»

Kaj bo Apple predstavil 27. januarja

Ars Technica - Apple je uradno naznanil posebni dogodek, ki se bo odvil 27. januarja v San Franciscu in o katerem se na spletu že lep čas špekulira. Kot se za mojstre oglaševanja spodobi, so s sveže razposlanimi vabili razkrili ravno malenkost premalo, da bi potešili radovednost širnega občinstva. Ob 10.00 uri dopoldne po lokalnem času (to je ob 19.00 v Evropi) bo v Yerba Buena Center for the Arts Apple pokazal nekaj novega. Za zdaj to čudo imenujejo še najnovejša stvaritev (latest creation), a nekaj idej se že podi po spletu. Šlo bi lahko za 10- ali 11-palčni Apple tablet s cenovno značko tisoč dolarjev, za kaj več pa bo potrebno počakati.

23 komentarjev

Piratsko kopijo Viste bo doletel "Black Screen of Darkness"

Slashdot - Microsoft se je odločil za nov korak v boju proti piratstvu. Tokrat bodo na udaru piratske kopije Winsows Viste z Reduced Functionality mode. Le ta bo po eni uri normalnega delovanja onemogočil sistem ter prikazal črn zaslon. Microsoft se je odločil za faktor zastraševanja in o tem obvestil vse ponudnike OEM verzije Viste, da morajo svojim strankam namestiti licenčno kopijo.

Vir

196 komentarjev

SkipRearm ali kako nelicenčno uporabljati Windows Visto

Slo-Tech - Vsi zahtevnejši uporabniki Windows Viste so najverjetneje seznanjeni z ukazom slmgr -rearm s katerim lahko tri krat podaljšajo preizkusno obdobje, med katerim lahko "Okna s Pogledom" uporabljajo brez vnosa licenčnega ključa. Omenjeni ukaz tako dopišča podaljšanje obdobja v katerem ni potrebna aktivacija iz 30 na 120 dni. Brian Livingston je odkril kako lahko s preprostim posegom v register to obdobje podaljšujemo v nedogled. Postopek je trivialen. Registrskemu kjuču HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurentVersion\SL\SkipRearm spremenimo vrednost iz 0 v 1. Brianu je tako uspelo 12 krat podaljšati preizkusno obdobje, vendar je priznal, da metoda najverjetneje ne deluje v vseh različicah Viste.

Najzanimivešje je nedvomno dejstvo, da ne gre za kakšen "umazan piratski trik" ampak popolnoma dokumentirano zadevo. Way to go Microsoft...

Avtor se tudi sprašuje, zakaj bi Microsoft v Visto vgradil možnost, ki dovoljuje nevestnim trgovcem nelicenčno prednalaganje, ki...

36 komentarjev

Podpisana kopija Viste

vir: Neowin
Neowin - Izdelki z zbirateljsko vrednostjo so zanimiva tržna niša, prodajalci lahko na račun dejstva, da je primerek eden od redkih iz omejene serije za isto stvar zaračunajo nadstandardno ceno. Kaj moremo, občutek, ko imaš v roki eno od tristotih kopij phaserja, ki ga je v roki držal sam gospod Spock, pač ni izmerljiv v nobeni od svetovnih valut.Vsega skupaj ne omenjam brez razloga, Microsoft je namreč nedavno izdal omejeno različico Windows Viste Ultimate Upgrade, ki je opremljena s podpisom samega Billa Gatesa. Za eno od 20.000 kopij boste morali odšteti 259 zelencev, kar je 10 več od običajne...

42 komentarjev

Kaj sledi Visti

Slashdot - Notorična Vista je bila sprva napovedana za leto 2003, a smo jo zaradi različnih razlogov dočakali šele letos. Zamuda je Microsoft stala milijarde dolarjev, hkrati pa je Vista postala sinonim za zavlačevanje, saj je bil Windows XP kar pet let najnovejša različica. Po koncu tako pomembnega poglavja se zastavlja vprašanje, kaj sledi. Microsoft si zagotovo ne bo mogel privoščiti čakati še pet let na izid novega operacijskega sistema. Kmalu lahko pričakujemo sistem s kodnim imenom Fiji, ki bo zgolj evolucija Viste, nekakšna Second Edition varianta, kakršno je dobil Windows 98. Krepkeje namerava Microsoft poseči v srž računalništva z Vienno, kot se kodno imenuje še naslednji sistem. Podatki o njem so skopi, a če verjamemo Microsoftu, to ne bo le nov operacijski sistem, ampak popolna revolucija v delu z računalniki.

