»

Francija subvencionira spletne nakupe glasbe

Slo-Tech - Evropska komisija je odobrila francoski program subvencioniranja nakupovanja glasbe prek spleta v okviru sheme Carte Musique (slov. zemljevid glasbe). Prebivalci Francije, stari med 12 in 25 leti, bodo lahko kupili vrednostno kartico s prednaloženim dobroimetjem v višini 50 evrov za 25 evrov, ki ga bodo nato porabili za nakupe glasbe v spletnih trgovinah. Vsak prebivalec, ki ustreza pogojem v razpisu, bo lahko pridobil eno subvencionirano kartico na leto, tako da Francija načrtuje prodajo okroglega milijona kartic. Dodatna omejitev velja za udeležene založnike, ki iz te sheme ne bodo smeli zaslužiti več kot pet milijonov evrov, kar bi lahko od sodelovanja odvrnilo največje, denimo iTunes, FNAC ali Amazon.

Francoska vlada se je bala, da bo Evropska komisija pobudo zavrnila kot državni intervencionizem, a so bili njihovi strahovi neupravičeni. Še več, Evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia je pozdravil idejo, saj EU podpira iniciative držav članic, s katerimi želijo...

14 komentarjev

Visa splavila alternativo Paypalu

Slashdot - Podjetje Visa, ki je znano po istoimenskih kreditnih karticah, je vstopilo na trg sistemov plačevanja preko spleta in se postavilo ob bok storitvam kot so Moneybookers, Alertpay in Neteller, še najbolj pa želijo konkurirati Paypalu na področju t.i. mikro plačil.

Gre za predplačniško storitev imenovano Payclick, ki je v prvi vrsti namenjena mladoletnikom. Le-ti večinoma preko spleta opravljajo nakupe glasbe in videoiger, ki ne presegajo vrednosti 20$. Zaenkrat je največji dovoljeni znesek na računu 1000$, hkrati pa denarja s Payclicka ni možno prenesti na bančni račun. Podobno kot Paypal, Payclick omogoča vplačevanje na račun s pomočjo bančnega nakazila ali kreditnih kartic (Visa in Master Card). Storitev se od Paypala razlikuje v tem, da omogoča popoln starševski nadzor nad pretokom denarja na računu.

V kratkem nameravajo storitev uvesti tudi za druge uporabnike po svetu ter se ne želijo omejevati le na Avstralijo.

23 komentarjev

Prodaja CD-jev upada, digitalni albumi popularnejši

Ars Technica - Tržni analitiki iz NPD Group ugotavljajo, da se je število kupcev glasbe lani zmanjšalo v primerjavi s preteklimi leti. V zadnjih treh letih se je število kupcev glasbe v katerikoli obliki, torej prek spleta ali zgoščenk, skrčilo za 24 milijonov. Glavni krivec za zmanjšanje je slaba prodaja CD-jev, ki so vedno manj priljubljeni. Kljub temu založniki razlogov za skrb nimajo, saj se je število kupcev glasbe prek spleta povečalo. V tem času se je zvišala tudi poraba povprečnega kupca, ki je na spletu zapravil kar polovico več kot pred tem.

Podobne rezultate so naračunali tudi v Nielsnu, saj naj bi se prodaja digitalnih albumov okrepila za 16,1 odstotka med leti 2008 in 2009. Posebej pa je založnike razveselilo dejstvo, da se je količina pretočne glasbe prek omrežij P2P zmanjšala, kar pripisujejo slabi kakovosti datotek sumljive provenience in bogati ponudbi spletnih radiev in drugih možnosti neposrednega poslušanja glasbe prek spleta. Več o tem.

