»

Evolucija mrežnega in revolucija brezžičnega

engadget - Evolucija
Vzpostavitev mrežne povezave preko obstoječe žične napeljave domačega, hišnega / stanovanjskega električnega omrežja, pri Netgearu ponujajo že dalj časa. 22 februarja so najavili prihod Powerline HD tehnologije, ki bo iz "starega" električnega omrežja iztisnila omenjenih 200Mbps.
Širši javnosti bo tehnologija in končni proizvodi dostopni na Hannoverskem CeBitu, ki bo potekal od 9 - 15 marca letos. Na prodajnih policah si jih bo moč prisvojiti malce kasneje.

Revolucija
Nasprotno razmišljajo pri nekaterih vodilnih tehnoloških podjetjih, ki bodo od vlade Združenih držav zahtevali še več Wireless frekvenc. Preučilo naj bi se katere valovne dolžine niso najboljše izkoriščene, tako civilne kot tudi vladne (vojaške, policijske...).

Kot ne-ljubitelju wireless tehnologij, so pri Netgearu v meni našli bodočo stranko. Samo še cena mora biti primerna in Sony ne sme imeti prstov vmes.

17 komentarjev

Mobilni VoIP telefon

engadget - Kot poroča ZDNet, sta podjetji Netgear in Skype s skupnim trudom izdali novo storitev z imenom Netgear Skype WiFi. Gre za telefon, ki deluje v povezavi s programsko opremo Skype, ki je trenutno najbolj razširjena aplikacija za VoIP. Naprava deluje kot vsak drug IP telefon, le da za svoje delovanje potrebuje še brezžično omrežje z dostopom do interneta. Naprava je bila predstavljena med ostalimi novotarijami na CESu, Skype pa je sklenil partnerstvo s še nekaj velikimi imeni, tako da lahko povezavo z njihovim programom v kratkem pričakujemo tudi v izdelkih Creativa, Kodaka, D-Linka, Panasonica, itd.

4 komentarji

D-Link DGL-4300 Wireless 108G Gaming Router

Viper's Lair - Ena od posledic računalniškega opismevanja je, da dandanes želi biti omrežen že vsak družinski član. Žal pa pasovna širina trenutnih domačih internet povezav ne zdrži hkratnega početja vsega, kar bi si vsi družinski člani želeli. Če namreč sestra na veliko snema iz videospote svoje najljubše fantovske skupine, to ne bo najbolje vplivalo na naš uspeh v spletnih streljačinah. Seveda se sestro da z nekaj preprostimi potezami (prekinjen kabel) odstraniti iz enačbe dostopa do spleta, a kaj če se nad P2P navdušujeta tudi mama ali oče?

V tem primeru moramo dati spletnim paketkom naše streljačine prednost pred ostalimi, manj pomembnimi. Ker si mnogi niti ne predstavljajo, kje začeti, so namesto njih mislili izdelovalci strojnih usmerjevalnikov. Pri Viper's Lair so spisali test 120 dolarjev vrednega usmerjevalnika D-Link DGL-4300 Wireless 108G Gaming Router, katerega poslanstvo na trgu je omogočiti igralcem mrežnih iger igranje le teh z minimalnim odzivnim časom.

Sama napravica ima...

16 komentarjev

Konec gesel

Bink.nu - Microsoft je na CeBITu objavil, da se pripravlja, da bo v prihajajočih oknih, s kodnim imenom Longhorn, preverjanje pristnosti uporabnika s pomočjo gesel opustil ter nadomestil s pametnimi karticami. Razlog za to naj bile predvsem odločitve nekaterih bank, da ne bodo ponujale spletnih storitev za njihove stranke, če ne bodo ti uporabniki resnično tisti, za katere se predstavljajo.

Pametne kartice omogočajo shranjevanje kompleksnejših, ter predvsem daljših gesel, kar zvišuje nivo varnosti. Daljše geslo pomeni, da mora zlobni uporabnik porabiti znatno več časa, da odkrije vaše geslo, kar je pri hitrosti današnjih osebnih računalnikov praktično nemogoče.

