»

Pričenja se sklepni del Nasinega tekmovanja v 3D-tiskanju bivališč

Slo-Tech - Med prvim in četrtim majem se bosta v Illinoisu dve ekipi inženirjev pomerili v postavljanju 3D-tiskanega habitata iz peska in recikliranih odpadkov. Gre za dvoboj končnih finalistov štiriletnega Nasinega tekmovanja, ki naj bi dalo nekatere odgovore na vprašanje, kako bodo videti prve človeške naselbine na Marsu.

Kolonije na Marsu so velika želja tako raziskovalcev kot politikov in nekaterih milijarderjev, toda hkrati gre za bržkone največji inženirski izziv v človeški zgodovini. Oskrbovalne ladje s potrebščinami bodo z Zemlje potrebovale več mesecev, da dosežejo rdeči planet, zato bodo morale biti naselbine kar se da samozadostne - tudi pri sami gradnji objektov. To je smisel Nasinega obsežnega tekmovanja 3D-Printed Habitat Challenge,...

17 komentarjev

Tekmovanje v pisanju na prvi pogled neškodljive, a zlonamerne kode

Slo-Tech - Začelo se je že 8. tekmovanje v pisanju pregledne, na prvi pogled neškodljive C-jevske kode, ki pa v resnici počne nečednosti. Underhanded C Contest je zanimivo tekmovanje, ki so se ga leta 2005 domislili na Univerzi Binghamton v zvezni državni New York in od udeležencev zahteva, da rešijo zastavljen problem čim bolj elegantno. Običajno morajo napisati kodo, ki pravilno počne kakšno legitimno funkcijo, v posebej določenih primerih pa se vede drugače. To drugo obnašanje mora biti ob pregledu kode kar najbolj neopazno, pri čemer mora biti sama koda pregledna in kratka. Za skrivanje pri belem dnevu gre torej.

Letošnje tekmovanje traja do 15. novembra, rezultati pa bodo objavljeni dva meseca pozneje. Letos morajo tekmovalci napisati C-jevski program, ki primerja radiogram vzorca s standardom in...

3 komentarji

Američani snubijo bodoče IT-strokovnjake s tekmovanjem

US Cyber Challenge

Heise - Da bi ponovno vzpostavili primat na področju obvladovanja kiberprostora, so se Američani zatekli k zanimivemu projektu. Predstavili so US Cyber Challenge, s katerim bodo poiskali 10.000 nadebudnih mladih Američanov, ki jih bodo kasneje vzgojili v vrhunske strokovnjake, raziskovalce in napadalce na spletu.

Program sestoji iz treh tekmovanj: CyberPatriot High School Cyber...

21 komentarjev

Zaznavanje zlonamerne programske kode s pomočjo Linux jedra

ScienceDaily - Boj proti virusom in ostali zlonamerni kodi je težaven, protivirusno programje pa praviloma nudi le zaščito proti vnaprej poznanemu zlonamernemu programju. Posebno težavo tako predstavljajo še neodkriti, a v "divjini" že dejavni virusi.

Zato sta v boju proti zlonamerni kodi profesor Avishaia Wool in njegov študent Ohad Ben-Cohen iz Univerze v Tel Avivu ubrala povsem drugačen pristop. Razvila sta namreč odprtokodno rešitev poimenovano Korset, ki je namenjena zaustavljanju zlonamerne kode v okolju Linux.

Raziskovalca sta spremenila Linux jedro tako, da stalno nadzoruje in beleži obnašanje programskih aplikacij v sistemu. Poleg tega sta razvila tudi model, ki predvideva kako bi programske aplikacije na strežniku morale delovati.

Če modificirano jedro Linuxa zazna nenormalno delovanje programskih aplikacij, zaustavi njihovo izvajanje. Nova metoda naj bi bila tako bistveno bolj učinkovita kot tradicionalno zaznavanje (že odkritih) virusov, po besedah avtorjev pa za delovanje porabi...

