»

Skupinske tožbe zoper Facebook, Google in Zyngo zaradi nespoštovanja zasebnosti

Slashdot - Pred dvema tednoma smo povzeli Wall Street Journal, ki je v raziskovalnem članku ugotavljal, da aplikacije na Facebooku kršijo pogoje na strani in osebne podatke delijo bolj, kot bi to uporabniki vedeli ali si želeli. To je bil med drugim tudi povod, da so v naslednjih dneh v Ameriki vložili cel kup skupinskih tožb zoper Facebook, Google in Zyngo, ker podjetja niso varovala osebnih podatkov.

Prva med njimi, Nancy Walther Graf proti Zynga Game Network, Inc. je bila vložena 18. oktobra, torej na isti dan kot je bil objavljen članek v Wall Street Journalu. Tožba večidel očita Zyngi točno to, kar piše v omenjenem članku. Druga tožba, Shelley Albini proti Zynga Game Network Inc. in Facebook, Inc., je bila vložena dan pozneje in je nekoliko ožje usmerjena. Tu gre le za neavtorizirano deljenje podatka o identifikacijski številki profila uporabnika na Facebooku z oglaševalskimi podjetji. Obe tožbi sta bili vloženi na okrožnem sodišču v Kaliforniji. Tretja tožba, Paloma Gaos proti Google...

28 komentarjev

Bioshock 2 bo uporabljal SecuROM

bit-tech.net - Predstavniki razvijalskega studia 2K Games, ki pripravlja Bioshock 2, so razkrili, kakšen sistem proti nelegalnim kopijam bo slednji uporabljal. Na žalost vseh potencialnih igralcev se vrača SecuROM , ena izmed največjih nadlog v svetu DRMja, saj je njegovo odstranjevanje z računalnika dokaj zapleten postopek, če ne uporabite za to namenjenih orodij, ki postopek močno olajšajo. Na srečo bo SecuROM uporabljen le pri škatlastih različicah igre za verifikacijo originalnosti optičnega medija. Digitalne različice igre, prenesene z interneta (npr. Steam, kjer je Bioshock 2 že na voljo za prednaročilo), SecuROMa ne bodo imele, a bodo zato prav vse različice igre uporabljale prav tako ne najbolj...

29 komentarjev

Tožba WGA zoper Microsoft ne bo skupinska

Ars Technica - Lanskega septembra so v ZDA razočarani uporabniki vložili tožbo zoper Microsoft, ker naj bi jih ta zavajal v prenos in namestitev posodobitve za Windows Genuine Advantage (WGA) pod pretvezo, da gre za kritičen varnostni popravek. WGA je v resnici preverjal, ali je nameščen licenčni operacijski sistem in vsake tri mesece posredoval v Redmond podatke o računalniku. Microsoft je hitro vložil zahtevo, da tožba ne sme postati skupinska tožba, saj bi se ji v nasprotnem primeru lahko pridružil vsak kupec Windows XP iz leta 2006 brez sodnih stroškov.

Zvezni sodnik je odločil, da se primer lahko nadaljuje, a da tožba ne more postati skupinska tožba, s čimer se je Microsoft izognil stotina milijonom dolarjev odškodnin. Microsoft ima časa do 12. februarja, da sodišču dostavi seznam stroškov. Obravnava bi se sicer morala začeti v ponedeljek, a jo je sodnik prestavil.

17 komentarjev

Microsoft tožen zaradi Genuine Advantage

Opozorilo WGA

TG Daily - Na washingtonskem sodišču se je pričela zanimiva skupinska tožba zoper Microsoft, kjer tožniki redmondskemu podjetju očitajo, da s programom Windows XP Genuine Advantage (WGA) kršijo pogoje, ki so veljali ob nakupu Windows XP. V tožbi trdijo, da bi moral Microsoft WGA označiti kot protipiratsko posodobitev programa in ne kot kritični popravek, brez nadaljnje razlage, kaj stori na računalniku po namestitvi. Nadalje podjetju očitajo, da so skrili in prikrili pravo naravo programa in njegove zmožnosti, saj je ta v nasprotju s kategoričnim zanikanjem Microsofta zbiral in v Redmond pošiljal privatne informacije. Microsoft namreč zatrjuje, da WGA z analizo sistema izdela unikaten ključ, ki se prebere ob nameščanju popravkov, a z njim ni moč...