157 komentarjev

Vista proti Cairu, pogled nazaj

Slashdot - Daniel Eran v članku na RoughlyDrafted pobrska malo po Microsoftovi zgodovini in ves presenečen ugotovi nič drugega kot to, da se zgodovina ponavlja. Namreč trenutna dogajanja v zvezi z Microsoftovim svežim operacijskim sistemom Vista so zelo podobna tistim, ki so se dogajala okoli projekta s kodnim imenom Cairo, okoli katerega se je veliko govorilo v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Kratki povzetek: Pri Cairu so Microsoftovci eno za drugim začeli odstranjevati bistvene funkcije, tako da je od njega ostala samo še lepotna predelava Windows 3.0 pod imenom Windows 95. Enako se je zgodilo tudi z Windows Vista, ko so najpomembnejše prednosti novega sistema metali eno za drugo skozi okno, dokler nismo dobili lepotno predelane Windows XP z nekaj malenkostmi.

Izvorna novica vam postreže s podrobnostmi.

87 komentarjev

Prve ranljivosti v Visti

ZDNet - Pri Sophosu pravijo, da je Windows Vista ranljiva na vsaj tri primerke ZleKode™. Zanimivost je, da so to vsi precej poznani internetni črvi, ki slišijo na imena Stratio-Zip, Netsky-D ter MyDoom-O.

Po Sophosovih podatkih ta trojica trenutno sestavlja 39.8 odstotkov vse ZleKode™ na internetu. Ni pa vse tako črno kot se sliši, saj novi vgrajeni odjemalec za e-pošto uspešno blokira te črve, ranljivi so pa drugi odjemalci. Tako so pri Sophusu zaključili, da čeprav priporočajo vsem, da zaradi večje varnosti čim prej menjajo na Visto, naj vseeno bodo pazljivi in uporabljajo protivirusne programe.

Podrobneje na ZDNet India.

66 komentarjev

Znane cene za Visto II.

ComputerBase - Nedavno tega smo poročali o cenah nove Viste za končne uporabnike (retail pricing), ki so marsikoga negativno presenetile. Danes so se na ComputerBase dokopali do cen tako imenovanih DSP-različic, ki za razliko od retail ne vsebujejo lične škatle in brezplačne tehnične podpore, so pa zato mnogo cenejše in dostopnejše. V Nemčiji bodo tako cene znašale:
  • 85 evrov za Home Basic,
  • 107 evrov za Home Premium,
  • 136 evrov za Business in
  • 184 evrov za Ultimate.
Cene so orientacijske in se utegnejo še popraviti, podobne vrednosti pa lahko pričakujemo tudi pri nas.

107 komentarjev

Vista že na MSDN

ComputerBase - Bolj kot se približuje datum izida Microsoftovega novega operacijskega sistema Vista, več je tudi novic o tej tematiki na spletu. Razvijalci, beta preizkuševalci in drugi partnerji si jo lahko prek MSDN-ja in TechNeta prenesejo že od včeraj, s čimer jim želi Microsoft dati priložnost svoje izdelke popolnoma pripraviti na Visto do njenega izida, kar se bo na Stari celini zgodilo 30. januarja. V zahvalo bodo vsem beta preizkuševalcem, ki so odkrili in javili vsaj enega hrošča, poslali veljaven CD-ključ, s katerim bodo lahko aktivirali in povsem legalno uporabljali Visto Business ali Ultimate. Žal to ne velja za člane programe Community Tech Preview, poroča

62 komentarjev

Vista v rožicah

Slo-Tech -

Po poročanju The Inquirerja je na spletu že na voljo najnovejša izdaja operacijskega sistema Vista, ki naj bi sicer uradno za poslovne partnerje izšel šele konec tega meseca, za običajne smrtnike pa še kasneje. Zanimivo je, da je OS na voljo še pred izidom na MSDN omrežju. Če te verzija dejansko deluje in ne gre samo za prepakirano različico kakšne že izdane beta različice, na že omenjeni strani niso mogli potrditi, ampak po poročanjih uglednih rastlinjakov naj bi šlo za popolnoma delujočo zlato izdajo.


Se še spominjate izida Windows XP?

33 komentarjev

XP versus 2000

InfoWorld - Kar neverjetno je, kakšne upočasnitve doživljajo nove izdaje operacijskih sistemov. Navajeni smo že, da vsak OS z izidom napove nove mejnike v hardverski požrešnosti, prinese lepši uporabniški vmesnik, več vgrajenih programov (in s tem potencialno tudi več odvečnega šodra), igric ter gonilnikov. Vas zanima, zakaj vztrajam na Windows 2000 ter nikakor nočem presedlati na Windows XP? Preberite si tale članek na Infoworldu. Primerjali so oba operacijska sistema na štirih platformah: dva sta vsebovala P4 procesor pri 1.5 GHz, eden je tiktakal na 733 megahercih na P3 arhitekturi, četrti je bil gigaherčni Pentium3 v SMP konfiguraciji. Ugotovitve so malodane presunljive. Fantje so testirali s programom Benchmark Studio Professional, kar jim je omogočilo natančne meritve izvajanja raznih programov pod težko obremenitvijo. Razlike so variirale od 11% v korist Win2000 do kar sto odstotne razlike! Niti v eni različici testa se ni dogodilo, da bi Windowsi XP vodili. Si še vedno hočete namestiti...

17 komentarjev