»

Django meet, uporabniška izkušnja in varnost v telefoniji

Fotografija s prejšnjega Django meeta

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - torek, 13.9.2011 ob 18h - Django Meet
Po dolgem poletju se bomo ponovno srečali z Djangom. Na tokratnem srečanju bodo svoje izkušnje ter rešitve težav z Djangom predstavili trije domači predavatelji (Gašper Fele Žorž, David Klasinc in Jure Vrščaj) ter hrvaški gost (Senko Rašić).


sreda, 14.9. ob 19h - Spletne urice - Silicjeva izkušnja
Kaj se dogaja v Silicijevi dolini na področju uporabniške izkušnje (UX) bo na prvem letošnjem predavanju predstavil Mitja Mavsar iz D-Labs. Avgusta se je s kolegom Danijelom Kurinčičem podal na konferenco UX Week, kjer sta prisluhnila, kako izkušnjo ustvarjajo pri večjih organizacijah in podjetjih kot so Google, Facebook, Mozilla, Microsoft ...

petek, 16.9. ob 19h - Pipini odprti...

22 komentarjev

Kiberpipa sredi oktobra

Utrinek z lanske zabave

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 12.10. ob 19h začnemo s Splavitveno zabavo za Ubuntu 10.10, kjer bosta najprej David Klasinc in Luka Napotnik predstavila novosti v Ubuntuju in delo skupnosti Ubuntu.si, pozneje pa bomo na ves glas slavili nove uspehe Ubuntuja, se skupaj smejali uporabnikom drugih operacijskih sistemov in jim privoščili vse težave z zaprtostjo njihove programske opreme.

V sredo 13.10. ob 19h, bo na #154 Spletnih uricah bo Marin Medak predstavil kako je bilo blogati med veslanjem od Savudrije do Zakintosa.

Prihodnji teden pa v sredo 20.10. ob 20.00 organiziramo delavnico, v okviru katere se boste naučili celotnega poteka razvoja aplikacije in programirati v Pythonu. Delavnico vodi Domen Kožar.

28 komentarjev

Google iz prve roke -- Spletne urice

Slo-Tech - V kolikor ste zaradi prazničnega vzdušja zamudili najavo današnjega zanimivega predavanja, je tule še enkrat:

Žiga Mahkovec je eden od peščice slovencev zaposlenih na Googlu (in edini na Googlovi centrali v Kaliforniji). Povedal bo zgodbo o tem, kako je pred dvema letoma pristal v Googleplexu in zakaj je še vedno tam; kako je poskrbljeno za zaposlene in kakšna je Googlova kultura. Predstavil bo prednosti in slabosti življenja v Silicijevi dolini.

Žiga se bo dotaknil tudi tehničnih tem. Ali je razoj programske opreme v Googlu bistveno drugačen kot drugod? Predstavil bo nekaj zanimivih razvojnih projektov in kako Google vzpodbuja inovacije. In nenazadnje, kako se pridružiti podjetju in okrepiti slovenski tim.

Zaradi prenove v Kiberpipi bodo tokrat Spletne urice izjemoma v ponedeljek 4. januarja ob 18.00 na Fakulteti za...

15 komentarjev

Podatkovne baze in NoSQL. Oblikovanje sporočilnosti spletne strani. V Kiberpipi ta teden.

Od začetka do Koale - zabava ob izidu Ubuntu 9.10 v Kiberpipi

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek ob 19h bo Gašper Žejn z Zemante govoril o podatkovnih bazah in o tem, kako so zadnja leta zaradi ogromne količine podatkov, ki jih ustvarjajo spletna družabna omrežja, postale relacijske baze zaradi prepočasnosti neuporabne za shranjevanje podatkov. Velikani so zato razvili alternativne rešitve za hrambo podatkov, nekatere od teh so zaprte, nekatere so na voljo kot spletna storitev, kar nekaj pa je tudi odprtokodnih. Pravi razvoj pa se šele dobro začenja in tako se je pojavilo gibanje NOSQL, ki obravnava skalabilne tehnične rešitve in s pomočjo serije delavnic širi znanje o uporabi in razvoju tovrstnih podatkovnih baz in na njih zgrajenih aplikacij.

