»

451: nova koda za napako v protokolu HTTP

Slo-Tech - Protokol HTTP je dobil novo kodo za napako, ki nosi številko 451 in ob označevala napako pri dostopu do strani, ki so blokirane zaradi pravnih razlogov. Med kodami iz razreda 4xx je gotovo najbolj znana 404 Not Found, ki označuje neobstoječo stran, novouvedeni najbližja pa je 403 Forbidden, ki označuje stran, do katere nimamo pravice dostopa. V tem smislu je 451 ožja, bolj definirana verzija 403.

Število 451 ni izbrano naključno niti po vrstnem redu, temveč je referenca na distopični roman Fahrenheit 451. Pobudo za uvedbo nove kode je leta 2013 sprožil Tim Bray, ki je eden izmed soavtorjev originalnega standarda XML. Želel si je kode, ki bi izrecno označevali strani, ki so blokirane, ker kršijo zakone. IESG (Internet Engineering Steering Group) je te dni novo kodo potrdil, tako da čakamo le še RFC, lahko pa jo strani...

3 komentarji

Velika Britanija bo regulirala svoje omrežje nadzornih kamer

Guardian - Velika Britanija je ena izmed bolj policijskih držav na svetu, saj so se v zadnjem času silno razširile kamere za nadzor prometa. Dnevno več kot štiri tisoč kamer posname več kot deset milijonov posnetkov, pri čemer so na vsakem registrska tablica, lokacija, datum, čas in fotografija avtomobila, na kateri je moč prepoznati voznika in potnike. Ti posnetki se rutinsko hranijo dve leti, sicer pa kakšnega jasnega zakonskega ogrodja, čemu služijo ti posnetki in kdo jih lahko uporablja, ni. V skladu z načrti nove vlade na notranjem ministrstvu obljubljajo, da bodo zakonsko uredili to občutljivo področje poseganja v zasebnost.

Sistem se imenuje ANPR (angl. automatic number plate recognition, samodejno...

7 komentarjev

Zahodna podjetja Iranu prodala nadzorno tehnologijo

Washington Times - Kot poročata Washington Times in The Wall Street Journal, je skupno podjetje Nokie in Siemensa, Nokia Siemens Networks (NSN), iranskemu državnemu podjetju Irantelecom prodalo sistem za nadzor elektronskih komunikacij.

Uradno seveda z namenom boja proti kriminalu, v podjetju pa tudi poudarjajo, da so spoštovali tudi izvozne omejitve ZDA in EU. A kot je v pogovoru za Washington Times povedala Lily Mazaheri, iranska odvetnica, ki brani številne iranske disidente, so v začetku leta aretirali enega izmed njenih klientov in sicer zaradi pogovorov, ki jih je imel z njo preko sistema za neposredno sporočanje (ang. instant messaging). Klientu so ob zaslišanju pokazali izpiske internetnega pogovora ter ga poslali v zapor.

Iran tako postaja eno izmed testnih področij za preizkušanje tehnologije deep packet inspection.

Predstavnik NSN Ben Roome pa je kljub temu izjavil, da "verjamemo, da povezanost, ki jo omogočamo, družbam prinaša pomembne prednosti, predvsem z odprto izmenjavo informacij...

30 komentarjev

Policijska država 2.0: Kitajska v okviru projekta Golden Shield gradi videonadzorne sisteme in biometrično bazo celotnega prebivalstva

Slashdot - Naomi Klein v članku China's All-Seeing Eye, objavljenem na portalu Rollingstone.com opisuje eksperiment Kitajske z nadzorno tehnologijo v mestu Šenžen.

Kitajska je mesto Šenžen ustanovila pred 30 leti in sicer kot posebno ekonomsko cono. Mesto so zgradili iz nič (pred tem je bila tam manjša ribiška vasica), danes pa ima mesto 100.000 tovarn in 12,4 milijona prebivalcev, v njem pa proizvajajo vse od prenosnikov, TV aparatov, mobilnih telefonov, iPodov, tiskalnikov in avtomobilov.

Šenžen je po eni strani kitajski ekonomski in socialni eksperiment, hkrati pa se je Kitajska v Šenženu odločila izvesti še en eksperiment. V okviru projekta Zlati ščit (Golden Shield) so se Kitajci tako odločili - seveda zgolj zaradi nadzora kriminala - razviti, testirati in pilotno uvesti obsežno nadzorno tehnologijo.

V zadnjih dveh letih so tako v mestu Šenžen namestili okrog 200.000 videonadzornih kamer (v prihodnjih letih načrtujejo namestitev do dveh milijonov kamer), kamere pa nameravajo povezati...

53 komentarjev

14-letnik na Poljskem preusmerjal tramvaje s TV daljincem

Telegraph News - Kot poroča britanski Telegraph, je 14-letnik v poljskem mestu Lodz ugotovil, da je mogoče lokalne tramvaje krmiliti s pomočjo predelanega TV daljinca.

