije in postavitev 2,5 palčnih trdih diskov (kar jih naredi popolnoma kompatibilne z vsemi prenosniki). S poplavo majhnih prenosnikov in velikim napredkom SSDjev so se pri JEDECU odločili določiti in standardizirati mere manjših, 1,8 palčnih SSD diskov. Slednji v klasični obliki z vrtečimi ploščami že obstajajo (in dosegajo kapacitete okrog 250 GB), SSDji pa bodo od mehanskih tudi tanjši. Vpeljava standarda je za industrijo in potrošnike dobra stvar, saj ne bo težav z...

13 komentarjev

Intel izdal nova SSD-ja

Intel - Intel je objavil, da je izdal nova SSD-ja za 2,5-palčno družino X25-M in 1,8-palčno družino X18-M. Nova diska merita 160 GB, X25-M je dostopen že sedaj, manjši brat pa bo na voljo prihodnji mesec. Testov seveda še ni, lahko pa si pomagamo s podatki za 80 GB model X25-M, pri katerem pričakujemo podobne karakteristike. Slednji bere z do 250 MB/s, piše s 70 MB/s in obremenjen porabi 0,15 W, kar se ujema tudi z Intelovimi uradnimi specifikacijami za nov model. Cene bo verjetno dvakrat višja, tako da bo 160 GB model stal 700 do 800 dolarjev v prosti prodaji.

42 komentarjev

Polterabajtni SSD iz Toshibe

vir: CNet
TG Daily - Toshiba napoveduje, da bo prihodnji mesec na vsakoletnem srečanju Consumer Electronic Show, ki se odvija v Las Vegasu, predstavila doslej največji SSD-disk. Nov 2,5-palčni pogon bo meril 512 GB, njegova hitrost pa bo v skladu z ostalimi ta hip napovedanimi modeli, tj. do 240 MB/s pri branju in 200 MB/s za zapis. Zgrajen bo iz 43 nm MLC NAND flash čipov, njegova cena za zdaj ostaja še skrivnost, pričakovani datum masovne proizvodnje pa je postavljen v drugo polovico prihodnjega leta.

Niti pol manjši modeli, ki jih proizvajalci obljubljajo za naslednje leto, niso prav nič poceni. Njihove...

24 komentarjev

Intel in Hitachi skupaj na SSD-trg

EETimes - Intel in Hitachi sta objavila, da bosta začela sodelovati pri razvoju nove linije SSD-jev za strežnike in delovne postaje, ki bodo uporabljali SAS (Serial Attached SCSI) in FC (Fibre Channel). Za to se se odločili, ker je trg na tem področju manj nasičen kot na področju SATA SSD-jev, kjer moči meri že kar nekaj proizvajalcev (med drugim tudi Intel). Intel bo svoje znanje izkoristil pri izdelavi diskov in flash čipov ter tehnologijo krmilnikov SATA, Hitachi pa bo pod svojim imenom nove diske tržil, izdelal SAS in FC-vmesnike in Intelu pomagal načrtovati krmilnike.

Novi izdelki bodo namenjeni sistemom, ki zahtevajo visok IOPS nad 50.000 pri naključnem branju, medtem ko Intelovi trenutni SATA-diski zmorejo 35.000 IOPS pri pisanju in 3.300 pri branju. Uporabljali bodo enonivojske celice flash čipov (NAND SLC), na voljo pa bodo v velikostih od 50 do 700 GB. Prve primerke lahko OEM-proizvajalci pričakujejo konec leta 2009, masovno prodajo pa leta 2010.

15 komentarjev

Micron obljublja najhitrejše SSD

TG Daily - Proizvajalec čipov Micron obljublja diske SSD, ki bodo zmožni dosegati hitrosti do 1 GB/s. V dokaz so ponudili video posnetek, ki je sicer preslabe ločljivosti, da bi razpoznali številke, a jim verjamemo na besedo, da so dejansko prenašali podatke po disku z 800 MB/s in dosegli 160.000 naključnih IOPS. Pri takih hitrostih bi bilo ozko grlo sama infrastruktura z vodili, zato sta bila diska na dvoprocesorski osemjedrni Xeon priključena prek vmesnika PCIe. Najhitrejši SSD-ji na voljo danes zmorejo 250 MB/s in 30.000 IOPS, najhitrejši klasični diski pa okrog 100 MB/s. Podatkov o ceni še ni, dobavljivost pa Micron označuje s kmalu.

