»

Prvi računalniki v Sloveniji, 1. del - računski stroji v javnih ustanovah

Luknjačice na luknjane kartice zajemajo podatke za obdelavo. Norsk Teknisk Museum, Oslo (CC BY-SA 4.0)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej - Na podlagi izvirnih raziskav smo v Računalniškem muzeju pripravili serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji. Prispevke o prvih računalnikih pri nas smo obogatili s povezanimi splošnimi temami, ki spremljajo razvoj tehnologije, programiranja in telekomunikacij, ter obravnavajo družbeno pomembne aspekte računalništva kot so na primer uvajanje računalnikov v javno upravo, zdravstvo in znanstveno-raziskovalno dejavnost, pa uvajanje pouka računalništva v šole in začetek študija računalništva. Nismo pa pozabili niti na delo naših znanstvenikov in inženirjev in njihove prve poskuse lastne izgradnje računalniških sistemov ter začetke serijske proizvodnje računalnikov pri nas.

O prvih računskih strojih v javnih ustanovah pri nas si bolj podrobno lahko preberete na strani računalniškega muzeja.

S tokratno objavo usmerjamo pogled v štirideseta in petdeseta, na tehnologijo računskih strojev in z njimi povezano avtomatsko obdelavo podatkov na principu luknjanih kartic. Ta kot...

7 komentarjev

Razstava GOTO 1982

Zuse Z23 v restavratorski delavnici

Slo-Tech - V Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani 29.5. 2012 ob 18.00 uri odpira vrata razstava GOTO 1982 - razvoj računalniške kulture na Slovenskem, ki obeležuje 30 letnico angleškega ZX Spectruma (in tudi ameriškega Commodore 64). A to ne pomeni, da boste obiskovalci deležni le ogleda računalnikov iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, v času se bomo vrnili tudi v šestdeseta leta. Z več kot stopetdesetimi eksponati bodo prireditelji skupaj s Kiberpipinim računalniškim muzejem, Tehniškim muzejem Slovenije in Muzejem Peek&Poke ter nekaterimi posamezniki, pokrili razvoj računalništva znotraj različnih časovnih obdobij.



Nekaj utrinkov iz zakulisja postavljanja takšne razstave si lahko ogledate v...

16 komentarjev

Berlinski muzej računalniških iger v prvem mesecu obiskalo 12.000 ljudi

Heise - Pred enim mesecem se je v Berlinu odprl muzej računalniških iger. V njem je na 520 kvadratnih metrih razstavljenih več kot 14.000 iger, 2300 kosov strojne opreme in 10.000 revij, ki pričajo o pol stoletja razvoja računalniških iger, s čimer gre za največji tovrstni muzej v Nemčiji. Veliko razstavljenih primerkov je še vedno delujočih, tako da si lahko obiskovalci svoje zarjavelo znanje starih iger preizkusijo na mnogo interaktivnih eksponatih.

Zaščitnik muzeja je Ralph H. Baer, ki je razvil prvo igralno konzolo za domačo uporabo Magnavox Odyssey. Seveda jo najdemo med eksponati.

Muzej računalniških iger je v Berlinu obstajal že od leta 1997, a so ga leta 2000 zaprli, ker je bil prostor za razstavo premajhen. Razstave...

3 komentarji

Izpad računalniškega sistema prizemljil več kot sto poletov v Avstraliji

ComputerWorld - Zdi se, da se podjetja še niso naučila ničesar in da svoje IT-oddelke še vedno rade volje prepustijo zunanjemu podizvajalcu, ki seveda karseda varčuje. Tako so v soboto ob 20. uri po srednjeevropskem času na avstralskih letališčih obstali skoraj vsi potniki letalske družbe Virgin Blue, ker je odpovedal njihov sistem za vpisovanje potnikov. Izpad je trajal 21 ur do nedelje do 17. ure.

Sistem New Skies, ki ga uporabljajo za check-in, gostuje pri podjetju Navitaire, ki ima podatkovni center v Sydneyju. Ob 20. uri je odpovedala infrastruktura s SSD-ji, zato je bil cel sistem nedostopen. Navitaire ni imel rezervnega sistema, zato so šli iskat napako. Našli so je relativno hitro, nato pa so se odločili popraviti komponento, namesto da bi jo zamenjali, kar je...

2 komentarja

Kiberpipina ponudba

IBM 3390

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je okrog in spet vas vabimo v svoje prostore. Od danes dalje je na ogled Zgodovina trdih diskov v režiji Kiberpipinega računalniškega muzeja, v torek bo Urban Škudink na POT predstavil testiranje Django spletnih aplikacij, na SU pa bo Željko Filipin predstavil Watir, Ruby orodje za testiranje spletnih aplikacij. Še vedno velja, da lahko zamujena predavanja pogledate, ko jih objavimo v našem video arhivu, če pa v času predavanja samo nimate časa priti...