57 komentarjev

The Sims 3 dva tedna pred izidom že na spletu

Ars Technica - EA ima večne težave z uhajanjem iger. Najprej ji je ušla Spore, sedaj pa se zgodba ponavlja tudi s The Sims 3. Marca so razvijalci razglasili dobro novico, da kupcev ne bodo ubijali z DRM-jem, spletno aktivacijo in kakšnim drugim načinom avtentikacije, temveč se bodo zatekli le k dobri stari serijski številki. Te dni pa se je na spletu že znašla igra The Sims 3, čeprav je uradni izid oddaljen še dva tedna. Ker je EA tako velikodušno odstranil zaščite, ki so bile trn v peti tako legalnim kot nelegalnim verzijam, je razpečevanje in igranje igre postalo otročje lahko. Igra je na straneh s torrenti že velik hit, pri čemer večina prenašalcev trdi, da igre ne potrebujejo zase, temveč za svoja dekleta.

30 komentarjev

The Sims 3 ne bodo imeli DRM-ja

Slashdot - Lani si je EA zaradi svoje zaščite na zgoščenkah (DRM) nakopal kar nekaj tožb razjarjenih uporabnikov. Septembra so se nanj spravili kupci igre Spore, novembra pa še The Sims 2. Nekaj se je EA iz te zgodbe le naučil, saj je obljubil, da tretja inkarnacija družine Sims ne bo imela DRM-ja. Vrnili se bodo k dobri stari metodi, in sicer k serijski številki. Prav tako ne bo treba izvesti nobene avtentikacije prek interneta, aktivacije, registracije ali česa podobnega za igranje. The Sims 3 pride v trgovine junija.

14 komentarjev

EA ne bo odprla studia v Vancouvru

Slo-Tech - Electronic Arts je preklical svoje napovedi o odprtju novega studia za razvoj iger v Vancouvru zaradi slabe prodaje iger v Severni Ameriki in Evropi, poroča kanadski globeandmail.com. Čeprav so priprave na zagon slabih 2000 kvadratnih metrov velikega obrata trajale leto dni, si je EA premislil in prostore že oddal v najem. Dva dni pred to odločitvijo je EA znižal napovedi za prihodke in dobiček v prihodnjem letu, konec oktobra pa so napovedali odpuščanja šestih odstotkov delovne sile.

Sedaj pravijo, da bo potrebno odpustiti še nekoliko več ljudi in združiti nekatere obrate ter zmanjšati število iger, ki jih bodo proizvedli v fiskalnem letu 2010. Delnice podjetja so dosegle sedemletno dno, kar priča o nizkem zaupanju vlagateljev v vodstvo. Letos je EA poskusil s sovražnim prevzemom Take-Two Interactive Studia (založnika serije Grand Theft Auto), a so bili zaradi ekonomskega poslabšanja primorani načrte opustiti.

10 komentarjev

Skupinska tožba zoper EA

Slashdot - Po septembrski tožbi zoper Electronic Arts, ki jo je sprožil razočaran lastnik igre Spore, se jim tokrat obetata še dve novi skupinski tožbi. Razjarjeni lastniki brezplačne preizkusne različice Spore Creature Creatorja in igre The Sims 2: Bon Voyage so nezadovoljni z novo zaščito SecuROM. Oboji trdijo podobno, in sicer da igra brez njihove vednosti in privoljenja namesti programje za urejanje digitalnih pravic (DRM) SecuROM, ki se za vedno ugnezdi na disk in onemogoča normalno delo, odstranitev pa je nemogoča brez formatiranja. EA-ju očitajo, da namestitve zaščite ne omeni niti v EULA, tako obnašanje pa naj bi bilo nemoralno, neetično, tiransko in brezobrazno, še trdijo tožniki. Slashdot.

79 komentarjev

Videonadzor malce drugače

Slashdot - Da je videonadzor lahko uporaben tudi za kaj drugega kot samo za neučinkovito preganjanje kriminala, je prišlo na misel tudi Craigu Feiginu, serviserju na Floridi, ki je svojim strankam ženskega spola poleg servisiranja njihovih prenosnikov nudil še dodatno "storitev". Seveda brez njihove vednosti.

Na njihove računalnike je namreč namestil zlonamerno programsko opremo, ki je s pomočjo vgrajene kamere lastnice fotografirala, slike pa pošiljala na njegov domači računalnik.

Feigin je tako z izvirno uporabo videonadzora zbral okrog 20.000 fotografij, s pomočjo katerih se je lahko prepričal, da lastnice računalnikov, ki jih je okužil med servisiranjem, ne počno nič prepovedanega.

Na nezakonito posnetih fotografijah sicer ni bilo zaznati nobene teroristične aktivnosti, je pa zato Feigin uspel posneti tudi nekaj slik, na katerih so bile njegove žrtve pomankljivo oblečene.

Kljub temu patriotskemu ravnanju vnetega serviserja pa kot kaže Floridske oblasti za njegovo protiteroristično...