54 komentarjev

Western Digital razmišlja o SSD

The Register - Podpredsednik za trženje iz Western Digitala, Richard Rutledge, je dejal, da je premišljujejo tudi o ponudbi SSD in flash diskov. Kot se je sam izrazil, obstaja vrsta platform in izdelkov, kjer niso prisotni. Vedo pa, da trg obstaja in da lahko nanje vstopijo, ko bo priložnost prava. Trenutno sta zanimiva dva segmenta SSD-diskov.

V nižjem gre za diske, ki stanejo manj kot 30 dolarjev in se uporabljajo v prenosnih napravah, npr. telefonih, fotoaparatih in tudi nekaterih prenosnih računalnikih. WD razume ta del trga, potrebne tehnologije in resno razmišlja o vstopu nanj, z čimer bi postal konkurenca Sillicon Motionu in Intelu. Priložnost vidijo tudi v novem križancu med telefoni in netbooki s platformo Linux/ARM z imenom smartbook. Bil bi cenejši od prenosnikov, a imel večji zaslon in boljše tipkovnice od smartphonov. Tu bi prišli poceni SSD-ji zelo prav.

Drugi segment pa zajema dražje enote, ki stanejo več kot dvesto dolarjev. Tu so glavni igralci STEC, Intel in Samsung, ki...

18 komentarjev

Postavljajo se standardi za SSD

X-Bit Labs - JEDEC, ki skrbi za odprte standarde v proizvodnji in načrtovanju polprevodniških elementov, npr. pomnilnika DDR, je pozval podjetja po svetu, da pristopijo k razvoju standardov za SSD-diske. Pododbor JC-64.8 namerava v prihodnjem letu postaviti standarde za SSD-je, ki bodo natančno specificirali in poenotili podajanje ključnih karakteristik, kot so vzdržljivost, kapaciteta, poraba energije, zanesljivost (MTBF oz. AFR), enkripcija in druge. Sestajali se bodo vsak mesec, hkrati pa se bodo posvetovali tudi z ostalimi odbori v JEDEC-u in drugimi organizacijami (INCITS, SATA-IO, IDEMA in SNIA).

Diski med tem seveda že veselo izhajajo in so prilezli do kapacitete 256 GB. Nov Samsungov model te velikosti je s tem največji doslej. Omogoča doseganje hitrosti do 220 MB/s pri zaporednem branju in 200 MB/s pri zaporednem pisanju. Samsung pravi, da je to tako, kot da bi imeli klasičen disk, ki bi se vrtel 15.000 obrati, a bil hkrati neslišen in nepožrešen. Cena še ni znana.

47 komentarjev

Transcend začenja novo serijo SSD trdih diskov

Bo Transcend prevzel trg SSD?

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Kot smo že videli, se je področje solid-state diskov začeli zelo razvijati, zato je Transcend ponudil najnovejše od najnovejših, 2.5" SSD trde diske. Podjetje je tem diskom dodalo novo čipovje, ki je podvojilo hitrost branja in zapisovanja, s tem pa tudi znižalo porabo energije. Novi SSD diski so na voljo vse do 64GB, v SATA2 in IDE izvedbi. Vgrajene imajo celo ECC (error correction code), za zanesljive prenose podatkov, ob hitrosti do 159 MB/s (branje) in 136 MB/s (pisanje), z dostopnimi časi pod 1ms. Cena zaenkrat še ni znana.

