»

Intel Core i7 - Nehalem

AnandTech - Tock! Nova Intelova procesorska arhitektura je tu, v obliki Core i7. Je hitrejši, učinkovitejši, varčnejši? Je procesor končno monoliten? Vgrajen pomnilniški krmilnik veliko pripomore pri operacijah? Se vrača tipka Turbo iz začetka devetdesetih let?! Zvedavi bralec, nadaljuj!

Poglejmo najprej stanje na trgu. Intel je vsaj za entuzijaste dandanašnji povsem logična in racionalna izbira v primerjavi z AMD. Cene so predvsem zaradi AMD-jevih povsem dostojnih rešitev znosne, zaradi 45nm tehnologije, v kateri so zgrajeni Yorkfieldi, se kljub navitju ne grejejo pretirano, TDP je v mejah normale. Zakaj vse to spet postavljati na glavo, kot je Intel to storil s Conroe-jem? Zaradi aplikacij, ki tečejo na strežnikih. Pri teh ima AMD v...

48 komentarjev

Intel: 45 nm

The Tech Report - Intel je izdelal prvi primerek procesorja s kodnim imenom Penryn, ki je izdelan v 45 nanometrski tehnologiji, poroča Reuters. 45 nanometrska tehnologija naj bi poleg manjše porabe omogočala tudi višje frekvence procesorja. Kupcem bodo omenjeni procesorji v dvo- in štirijedrnih izvedenkah na voljo predvidoma v tretjem četrtletju prihodnjega leta, frekvence procesorjev pa naj bi dosegle celo 4 GHz, poleg tega pa naj bi procesorji imeli do 12 MB drugonivojskega predpomnilnika.

Več na The Tech Reportu.

13 komentarjev

Intel Nehalem - vrnitev Hyper-threadinga

VR - Zone - Na VR-Zone so objavili nekaj zanimivih informacij o Intelovih procesorjih naslednje generacije, temelječe na arhitekturi Nehalem in izdelanih v 45-nanometrski tehnologiji. Med drugim poročajo tudi o vrnitvi vsem dobro znanega Hyper-threadinga. Poleg tega naj bi procesorji imeli integrirani pomnilniški krmilnik, zaradi katerega bodo procesorji dobili novo podnožje Socket B s 1366 nožicami.

Več na VR-Zone.

13 komentarjev

Težave GeForce 8800 GTX

VR - Zone - VR-Zone poroča o težavah nVidiine prihajajoče grafične kartice GeForce 8800 GTX, ki naj bi jih povzročil upor, ki nadzoruje menjavanje 2D in 3D frekvence. Sprva so poročali tudi o možnosti prestavitve datuma uradne predstavitve, vendar zaenkrat ni nobene informacije o tem. Poleg tega je nVidia že vpoklicala vse GeForce 8800 GTX in bo opravila zamenjavo uporov. Kot so dodali na VR-Zone, naj bi omenjene težave imele le nekatere grafične kartice določenega proizvajalca, vendar so zaradi previdnosti vsi proizvajalci grafičnih kartic vpoklicali svoje 8800 GTX-e. Grafične kartice GeForce 8800 GTS naj ne bi imele omenjenih težav.

Več na VR-Zone.

7 komentarjev

Intel: Nehalem, Socket B in Socket H

VR - Zone - Intel bo leta 2008 predstavil procesorje, temelječe na arhitekturi Nehalem in izdelane v 45-nanometrski tehnologiji. Nova arhitektura prinaša obilo novosti, med katerimi je tudi integriran pomnilniški krmilnik. Obenem bosta za nove procesorje predstavljeni dve novi podnožji, in sicer Socket B (LGA1366) in Socket K (LGA715). Razliko v številu nožic obeh podnožij gre pripisati integriranemu pomnilniškemu krmilniku, kar lahko pomeni, da ga ne bomo videli v vseh jedrih.

Več na VR-Zone.