Na Spletnih uricah Od kvadratkov na...

14 komentarjev

V Kiberpipi

Akademy 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa -

Na Pipinem odprtem terminu v torek, 14.10. ob 19h bo Jure Repinc predstavil najbolj aktualne, vroče in zanimive utrinke z letošnje Akademy 2008 konference, ki se je odvijala med 9. in 15. avgustom 2008 v Belgiji.

Na Spletnih uricah v sredo, 15.10. ob 19h bo Marko Samastur z Zemante govoril o razširjanju spletnih mest s pomočjo brskalniških vtičnikov, ki nam ponujajo zelo zanimive možnosti. Kot nam je pokazal že Greasemonkey za Firefox lahko spletnim stranem enostavno dodamo funkcionalnosti, ki jih te same nimajo. Razvijalci niso več omejeni s spletno stranjo, saj lahko izvajajo klice med stranmi in do strežnikov s pomočjo katerih lahko poljubno nadgradijo izbrana spletna mesta. Predavanje se bo osredotočilo na izzive in kompromise pri razvoju celovite Zemantine...

11 komentarjev

Kiberpipa v osmo sezono 15. septembra

Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa po poletnem odmoru v ponedeljek, 15. septembra 2008, odpira svoja vrata v osmo sezono! Odprta bo vsak delovni dan od 10. do 22. ure (naslov za tiste, ki še ne veste: Kersnikova 6, Ljubljana). Kiberpipin redni program dogodkov se bo pričel odvijati v oktobru. V tem času bo poleg prosto dostopnega interneta na ogled stalna zbirka Kiberpipinega računalniškega muzeja, od 29.9. pa v Caffé Metropol nad Kiberpipo tudi začasna razstava nedavno podarjene opreme Inštituta za biomedicinsko informatiko Medicinske fakultete v Ljubljani. Če želite biti obveščeni o dogajanju, lahko Kiberpipo...

5 komentarjev

Asus Eee PC, Start-up night #2 in delavnica Pure Data

Asus Eee PC

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Je majhen, je eleganten, je enako funkcionalen kot vsak povprečni prenosni računalnik in trenutno edini zgled mu je OLPC. Na Pipinem odprtem terminu danes ob 19h si bomo pogledali prenosni računalnik Asus EEE PC, katere so njegove značilnosti in zakaj je drugačen od ostalih.



Ker imamo v Sloveniji kar nekaj zanimivih spletnih storitev, bomo tudi maja na Spletnih uricah eno predavanje namenili le-tem. V sredo ob 19h se bodo na drugem start-up večeru predstavili nekateri bolj ali manj znani start-upi s svojimi...

0 komentarjev

Pipin odprti termin in Spletne urice v tem tednu

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kako dobiti boljše delo v IT-ju? Na trgu obstaja množica podjetij in vsako od teh išče IT-jevce. Boljši položaji v IT-ju navadno niso objavljeni v časopisih ali na internetu. Ta delovna mesta zapolnijo kandidati, ki jih podjetja sama najdejo in kandidati, ki so dovolj proaktivni, da sami kontaktirajo podjetje. Ko ima podjetje primerno mesto zanje, jih običajno tudi zaposli. Na Pipinem odprtem terminu v torek, 22. aprila ob 19h v Kiberpipi boste izvedeli, kako lahko stopite v stik z najbolj zaželenimi delodajalci, tako da se boste lahko potegovali za tista boljša delovna mesta, še preden bodo javno objavljena in se bo zanje zagreblo pol slovenskih IT-jevcev. Predava Gorazd Prah, strokovni sodelavec v marketingu podjetja Moje delo d.o.o.

Na Spletnih uricah v sredo, 23.4. ob 19h bo beseda tekla o konferenci Future of Web Design (FWOD), ki...