49 komentarjev

CeBIT 2004 se končuje

več strani - Danes se v Hannovru končuje letošnji največji računalniški dogodek, sejem CeBIT 2004, ki je potekal od 18. do 24. marca. Za vse, ki se dogodka niste mogli udeležiti, so poskrbele vse večje računalniške strani na spletu, ki so že objavile svoje povzetke in vrhunce hannoverskega dogajanja. Naslednje leto se bo CeBIT odvijal med 10. in 16. marcem. Svoje vtise, napovedi, mnenja in vprašanja pa seveda lahko izrazite v našem forumu v temi Obisk CeBITa 2004.

4 komentarji

Kingston DDR2 moduli na ogled

HotHardware - Z jutrišnjim začetkom CeBIT-a si bo zainteresirana javnost lahko prvič ogledala marsikatere prihajajoče tehnologije, kamor med drugim spada tudi DDR2 pomnilnik. Da čakanje na prve jutranje novice ne bo prehudo, so nam na hothardware že na predvečer otvoritve priskrbeli prve slike Kingstonovega DDR2 pomnilnika. Čokoladka, ki tiktaka pri 533 MHz, naj bi za delovanje potrebovala vsega 1,8 V in tako porabila do 50% manj energije od običajnega DDR.

Kakšne bistvene razlike na prvi pogled sicer ni videti, vseeno pa ne moremo spregledati novega pakiranja Fine-pitch BGA (FBGA), ki je zelo podoben BGA pakiranju, ki smo ga lahko do sedaj videli že pri določenih KingMax-ovih DDR pomnilnikih in...

7 komentarjev

Wireless internet po TV valovih

News.com -

FCC (Federal Communications Commission) potihoma razmišlja o odprtju valov -- ki so bili do sedaj sicer rezervirani le za televizijsko oddajanje -- za brezžične internet povezave. Pasovna širina, ki je nimajo zakupljene TV postaje, bi bila tako uporabljana za internetne ponudnike. FCC prepričuje TV postaje, da bi se usmerili tudi v internet televizijo. "Ne pričakujemo, da bo bitka lahka," je komentiral Alan Scrime, šef FCC pisarne za tehnologijo in inženiring, "ker so upravniki TV postaj zelo vplivni ... ne pričakujemo hitre zmage".

Wi-Fi produkti bodo obratovali med pasovi 2.4GHz in 5GHz, ki še niso zakupljeni. Analogna TV obratuje v 6Hz kanalu in FCC cilja na pasove med 54MHz do 72MHz, 76MHz do 88MHz, 174MHz do 216MHz ter 470MHz do 806MHz. Če jih bo to uspelo, bodo povečali uporabnost radijskih in televizijskih pasovnih širin. Tukaj!

0 komentarjev

Proizvajalci prenosnikov o Pentium III-M

The Register - Pentium III-M ali mobilni Tulatin procesorji so izšli, zato bi si bilo zanimivo ogledati, kakšni prenosniki nas čakajo v prihodnje. Do prenosnikov na mobilnem Tualatinu so do sedaj upravičena podjetja Acer, Compaq, Dell, Fujitsu, Gateway, Hewlett-Packard, IBM, NEC, Sony, in Toshiba, vendar pa jih je zaenkrat le malo izdalo svoje načrte o prenosnikih na tem procesorju:
  • IBM je najavil Thinkpad T23 prenosnike. To bodo prvi prenosniki v družini T, ki bodo podpirali 802.11 brezžično povezavo, vsebovali pa bodo tudi varnostni čip za preverjanje pristnosti uporabnika. Poleg tega, bomo v novih prenosnikih videli tudi IBM-ove 48GB Travelstar diske, odlikovali pa se bodo tudi z več kot 3 urnim delovanjem z akumulatorjem. Seveda pa zaradi prej naštetih odlik ne bodo ravno poceni; cena Thinkpad T23 se bo gibala med $2,279 in $3,959.

  • HP je najavil prenosnike OmniBook 6100. Če gre verjeti HP-ju, potem bodo ti prenosniki delovali do 5 ur z enkratnim polnjenjem akumulatorja. Prenosnik bo...

0 komentarjev