14 komentarjev

Alone in the Dark: SecuROM spet na pohodu

SecuROM logotip

vir: Ars Technica
Ars Technica - SecuROM, ena najbolj osovraženih DRM zaščit, je spet na pohodu. Za zaščito pred grdimi grdimi pirati™ ga bo uporabljala prihajajoča Atarijeva igra Alone in the Dark.
Posebnost SecuROMa je v dejstvu, da po namestitvi na sistem zahteva aktivacijo na založnikovem strežniku. Število aktiviranj je pri igrah do sedaj bilo omejeno na 3 (pri BioShocku in Mass Effectu), Mass Effect pa je še vsakih 10 dni poklical domov in preveril veljavnost aktivacije. V kolikor je kupec dosegel dovoljeno število aktiviranj, je moral poklicati na založnikovo linijo za podporo in prositi za povečano število aktivacij.
Alone in the Dark bo v tem primeru malo poseben: ne bo omejeno število aktiviranj, bo pa igra vezana na samo en računalnik. V kolikor bodo kupci ponovno aktivirati igro na drugem...

14 komentarjev

Bioshock brez DRMja

bit-tech.net - 2k Games so po skorajda enem letu iz BioShocka odstranili protipiratsko zaščito, ki je zahtevala aktivacijo igre po vsaki inštalaciji. Poleg polemik pa so se pojavile tudi težave, saj se z odstranitvijo igre s sistema občasno aktivacija ni sprostila. Po besedah bit-techa so to aktivacijo umaknili, ker pa je bilo to narejeno na njihovih strežnikih, potrebe po popravkih ni. Omeniti pa velja, da SecuROM ostaja.

Vsaj ena dobra poteza v prid potrošnikom, a Masseffect DRM, ki vsakih 10 dni 'kliče' domov, na voljo pa so le 3 aktivacije z istim ključem, naredi piratstvo precej bolj zanimivo opcijo. Kaj boste izbrali, nakup novega CD ključa po vsakih treh namestitvah ali torrent?

11 komentarjev

Pohekana zaščita Audio DVDjev

CD Freaks - Verjetno se še vsi spominjate izdaje orodja DeCSS, katerega mlademu avtorju je uspelo prebiti zaščito CSS, ki se še danes uporablja na DVD diskih, ki vsebujejo filme. Dogodek je bil zelo odmeven in je poleg mnogih tožb prinesel tudi novo zaščito za prihajajoči standard - Audio DVD. Po prvotnih načrtih naj bi omenjeni mediji vsebovali le malce naprednejšo verzijo zaščite CSS, ob njenem razbitju pa se je glasbena industrija podala v iskanje nove zaščite in rojen je bil CPPM (Content Protection for Pre-recorded Media).

Ker glasbeni posnetki na DVDjih nikoli niso dosegli pretirane popularnosti, je zaščita do pred kratkim ostala nepremagana. Zanimiv je predvsem pristop, s katerim so se (zli?) programerji prebili mimo nje. Zaščita namreč sploh ni bila razbita, uporabljena so bila programska orodja, namenjena poslušanju Audio DVDjev, ki so vsebino takšnih diskov sposobna dekriptirati. Takšne nezaščitene podatke hudobno orodje nato samo še preusmeri z zvočne kartice na trdi disk in že je ...

25 komentarjev

Ah, ta EULA

The Register - EULA - End User Licensing Agreement, na katere postavke se moramo strinjati, če inštaliramo Microsoftove programe je zopet vzbudila zanimanje, saj so v njej našli postavko, ki dovoljuje MSju, da dostopa do informacij o našem sistemu in ga avtomatično popravlja in obnavlja. Ta dodatek so našli v Service packu 1 za WindowsXP in SP3 za Windows2000.

Sporno v EULA je po novem to, da si Microsoft dovoljuje pregled posodobitve vašega sistema in ga avtomatično obnovi, če je le-to potrebno. Sicer WindowsUpdate poznamo vsi, toda zakaj so ga dali v EULA se sprašujejo na The Registerju. Upravičena opazka ali pikolovstvo? Odločite se sami.

2 komentarja

V koš z EULA

Vnunet - EULA ali 'Pogodba za končnega uporabnika' je standardni spremljevalec neštetih programskih paketov. Če želite najbolj 'opazen' primer: v vseh Microsoftovih škatlah je tak zanikrn list papirja z veliko malega teksta, ki z malim tekstom veleva, da morate ves mali tekst prebrat.

Ena spornejših točk EULA pa je verjetno omejitev pri prodaji: kupcu avtorsko zaščitenega izdelka namreč ne dovoljuje preprodaje slednjega (torej, kupiš nek izdelek, nato pa ga ne uporabljaš več, in bi ga rad prodal). Se pa to zna spremeniti - Klik!

6 komentarjev