0 komentarjev

Naj vam Kiberpipin program polepša deževne dni

Tipkovnica Iskra Delta Triglav

vir: Kiberpipa
Kiberpipa -

Na današnji deževno turobni dan si boste proti večeru zagotovo lahko vzeli kako urico časa in se udeležili Spletnih uric - predavanja o ŽVPL 3.0. Urednika in snovalca prenovljenega ŽVPL-a Gregor Zalaznik in Davorin Pavlica nam bosta povedala nekaj bridkih izkušenj kako je prenova potekala, zakaj je potekala tako dolgo in kako se ne lotiti prenove spletnega mesta.

V okviru Filmšteke, ki zagovarja idejo odprtosti in vabi obiskovalce k soustvarjanju filmskih...

3 komentarji

Je vaša kartica brez lukenj?

Otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipin računalniški muzej letos odpira svoja vrata že 5. sezono - odprla se bo z začasno razstavo zbirke, ki jo je podaril IBMI - Inštitut za biomedicinsko informatiko Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Razstava bo obsegala nekaj edinstvenih eksponatov, ki so jih v 70-ih ter 80-ih letih uporabljali na inštitutu. Med drugim tudi luknjalec kartic IBM 29 in luknjalec-preverjalnik kartic IBM 129, s pomočjo katerih si bodo obiskovalci otvoritve lahko...

3 komentarji

Kiberpipa v osmo sezono 15. septembra

Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa po poletnem odmoru v ponedeljek, 15. septembra 2008, odpira svoja vrata v osmo sezono! Odprta bo vsak delovni dan od 10. do 22. ure (naslov za tiste, ki še ne veste: Kersnikova 6, Ljubljana). Kiberpipin redni program dogodkov se bo pričel odvijati v oktobru. V tem času bo poleg prosto dostopnega interneta na ogled stalna zbirka Kiberpipinega računalniškega muzeja, od 29.9. pa v Caffé Metropol nad Kiberpipo tudi začasna razstava nedavno podarjene opreme Inštituta za biomedicinsko informatiko Medicinske fakultete v Ljubljani. Če želite biti obveščeni o dogajanju, lahko Kiberpipo...

5 komentarjev

Otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja v novi sezoni

Slo-Tech - V petek, 10. novembra ob 20. uri vas vljudno vabimo na otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja na Kersnikovo 6 v Ljubljani.

Muzej se v sezoni 06/07 predstavlja s kar nekaj novostmi: na ogled bomo postavili razširjeno zbirko domačih računalnikov: poleg obstoječih eksponatov boste lahko občudovali še Atarija 800xl, legendarnega ZX81 angleške znamke Sinclair, naslednika C64 - Commodorja 128, enega prvih "pravih" IBM kompatibilnih prenosnih računalnikov Toshibo T1000 in druge.

Otvoritev nove sezone bo hkrati tudi otvoritev novega "GameBoy kotička", kjer bomo na ogled postavili najbolj popularno igralno konzolo s konca 80-ih let prejšnjega stoletja, ki jo boste seveda lahko tudi...

1 komentar

Otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja

Slo-Tech - V petek, 16. 12. ob 19.00 ste vabljeni v Kiberpipo na predavanje, ki bo osvetlilo dogajanje v zvezi z računalniškem muzejem ter debato o računalniški zgodovini in težavnosti pri iskanju resničnih podatkov v zvezi z računalniki starejšega datuma. Ob 20:00 pa na uradno otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja.

Po krajši predstavitvi muzeja, muzejskih eksponatov, knjižnice in ogledu prostora se bomo zaklepetali ob pijači in prigrizkih. Vljudno vabljeni vsi nostalgiki, ljubitelji domačih računalnikov, igric in vsi ostali, ki ste si od nekdaj želeli vedeti, zakaj se je tipkovnica ZX Spectruma ljubkovalno imenovala "radirka".

33 komentarjev

Kako deluje računalnik... v letu 1971.

Slashdot - Na Free tech books se je pojavila ena precej zanimiva knjiga, ki predstavlja delovanje računalnika. In kaj je tako posebnega na njej? Hja, napisana je bila daljnega leta 1971.

Na strani sta skenirani orginalna izdaja leta 1971 ter nova, natisnjena leta 1979. Tako lahko vidite ogromen preskok v tehniki od luknjanih kartic do magnetnih trakov.



Zabavno branje za vse nostalgike tukaj.

15 komentarjev