Steve Bellovin iz Columbia University na svojem blogu piše, da je signalni sistem za krmiljenje tračnic zelo verjetno uporabljal IR signale, ki jih je mladenič očitno dekodiral, predelal daljinski TV upravljalnik in se pričel igrati s tramvaji.

IR signale sicer za upravljanje s prometno signalizacijo uporabljajo v številnih delih sveta. V nekaterih državah vozila na nujni vožnji uporabljajo napravo MIRT (Mobile Infrared Transmitter), s pomočjo katere vklapljajo zeleno luč na semaforju (na internetu se najdejo tudi načrti za izgradnjo lastne MIRT naprave).

Posledica igre so bile iztiritve štirih tramvajev, ranjenih pa je bilo 12 ljudi.

Opravičilo: novica je pomotoma govorila o vlakih. V resnici gre za tramvaje.

65 komentarjev

Telefoni poneumljajo

Slashdot - V izsledkih nove raziskave, ki so jo Britanci objavili včeraj, lahko preberemo, da se naši možgani zavoljo naraščajoče uporabe elektronskih pripomočkov poneumljajo. Tako so odkrili, da so petdesetletniki, ko so dobršen del svojega življenja preživeli brez elektronskih pomagal, bistveno sposobnejši in uspešnejši od tridesetletnikov.

Več kot tretjina Britancev iz slednje skupine ne pozna domače telefonske številke, medtem ko jih le 40 odstotkov pozna rojstne dneve družinskih članov. Med petdesetletniki jih na rojstne dni ne pozabi kar 87 odstotkov. Moški so se odrezali slabše, saj le dobra polovica ve, kdaj imajo obletnico poroke. Nevednih žensk je manj kot deset odstotkov. Klik!

Koliko telefonskih številk veste na pamet?

58 komentarjev

Globalno segrevanje ogroža znanstvenike

Slashdot - Slashdot je objavil izjemno zanimivo zgodbo o težavah, s katerimi se soočajo znanstveniki, ki nasprotujejo teoriji globalnega segrevanja Zemlje kot posledice človekovega delovanja.

Mnogi priznani raziskovalci so prejeli od naravovarstvenikov številne (tudi smrtne) grožnje, pa čeprav opravljajo svoje delo povsem korektno. Po njihovih besedah je globalno segrevanje kljub pomanjkanju trdnih znanstvenih dokazov žal sprejeto kot absolutno dejstvo, saj se nanj opirajo številne politične in nepolitične organizacije. Posledično se vsakršno nasprotovanje trditvam o pojavu obravnava kot kapitalistična laž in izkoriščanje, tudi s strani številnih vlad, kar objektivno raziskovanje na tem področju močno ovira. Preberite se zamislite.

Huh, kako hitro je bil letos pust. Očitno dvajsetega julija lani nisem dovolj visoko skočil...

46 komentarjev

Apple izgubil tožbo proti spletnemu dnevniku

Yahoo News - Pri Jablani* so se določili, da jim ni všeč, da jim kvarijo presenečenja z novimi sadeži. Do izdajalskega črva so se hoteli prebiti preko tožbe spletnih blogov - dnevnikov, ki so objavila dotične podatke. Govora je bilo o nedozorelem sadežu, pod kodnim imenom Asteroids.

V ZDA novinarjem ni potrebno razkriti vira informacij. Zato so jabolčni odvetniki spletni dnevnik tožil pod pojasnilom, da pisci spletnih, blogovskih novic niso novinarji in niso upravičeni do te zaščite.

Kalifornijsko višje sodišče se je odločilo drugače. Nižje sodišče je pred tem že razsodilo v prid Jablani. Združenje Electronic Frontier Foundation je tako s pritožbo, skupaj s toženimi AppleInsider.com, PowerPage.org in MacNN.com, izborilo pomembno zmago.

Špeckahle lahko špecajo naprej, ne vedno uspešno. Zadnja takšna pobegla novica izpod krošnje Jablane, je prihod prenovljenega eMaca, v septembru letošnjega leta.

* Jablana - Apple Computer Inc

9 komentarjev

Boj proti kriminalu iz naslonjača?

Slashdot - V Britaniji so pričeli oddajati eksperimentalni TV kanal Shoreditch TV. Gre za TV program, ki prinaša žive posnetke iz uličnih in ostalih javnih kamer. Za začetek nameravajo prenašati signal iz 400 nadzornih kamer.

Trenutno "program" prenašajo v 22.000 domov, naslednje leto pa nameravajo pokriti celotno državo. Gledalci bodo imeli možnost prijaviti "sumljivo obnašanje", ki ga bodo zapazili na posebno telefonsko števliko ali preko elektronske pošte.

Njihov slogan je "boj proti kriminalu iz naslonjača".

Patetično. Namesto dolgočasnega voayerizma si raje privoščite kakšno dobro knjigo. Priporočamo Orwellowo 1984 ali Bradburyevo Fahrenheit 451 (ki postaja še posebej aktualna v časih popolne patentiranosti in "copyright-a").