12 komentarjev

IBM testira 4 TB SSD tehnologijo

CNet - SSD-ji so dom sprva našli v digitalnih kamerah, fotoaparatih in MP3 predvajalnikih, sledili pa so jim računalniki, predvsem prenosniki, izvzeti pa niso niti pomembni strežniki. Lep primer, kjer je potrebno ogromno prenosov na sekundo, so sistemi, uporabljeni za rezervacije oz. za procesiranje informacij kreditnih kartic. Za SSD-je se je sprva ogrel Intel, zdaj pa mu sledi še veliki in modri - IBM.

IBM-u je uspelo izdelati 4,1 Terabajtno rešitev, ki je kar 2,5-krat hitrejša od najhitrejših diskovnih rešitev. IBM je Fusion-IOjeve SSD-je združil v gručo ter jih opremil z lastno virtualizacijo diskovnega prostora, kar omogoča kar milijon IOPSov - vhodnih in izhodnih operacij v sekundi. Prva uporaba SSDjev pa je bila že lansko poletje v izbranih IBM-ovih Blade strežnikih.

16 komentarjev

Prihajajo poceni SSD diski

Daily Tech - Letos imamo priložnost spremljati boj proizvajalcev na povsem novem trgu železnine: poceni lahki prenosniki. Nekaj produktov je že na trgu, glavne izdelke, ki bodo znižali ceno obstoječim in silili konkurenčna podjetja k novim in boljšim rešitvam za enako vsoto denarja, pa pričakujemo zgodaj v jeseni.

V teh dneh pa lahko občudujemo morda še večji boj. Gre za napovedi poceni SS diskov, ki jih naša skupnost že pozna.

Množico naprednih uporabnikov je na začetku meseca presenetil vsem dobro znani proizvajalec pomnilniških modulov, OCZ, ki je napovedal novo serijo SSD v velikostih 32 (145...

97 komentarjev

Samsung pričel z masovno proizvodnjo SSD pogonov

Daily Tech - Samsung je pognal tekoče trakove in začel s proizvodnjo velikega števila 64-gigabajtnih flash pogonov. Gre za 1,8-palčne napravice, ki se ponašajo s hitrostjo 65 MB/s pri branju in 45 MB/s pri pisanju, njihova glavna prednost pa je, kot najbrž veste, majhno segrevanje, poraba energije in popolna neslišnost. Poteza Samsunga je precej vzpodbudna, saj najbrž pomeni, da bodo SSD pogoni končno začeli postajati standardna oprema.

Izvorna novica.

21 komentarjev

Še več DDR400 modulov

več strani - DDR400 je postal že pravi naslednik dodobra uvevljavljenga DDR333, kljub temu da JEDEC sploh še ni uradno postavil standarda za DDR400. Proizvajalce seveda to ne moti, izdali so si kar svoje standarde. Danes vam predstavljam testa TwinMOSove in Corsairove DDR400 palčke, katerih teste ste si že lahko ogledali. Da vidimo, če pridejo različne spletne strani do enakih rezultatov.

2 komentarja

Fujitsujevi 15K rpm diski

X-Bit Labs - Prestižnem klubu proizvajalcev, ki so že predstavili svoje 15.000 rpm diske, se je z veliko zamudo pridružil tudi Fujitsu. Azijsko podjetje, ki po naših izkušnjah ni ravno vzor kvalitete in zanesljivosti (čeprav imajo nekateri boljše izkušnje ), je tako predstavilo serverske diske, ki se vrtijo s fiksno hitrostjo 15.000 obratov na minuto. Seveda so vsi na SCSI ali FC-AL vmesniku, na voljo pa bodo modeli 18, 36 in 72GB velikosti. Cene zaenkrat še niso znane, proizvodnja ba naj bi se začela v bližnji prihodnosti.

2 komentarja

Nastajanje XBox joypada

3ag - Heh tako zgodaj zjutraj (jah, za mene ) se malce smeha še kako prileže. In tukaj ga boste našli dovolj, vsaj tisti, ki uživate v šalah na račun M$ja in Billya. Gre namreč za (precej interaktivno) razkritje nastanka kontrolerja za XBox. Check it out.

4 komentarji