»

Izšel FreeBSD 8.2

vir: FreeBSD
FreeBSD - Prejšnji teden je izšla nova verzija odprtokodnega operacijskega sistema FreeBSD, ki je prilezel že do verzije 8.2. FreeBSD je popularen operacijski sistem, ki se je prav tako kakor Linux razvil iz Unixa. Od izida zadnje verzije FreeBSD 8.1 je preteklo že več kot pol leta, tako da se je nabralo kar nekaj novosti. Med njimi velja izpostaviti izboljšano podporo za Xen HVM na platformi amd64 in Xen PV na platformi i386, ZFS verzije 15, posodobitve za BIND in OpenSSL, Gnome 2.32.1, KDE 4.5.5 in vrsta odpravljenih hroščev.

Kot je že navada, tudi nova verzija FreeBSD podpira platforme amd64, i386, ia64, pc98, powerpc in sparc64. Novo verzijo boste z interneta najhitreje...

12 komentarjev

Izšel FreeBSD 8.0

FreeBSD 8.0 v akciji

Slashdot - Ta teden je izšla osma verzija odprtokodnega operacijskega sistema FreeBSD. Gre za drugi najpopularnejši odprtokodni sistem, takoj za nešteto okusi Linuxa, ki se je razvil iz Unixa. Od zadnje večje revizije (7.0) je preteklo poldrugo leto, tako da je novosti kar nekaj. Med njimi izpostavimo podporo za Xen DomU, ZFS v13, nov stack za USB, vimage (virtualization container), binarno združljivost s Fedoro 10, kar omogoča poganjanje aplikacij za Linux, denimo Flash 10, GNOME 2.26.3 in KDE 4.3.1, Firefox 3.5.5 in tako dalje. Brezplačen prenos je že mogoč, najbolje ga je opraviti s slovenskega zrcalnega strežnika ali omrežja torrent.

25 komentarjev

Izšel FreeBSD 7.2

Slashdot - Če ste morda spregledali, vas obvestimo, da je včeraj izšla nova verzija drugega najbolj priljubljenega odprtokodnega operacijskega sistema. Nova različica FreeBSD nosi oznako 7.2 in prinaša kar nekaj novitet. Nič novega ni pri podprtih platformah, ki ostajajo amd64, i386, ia64, pc98, powerpc in sparc64. Nekatere vidnejše izboljšave so: podpora za popolnoma transparentne superstrani za pomnilnik za aplikacije, podpora za več IPv4 in IPv6 naslovov za jail, Gnome 2.26, KDE 4.2.2 itn. Celoten seznam si lahko prebrete na uradnih straneh, prenos pa je najbolje opraviti s slovenskega zrcalnega strežnika.

7 komentarjev

Izšel FreeBSD 7.1

Slashdot - Po skoraj letu dni od izida zadnje večje verzije operacijskega sistema FreeBSD, takrat je bila tu inačica 7.0, smo dočakali naslednjo revizijo. Gre za FreeBSD 7.1, ki je uradno izšel v ponedeljek. Kot se spodobi, nam prinaša kar nekaj novosti in izboljšav, ki si jih lahko preberete na uradnih straneh, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. FreeBSD 7.1 je na voljo za platforme amd64, i386, ia64, pc98, powerpc in sparc64. KDE je posodobljen na 3.5.10, GNOME na 2.22.3, izboljšan je klient NLM (NFS Lock Manager), zagon sistema je mogoč tudi z USB-naprav in še nekaj sprememb je.

4 komentarji

FreeBSD 7.0 hitrejši od Linux-a v SMP

Slashdot - Novi FreeBSD 7.0 ima izboljšano podporo za SMP, kar naj bi v praksi pomenilo, da je po benchmark testih 15% hitrejši od zadnjega Linux kernel-a na 8 procesorjih, pri poganjanju PostgreSQL in MySQL. Čeprav benchmark testi niso točen pokazatelj dejanske hitrosti, lahko vseeno predpostavimo, da bo FreeBSD ponovno postal resen tekmec v boju za mesto hitrostnega prvaka. Pripadniki Linux tabora pa LWN pravijo, da ima zadnji kernel vklopljen Completely Fair Scheduler namesto Deadline Scheduler, kar naj bi negativno delovalo na hitrost Linux kernela.



Vir

5 komentarjev

Izšel FreeBSD 7.0

OSNews - FreeBSD, za raznimi distribucijami Linuxa drugi najbolj priljubljeni odprtokodni operacijski sistem, je danes ponoči tudi uradno dočakal že svojo sedmo glavno različico.

Med novostmi izpostavimo poskusno uvedbo datotečnega sistema ZFS, "dnevnik" gjournal nad privzetim datotečnim sistemom UFS, iniciator iSCSI, poskusno uvedbo razporejevalnika ULE (ki naj bi postal privzet že v različici 7.1), podporo arhitekturi ARM (s čimer si obeta preboj v raznorazne elektronske naprave, t.i. vgradne sisteme), občutno pohitren TCP stack, primeren tudi za 1Gb in 10Gb mrežne vmesnike, ter tudi sicer izboljšano učinkovitost, saj naj bi po nekaterih testih za pribl. 15% prekašal Linux 2.6.22 oz. 2.6.24. Več podrobnosti najdete v uradni najavi, tehnično bolj podkovani pa ste vabljeni tudi k branju intervjuja z razvijalci.

Ker je bil izid že nestrpno pričakovan, zlasti onkraj Atlantika, priporočamo dolvleko s slovenskega zrcala.