33 komentarjev

S psi nad pirate

Slashdot - Da s pomočjo naših štirinožnih prijateljev iščejo mamila, eksplozive, zasute v plazovih in ruševinah, tartufe in še marsikaj drugega, je znano že dolgo. V britanskem združenju FACT (Federation Against Copyright Theft) pa so se domislili, da bi pasjo delovno silo lahko zaposlili še pri iskanju razpečevalcev piratskih DVD-jev. Ob pomoči nam tako ljube MPAA so tako dva labradorca, Lucky in Flo, poslali na osemmesečno šolanje, nato pa je sledil izpit v FedExovem logističnem središču na londonskem letališču Stansted. Preizkus sta opravila zelo uspešno, saj je britanska carina odprla vse pošiljke, ki sta jih označila za "sumljive" in v veliki večini so zares bili, resda legalni, DVD ploščki. Več tu in tu. Žal nikjer ne omenjajo, katere so tiste kemikalije, ki jih psi dejansko zavohajo.

Me prav zanima, kdaj bodo pse naučili še ločevati legalno vsebino optičnih nosilcev podatkov od piratske. [:D]

45 komentarjev

Dva hekerja, zelenci, "mali zeleni" in kazen

Reuters - V ZDA je bil zaradi hekanja dvajsetletni Jeanson James Ancheta obsojen na 4 leta in 9 mesecev zapora, prislužil pa si je tudi dodatna tri leta pod nadzorom. K temu se prišteje še 75.000 USD kazni za škodo, povzročeno mornariškemu centru in državnim ustanovam. Obsodba je posledica njegovega množičnega ugrabljanja računalnikov v velikosti četrtine populacije Slovenije, in predvsem število dolarskih zelencev, ki jih je na ta način pridobil.

Nekoliko drugačen primer, a z verjetno podobnim epilogom, predstavlja Britanec Gary McKinnon, ki je vdiral v računalnike NASE in ameriške vojske. Njegov motiv je bilo iskanje NLP-jev in njihove zamolčane tehnologije, kot je npr. "zastonjska energija". ZDA se sedaj bori na britanskem sodišču za njegovo izročitev. Kratek intervju z njim si lahko ogledate na BBC-jevi strani. Hkrati velja še omeniti zadnjo britansko uradno raziskavo, ki ji ni uspelo dokazati obstoja malih zelenih.

Moj nasvet: če že ravno morate vdirati, iščite raje male zelene,...

15 komentarjev

Postajajo uporabniki interneta vse manj laični (po domače noobi)?

Reuters - Do takega zaključka so prišli pri podjetju AOL - America OnLine, največjem internetnem ponudniku v Združenih državah Amerike.

Vedno boljše tehnično znanje njihovih uporabnikov naj bi namreč bilo povod za odpustitev 1.300 delavcev, večinoma zaposlenih v centrih za pomoč uporabnikom. Po zadnjih raziskavah se namreč uporabniki vse manj poslužujejo storitev pomoči, saj naj bi znali večino težav, ki jim jih povzroča vsakodnevno deskanje po spletu, rešiti kar sami. Po besedah Nicholasa Graham-a, odgovornega za stike z javnostmi, je to zato, ker so postali njihovi uporabniki bolj vešči v uporabi interneta, kot tudi zaradi AOL-ove široke ponudbe orodij za samopomoč.

V prvem četrtletju letošnjega leta je 835.000 uporabnikov AOL-a opravilo prehod iz klicnega na širokopasovni dostop. Time Warner, lastnik AOL-a, naj bi stroške obratovanja zniževal tudi zaradi tega, da bi s tem povečal vrednost svojih delnic.

Več: Reuters.

9 komentarjev

Prvi sesalci v delni gravitaciji

Telegraph News - Kakor je Mars pred več kot dvema tisočletjema obsedel Rimljane, se v danajšnjem času podobno dogaja med delom znanstvene in politične srenje. Kakor navajajo v tej novici, ima ameriški predsednik resne namene poslati človeško posadko na rdeči planet do leta 2020. Kako pa se bo na približno tretjinsko gravitacijo odzivalo njihovo telo, pa nam bodo poskušale povedati miši.

Namen skupnega projekta dveh ameriških in ene avstralske univerze pod imenom Mars Gravity Biosatellite je do leta 2006 poslati 15 miši v Zemljino orbito v kapsuli, ki bo pet tednov krožila in ustvarila pogoje, podobne gravitaciji na Marsu. Če ste s problematiko življenja v nizki gravitaciji bolje seznanjemi, se boste morda vprašali, zakaj ne uporabijo dosedanjih podatkov iz vesoljskih postaj. Razlog je v tem, da na teh vlada skoraj popolna breztežnost, kar pa ni primerljivo s pogoji na Marsu.

Tako se pri sedanjih prebivalcih "vesolja" pojavljata predvsem izguba kostne mase in atrofija mišic kot posledica...

6 komentarjev