1 komentar

Zemanta je v živo

Slo-Tech - Po mesecih trdega dela je včeraj zvečer Zemanta izdala svoj bloggerski oplemenitevalnik (storitev za samodejno predlaganje dodatnih vsebin). Na tej točki bi se radi iskreno zahvalili vsem preizkuševalcem, ki ste se odzvali na naše povabilo preko Slo-Techa in preko drugih slovenskih blogov.

Kot zanimivost, storitev je bila recenzirana tudi na Techcrunchu, tisti z Digg računi pa jo lahko spravite še višje (ali pa na del.icio.us).

Res iskrena hvala za vso podporo, hkrati pa lahko pri nekaterih slovenskih blogerjih najdete še nekaj fotografij z otvoritvene zabave.

35 komentarjev

Spletne urice: Spletno tiskanje brez CSS

Slo-Tech - V sredo, 10. maja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo imel Jure Koren predavanje z naslovom Spletno tiskanje brez CSS.

Ob različnih priložnostih potrebujemo mehanizem, ki omogoča s spletne strani prevzeti kakšno potrdilo ali stran izpisati na papir. Pri tem nas ovirata predvsem nekonsistentnost brskalniške podpore tiskalniškemu delu CSS standardov in v primeru elektronskega shranjevanja tudi (pre)enostavno spreminjanje dokumentov s tekstovno obliko zapisa.

Predstavljena prosta Python knjižnica ReportLab omogoča programsko gradnjo PDF dokumentov in omogoča nebolečo integracijo generatorja PDF dokumentov, računov, potrdil, za tisk oblikovanih gradiv in podobnih reči, ki jim spletni brskalniki danes še niso kos. Predavanje bo temeljilo na primeru spletnega vmesnika za generiranje računov, napisanem nad turbogears.

3 komentarji

Spletne urice: Kaj nas iPod nauči o spletu?

Slo-Tech - V sredo, 8. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na novo predavanje iz serije Spletnih uric z naslovom Kaj nas lahko iPod nauči o spletu?

Apple je lani prodal 32 milijonov iPodov, od tega 14 milijonov v zadnjem četrtletju, in s tem navkljub izjemni konkurenci poskrbel, da iPod ostaja fenomen in daleč najbolj prodajana družina predvajalnikov glasbe.

Na predavanju si bomo ogledali, zakaj je iPod toliko uspešnejši od konkurence, ki ponuja več funkcionalnosti za manj denarja in kaj nas lahko nauči o uspešnem razvoju spletnih storitev.

Predaval bo Marko Samastur, ki verjame v odprte standarde, prosto izbiro in splet brez ovir, in ki s somišljeniki ustvarja Marelo.

9 komentarjev

Spletne urice: Nevsiljiv JavaScript

Slo-Tech - AJAX in Javascript sta spet moderna, vendar njuna uporaba včasih šepa. Brez njih nedelujoče strani, obskurne napake zaradi nepodprtih brskalnikov, neprilagojenost za obiskovalce s posebnimi potrebami itd. so težave, s katerimi se soočamo vsak dan.

Na devetih Spletnih uricah, v Kiberpipi v sredo, 30.11 ob 19.00 si bomo ogledali kateri problemi se pojavljajo pri uporabi javascripta in kako se jim izogniti tako, da so spletne strani dostopne vsem, obenem pa nudijo izboljšano funkcionalnost tam kjer je to mogoče. Predava Marko Samastur.

Marko Samastur verjame v odprte standarde, prosto izbiro in splet brez ovir.

17 komentarjev

Spletna ukazna vrstica

Slashdot - YubNub je nov način interakcije s spletom, ki nam omogoča, da s preprostimi ukazi v stilu ukazne vrstice lahko poganjamo različna iskanja iz ene same centralne strani.

"g Firefox" nam bo denimo prikazal kje lahko snamemo trenutnega spletnega favorita, "gim noob" nam bo pokazal nekaj zanimivih slik, "wp Slovenia" nam bo povedal kaj angleška Wikipedija meni o naši državici, če pa bi radi dodali kak nov ukaz, pa ga lahko dodate tudi sami z ukazom "create"... je morda kdo že poizkusil zagnati ukaz "ls"?