5 komentarjev

Lani prodanih dvakrat več gramofonskih plošč

CNet - Naslednja v vrsti statistik za pravkar izteklo se leto je prodaja glasbe. Založniki so skupaj lani prodali 1,51 milijarde izdelkov, kar je za deset odstotkov več kot predlani, pri čemer so šteli albume v trgovinah in prek spleta, posamezne skladbe prek spleta in glasbene videe. Priljubljenost celotnih albumov se zmanjšuje, so lani prodali le 428 milijonov ali 14 odstotkov manj kot leto prej, vedno bolj pa se prodajajo posamezne skladbe. Največkrat prodana skladba leta 2008 je Bleeding Love Leone Lewis, najbolj prodajana izvajalka pa je bila Rihanna.

Posebej zanimiva pa je vrnitev gramofonskih plošč. Čeprav so jih CD-ji in MP3-ji zasenčili že zdavnaj, so te še vedno pri življenju, predvsem vsled avdiofilov, ki trdijo, da nudijo opazno boljši zvok. Lani so tako prodali 1,88 milijona plošč, kar je sploh največ od leta 1991, ko Nielsen SoundScan meri trende. Prejšnji rekord je znašal poldrugi milijon iz leta 2000, leta 2007 pa so prodali pičlih 990.000 plošč.

139 komentarjev

Zastonj pretočna glasba za vsakogar

Grooveshark Lite

Slo-Tech - Podjetje Grooveshark je včeraj predstavilo svoj najnovejši produkt, imenovan Grooveshark Lite. Lite ponuja spletno poslušanje glasbe iz njihovega velikanskega kataloga glasbe, brez kakršnekoli registracije in časovne omejitve pri skladbah.

Vmesnik predvajalnika bazira na Flashu in je zelo enostaven, ličen in intuitiven. Omogoča iskanje po glasbeniku ali naslovu skladbe, žanru, popularnosti , itd. Z njim si lahko zelo enostavno sestavite poljubne predvajalne sezname, če pa imate uporabniški račun na Groovesharku si lahko le-te tudi shranite. Grooveshark.com pa ponuja tudi druge storitve kot so nakup glasbe preko spleta in priporočanje glasbe glede na vaš okus.

22 komentarjev

Amazon mp3 beta vs. iTunes

Slashdot - Na strani tech.blorge.com so preizkusili nedavno splavljeno storitev Amazon mp3 beta in naredili kratko primerjalno analizo - kvaliteto storitev glasbene trgovine spletnega velikana so seveda primerjali z Applovo spletno trgovino iTunes.

Prva in najbolj očitna prednost Amazonove ponudbe je, da prodajajo glasbo v najširše podprtem mp3 formatu (256 kbps) brez digitalne zaščite ( DRM), medtem ko Apple nudi digitalno zaščitene glasbene datoteke v manj razširjenem AAC formatu (v večini primerov kvalitete 196 kbps). Po besedah avtorja članka je v Amazonovi trgovini izbira glasbe (navkljub odsotnosti DRMja) odlična, poleg tega pa se seveda vsakodnevno širi. Cena ene pesmi znaša 0,89 $, cene albumov pa se gibajo med malo več kot 1 $ pa vse do 20 $. Na drugi strani pa na iTunes stane ena pesem 0,99 $, avtor članka pa še dodaja, da mu v času preizkušanja obeh storitev ni uspelo najti niti enega albuma, ki bi bil na iTunes cenejši kot na Amazon mp3. Iz Amazonove trgovine lahko posamezne...

41 komentarjev

Magnatune

OSNews - Magnatune je neke vrste novodobni založnik glasbe. Odločili so se, da bodo RIAA in potrošnikom pokazali, kako zgleda sodoben model distribucije glasbe preko interneta. Sami pravijo, da niso zlobni.

Njihov model ponujanja glasbe temelji na tem, da si iz njihove strani vsakdo lahko brezplačno povleče glasbene datoteke v 128kbps MP3 kvaliteti. Polne verzije, brez DRM-ja. Če pa želi kdo imeti pesem v boljši kvaliteti in/ali drugi obliki zapisa pa mora zato plačati. Cena? Ne boste verjeli, lahko jo določite sami. Megatunes si deli zaslužek z glasbeniki na polovico.