12 komentarjev

Tekmovanje do nič

Slo-Tech - Hekerji bodo v okviru konference Defcon 16 organizirali tekmovanje imenovano Race-to-Zero. Pravila so preprosta: tekmovalci bodo dobili vzorce zlonamerne kode, ki jo bodo nato poljubno modificirati (RCE, code obfuscation, uporaba packerjev/kripterjev/mutatorjev...) ter naložili na namenski portal, ki bo deloval podobno kakor npr. VirusTotal, torej različni AV programi bodo kodo skenirali. Tekmovanje bo razvrščeno na različne težavnostne stopnje, končni cilj pa je prelisičiti vse načine detekcije. Zmagovalcu pripada čast in slava ter večno sovraštvo s strani razvijalcev proti-virusnih programov.

3 komentarji

NEST.2007 (IV)

Slo-Tech - Malo novih podatkov o tem kaj se dogaja. Letos bomo nazaj uvedli overclockersko delavnico, zato vsi, ki vas tovrstno početje zanima, vabljeni.

Prostor je že 70 odstotno zaseden. Po potrebi lahko število mest trenutno še povečamo, zato se prijavite zdaj. Naslednji teden bo omejitev takšna kot je.

Za vse prisotne bomo ponovno organizirali tekmovanje iz sestavljanja in razstavljanja računalnika ter lotanja (česa točno naj zaenkrat ostane skrivnost).

Več podatkov

20 komentarjev

NEST.2007, prve informacije

Slo-Tech - Torej, NEST.2007 seveda bo. Lokacije vam zaenkrat še ne moremo izdati, vendar bo objavljena najkasneje v sredo. Obe lokaciji, ki sta na voljo, imata urejeno prezračevanje.

Letos več poudarka namenjamo predavanjem, kar boste lahko videli v nekaj dneh. Prijave bodo na voljo 1.7. ob 23:59:59. Do takrat bo znano vse.

Poleg standardnih tekmovanj v računalniških igrah (predlogi za dodatna tekmovanja ali ukinitev kakšnega objavljenega na team@slo-tech.com), letos ponovno organiziramo tekmovanje v modificiranju ohišij, sestavljanju računalnikov ter njihovem navijanju.

Organizirali bomo tudi CTF tekmovanje iz poznavanja računalniških sistemov, kjer si dve ekipi izbereta operacijski sistem in ga potem v omejenem časovnem obdobju zaščitita pred vdori ter potem skrbita, da sistem določeno časovno obdobje zanesljivo deluje -- ter poskusita onesposobiti sistem nasprotne ekipe. Podrobnosti sledijo.

Trenutni osnutek podatkov o dogodku je na voljo na naslovu:

148 komentarjev

28. državno tekmovanje v znanju računalništva

Slo-Tech - V soboto, 3. aprila 2004 bo na Fakulteti za računalništvo in informatiko potekalo 28. državno tekmovanje v znanju programiranja za dijakinje in dijake. Tekmovanje bo potekalo na treh težavnostnih stopnjah. V prvih dveh skupinah zadostuje osnovno poznavanje enega izmed znanih programskih jezikov, saj tekmovalec rešitve poda na papirju, pomembnejši od sintaktične pravilnosti pa je pristop do rešitve problema. Tretja skupina bo programirala na računalniku v jezikih C, C++ ali Delphi/Pascal. Prijava in Več informacij. Prijava je še vedno možna, ne glede na razpis.

7 komentarjev

Virus na Dreamcast ploščku

Vnunet - Japonska verzija FRP igre Atelier Marie ima na plošku tudi bonus - ohranjevalnik zaslona. Vendar pa nameščanje slednjega na PC-ju računalnik okuži z virusom Kriz, ki deluje podobno kot CIH (Černobil) - na božič poskuša izbrisati CMOS ter podatke na disku. Kar pa med drugim loči Kriza od CIHa je to, da prvi poskuša datoteke na disku oz. omrežju prepisati, medtem ko je CIH 'le' poškodoval FAT tabelo. Več?

4 komentarji