»

Strojni protivirusnik

bit-tech.net - Dandanes je protivirusni program, ki naše mlinčke ščiti pred raznimi okužbami, skorajda obvezen spremljevalec uporabe računalnika, a bi se to lahko kmalu spremenilo. Kaspersky Lab, družbi, poznani po istoimenskem protivirusnem programu, so namreč podelili patent za strojno izvedbo protivirusnika.

V prvotni obliki bi bila to popolnoma ločena naprava, ki bi se priključila med matično ploščo in trdi disk, a so po besedah avtorja patenta, Olega Zajceva, želje družbe, da bi bil protivirusnik vgrajen kar neposredno v trde diske oz. v vodilo SATA. Naprava bi škodljivim programom z branjem...

26 komentarjev

Sony mora izplačati odškodnino zaradi prodaje "okuženih" CD-jev

Heise - Leta 2005 je glasbena založba Sony na okrog 50 svojih CD-jev namestila tim. Extended Copy Protection system (XCP), s pomočjokaterega naj bi programsko onemogočali (nelegalno) kopiranje njihovih CD-jev. A omenjeni programček je bil v bistvu klasičen korenski komplet (ang. rootkit), skratka skupek zlonamerne kode, ki jo pri svojih nečednih aktivnostih zvečine uporabljajo kiberkriminalci. Razlika je bila le v tem, da kiberkriminalci s tovrstnimi orodji prikrivajo nezakonite vdore v računalnike žrtev, Sony pa je skušal preprečevati kopiranje njihovih glasbenih CDjev.

Sledilo je odkritje in škandal, a kot poročajo na Heise.de in pri TorrenFreak, je bil Sony za svoje početje pred kratkim tudi sodno kaznovan.

Eden izmed kupcev njihovega glasbenega CD-ja je namreč CD vstavil v svoj računalnik, da bi ga poslušal, vendar je njegov protivirusni program predvajanje ustavil in izpisal opozorilo, da je CD okužen z zlonamerno kodo. Kupec je potem CD preveril še na treh drugih računalnikih ter...

17 komentarjev

Microsoft tožen zaradi Xbox Live

Slo-Tech - Lastniki Microsoftove najnovejše konzole najbrž poznate njihovo storitev Xbox Live, ki igričarjem za določeno vsoto denarja omogoča, da se preko interneta zabavajo s svojimi prijatelji s celega sveta. Možje iz Redmonda so razvili dobro večigralsko implementacijo, ki je večinoma požela pozitivne kritike, kljub vsemu pa se jim v kratkem obeta sodni proces, povezan z njo, zaradi domnevne kršitve patentov. Glede na njihovo preteklost verjetno sklepate, da so zlobni Microsoftovci spet ukradli idejo kakšnemu nedolžnemu podjetju, a tokrat se motite. V absurdni tožbi jim Paltalk očita, da so uporabljali določene metode za spletno komuniciranje, ki so jih oni patentirali, škodo pa ocenjujejo na več deset milijonov dolarjev. Kako se bo farsa končala, vas bomo še obvestili.

6 komentarjev

Sony-eva kriza identitete

Slo-Tech - Sony se je razrasel v dinozavra, ki ponuja od losijonov, baterij, zavarovalnin, bančnih storitev, do nam bolj znanih filmov, televizorjev in Hi-Fi opreme. Zaradi preobsežnosti, je verjetno izgubil tako ostrino na tržišču, kot tudi ugled svoje znamke.

Izumitelju Walkmana je tržišče prevzel Apple Computers inc. z iPodom. Spregledali so tudi potencial LCD TV-jev, ker so stavili na plazmo in bili prisiljeni v sodelovanje s Samsungom. Soizumitelj CD formata je sedaj v premnogih bitkah, npr. na področju naslednjega medijskega formata: Blu Ray vs. HD-DVD, igralnih konzol, kjer se bodo spopadli Xbox360, Nintento Wii in PS3. Z odkupom Konica-Minoltinega dela, si je le nekoliko olajšal boj s Canonom in ostalimi...

Za nekatere poteze so si krivi tudi sami, tu je predvsem govora o lanski polomiji z Rootkitom. Podobno vprašljiva za ugled je bila ustanovitev paralelne lukszne veje pod imenom Qualia. Nekoč je Sony pomenil več. Veliko več.

Sir Howard Stringer, ki je trenutno vodilni Sonya,...

17 komentarjev

Sony: zaključek zgodbe z Rootkitom, ter obtožba s strani Nintenda

Reuters - Tožba Sony BMG Music Entertainment, s strani kupcev "zaščitenih" glasbenih CD-jev, se je končala z poravnavo. Kupci ponesrečeno zaščitenih CD-jev sedaj lahko od Sony BMG-ja zahtevajo nov, "neokžen" CD album in programje za odstranitev "zaščite" ter so dodatno upravičeni do povrnitve v višini sedem in pol zelencev, ter enega zastonjskega albuma, v spletno pretočni obliki.

Britanski šef Nintenda je po drugi strani obtožil Sony, da jim krade ideje. Tokrat gre za predstavljen upravljalnik Wii konzole, oziroma senzor premikanja, ki ga je sedaj najavil tudi Sony za svojo PS3 konzolo.