Vse skupaj bi bilo dokaj revolucionarno, če Firefox ne bi vsega tega vgrajeno v desnem kliku na katerokoli iskalno okence podpiral že dolgo časa kar v svoji naslovni vrstici.

16 komentarjev

Kaj si pa po poklicu? Kiberatlet!

Slo-Tech - "Spet se igraš?"
Kolikokrat ste to slišali? [:|]

Pa ste pomislili, da iz tega naredite pravcato kariero, v stilu svetovno znanih igralcev nogometa, košarke ali golfa, ki služijo mastne denarce? Kot kaže, se nam ponujajo konkretne možnosti prav za to!

CPL (Cyberathlete Professional League) je organizacija, ki poskuša dvigniti igračkanje na raven profesionalnega športa. Njeni začetki segajo v leto 1997, letos pa nam ponujajo nekaj novega, velikega -- svetovno turnejo, katere skupni sklad je celih 1.000.000 amerških zelencev (glavni sponzor je Nvidia). Turneja bo potekala po devetih državah (pri nas jih še ne bo, zanekrat [;)]), tekmovanja pa se bodo odvijala vsak mesec (nagradni sklad za posamezno državo je $50.000, prvo mesto pa vam prinese 15 tisočakov). Prva država na sporedu je Turčija (to niti ni tako daleč ...), dogodek pa se prične ta četrtek. Kaj se bo pa igralo porečete? Painkiller ena na ena.

Se vidimo junija v Nemčiji?

116 komentarjev

Kadar želite kaj skriti, bodite temeljiti

Slo-Tech - Kljub temu, da je na internetu ogromno informacij, ki bi jih človek nepovezane le stežka našel, se veliko teh informacij centralno arhivira na različnih iskalnikih, zato načeloma nimamo problemov, če želimo te razpršene informacije najti.

Problem pa nastopi, če kakšne informacije v iskalniku ni. Lastniki spletnih strani namreč lahko na svojem strežniku ustvarijo posebno datoteko z imenom robots.txt, v kateri določijo, do katerih spletnih mest naj iskalni roboti (programi, ki iščejo in arhivirajo spletne strani) ne dostopajo. Sicer se iskalni roboti teh navodil niso obvezani držati, vendar jih načeloma spoštujejo.

Drugo vprašanje je seveda, zakaj bi si kdo želel, da njegove spletne strani ali njenih delov ni v iskalniku. Administratorji spletnih strežnikov se za to možnost pogosto odločajo zato, ker ne želijo, da jim iskalni roboti prekomerno obremenjujejo strežnik, lahko pa si seveda želijo, da nekatere informacije ne bi bile preveč javno dostopne. To morda še bolj velja za...

7 komentarjev

Predavanje: Digitalizacija avdiovizualnih arhivov

Cyberpipe -

Digitalno snemanje in obdelava materialov dokončno izpodrivata analogne načine dela. Veliko bolj neraziskan teritorij pa je digitalno arhiviranje.

Bodo računalniki čez 10 let še znali prebrati stare CD plošče? Kako trajni so zapisljivi CDji in DVDji, pa DV trakovi? Kakšne formate zapisa izbrati? Koliko virtualnega in fizičnega prostora bodo zasedle digitalne zbirke? Kako pretvoriti obstoječe arhive v digitalne ter kako ustvarjati nove? Kako ponuditi streaming? In koliko bo vse skupaj stalo?

Odgovore je Jure Longyka raziskoval v diplomski nalogi z naslovom Digitalizacija avdiovizualnega arhiva. Možnosti, ki se ponujajo je obdelal v šestih konkretnih slovenskih primerih. Prvo predavanje na to temo bo imel v sredo, 15. januarja ob 19:00 v kinodvorani Kiberpipe, nadaljeval pa teden dni kasneje.

Predavanji bosta zanimivi za vse, ki se srečujejo s potrebo po trajnejšem hranjenju avdiovizualnih del - vse od domačih posnetkov do del profesionalnih ustvarjalcev.

Več o predavanju pa je možno...

3 komentarji