5 komentarjev

Avtomatsko hlajenje s suhim ledom

VR - Zone - Vsak, ki ekstremno navija svoje komponente, pozna pomen zmogljivega hlajenja in nemalokrat poseže po načinih hlajenja, ki omogoča ohladitev najbolj vročih komponent pod ledišče. Nadvse popularno je hlajenje s suhim ledom, pri čemer se v t.i. kontejnerjih, pritrjenih na procesor oziroma grafično kartico, nahaja suhi led, ki tako hladi komponento. Slabost tega hlajenja je v tem, da je potrebno...

16 komentarjev

Informacije o Intel Kentsfield

VR - Zone - Iz Intel-a, ki se trenutno pripravlja na predstavitev Conroe procesorjev, so pricurljale nove informacije o prihajajočih štirijedrnih procesorjih s kodnim imenom Kentsfield. Po Informacijah objavljenih na VR-Zone naj bi dotični procesor imel dvakrat po 4 MB drugonivojskega predpomnilnika (v bistvu gre za dve Conroe jedri). Štirijedrniki bodo predvidoma predstavljeni v prvem četrtletju naslednjega leta in bodo predstavljali protiutež AMD-jevi K8L arhitekturi. Poleg tega Intel sodeluje z razvijalci računalniških iger pri izboljšanju izkoristka večjedrnih procesorjev v igrah.

Izvorna novica na VR-Zone.

9 komentarjev

Vse več informacij o Socketu AM2

Slo-Tech - Na spletu so se danes pojavili kar trije članki o prihajajočem AMD-jevem podnožju, AM2. Kot je znano, bo le to imelo 940 nožic (ni kompatibilno s starim podnožjem 940!) in podpiralo DDR2 pomnilnik. Na Gathering of Tweakers.net so se pojavile slike matične plošče MSI K9N Platinum (Socket AM2). Na Anandtechu so objavili članek o prihajajočem podnožju in objavili nekaj podrobnih slik podnožja. Na strani VR-Zone pa so objavili članek o prihajajočih nVidiinih veznih naborih za AM2 podnožje.

Veselo branje!

1 komentar

Nekaj dobrih 'overclockov'

VR - Zone - Na VR-Zone so objavili spisek najboljših overclockov procesorjev. Če si najprej ogledamo Intelovo stran, lahko ugotovimo, da so bili navijalci kar pridni, saj znaša trenutno najboljše navitje Pentiuma 4 s privzetih 3 GHz na končnih 4,9 GHz. Več o navijanju na področju Intela.

Ob pogledu k AMDju pa lahko vidimo, da tudi tukaj prevladuje kar nekaj dobrih rekordov. Lastniki procesorjev z Barton jedrom so bili prav tako pridni, saj znaša najboljše navitje procesorja kar več kot 1 GHz. Klik!

Zelo odmeven pa je pospešek AMD-jevega Athlona XP 1700+, katerega osnovna frekvenca je 1,46 GHz. S pomočjo zračnega hlajenja so ga prisilili do tega, da se je zbudil pri 2,5 GHz. Več o TBredB pospeških.

Kot kaže, imamo Slo-Techerji vse večjo konkurenco...

3 komentarji

Ko se CD zavrti prehitro

Raztur™

vir: Powerlabs
Powerlabs - O raznih eksplozijah in razpadih polikarbonatnih ploščkov smo med drugim poročali tudi na Slo-Techu. Morda se kdo od vas bralcev še spomni novice, kjer je nekemu uporabniku CD razpadel v CD-ROM enoti in mu jo popolnoma razsul. Ne verjamete? Če spadate med dvomljivce, potem odklikajte na tej strani, kjer je nek zanesenjak nazorno pokazal, da CD pri višjih hitrostih še kako dobro razpade. Pri poizkusu je uporabil Dremel, ki se lahko vrti tudi pri 35000 obratih na minuto, ves postopek pa je tudi posnel.

13 komentarjev