5 komentarjev

E3: Sony vs. Nintendo

GameSpot - Verjetno veste, da se te dni v Los Angelesu odvija eden največjih svetovnih sejmov na temo zabavne elektronike - Electronic Entertainment Expo. Med mnogimi prezentacijami izdelkov in napovedmi za prihodnost sta bili največje pozornosti deležna Sony in Nintendo, ki sta obiskovalcem predstavljala svoji prihajajoči konzoli.


Sony je začel že včeraj in izdal nekatere novosti, ki jih lahko pričakujemo v PlayStationu 3, žal pa je konferenca veliko večino gledalcev razočarala. Predstavljena je bila kopica novih iger, vse novosti pa so bile zgolj kvantitativne. Povečala se je grafična in procesorska zmogljivost konzole, kar bo prineslo bolj prepričljivo grafiko, sistem pa bo tudi zmožen...

53 komentarjev

Bo Sony zaradi rootkita tožen zaradi piratstva?

Wired News - Sony je med drugim tudi lastnik filmskih studijev, zato bodo direktorji nemara veseli, da so si za eno večjih mor zadnjega časa kar sami spisali scenarij. Začelo se je z Russinovichevo najdbo, od takrat naprej pa se kup obtožb kotali kot kepa snega po hribu. Vse skupaj je preraslo v snežni plaz besnih kupcev, v prejšnjih novicah omenjenih tožb in kar je najhuje - pritegnilo je pozornost veliko ljudi, tudi takšnih, ki raziskujejo naprej. Nekateri brskajo po njihovih patentih (glejte novico PS3 ne bo dopuščal izposojanja iger?), drugi pa kar po DRM programu. Nizozemskemu programerju, ki ostaja na svojo željo anonimen, je tako uspelo odkriti, da rootkit vsebuje delčke kode, ki so identični najbolj znanemu odprtokodnemu mp3 kodeku LAME. Ker je ta licenciran pod LGPL, Sony očitno krši avtorske pravice.

Wired v meni ljubem stilu poziva na bojkot Sonyjevih proizvodov, dokler se slednji javno ne opraviči in obljubi, da tega ne bo nikoli več počel. Hkrati ugotavlja, da progrem sploh...

40 komentarjev

Rootkit na Sony DRM zgoščenkah

Slo-Tech - Mark Russinovich je med rutinskim pregledom svojega računalnika naletel na presenetljive rezultate pri uporabi orodja RootkitRevealer; kljub temu, da vzorno skrbi za varnost sistema, je program na njegovem trdem disku odkril sledi rootkita. Odločil se je zadevo raziskati in na koncu ugotovil, da skupek ZlobneKode™ izvira z varnega avdio CDja, ki ga je nedavno kupil na Amazonu. Zgoščenke, ki imajo vgrajeno Sonyjevo DRM zaščito, tako s sabo prinašajo poleg namenskega predvajalnika, s katerim lahko na široki paleti različnih platform uživate v glasbi, še programje, ki na vašem sistemu deluje podobno kot software za oddaljen nadzor in prikrito zbiranje podatkov. Podrobna tehnična disertacija je na voljo na Markovem žnevniku.

O novici nas je obvestil delfi, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

Vsekakor vzpodbudna poteza megalomanskih založb, ki z dviganjem zaupanja pri uporabnikih iz dneva v dan višajo prodajo legalnega avtorskega materiala.

51 komentarjev

Skupina se opravičuje oboževalcem zaradi zaščite proti presnemavanju

The inquirer - Glasbena skupina Switchfoot, za katero osebno sicer še nisem slišal, se je na svojih koncertih in na Sony-evem glasbenem forumu opravičila svojim oboževalcem za zaščito, ki jim onemogoča, da bi si presneli njihovo glasbo na svoj računalnik in gizme, kot so ipod in podobna moderna čudesa.

Na forumu Tim Foreman, eden od članov skupine celo navaja več načinov kako zaobiti tole zaščito, ter jih tudi podrobno opiše.

Zanimivo je videti, da se celo glasbeniki ne strinjajo s trenutnimi določili o zaščitah avtorskih pravic, ki so, kot izgleda založbam precej bolj pomembne, kot ljudje, ki avtorska dela ustvarjajo..

17 komentarjev

GTA San Andreas "že zunaj"

Slo-Tech -

Težko pričakovani peti del serije GTA, ki je s tretjim delom, ko je zaživela v treh dimenzijah, postala ena izmed najbolj popularnih iger, četrti del, imenovan Vice City, pa jo je le še potrdil, je že pred uradno predstavitvijo ušel.

Čeprav je datum uradnega začetka prodaje za ZDA 26., za Evropo pa 29. oktober, so neznani storilci ukradli izvod igre in jo na internetu v celoti objavili. V Rockstar Games v svoji uradni izjavi poudarjajo, da so prenos, posest in redistribucija igre kraja. Neljubi dogodek še preiskujejo, v isti sapi pa zatrjujejo, da to ne bo vplivalo na uradni izid igre. Computer And Video Games in Gamespot.

14 komentarjev