15 komentarjev

Izšel FreeBSD 6.0

Slo-Tech - Po končanem natečaju in predstavljenem novem logotipu ter novem dizajnu spletne strani je danes izšla še nova različica operacijskega sistema FreeBSD pod zaporedno številko 6.0. Novosti je precej, najbolj odmevne pa so številne optimizacije (predvsem pri dostopu do trdega diska), razširjena podpora brezžičnim omrežjem in (zaenkrat še) poskusna podpora platformi PowerPC. Celoten spisek novosti lahko najdete tukaj, vsi, ki sistem neizmerno želite namestiti, pa ga lahko snamete z uradne strani. Nerdorju se zahvaljujemo za obvestilo o novici.

9 komentarjev

FreeBSD logo

FreeBSD - Kot smo na naši strani že poročali, so se ustvarjalci sistema FreeBSD letos februarja odločili, da se želijo svetu predstavljati z logotipom, ter celostno podobo, ki spada zraven. Zanj so razpisali natečaj, na katerega je bilo prijavljenih, če me spomin ne vara, okrog 650 logotipov.

Logotip je bil sicer izbran že sredi oktobra, danes pa so se ga odločili pokazati tudi javnosti. Zmagovalec natečaja je Anton K. Gural, njegov izdelek pa si lahko ogledate tule:



Prenova spletne strani v skladu z logotipom je že načrtovana, glede na zgornjo sliko pa lahko pričakujemo spremembe tudi drugje.

Če se morda sprašujete, kaj se je zgodilo z hudičkom, bodite brez skrbi,...

56 komentarjev

Nič več hudička

OSNews - Odličen operacijski sistem FreeBSD se je vse do sedaj predstavljal z maskoto prijaznega hudička, ki je pravzaprav simboliziral demone, t.j. procese v ozadju, tipične za strežniško programsko opremo. Ker so nekateri to maskoto razumeli nekoliko narobe in ker so lanske volitve nazorno pokazale stanje duha onstran luže, so se pri projektu odločili za novo maskoto. Na natečaj je vabljen vsakdo, ki ne sodeluje pri projektu FreeBSD. Zainteresirani lahko do 15. marca pošljejo predlog v enem izmed vektorskih zapisov, ki mora biti njihovo avtorsko delo in ne sme biti žaljiv do katerekoli vere, kulture, spola ipd. Nagrada za izbran predlog bo poleg večne slave še 500 ameriških zelencev, kar niti ni tako malo za povprečen študentski žep[:\\]. Še novica na OSNews in stran z razpisom.

O rezultatih natečaja bomo poročali, bo pa FreeBSD v vsakem primeru ostal najmanj tako "vražji", kot je bil do sedaj.

19 komentarjev

iSCSI

News.com - Po poročanju News.com, je standard iSCSI dodelan že do tolikšne mere, da lahko proizvajalci začnejo nemoteno proizvajati izdelke na podlagi te tehnologije. Potrebno bo še nekaj manjši sprememb in iSCSI bo proglašen za uraden standard različice 1.0. In kaj pravzaprav se skriva za kratico iSCSI? Če je SCSI namenjen povezovanju računalnika z diski, ki je v samem računalniku, ali nekje zelo blizu njega, je standard iSCSI namenjen povezovanju računalnika z diski preko Etherneta ali preko Interneta. iSCSI bo tekmoval s tehnologijo Fibre Channel.

1 komentar

iSCSI

Digit Life - Ponedeljki so počasni dnevi, julij je počasen mesec, poletje je počasna sezona - matematiko izvedite sami, kako je na področju novic [:D]. Novica današnjega dne je zagotovo iSCSI, pogruntavščina iz laboratorijev Hewlett-Packarda. Poenostavljeno bi lahko rekli, da je iSCSI le protokol SCSI, ki podatke izmenjuje preko omrežja TCP/IP. Tako bodo naprave, kot so SCSI diski, DAT enote ali CD zapisovalniki bili ločene naprave, direktno priključljive v omrežje. S tem si omogočimo direkten prenos podatkov preko mreže v napravo, kar pride še posebej prav podjetjem na večih lokacijah, če imajo vzpostavljen VPN. Težava je le v tem, da rabi SCSI konstanten tok podatkov v pravem vrstnem redu, kar se pa lahko pri TCP/IP protokolu, kot vemo, kaj kmalu zalomi. Ravno zato so se inženirji dogovorili, da bo header paketa s podatki večji, saj bo vseboval tudi statistiko hitrosti prenosa prejšnjih paketov, kar bo omogočilo iSCSI napravam prilagoditev hitrosti. Ja, sliši se obljubljajoče. Klik za celotno...

0 komentarjev

Hitrejši DDR SDRAM

EBN - Čeprav je DDR SDRAM z oznako PC2100 že v osnovi precej hiter, je Micron najavil dobavljivost PC2600 pomnilnika. Le-ta deluje pri 334MHz (DDR), na trgu pa naj bi bil dobavljiv nekje v drugem četrtletju 2001. Tehnologija je v bistvu že razvita, saj pomnilnik takšne hitrosti in več ( 374 in 400MHz) že zdaj dobavljajo izdelovalcem grafikulj. Edini problem trenutno je v tem, da trenutno še ni čipovja, ki bi tak pomnilnik podpiralo. Toda, brez skrbi, tudi to se bo kaj hitro spremenilo: napovedani Nvidiin Crush ima v specifikacijah tudi PC2600 pomnilnik, šušlja pa se tudi, da ga bo podpiral VIAin Apollo Pro2001. Več podrobnosti najdete v tem članku.

2 komentarja