»

Gmail spet deluje brez motenj

ComputerWorld - Štiri dni po neljubem pripetljaju, zaradi katerega so nekateri uporabniki Gmaila začasno izgubili elektronsko pošto, je težava sanirana. Včeraj je Google iz varnostnih kopij obnovil še zadnja sporočila za uporabnike, ki so bili zaradi hrošča prizadeti. Hkrati je jasno, da je bilo prizadetih le okoli 40.000 računov in ne pol milijona, kot so kazale prvotne grobe ocene. Med izpadom ni bila dostavljena pošta, ki je prispela na prizadete naslove 28. februarja. Pošiljatelji so dobili obvestila o neuspeli dostavi.

Google je pojasnil, da je težavo povzročil hrošč v nadgradnji programske opreme. Ta je v realnem času vplival tudi na varnostne kopije, ki se izdelujejo on-the-fly, tako da so bile...

6 komentarjev

Microsoft obnovil večino podatkov uporabnikov Sidekicka

Washington Post - Na začetku tedna smo poročali o hudem spodrsljaju Microsofta in T-Mobila, za katera je kazalo, da sta uspela izgubiti vse podatke, ki so jih njunemu oblaku zaupali uporabniki Sidekicka. Zgodba ni tako črna, saj je Microsoftu uspelo iz večnih lovišč priklicati večino podatkov. Roz Ho iz Microsofta je dejal, da so obnovili "večino, če ne vseh" podatkov. Ugotovili so, da je izpad povzročila sistemska napaka, ki je zakrivila izgubo podatkov v glavni bazi in varnostnih kopijah. Ho trdi, da je prizadetih le malo uporabnikov. Problem pri Sidekicku, ki je izšel daljnega leta 2002 in uporablja za tisti čas skrajno napredno tehniko hranjenja podatkov v oddaljenem oblaku, je nezmožnost enostavne izdelave varnostnih kopij na lokalni računalnik, zaradi česar je napaka tudi tako hudo usekala.

1 komentar

Twitter vreden milijardo dolarjev

The Wall Street Journal - Twitter je končal s pomembnim krogom pridobivanja investitorjev, je dejal njegov izvršni direktor Evan Williams. Od podjetij, kot so T. Rowe Price, Institutional Venture Partners, Spark Capital, Benchmark Capital in Morgan Stanley so prejeli 100 milijonov dolarjev, za kar so jim pripisali desetodstotni lastniški delež v Twitterju. Z malo matematike vidimo, da celotno podjetje cenijo na milijardo dolarjev. Twitter je imel še pred enim letom štiri milijone obiskovalcev mesečno, letos pa jih ima 55. Spomnimo, da je letos Twitter že zbiral kapital in zbral 20 milijonov dolarjev pri vrednotenju podjetja na četrt milijarde dolarjev. Od kod torej Twitterju tolikšna rast? Bojda so uporabili enako metodo kot pri Facebooku, ki naj bi bil s 300 milijoni uporabnikov vreden 6,5 milijard dolarjev. Kako nameravajo investitorji iz Twitterja izvleči to milijardo, je drugo vprašanje. Bo spet pokalo?

7 komentarjev

Za NASO bodo vozili drugi

NASA - NASA bo svoje raketoplane Space Shuttle upokojila leta 2010, ko je napovedan zadnji polet, ko bo Endeavour še zadnjič poletel proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Ker bodo projekt Ares I dokončali predvidoma šele leta 2016, se je pojavil problem, kdo bo na ISS vozil ameriški tovor med tem časom. NASA je v ta namen sklenila dve skupaj 3,5 milijarde dolarjev vredni pogodbi s komercialnima partnerjema, saj želi zmanjšati svojo odvisnost od tujih vesoljskih agencij. Orbital Sciences Corporation iz Dullesa bo dobil 1,9 milijarde dolarjev za osem poletov Cygnusa z raketo Taurus 2, SpaceX iz Hawthorna pa 1,6 milijarde za dvanajst poletov Dragona z raketo Falcon 9. Vsakokrat bodo morali naložiti vsaj 20 ton.

Nobeno izmed teh plovil v vesolje še ni poletelo, a NASA se ne boji. SpaceX namreč obljublja, da bo prvi Falcon 9 pripravljen do konca leta, medtem ko bo Orbital kmalu začel testirati Taurusove motorje AJ-26, za polet pa naj bi bili nared do leta 2010. NASA tako načrtuje, da...

4 komentarji

Activision in Blizzard se združujeta

BBC - Giganta industrije računalniških iger - Activision in Blizzard sta najavila dobrih 18 milijard dolarjev vredno združitev. Krmilo podjetja bo prevzel obstoječi direktor Activisiona, Bobby Kotick. Največji delež v novo nastalem podjetju, Activision Blizzard, pa bo imel trenutni Blizzardov lastnik - družba Vivendi.

Blizzard je sicer trenutno najbolj znan po World of Warcraft s katerim zaslužijo več kot 100 milijonov dolarjev mesečno. Activision pa po svoji serijah za konzole kot sta Guitar Hero in Tony Hawk Pro Skater. Kljub vseemu pa sta skupaj še vedno občutno manjša kot največji na trgu - Electronic Arts.

Glavna obljuba združitve je, da se vsakodnevne operacije v Blizzardu ne bodo spremenile. Toda ali ne bi bilo vredno žrtvovati nekaj Starcraft 2 programerjev za še boljši Guitar Hero 4?

25 komentarjev

Izgubljeni podatki vredni 38 milijard

Slashdot - Vsi vedo, da je zelo dobro redno izdelovati varnostne kopije pomembnih podatkov. Vsi vedo tudi, da je podatke s trdega diska precej težko učinkovito izbrisati, strokovnjaki za njihovo reševanje namreč poznajo nešteto trikov, s katerimi pogrešane bite vrnejo lastnikom. Kljub vsemu pa se včasih zgodi, da nič od naštetega ne deluje, žal se je tokrat ravno v situaciji, vredni 38 milijard dolarjev.

Tehnik v neki birokratski ustanovi na Aljaski je po nesreči izbrisal 800 tisoč primerkov digitaliziranih obrazcev in drugih dokumentov, ki so jih državljani poslali na že omenjenih 38 milijard dolarjev vreden razpis. Brez odvečne panike so udeleženi poskusili podatke obnoviti z varnostnih kopij, ki pa žal niso delovale. Po posvetu s strokovnjaki iz Microsoft-a in Dell-a so prišli do zaključka, da tudi z reševanjem ne bo nič, zato jim je ostal izhod v sili -- vso dokumentacijo (shranjeno v 300 velikih kartonastih škatlah) je bilo treba ponovno vnesti v sistem. Zadeva jih je stala 6 tednov...

17 komentarjev

Prosim, preglej ta dokument. Mimogrede mi...

Vnunet - ... lepo pošlji še zahtevani dokument, ki ga sam sicer nikakor ne bi smel dobiti. Pa saj sva kolega, kajneda?

Dotični zlobnež bo seveda imel kolega, če bo na drugi strani sedelo računalo z nameščenim Wordom (po možnosti 97 -- obseg Luknja™ še raziskujejo). Tega namreč heker zna s pravilno sestavljenim dokumentom, ki ga kolegu pošlje s prošnjo za revizijo (ter jo ta tudi odobri) prepričati, da poleg ključnega dokumenta priloži še kakšen drug dokument (ki ga heker zahteva). Microsoft slame še ni izdal -- ko jo bo, boste obveščeni. Klik!

Do takrat pa ne uporabljajte Worda. [:O]

4 komentarji