Od glasbene industrije, kot smo jo poznali do sedaj, pa se razlikujejo predvsem po tem, da ne sklepajo pogodb z glasbeniki ki izvajajo neko specifično zvrst glasbe, ampak se trudijo za čimvečjo raznolikost in kreativnost.

Kaj bo iz tega nastalo bomo pa še videli.

40 komentarjev

Napster ponovno "zastonj"

CNet - Pri nekdanji legendi Napsterju so se odločili, da bodo ponovno ponudili glasbo zastonj. To bodo storili s pomočjo, z oglasi izdatno podprtega, prostega programja in možnim 5x dostopom do željene skladbe iz njihove ponudbe. Pod "dostop" je mišljeno poslušati in ne običajni P2P žargon: snemati, kopirati, prenesti, sneti...

Če vas v šesto zasrbi poslušati določeno skladbo, bo potrebno izbrati med nakupom skladbe za iTunes ceno ali mesečno naročnino. Seveda vsebuje programje še nekaj dodatnih dobrot, a je tu žal še slaba novica: kot ponavadi, je stvar omejena na ZDA.

Novi Napster tako omogoča tri možne dostope do glasbe: brezplačno omejeno poslušanje, kupovanje posameznih skladb ali mesečno naročnino.

Vprašanje je le, ali bodo "iPodniki" to znali ceniti?

4 komentarji

Audiofilstvo izumira?

TweakNews.net - Adrian North z Leicesterske univerze je pred kratkim objavil rezultate nedavne raziskave britanskih znanstvenikov, v kateri so 2 tedna nadzirali navade 346 osebkov. Po njegovih navedbah naj bi sedanji, t.i. iPod generaciji, glasba bila preveč dostopna in je posledično ne cenijo kot nekoč. Še slabše, jemlje se jo za samoumevno, kar bi znalo imeti velik vpliv tudi na njeno prodajo. Jadran in njegova ekipa so prišli do rezultatov, podobnih tistim, ki sem jih omenil v novici P2P, Sony in demografska bomba.

Razumem poanto - tehnologija omogoča, da je glasba lahko vedno prisotna, s tem izgublja na svoji globlji vrednosti, ki jo je imela za človeka skozi stoletja razvoja družbe. Hkrati opažam tudi svojo lasten malomaren odnos do glasbe. Toda ali ni nemara vzrok tega tudi popolnoma drugačen tempo življenja?

Da si lahko z MP3 predvajalniki resno poškodujemo sluh, se mi ne zdi preveč čudno, na to so opozarjali že v času Walkmanov, podobno so Woody Allenovo generacijo opozarjali, da...

34 komentarjev

Online glasba

Yahoo News - Pisali smo že o MusicNet-u, projektu podjetij AOL, Bertelsmann, EMI ter RealNetworks, ki bo ponujal glasbo preko Interneta na podlagi naročniškega sistema. Prav tako bodo ponujala online glasbo še nekatera druga podjetja.
Tako bodo ponujali online plačljivo glasbo tudi na Yahoo! portalu, saj se je Yahoo! pridružil projektu Duet (projekt podjetij Vivendi Universal in Sony Music Entertainment).
Tudi MTV bo ponujala online glasbo in sicer kot neke vrste spletni radio.
MSN pa bo ponujal na MSN Music glasbo v web radio formatu na podlagi naročninskega sistema.
Ta podjetja želijo izkoristiti praznino, ki jo bo verjetno pustil Napster, saj se le-temu ne pišejo dobri časi. Vseeno pa je potrošniško obnašanje nekaj, kar je zelo težko spremeniti, in potrošniki smo postali z pojavom Napsterja in podobnih programov razvajeni, da dobimo glasbo preko spleta zastonj. Kako bodo ti projekti s plačljivo glasbo uspeli, je torej še negotovo. ...

3 komentarji